Homepagina » Bewustzijn » Bestaan voorspellende dromen echt? Onderzoek leidt tot opmerkelijke resultaten
voorspellende

Bestaan voorspellende dromen echt? Onderzoek leidt tot opmerkelijke resultaten

Heb je weleens een voorspellende droom gehad die uitkwam? Dan ben je niet de enige. Een onderzoeker heeft dit fenomeen 25 jaar lang bestudeerd en komt tot opmerkelijke resultaten.

In 1975 had een vrouw een vreselijke nachtmerrie waarin ze zichzelf zag sterven terwijl ze haar dochter van een treinspoor probeerde te redden.

Nog geen twee weken later kwamen moeder en dochter onder een trein, en overleden ze.

12 namen

Toeval of niet? Dr. Andrew Paquette, droomonderzoeker en scepticus, deed 25 jaar lang onderzoek naar zijn eigen dromen in een poging te bewijzen dat voorspellende dromen niet bestaan.

In 2015 analyseerde hij zijn gegevens door eerst te kijken naar dromen die gerelateerd waren aan de dood van mensen die hij kende en die hij had gehad voordat de persoon in kwestie overleed.

Hij kwam uit op 12 namen en ontdekte dat de dromen die gingen over sterfgevallen veel dichter in de buurt van het moment van overlijden plaatsvonden dan de dromen die niet over sterfgevallen gingen.

Op de sterfdag

In één van de gevallen zat er een gat van ongeveer zes jaar tussen de dromen en een sterfgeval, maar in een ander geval had hij op de sterfdag van een persoon een voorspellende droom waarin diezelfde persoon overleed.

Op die bewuste ochtend zei hij zelfs tegen zijn vrouw dat hij er zeker van was dat de persoon in kwestie was overleden.

[Psychology Magazine]
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
Kom shoppen in de NineForNews Webshop. T-shirts, tassen, caps, mokken, en nog veel meer!

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
 • Willem schreef:

  In 1975 had een vrouw een vreselijke nachtmerrie waarin ze zichzelf zag sterven terwijl ze haar dochter van een treinspoor probeerde te redden.
  Nog geen twee weken later kwamen moeder en dochter onder een trein, en overleden ze.

  Hoe weten ze dan waarover ze droomde?

  Het kan denk ik, maar als je droomt dat een familielid niet moet gaan vliegen omdat hij neerstort en dat familielid moet vliegen omdat het al betaald is en belangrijk wat dan? Dus voorspellende dromen hebben totaal geen zin, je kunt er niets mee voorkomen namelijk.

  • John Tafelzuur schreef:

   Klopt, je kunt niks voorkomen. Ik heb het gevoel dat alles wat gebeurd allang gepland is

  • Weesje schreef:

   Wat je ziet is wat er kán gebeuren als je op de huidige weg doorgaat. Droomde dat ik problemen kreeg met een bepaald persoon, waar ik een samenwerking mee zou aangaan. Toen toch maar dat contact afgekapt. Droom was dus een waarschuwing en kwam niet uit omdat ik mijn situatie had bijgestuurd. En soms kan het een angst zijn. Niet alles is ook letterlijk.

   • Justin schreef:

    Ik heb soms voorspellende dromen. Meestal deel ik ze niet. Veel van de dromen die ik duidelijk nog weet (99,9% van mijn dromen kan ik me überhaupt ‘s ochtends niet herinneren) zijn uitgekomen, of ik herken de situatie uit mijn droom en kan dan besluiten om anders te reageren.
    Ik weer dan dus nooit of de dromen waar zouden zijn of niet.
    En laat het daar dan maar bij.
    De keren dat ik besloot ze toch uit te spelen gebeurde er wat er voorspeld was. Soms naar, soms gelukkig.
    Ik haal er nu mijn schouders bij op, maar blijf het wel bijster interessant vinden.

  • Margie schreef:

   Altijd luisteren naar je droom/vision en intuitie
   Indien je na een droom, zoals Willem aangeeft, toch besluit te vliegen…kies je voor het lot/fate.

   Indien je wel gehoor aan de droom geeft, verander je het lot en ben je op weg naar je bestemming/destiny.

  • Yvonne schreef:

   Ik kom uit een indische familie en wij geloven wel degelijk in dromen. Toen mijn moeder ongeneselijk ziek werd door kanker heb ik haar in huis genomen en op een ochtend toen ik beneden kwam om een ontbijt voor haar te maken was ze helemaal overstuur, want ze had over haar exman (mijn vader) gedroomd en hij woonde sinds de scheiding in Indonesië en een paar weken geleden was hij nog in Holland geweest om op mijn verzoek afscheid van haar te nemen. Ze had gedroomd dat hij vroeg om zich bij hem te vervoegen, dat het zo mooi was waar hij was. Dus ik zei: Mam, dat kan niet… hij is onderweg naar Holland om jou nog een keer te zien… Bleek hij onderweg overleden te zijn aan een infarct. Bizar was het….

 • Johannes schreef:

  Zolang bekend bij mij. je hebt zoveel verschillende dromen, maar uiteindelijk zijn het roersels van de ziel. Hoe meer je verbonden bent met die ziel hoe duidelijker deze zaken zijn. ik heb op mn 5de verschillende voorspellingen ( visioenen ) gezien die 25 jaar later allemaal uitkwamen. En nu nog komen flashbacks terug 55 jaar later. Zo vreemd is dit niet voor mij.

  • ton schreef:

   klopt, ik heb zelf ook dromen gehad in mijn tijd van motor rijden dat er iets gebeurd tijdens het rijden en dat ik tegen natuurlijk stuurde.
   Normaal stuurde ik naar links met alles wat ik mee maak maar nu naar rechtts, en gelukkig maar er laag iets op de weg waardoor ik zeker zou zijn overleden of een langdurige hospital verblijf zou hebben.
   ongeveer 2 jaar na mijn droom kwam het uit.
   Op het moment van gebeuren kwam mijn droom in een flits naar voren en wist ik wat te doen.
   Daarna heb ik meerdere dromen gehad zodat ik wist hoe ik moest reageren op hetgeen mij overkwam .
   Dit is waargebeurd ,helaas niet te bewijzen.

 • Willem schreef:

  Ja Johannes maar heb je er iets aan gehad? Want eigenlijk stond je leven al vast voor je het ging leven dan, wat is dan het voordeel?

  • Johannes schreef:

   Zeker Willem, heb ik daar aan gehad. Altijd al mijn ziel gevolgd. Ik hoorde nog een psychiater mij zeggen. Wat jij hebt meegemaakt daar heb je 20 levens voor nodig. Dankzij de eigen energie die ik volg heb ik zaken opgelost die veel mensen doen huiveren als ze het meemaken. Ik wist dus van heel jong af aan dat ik dit mee moest maken. Ik ga je geen details vertellen, maar geloof me ik wist al vanaf mijn baby zijn wat ik hier kwam doen.

 • Hoop schreef:

  [email protected] mijn vrouw en ik vertellen elkaar als we rare droom hebben gehad. Misschien desbetreffende vrouw ook.

 • Willem schreef:

  Ja dat kan Hoop, maar dat vermeld het artikel niet, staat niks van een man ofzo bij dus ja, dan is het gissen.

 • Willem schreef:

  John Tafelzuur, zoals in een computerprogramma dus.

 • andere peter schreef:

  Ik heb meerdere van dat soort dromen gehad… bijvoorbeeld enkele weken voordat m’n opa’s/oma’s overleden waaruit je kon opmaken dat hun lichaam zou ophouden te bestaan. Ik hoop dan maar dat m’n andere dromen hersenspinsels waren… zo post-apocalyptisch… ik heb daar echt geen zin in!

 • x

  Check Also

  Studie laat zien hoe paddo's de geest verruimen

  Studie laat zien hoe paddo’s de geest verruimen

  Uit een nieuwe studie van het Imperial ...

  Lezersbrief

  Mijn versie betreffende het onderwerp Astraal reizen

  Astrale of Kosmische reizen Elk mens maakt ...

  >