Gezondheid

Zijn we verslaafd aan vlees? (video)

Help anderen door deze informatie met jouw kennissen op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Veel burgers vinden het zielig dat varkens in megastallen leven op één vierkante meter. Ze verwachten wel dat er goedkoop vlees in de supermarkten ligt.

Hoeveel vlees werkt de gemiddelde Nederlander jaarlijks eigenlijk naar binnen? Hoe kan de schijnbare tegenstelling tussen dierenwelzijn en vleesconsumptie worden opgelost?

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/04/uwonvrede.nl_-1.png

Wat kunnen we doen om het gedrag van de vleesetende consument te veranderen? Volgens biologisch akkerbouwer en vegetarisch slager Jaap Korteweg is de bio-industrie niet nodig om heel de groeiende wereldbevolking van voedsel te voorzien. Hij pleit er dan ook voor om het dier uit de voedselketen te halen.

Voedselrevolutie

Steeds meer wetenschappers geven aan dat vlees en melk buitengewoon inefficiënte voedingsmiddelen zijn. Voor de productie zijn grote hoeveelheden water en graan nodig. De plantaardige eiwitten die aan dieren worden gevoerd, worden door de dieren grotendeels omgezet in lichaamswarmte en mest, en slechts voor een klein deel in dierlijke eiwitten.

Daarom is volgens Korteweg een voedselrevolutie nodig. Het dier moet uit de voedselketen, waarmee plantaardige eiwitten rechtstreeks door mensen geconsumeerd worden. Door nieuwe inzichten kunnen vleesvervangers worden gemaakt met dezelfde structuur en smaak als vlees en van dezelfde grondstoffen.

Toenemende honger

Een dier kan worden vervangen door een machine die van veevoer vlees maakt, aldus Korteweg. Er komt dan een enorme besparing op land en water. Het gekapte regenwoud in de laatste 40 jaar kan weer terug in functie. We kennen bovendien de risico’s niet die dierziekten, antibioticagebruik en ammoniak met zich meebrengen voor de volksgezondheid.

Korteweg is erin geslaagd om plantaardige vleesvervangers te maken die volgens topkoks niet van echt vlees te onderscheiden zijn. Megastallen en de bio-industrie zorgen volgens hem juist voor meer ecologische problemen en toenemende honger in de wereld.

Bronnen: Ncrv.nl, Refdag.nl

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze informatie goed?
Deel het met iedereen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

45 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Hullie
Hullie
11 jaren geleden

Ik denk niet dat ze echte vleeseter zich druk maakt om het welzijn van de (vlees)dieren zoals in de eerste regel wordt gezegd. Als dat wel zo was, waren we met ons allen allang flink gaan minderen op de vleescomsumptie. Wanneer je het vlees op je bord met de helft vermindert, ben je met biologisch vlees niets duurder uit. Of probeer eens iets te doen met (kastanje)champignons of noten ipv vlees. Smaakt heerlijk!

garriet60
garriet60
11 jaren geleden

k,mag graag eens stukje vlees eten hoor zowel varken als rund .maar ik vind wel dat die varkens niet op een 4 kante meter thuis horen .ook zij behoren met z,n allen in hun vertrouwde wei zoals ook de koeien .ze mogen van mij die vierkante meters wel afbreken .een varken in engeland ziet er beter uit dan het varken wat hier gekweekt wordt

chef
chef
11 jaren geleden

wij eten al maanden geen vlees en.
melk drinken we ook niet meer,
we missen er niets aan. en ik voel me stukken beter:)

JustMe
JustMe
11 jaren geleden

Ik ben stapelgek op vlees.

Ik eet echter alleen vlees van dieren die een vrij leven hebben gehad zoals o’sullivan, buitengewone varkentjes, Jersey vlees etc. (biologisch vlees).

Vlees van supermarkten vermijd ik zoveel mogelijk tenzij ik zeker weet dat het dier een goed leven heeft gehad (onderzoek doet wonderen).

Back to top button
45
0
We lezen graag je reactie!x