Homepagina » Buitenland » De Belgische journalist Bas Spliet sprak met Syriërs in Oost-Ghouta. Zijn verbijsterende verslag zal je kijk op het conflict voorgoed veranderen
De Belgische journalist Bas Spliet sprak met Syriërs in Oost-Ghouta. Zijn verbijsterende verslag zal je kijk op het conflict voorgoed veranderen

De Belgische journalist Bas Spliet sprak met Syriërs in Oost-Ghouta. Zijn verbijsterende verslag zal je kijk op het conflict voorgoed veranderen

De hele wereld praat over Syrië. De VS, Frankrijk, Groot-Brittannië en Israël claimen het land te bombarderen in naam van het Syrische volk, maar ze negeren daarbij de mening van de betrokkenen, te weten de burgers die in en rond Damascus wonen.

De Belgische journalist Bas Spliet was in Damascus op het moment van de bombardementen en bezocht Oost-Ghouta om daar te spreken met Syriërs die onder bezetting van de door het Westen gesteunde jihadi’s hebben geleefd.

Spliet bezocht onder meer Zamalka, een plaats in Oost-Ghouta die enkele weken geleden werd bevrijd.

Verbijsterend

Er stonden meerdere mortieren opgesteld waarmee de jihadisten in de afgelopen jaren duizenden burgers hebben gedood en verwond.

In een woning toonde een legerofficier hem zware wapens, waarvan sommige afkomstig waren uit Israël. Het Syrische leger heeft ook in de Harasta en Douma Israëlische wapens aangetroffen.

Spliet sprak een man van rond de 60, die zei dat de militanten 80 procent van de hulpgoederen voor zichzelf hielden.

Dit is verbijsterend omdat de westerse media het Syrische leger steeds de schuld probeerden te geven van het lijden van de inwoners van Oost-Ghouta, aldus de journalist.

Niet eerlijk

Het feit dat jihadi’s burgers onder de duim hielden door humanitaire hulp achter te houden of te verkopen werd volledig genegeerd door de westerse media, merkt hij op.

De krant The Guardian beweerde dat vrachtwagens met hulpgoederen Douma moesten verlaten vanwege bombardementen door het regeringsleger.

Mensen die daadwerkelijk in het gebied wonen en werkzaam zijn, vertellen een heel ander verhaal.

Een woordvoerder van het Wereldvoedselprogramma van de VN vertelde aan Spliet dat de hulpgoederen in Oost-Ghouta ‘niet eerlijk werden verdeeld’.

Gratis

De journalist vervolgde zijn reis en kwam aan in al-Harjallah, even ten zuiden van Damascus, waar 150.000 ontheemde Syriërs worden opgevangen.

In de afgelopen weken zijn er meer dan 21.000 inwoners uit Oost-Ghouta opgevangen door de overheid. Medische hulp en voedsel zijn gratis.

Spliet sprak er met een arts, dr. Jamilah al-Naemah, die zei dat veel mensen bij aankomst erg verzwakt waren, maar al snel herstelden.

Een vader van een ziek meisje zei dat hij in Oost-Ghouta, waar de jihadisten jarenlang de macht hadden, in zeven jaar tijd slechts één keer voedselhulp heeft gekregen: een zak rijst.

Slagers

Een vrouw zei tegen hem dat er zo weinig eten was in Oost-Ghouta dat kinderen letterlijk verhongerden.

Ze voegde toe dat er genoeg hulpgoederen binnenkwamen, maar dat die in handen bleven van de door het Westen gesteunde militanten.

Ze zei dat mensen die door de jihadi’s waren aangesteld als dokters lukraak ledematen afhakten als ‘slagers’.

Een andere vrouw, genaamd Maha, zei dat de ‘rebellen’ haar een jaar en een maand in een geïmproviseerde gevangenis hadden gestopt nadat ze had geweigerd ‘zichzelf aan te bieden’.

Terroristen

Veel andere vrouwen werden om dezelfde reden vastgezet en alsnog geregeld verkracht, niet noodzakelijkerwijs door de militanten, maar door de dokters.

In de gevangenis zag ze meer dan genoeg voedsel, terwijl de kinderen buiten stierven van de honger.

De jihadisten doodden zelfs kinderen en vrouwen in de gevangenis, vertelde Maha aan Spliet. Deze mensen waren onschendbaar.

In Syrië spreken de meeste mensen dan ook niet van ‘rebellen’ of ‘gematigde rebellen’, maar van ‘terroristen’, merkt hij op.

Met rust

Groepen als het Vrije Syrische Leger, Al Qaida en IS zijn in de ogen van de Syriërs één pot nat.

De vrouwen prezen president Assad en het Syrische leger vanwege hun succesvolle strijd tegen terrorisme.

Zijn westerse leiders bereid een grootschalige oorlog te riskeren waar enkel de extremisten van profiteren?

“Ik heb gedurende mijn reis geen enkele Syriër gezien die op president Trump zit te wachten,” besloot Spliet. “Misschien wordt het tijd om ze met rust te laten?”

Bekijk hieronder zijn verslag:

Foto: Mstyslav Chernov Wikimedia Commons

[MintPress News]
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
Kom shoppen in de NineForNews Webshop. T-shirts, tassen, caps, mokken, en nog veel meer!

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
 • Eksegese schreef:

  In de tijd voor de westerse bemoeienissen was Syrië een rijk en welvarend land met een seculiere overheid waar alle religies in vrede naast elkaar leefden. School en gezondheidszorg waren gratis voor iedereen en het land ging niet zoals de meeste landen gebukt onder een gigantische staatsschuld aan de centrale bank. Dat en nog andere grondstoffelijke belangen is de reden van de verschrikkelijk malaise waarin ze nu gedreven zijn. Het wordt hoog tijd dat iedereen dat gaat beseffen.

  35 likes
 • Gladiator schreef:

  Heb zojuist de gehele video van deze moedige journalist welke deze titel (journalist) met trots mag dragen en niet zoals de gemiddelde westerse pers journalisten beter hoernalisten genoemd kunnen worden.

  Mijn tranen stonden en staan in mijn ogen……en waarom dan wel!!??

  Om het doodsimpele feit dat WIJ met zijn allen dit al lang wisten, toch, of niet soms.

  Wat de westerse aliantie met de hulp van zionistenstaat IsraHel daar aan het doen is is mensonterend maar daar is met name IsraHel sowieso erg goed in gezien het feit wat ze met de Palestijnse bevolking aan het doen zijn vanaf 1948.

  Ik zou menigeen hier wel eens willen horen als dit hem zou overkomen, dus ik bedoel in je eigen land huis en haard moeten afgeven aan de nieuwe bewoners welke door de Imperator het UK in het Balfour verdrag is geregeld. En dat puur voor iets wat niets waard is, namelijk MONEY!!!

  Maar, gewoon afwachten en NIETS blijven doen, dat is ook voor HEEL EUROPA reeds geregeld, jaaaaa, de donkere mensen uit het Afrikaanse continent komen natuurlijk niet voor niets zo’n stuk van huis, daar moeten wel zaken tegenover staan, zoals onze huizen, onze goederen, onze pensioenen en last but not least onze vrouwen en kinderen welke ze heerlijk en straffeloos kunnen verkrachten en zelfs vermoorden!!! En dat over laatste kan ik persoonlijk over meepraten!!!

  En dan nog die gifgasaanval, laat me niet lachen, dat kon je al zien hoe e.e.a. “behandeld” werd en de vergiftiging van een ooit gewezen Russische dubbelspion, nou nee dus, sheer impossible. Zoiets overleef je met zekerheid niet en dat is wél zeker!!

  Bah, shame on you all, en nu bedoel ik letterlijk iedereen die achter de VS en zijn bondgenoten staat!! Heel duidelijk dus!

  Ik kan dit niet zo door laten gaan, puur voor mezelf niet en wil en moet hier iets aan gaan doen! Wat, beats me, weet ik nog niet maar deze mensen, en ik bedoel de ECHTE Syriërs moeten en zullen geholpen worden.
  IK kan niet meer alleen hier en op andere forums wat bullshit schrijven en erbij blijven staan en maar blijven kijken een aanhoren wat een topcrimineel land welk overal ter wereld de zgnd (onterechte naam hiervoor) “democratie” aan het brengen is maar doorgaat met zo’n achterlijke malloot aan het roer, Trump(f) genaamd! Kijk in Godsnaam eens hoe deze man voor de media optreedt en vergelijk dit eens met deze (slechte…..eh niet echt dus) Putin.

  Weet nog niet hoe en wat ik van plan ben maar ik ben in elk geval nu al aan het beraden wat te doen.

  Zelfs om naar Syrië te gaan en alles wat ik heb mee te nemen.

  Zouden er van de zijde van de mensen welke hier vaker reageren voorstellen of ideeën zijn dan hoor ik dit graag maar ga nu eerst bekijken wat de mogelijkheden zijn.

  Ben het gewoon meer dan zat om naar de pijpen van idioten als Trutte, Trumpf, of zelfs een zuipschuit als Juncker met zijn kontelikker Timmerfrans te dansen.

  De mensen in Syrië verdienen meer respect en hebben al meer dan 7 jaar ellende, en waarom, om een litertje olie én de petrodollar.

  Gegroet,

  Gladiator

  26 likes
 • helder schreef:

  het zijn vreselijke berichten en natuurlijk is er de oorlog-propaganda, dus men wordt bestookt met allerlei berichten uit allerlei kampen (wat dan ook de bedoeling is) . Mijn advies zal dan ook zijn om in het nu te (ver)blijven,zoveel als mogelijk is, .

  0 likes
  • Gladiator schreef:

   @helder,

   Ik weet niet waar u op doelt echter ik leef in het NU en zie dat deze door u bedoelde oorlogspropaganda de stijl begint te krijgen van ene Dr. Joseph Goebbels, misschien u welbekend van WOII alwaar de VS ook al niet zo’n geweldig zuiver spelletje gespeeld hebben.

   Wordt het niet eens gewoon tijd dat mensen gaan ZEGGEN WAT ZE VAN DIT SOORT vuiligheid vinden.

   Maar het is toch maar de ver van mijn bed show, toch!!?? Syriërs…..so what…!!!

   Vergis u echter niet als u zelf ten deel valt van dit soort “propaganda”…….al 7 jaar in angst leven en honger en dorst lijden en zien dat je huis en haard platgebombardeerd wordt door de zgnd “goede westerse mogendheden” die het oh zo goed voor hebben met de mensen in Syrië.

   De berichten zijn idd vreselijk en dit blijft zo, totdat huilebalk de VS zijn Imperatorzinnetje gaat krijgen.

   Zal maar niet zeggen wat ik er verder van denk maar ene Trutte, Macron, May alsmede Verkel zou ik het liefst een kruisraket in hun reet duwen en persoonlijk op de knop drukken….

   Gladiator

   17 likes
 • ing. Waldeck schreef:

  Je woont in Syrie.
  Je kinderen hebben honger.
  Je moet meevechten, met Duitse wapens in een door de VS gecoordineerde oorlog., om voor het door Nederland beschikbare gestelde voedsel, in aanmerking te komen.

  Vele papas zijn dood. Vele kinderen zijn dood.
  Rutte kan er trots op zijn.

  Trump bombadeerd alleen geheime/verlaten chemische/conventionele opslagplaatsen van “gematigde rebellen” zodat de wapens niet in verkeerde handen komen.
  Trump, Putin en Assad hebben alles onder controle.

  8 likes
 • salvar schreef:

  ja, je wordt er kotsmisselijk van.
  rutte verwacht je ook nog een schouderklopje voor de ellende die jij veroorzaakt met het andere gespuis uit het westen?

  8 likes
 • Havana schreef:

  Ja hoor , de echte terorristen zitten bij ons hier in Europa hoog en droog en bovendien onschendbaar , ze worden nog rijkelijk betaald ook ..

  7 likes
 • Ingmar schreef:

  deze jonge journalist is een held, ik hoop niet dat deze iets gebeurt, voor het vertellen van de waarheid.
  De westerse media moet zich schamen, en vooral zichzelf geen journalist noemen. shame on you.

  4 likes
 • Teun schreef:

  Dit artikel heeft totaal geen invloed over hoe ik er over denk.
  Die reporter is gewoon een linkse vazal, een beroepsleugenaar die de waarheid omwille van alles zal verdoezelen.
  Terwijl hun vrouwen en kinderen verhongeren zitten hun ” helden ” van vaders, broers en zonen hier in West Europa de beest uit te hangen.
  Typisch islamitisch, de waarheid verdraaien en andere de schuld te geven van hun eigen ellende…. NEXT!

  1 likes
  • Havana schreef:

   @Teun Gezien hetgene wat je bij ninefornews gaat lezen de harde realiteit is adviseer ik je de Mainstream Media , daar geven ze journaal op maat van mensen met verschillende afmetingen van oogkleppen op . Bye bye !

   2 likes
 • x

  Check Also

  huisarts

  Ex-huisarts trekt aan alarmbel: We moeten opstaan tegen het systeem voor het te laat is

  Het is overduidelijk dat deze hele zogenaamde ...

  oud-huisarts

  Oud-huisarts legt in 11 minuten uit wat ze met je van plan zijn

  Het aantal mensen dat sterft aan het ...

  >