Gezondheid

Big Pharma onder druk: Farmaceut Merck bekent schuld

Help ons door deze info met iederen die je kent op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

De grote farmaceut Merck heeft schuld bekend op een criminele aanklacht over het op de markt brengen en verkopen van de pijnstiller Vioxx. Het bedrijf zal in totaal 713 miljoen euro betalen.

De schikking is de laatste in een serie fraudegevallen bij grote farmaceutische bedrijven die zijn onthuld door het Openbaar Ministerie. Dat meldt de New York Times.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/04/uwonvrede.nl_-1.png

Tegen de tijd dat Vioxx, een pijnstiller die in 1999 was goedgekeurd door de Amerikaanse Voedsel en Waren Autoriteit FDA, in 2004 van de markt werd gehaald omdat hartproblemen werden gemeld als regelmatig voorkomende bijwerking, slikten meer dan 25 miljoen Amerikanen het medicijn. Bovendien kon Vioxx de theoretische voordelen van een Cox-2-remmer niet waarmaken.

Merck is bereid een boete te betalen van 240 miljoen euro en pleitte schuldig op een enkele aanklacht van het illegaal op de markt brengen van een medicijn, aldus het Amerikaanse ministerie van Justitie in een persverklaring. Voordat de FDA Vioxx goedkeurde voor de behandeling van reumatoïde artritis bood Merck het medicijn reeds aan.

Merck betaalt ook 320 miljoen euro aan de federale regering en 153 miljoen euro aan het Amerikaanse hulpverleningsprogramma Medicaid. Artsen schreven Vioxx voor en brachten de kosten in rekening van de regering, kosten die normaal niet gemaakt zouden zijn omdat het medicijn niet goedgekeurd was.

Overeenkomst

In 2007 ging Merck akkoord met een schikkingsvoorstel dat was gedaan door de openbaar aanklager. De farmaceut betaalde 3,63 miljard euro aan 27.000 gedupeerden die beweerden dat zij of hun familieleden schade hadden ondervonden na inname van het medicijn. Merck heeft bovendien een overeenkomst ondertekend waarin staat dat het bedrijf belooft toekomstige promotieactiviteiten te monitoren en dat nauw contact wordt onderhouden met de regering.

Merck voegt zich bij het rijtje grote medicijnproducenten als Pfizer die met justitie tot een schikking proberen te komen na dergelijke diepgaande onderzoeken.

Investeerders klagen Merck nu aan omdat het bedrijf in hun ogen de risico’s van Vioxx heeft gebagatelliseerd waardoor ze miljarden zijn misgelopen nadat het medicijn van de markt werd gehaald.

Bron: Nytimes.com

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je dit artikel goed?
Deel het met iedereen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

0 Reacties
Inline Reacties
Alle reacties zien
Back to top button
0
We lezen graag je reactie!x