Homepagina » Gezondheid » Belgische overheid legt alternatieve geneeskunde aan banden
Belgische overheid legt alternatieve geneeskunde aan banden

Belgische overheid legt alternatieve geneeskunde aan banden

De Belgische minister van Volksgezondheid Laurette Onkelinx (Parti Socialiste) heeft haar pijlen op de alternatieve geneeskunde gericht.

Ze verwacht in juni dit jaar van haar ambtenaren een actieplan om ‘sektarische praktijken in de gezondheidszorg beter te kunnen bestrijden’.

In een interview met De Standaard zegt Onkelinx bezorgd te zijn over bepaalde alternatieve theorieën waaronder de Nieuwe Germaanse Geneeskunde. “Laat er geen misverstand over bestaan: zulke praktijken zijn zonder meer gevaarlijk,” aldus de minister.

Traumatische gebeurtenis

De Nieuwe Germaanse Geneeskunde is een alternatieve geneeswijze die claimt alle ziekten, met name kanker, te kunnen genezen. Kanker is volgens de geneeswijze het gevolg van een traumatische gebeurtenis en kan worden genezen door het traumatische conflict op te lossen. Er wordt afgeraden om reguliere geneeswijzen voort te zetten, aangezien ze het helingsproces negatief zullen beïnvloeden.

De geneeswijze werd in 1981 voorgesteld door de Duitse arts Gerd Ryke Hamer. In 1986 werd Hamer verboden zijn artsenpraktijk voort te zetten. Volgens de arts zat er een Joods complot achter zijn veroordeling.

Onkelinx wil provinciale medische commissies nu meer bevoegdheden gaan geven. Er komt een spoedprocedure waarmee artsen die het leven of het welzijn van patiënten in gevaar brengen tijdelijk kunnen worden geschorst. Die bevoegdheid kan ook worden gebruikt om artsen die worden verdacht van seksueel misbruik te schorsen.

Psychotherapeut

Ook de zogeheten niet-conventionele praktijken worden onder de loep genomen. “We beginnen met de homeopathie,” zei Onkelinx. “Een gedeelte van de mensen die homeopathie beoefenen, heeft geen opleiding, of in het beste geval een paramedische opleiding. Daar moeten we iets aan doen. De aanbeveling van de bevoegde commissie is nu dat de beoefening van homeopathie moet worden gereserveerd voor gediplomeerde artsen in de geneeskunde.”

De minister werkt daarnaast aan de bescherming van de titel ‘psychotherapeut’, die velen in het alternatieve circuit zich vandaag de dag toe-eigenen. Alleen mensen die daarvoor opgeleid zijn mogen de titel in de toekomst nog voeren, aldus Onkelinx.

Bron: Standaard.be

Gerelateerd:

 Vind je dit interessant? Deel het dan met iedereen op Facebook/Twitter
NineForNews.nl in je Facebook-nieuwsfeed?

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

33 reacties

 1. Weer een goede slaaf van de farma-industrie, hoeveel zal ze vangen.
  Laat haar onderzoeken op waar haar geld vandaan komt.

  0 likes
 2. Het is ook deels waar dat er een hoop oplichters en charlatans in de alternatieve geneeskunde werkzaam zijn maar die zijn er ook in de reguliere geneeskunde. In die zogenaamde Germaanse geneeskunde heb ik geen vertrouwen maar ook niet in chemotherapie tegen kanker. Blijkbaar zit de wereld vol met voetangels en klemmen ook in de geneeskunde (zowel regulier als alternatief).

  0 likes
 3. Ja het is maar weer eens Belgie .Die ministers doen meer kapot dan goed .Als zij eens de bende van nijvel eens gingen opspeuren dan doen ze eens goed werk .Het beste wat zij kunnen is ruzie maken in het parlement .en wat duizenden jaren oud is gaan ze eens dood leuk afbreken goed als zij oorlog willen met hun eigen mensen .Ze weten niet eens wat er gaande is in Belgie zelf wat de mensen nu willen en toch zeker kleine bedrijven zo als Massage therapie daar gaan ze van schrikken .ik heb ook een bedrijfje i weet al wat er kan gaan gebeuren, dus deze vrouw kan dan zippith doen .

  0 likes
 4. Bestaat er ook zoiets als soevereiniteit tav geneeswijzen? Dat ik niet op een dag verplicht wordt aan vaccinaties deel te nemen of mij verboden wordt mijn eigen geneeswijze te kiezen? Gelukkig heb ik veel boeken in huis en al heel wat mensen geholpen met een homeopatisch middel. Ik mag iemand toch ook aspirine geven? En is het niet zo dat wat in de winkel aan pharmaspul ligt, ik zelf moet kopen?

  0 likes
 5. Weer eens de Socialisten. Als er één ding is wat die goed kunnen, is het ondernemerschap zoveel mogelijk aan banden leggen terwijl er zoveel nood is om ondernemers te stimuleren. Als ze natuurlijk supplementen zouden stimuleren, zou het al veel beter gaan met de algemene gezondheid en zouden de sociale uitgaven kunnen verminderen en zouden daardoor slimmere investeringen kunnen gebeuren die het ondernemerschap & uiteindelijk iedereen ten goede zou komen. Maar inderdaad, Pharma & Banks bepalen in België het beleid.
  We zullen wij wel mensen stimuleren naar ondernemerschap en gezondere keuzes maken. Triestig dat er mensen zo blind zijn dat ze niet zien wat er eigenlijk aan de gang is.
  Raf Rottiers (.com)

  0 likes
 6. Dit speelt niet alleen in België hoor. In Nederland zijn er ook al stappen ondernomen. Van minister Schippers mag niet meer op verpakkingen én in bijsluiters van homeopatische geneesmiddelen staan waarvoor ze bedoeld zijn. Zonder deze informatie wordt het je onmogelijk gemaakt om het juiste middel te kiezen, dus komt men terecht op de geneesmiddelen van de farmaceutische industrie…
  Naast de discussie over het wel of niet werken van de homeopatische geneesmiddelen speelt hier iets veel belangrijkers mee. De keuzevrijheid van de consument wordt hiermee behoorlijk ingeperkt!
  Wil je hier wat tegen doen, ga naar petities.nl en teken de petitie handen-af-van-de-homeopathie.

  Groeten Gertjan

  0 likes
 7. [quote name=”Linda”]Bestaat er ook zoiets als soevereiniteit tav geneeswijzen? Dat ik niet op een dag verplicht wordt aan vaccinaties deel te nemen of mij verboden wordt mijn eigen geneeswijze te kiezen? Gelukkig heb ik veel boeken in huis en al heel wat mensen geholpen met een homeopatisch middel. Ik mag iemand toch ook aspirine geven? En is het niet zo dat wat in de winkel aan pharmaspul ligt, ik zelf moet kopen?[/quote]
  Je mag al sinds jaar en dag zelf weten of je je vaccineert of geen medicijnen slikt.

  Wil jij jezelf behandelen met magneetjes, kruidensmeerseltjes of stenen mag dat, wanneer je een ander onderwerpt aan kwakzalverij is dat gelukkig niet zomaar toegestaan.

  0 likes
 8. nederland…Pilotland

  0 likes
 9. Ik heb me eens laten vertellen door iemand dat Farmaceut Janssens in België die ondertussen ook wel al overleden is, dat die een biologische tuin had met een aantal mensen in dienst die continu zijn Bio-tuin onderhielden waarmee hij zijn ganse familie voorzag van biologische voeding en kruiden. Janssens moet blijkbaar goed geweten hebben waarom hij die Bio-tuin had en zal waarschijnlijk dan zelf ook wel een aanhanger en stiekeme gebruiker van Homeopathie zijn geweest. Kan iemand dit verhaal bevestigen of dat dit klopt of weet daar meer over?

  0 likes
 10. [quote name=”Gertjan”] Van minister Schippers mag niet meer op verpakkingen én in bijsluiters van homeopatische geneesmiddelen staan waarvoor ze bedoeld zijn. [/quote]
  Dat mag wel hoor! Geen enkel probleem.
  Alleen moet je WEL documenten overleggen (onderzoeken, dubbel blind enzo, u weet wel) dat het werkt tegen de aandoening.
  Dat een K200 oplossing vele honderden heelallen nodig heeft om een werkzame molecuul tegen te komen, spreekt uiteraard voor zich.

  Voor meer info: http://www.howdoeshomeopathywork.com

  0 likes
 11. madam kak zal weer eens iets zeggen , dit wordt nu tog allermaal te gek voor woorden !!

  0 likes
 12. Nog iets! In België deed men onlangs onderzoek bij natuurwinkeliers of men correcte adviezen gaf zoals iemand doorverwijzen naar een arts als een klant een te Hoge bloeddruk heeft van 19/12 ipv van die persoon een middeltje zomaar te verkopen. Testaankoop deed deze test en de resultaten van alle winkeliers met naam en adres werden gepubliceerd. Een maand of zo later kwam Belgische TV/EEN/VOLT met dezelfde testpersoon van 19/12 die in zicht van de camera de winkeliers wilden betrappen op ondeskundig advies geven of niet doorverwijzen naar een arts. Toen ik een mail naar TV/EEN/Volt stuurde via hun site reageerden ze niet behalve dat ze wel een link postten naar de site van testaankoop en het betreffende artikel. Ik meldde hun dat het overduidelijk was dat er iemand hun onderzoeken sponsorden, zeer waarschijnlijk de Pharmacie !! http://www.test-aankoop.be/gezondheid/nc/nieuws/natuurwinkels-blinken-niet-uit-in-advies
  Uit eerste hand bron ben ik ook te weten gekomen dat er in de Pharmacie wereld een enorme macho cultuur heerst en dat het alleen maar gaat om groot geld, er spelen zich ook heel wat egospelletjes af bij verantwoordelijken en oversten, corruptie, ongewenst seksueel gedrag en wildebrasfeestjes.. Pharmacie, regeringen, Media, journalist David Icke krijgt hoe langer hoe meer gelijk, ze gedragen zich als reptielen!!

  0 likes
 13. De Farmacutische middelen waarvan de meesten op een fabrieksmatige manier ontwikkeleld en via testen verkregen chemische samenstellingen, zijn in bepaalde gevallen schadelijker voor de gezondheid dan een natuurlijk product wat , mits gedoseerd toegepast , geheel afgebroken word . verder is er miz een groot verschil in de wijze van diagnose stelling, tussen de reguliere erkende en de traditionele oorzakelijke behandeling . Miz richt de farme zich , bewust .. niet op de oorzaken . Als de politiek dus van de ?? gezondheids?? visies ?? van de BIG FARMAS uit wenst te gaan , zal zijn nooit bij “”een helpen te voorkomen is beter dan genezen”” … uitkomen . Ik veroordeel de overheden van het toelaten van ongezonde activiteiten die tegen de natuur in druizen . Zij zullen hier in het groot voor beboet worden, op een of andere manier zal het mogelijk al snel, moeilijk voor hen worden om maar simpel door te modderen.

  0 likes
 14. Helaas voor deze minister: tegen domheid bestaan geen medicijnen.

  0 likes
 15. He dat is straf hier heb ik een klacht naar toe gestuurd van chemtrails en G M O voedsel . En hier deden ze net of chemtrails bestaan niet het zijn vliegtuigstrepen en bij de G M O ‘s zeiden ze dat de boeren te veel overbemesting dezen en dat daarom G M O voedsel waren .kan ze beter hier zorgen om maken dan als kruiden die in water gemix is want daar zou je dan wel van kapot gaan .En vrouwelijke energie zal alles goed maken nou het is een vrouw die dit bedenkt .

  0 likes
 16. [quote name=”Wim”]Helaas voor deze minister: tegen domheid bestaan geen medicijnen.[/quote]
  Precies dit is een goeie want tegen een klacht van Chemtrails doen ze heel dom net of waar heb je het over .

  0 likes
 17. Weer een stukje vrijheid aan banden.

  Ik ben totaal niet voor alternatieve geneeskunde, maar een verbod gaat echt te ver!

  Net zo als het roken in cafe,s aan banden is gelegd. (ik rook niet.)

  Betutteling moet stoppen!!

  0 likes
 18. Ik begin er echt genoeg van te krijgen …

  REVOLUTIE NU!

  Misschien eens een pol instellen en kijken hoeveel mensen we op de been kunnen krijgen. O ja, extra mensen vinden we wel in Portugal, Spanje, Italië, Cyprus, Frankrijk, Ierland, Noord-Afrika en nog wel wat.

  Sorry voor deze mededeling, maar er heerst nu zoveel onvrede, alleen gebeurt er helemaal NIETS. Moet je eens terugkijken naar de demonstraties van honderdduizenden tegen kernenergie zo’n 30 jaar geleden, toen kon het wel. Ik verwacht als eerste reactie: : “wat let je?” Antwoord: teveel sheeple.

  0 likes
 19. En zie hier; opnieuw zeer duistere ondernemingen om juist alles dat goed is voor de mensheid, te ondermijnen. Je zou er gloeiend heet van worden, maar dat dat worden deze grote EGOS wel voor ons, want ze worden steeds meer in het nauw gedreven. Echter, wat niet ontkent mag worden is dat er nog steeds grote massas mensen deze socialisten volgen en geloven. De tijd dringt nu echt hoor…

  0 likes
 20. niet deze planten story is gevaarlijk maar bigfarma en deze geldbeluste ministers zijn gevaarlijk een gaat tussen de oren zou haar zeker niet?? mistaan .ik heb een hekel aan zulke mensen !

  0 likes
 21. ook in België wordt dit jaar de Codex Alimentarius ingevoerd….dit is in Nederland heel stilzwijgend gebeurd in december vorig jaar. Slechts de corrupte farmaceutische industrie mag nog blijven bestaan……homeopathie en zelfredzaamheid d.m.v. kruiden en vitaminen en mineralen wordt in rap tempo verboden.
  Deze codex is bedacht door het communistische Europa. Straf per overtreding 30.500 euro!
  Leve de heilstaat Europa! en burgers van Europa: slaap rustig verder!…Europa waakt over U!

  0 likes
 22. Geïsoleerde moleculen en patenten … de rest is geen alternatief maar wordt geklasseerd onder alternaïef. Worden we niet geboren in een ZIEKENHUIS met achter de hoek een MORTUARIUM ?

  0 likes
 23. Karma Laurette Onkelinx, your time will come!

  0 likes
 24. Of je voor of tegen alternatieve behandeling bent interesseert me eigenlijk niet zo. Het mag alleen niet zo zijn dat een ministertje bepaalt wat goed is voor je. Wat denken ze wel niet?! Je hebt immers altijd nog de vrije keuze om gebruik te maken van het reguliere circuit. Moe word ik van al die bemoeizucht

  0 likes
 25. @21: ‘ook in België wordt dit jaar de Codex Alimentarius ingevoerd….di t is in Nederland heel stilzwijgend gebeurd in december vorig jaar.’

  Ik heb hem vorig jaar zomer al bekeken, toen was het er al. Maar hij is drastisch veranderd met heel veel Engels en lastig leesbaar. Het stond vol onvoorstelbare dingen als een vragen. Bijv. Is het ongezond om groenten te eten die bespoten zijn’.
  ‘Nee, dat is niet ongezond. Wij zorgen voor veilige marges’. Een hele lijst met dat soort misselijke suggestieve vragen.

  0 likes
 26. [quote name=”Techneut”][quote name=”Gertjan”] Van minister Schippers mag niet meer op verpakkingen én in bijsluiters van homeopathische geneesmiddelen staan waarvoor ze bedoeld zijn. [/quote]
  Dat mag wel hoor! Geen enkel probleem.
  Alleen moet je WEL documenten overleggen (onderzoeken, dubbel blind en zo, u weet wel) dat het werkt tegen de aandoening.
  Dat een K200 oplossing vele honderden heel allen nodig heeft om een werkzame molecuul tegen te komen, spreekt uiteraard voor zich.

  Voor meer info: http://www.howdoeshomeopathywork.com[/quote%5D

  Men men mag indien er geen wetenschappelijk bewijs is, wel licht verwijzen naar een mogelijke gunstige invloed op de gezondheid. Bijvoorbeeld: Haversap kan mogelijk een gunstige invloed hebben op het zenuwstelsel en de slaapverbetering. Dit mag dus wel. Wat niet mag is: Haversap is een zenuwversterkend middel en herstelt slaapproblemen. Al dat geroep op wat allemaal niet mag zoals op website’s als van Consemulder om alles te gaan censureren is niet nodig, mits je de juiste formuleringen aanbrengt mag je een heel eind met je teksten gaan. Mensen die bij de gezondheidsinspectie werken zijn ook bereid je te helpen met de nodige informatie, dat heet samenwerken. Of je het helemaal eens met hen moet zijn dat is een ander verhaal, daarvoor moeten mensen wakker worden en meer inspraak afdwingen bij politici, er zijn grote controversen over voedselveiligheid en restricties terwijl men wel aan Geo-engineering en genetische modificatie doet. Er is een duidelijk verhaal dat vertelt moet worden en dit soort lijnen moeten nu uitgezet worden om actie te gaan voeren. Alleen ‘brullen’ over de overheid heeft geen zin, er werken daar ook ‘mensen’ en we moeten een beroep doen op de menselijkheid!!

  0 likes
 27. [quote name=”Red Skywalker”]Ik begin er echt genoeg van te krijgen …

  REVOLUTIE NU!

  Misschien eens een pol instellen en kijken hoeveel mensen we op de been kunnen krijgen. O ja, extra mensen vinden we wel in Portugal, Spanje, Italië, Cyprus, Frankrijk, Ierland, Noord-Afrika en nog wel wat.

  Sorry voor deze mededeling, maar er heerst nu zoveel onvrede, alleen gebeurt er helemaal NIETS. Moet je eens terugkijken naar de demonstraties van honderdduizenden tegen kernenergie zo’n 30 jaar geleden, toen kon het wel. Ik verwacht als eerste reactie: : “wat let je?” Antwoord: teveel sheeple.[/quote]
  En maar klagen en maar klagen. Maar zelf iets doen? Nee, dan zijn er opeens “teveel sheeple”.

  Dus blijf je lekker als een verongelijkt kind klagen op een forum.

  0 likes
 28. [quote name=”Wesley”][quote name=”Red Skywalker”]Ik begin er echt genoeg van te krijgen …

  REVOLUTIE NU!

  Misschien eens een pol instellen en kijken hoeveel mensen we op de been kunnen krijgen. O ja, extra mensen vinden we wel in Portugal, Spanje, Italië, Cyprus, Frankrijk, Ierland, Noord-Afrika en nog wel wat.

  Sorry voor deze mededeling, maar er heerst nu zoveel onvrede, alleen gebeurt er helemaal NIETS. Moet je eens terugkijken naar de demonstraties van honderdduizenden tegen kernenergie zo’n 30 jaar geleden, toen kon het wel. Ik verwacht als eerste reactie: : “wat let je?” Antwoord: teveel sheeple.[/quote]
  En maar klagen en maar klagen. Maar zelf iets doen? Nee, dan zijn er opeens “teveel sheeple”.

  Dus blijf je lekker als een verongelijkt kind klagen op een forum.[/quote]

  Jij bent er vast al aan begonnen ?

  0 likes
 29. chagrijnig mens, dat zie je zo !

  0 likes
 30. Ronald Soeverein Men

  Wat kijkt dat mens chagarijnig maar dat gaat straks wel veranderen want ze krijgt van de grote pfarma-industrie zoveel geld en aanbiedingen binnen dat ze dan weer kan lachen als ze deze onzinnige wet erdoor krijgt. Overal zie je het gebeuren om de echte gezondheid aan banden te leggen en ervoor te zorgen dat wij zo ongezond mogelijk nog kunnen leven en afhankelijk worden van chemische medicijnen en chemisch bespoten voedsel etc.

  0 likes
 31. Men wil gaan bestrijden, lees ik ergens. Wat gaan wij zelf doen?

  0 likes
 32. We zijn in het Westen helaas de band met de natuur verloren. In vroeger tijden genas men elkaar met kruiden en olien. Mensen uit bijbelse tijden werden wel tot 1000 jaar oud. Dringt het gewoon niet door tot mensen dat we verkeerd bezig zijn. We moeten weer terug in volledige harmonie met de natuur en zijn schatten.

  0 likes
 33. Wat een rotkop heeft dat mens…. Laurette Onkelinx heeft een paar draadjes loszitten in haar bovenkamer.

  0 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

Het onzichtbare fenomeen dat je dwarsboomt

Het onzichtbare fenomeen dat je dwarsboomt

Ken je het verschijnsel dat je weet ...

Machocultuur zorgt ervoor dat we met z'n allen veel te lange werkdagen maken. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

Veel te lange werkdagen als gevolg van machocultuur maken ons ziek. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

We maken met z’n allen veel te ...

Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

Een werkweek van 4 uur, dat zou ...

Het is nu wetenschappelijk bewezen dat meditatie de gezondheid van het brein verbetert. Kijk wat de effecten zijn

Het is nu wetenschappelijk bewezen dat meditatie de gezondheid van het brein verbetert. Kijk wat de effecten zijn

Yoga en meditatie kunnen je psychisch welbevinden ...

We redden de aarde, maar de mensheid gaat ten onder. Dit is de paradox van de groene gekte

We redden de aarde, maar de mensheid gaat ten onder. Dit is de paradox van de groene gekte

De Nederlandse GGD’s waarschuwen voor de schadelijke ...

Zijn deze Japanse ruïnes de sleutel tot een verzonken beschaving? Aanwijzingen stapelen zich op

Zijn deze Japanse ruïnes de sleutel tot een verzonken beschaving? Aanwijzingen stapelen zich op

In 1987 deed de Japanse duiker Kihachiro ...

Ervaar de diepste
ontspanning ooit
 • Voel je snel 100% beter met de heerlijkste, diepste ontspanning ooit
 • Geniet snel van een fijne, intens diepe rust en krijg meer energie
Je meldt je hiermee aan op de 100% gratis en vrijblijvende Trancewerk nieuwsbrief. Je kunt je altijd weer afmelden.
Trancewerk stuurt gegarandeerd nooit spam en je gegevens blijven beschermd.
50%
Dankjewel voor je aanmelding.

Er is een e-mail verstuurd met een bevestigingslink.

Deze e-mail is afkomstig van Trancewerk.nl. Zij stellen de sessie 'Diepe Ontspanning' gratis ter beschikking.

Ga naar je mailbox en open de e-mail.

Klik op de bevestigingslink en je ontvangt binnen enkele minuten instructies...

Heel veel plezier!


P.S.: Dit geschenk kost normaal € 49,99.
Je krijgt dit gratis, omdat je je aanmeldt op de Trancewerk nieuwsbrief. Dit is 100% vrijblijvend, kost niets en je kunt je altijd weer afmelden.
Leer wat de échte oorzaak is van je overgewicht en los dit op
Bijna klaar...
Ontdek waarom een dieet NOOIT blijvend werkt en wat wél werkt
Krijg onbetaalbare tips en trucs die tot een permanent slank lijf leiden
Je meldt je hiermee aan op de 100% gratis en vrijblijvende Trancewerk HypnoSlank e-cursus. Je kunt je altijd weer afmelden.
Trancewerk stuurt gegarandeerd nooit spam en je gegevens blijven beschermd.
50%
Dankjewel voor je aanmelding.

Er is een e-mail verstuurd met een bevestigingslink.

Deze e-mail is afkomstig van
Trancewerk.nl. Zij stellen de e-cursus 'HypnoSlank' gratis ter beschikking.

Ga naar je mailbox, open de e-mail
en klik op de bevestigingslink en je
ontvangt binnen enkele minuten
les 1...

Heel veel plezier!


P.S.: Met deze gratis e-cursus loop je
het 'gevaar' dat je binnenkort je
garderobe kunt vervangen met
kleinere maten!
REGISTREER JE VOOR DIT WEBINAR
Wanneer?
donderdag, 13 juni 2019
20:00 uur
Wie?
*
*
Je gegevens zijn naar de organisator gestuurd. Je wordt verder via e-mail op de hoogte gehouden.