Buitenland

De Belgische journalist Bas Spliet sprak met Syriërs in Oost-Ghouta. Zijn verbijsterende verslag zal je kijk op het conflict voorgoed veranderen

Help door dit met je vrienden op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

De hele wereld praat over Syrië. De VS, Frankrijk, Groot-Brittannië en Israël claimen het land te bombarderen in naam van het Syrische volk, maar ze negeren daarbij de mening van de betrokkenen, te weten de burgers die in en rond Damascus wonen.

De Belgische journalist Bas Spliet was in Damascus op het moment van de bombardementen en bezocht Oost-Ghouta om daar te spreken met Syriërs die onder bezetting van de door het Westen gesteunde jihadi’s hebben geleefd.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/04/uwonvrede.nl_-1.png

Spliet bezocht onder meer Zamalka, een plaats in Oost-Ghouta die enkele weken geleden werd bevrijd.

Verbijsterend

Er stonden meerdere mortieren opgesteld waarmee de jihadisten in de afgelopen jaren duizenden burgers hebben gedood en verwond.

In een woning toonde een legerofficier hem zware wapens, waarvan sommige afkomstig waren uit Israël. Het Syrische leger heeft ook in de Harasta en Douma Israëlische wapens aangetroffen.

Spliet sprak een man van rond de 60, die zei dat de militanten 80 procent van de hulpgoederen voor zichzelf hielden.

Dit is verbijsterend omdat de westerse media het Syrische leger steeds de schuld probeerden te geven van het lijden van de inwoners van Oost-Ghouta, aldus de journalist.

Niet eerlijk

Het feit dat jihadi’s burgers onder de duim hielden door humanitaire hulp achter te houden of te verkopen werd volledig genegeerd door de westerse media, merkt hij op.

De krant The Guardian beweerde dat vrachtwagens met hulpgoederen Douma moesten verlaten vanwege bombardementen door het regeringsleger.

Mensen die daadwerkelijk in het gebied wonen en werkzaam zijn, vertellen een heel ander verhaal.

Een woordvoerder van het Wereldvoedselprogramma van de VN vertelde aan Spliet dat de hulpgoederen in Oost-Ghouta ‘niet eerlijk werden verdeeld’.

Gratis

De journalist vervolgde zijn reis en kwam aan in al-Harjallah, even ten zuiden van Damascus, waar 150.000 ontheemde Syriërs worden opgevangen.

In de afgelopen weken zijn er meer dan 21.000 inwoners uit Oost-Ghouta opgevangen door de overheid. Medische hulp en voedsel zijn gratis.

Spliet sprak er met een arts, dr. Jamilah al-Naemah, die zei dat veel mensen bij aankomst erg verzwakt waren, maar al snel herstelden.

Een vader van een ziek meisje zei dat hij in Oost-Ghouta, waar de jihadisten jarenlang de macht hadden, in zeven jaar tijd slechts één keer voedselhulp heeft gekregen: een zak rijst.

Slagers

Een vrouw zei tegen hem dat er zo weinig eten was in Oost-Ghouta dat kinderen letterlijk verhongerden.

Ze voegde toe dat er genoeg hulpgoederen binnenkwamen, maar dat die in handen bleven van de door het Westen gesteunde militanten.

Ze zei dat mensen die door de jihadi’s waren aangesteld als dokters lukraak ledematen afhakten als ‘slagers’.

Een andere vrouw, genaamd Maha, zei dat de ‘rebellen’ haar een jaar en een maand in een geïmproviseerde gevangenis hadden gestopt nadat ze had geweigerd ‘zichzelf aan te bieden’.

Terroristen

Veel andere vrouwen werden om dezelfde reden vastgezet en alsnog geregeld verkracht, niet noodzakelijkerwijs door de militanten, maar door de dokters.

In de gevangenis zag ze meer dan genoeg voedsel, terwijl de kinderen buiten stierven van de honger.

De jihadisten doodden zelfs kinderen en vrouwen in de gevangenis, vertelde Maha aan Spliet. Deze mensen waren onschendbaar.

In Syrië spreken de meeste mensen dan ook niet van ‘rebellen’ of ‘gematigde rebellen’, maar van ‘terroristen’, merkt hij op.

Met rust

Groepen als het Vrije Syrische Leger, Al Qaida en IS zijn in de ogen van de Syriërs één pot nat.

De vrouwen prezen president Assad en het Syrische leger vanwege hun succesvolle strijd tegen terrorisme.

Zijn westerse leiders bereid een grootschalige oorlog te riskeren waar enkel de extremisten van profiteren?

“Ik heb gedurende mijn reis geen enkele Syriër gezien die op president Trump zit te wachten,” besloot Spliet. “Misschien wordt het tijd om ze met rust te laten?”

Bekijk hieronder zijn verslag:

Foto: Mstyslav Chernov Wikimedia Commons

[MintPress News]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je dit artikel interessant?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

13 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
trackback
Eindtijdsignalen en ander opvallend nieuws, verzameld door: Arie Goedhart | Silvia's Boinnk!!!
6 jaren geleden
Eksegese
Eksegese
6 jaren geleden

In de tijd voor de westerse bemoeienissen was Syrië een rijk en welvarend land met een seculiere overheid waar alle religies in vrede naast elkaar leefden. School en gezondheidszorg waren gratis voor iedereen en het land ging niet zoals de meeste landen gebukt onder een gigantische staatsschuld aan de centrale bank. Dat en nog andere grondstoffelijke belangen is de reden van de verschrikkelijk malaise waarin ze nu gedreven zijn. Het wordt hoog tijd dat iedereen dat gaat beseffen.

ing. Waldeck
ing. Waldeck
6 jaren geleden

Je woont in Syrie.
Je kinderen hebben honger.
Je moet meevechten, met Duitse wapens in een door de VS gecoordineerde oorlog., om voor het door Nederland beschikbare gestelde voedsel, in aanmerking te komen.

Vele papas zijn dood. Vele kinderen zijn dood.
Rutte kan er trots op zijn.

Trump bombadeerd alleen geheime/verlaten chemische/conventionele opslagplaatsen van “gematigde rebellen” zodat de wapens niet in verkeerde handen komen.
Trump, Putin en Assad hebben alles onder controle.

salvar
salvar
6 jaren geleden

ja, je wordt er kotsmisselijk van.
rutte verwacht je ook nog een schouderklopje voor de ellende die jij veroorzaakt met het andere gespuis uit het westen?

Back to top button
13
0
We lezen graag je reactie!x