Universum

‘Einde der tijden’: Vier totale maansverduisteringen in aantocht

Help mee door deze informatie met kennissen op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Liefhebbers van bijzondere hemelverschijnselen kunnen de komende maanden in Amerika, Nieuw-Zeeland en Australië een aantal maansverduisteringen zien. Er zijn liefst vier volledige maansverduisteringen in aantocht. Op 15 april valt de schaduw van de aarde de eerste keer over de maan. De maan krijgt dan een oranjerode kleur doordat de atmosfeer van de aarde nog een aantal rode zonnestralen richting de maan buigt.

De serie van vier opeenvolgende totale verduisteringen vindt plaats met tussenpozen van ongeveer zes maanden: 15 april 2014, 8 oktober 2014, 4 april 2015 en 28 september 2015. De totale verduistering aanstaande dinsdag is in de Benelux net niet zichtbaar. De eerstvolgende maansverduistering die vanuit deze streken goed te zien is, is de totale maansverduistering van 28 september 2015.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png

Gemiddeld doet een maansverduistering zich twee keer per jaar voor, maar het gaat lang niet altijd om totale verduisteringen. Er zijn drie soorten verduistering: Een penumbrale maansverduistering doet zich voor wanneer de maan door de bijschaduw van de aarde trekt en niet door de kernschaduw. In dat geval is de volle maan wat minder helder. Een totale maansverduistering doet zich voor wanneer de maan wel door de kernschaduw van de aarde trekt. Als slechts een gedeelte van de maan door de kernschaduw gaat, is er sprake van een gedeeltelijke maansverduistering.

Maansverduisteringen doen zich alleen voor bij volle maan, wanneer de maan tegenover de zon staat. Er doet zich niet bij elke volle maan een verduistering voor, doordat de baan van de maan helt ten opzichte van het baanvlak van de aarde rond de zon. Als zich vier totale maansverduisteringen op rij voordoen, spreekt men van een tetrade. In de 21e eeuw zijn er in totaal negen tetrades. Tussen 1600 en 1900 waren er helemaal geen tetrades.

Eerder deze week was er ook al een ‘zeldzame samenstand’ van Mars, de aarde en de zon. Deze oppositie doet zich maar één keer in de 778 dagen voor. Volgens christenen luidt de tetrade het einde der tijden en de wederkomst van Jezus in. Zij verwijzen naar Joël 2:31: De zon zal veranderd worden in duisternis, en de maan in bloed, eer dat die grote en vreselijke dag des heeren komt.

'Einde der tijden': Vier totale maansverduisteringen in aantocht
Pastoor John Hagee en zijn boek

Een tetrade is de laatste paar duizend jaar slechts een paar keer voorgekomen. De laatste drie keer viel de tetrade samen met een belangrijke religieuze gebeurtenis. Pastoor John Hagee uit Texas heeft een boek geschreven over dit fenomeen. Volgens hem zal er iets gaan veranderen op aarde. “Dit is niet bedacht door één of andere religieuze denktank,” zei hij.

Tijdens de eerste tetrade sinds de middeleeuwen, in 1493, vond een grote verbanning van Joden plaats na de herovering van moslim-Spanje, die door de Spaanse Inquisitie werd gevolgd. De tweede tetrade viel samen met de erkenning van de staat Israël in 1949. De laatste vond plaats in 1967, precies tijdens de Zesdaagse Oorlog tussen Israël en zijn Arabische buurlanden Egypte, Jordanië en Syrië.

“Volgens de Bijbelse profetie zal de wereldgeschiedenis ingrijpend gaan veranderen,” zei Hagee. “Om vier bloedmanen te krijgen, moet er astrologisch gezien heel wat gebeuren.” Hij wees erop dat de vier totale maansverduisteringen samenvallen met joodse feesten. “De eerste bloedmaan komt op 15 april, tijdens Pesach. De tweede zal te zien zijn op 8 oktober, ten tijde van het Loofhuttenfeest,” zei hij. “Op 4 april 2015, tijdens Pesach, is er opnieuw een bloedmaan. Tijdens het Loofhuttenfeest van volgend jaar, op 28 september, is de vierde en laatste bloedmaan te zien.”

Niet iedereen is ervan overtuigd dat de tetrade een bepaalde betekenis heeft, laat staan het einde der tijden zal inluiden. Oud-pastoor en hoogleraar van de Universiteit van Aberdeen Gary Shogren zei: “Een verduistering tijdens Pesach lijkt onwaarschijnlijk, maar we moeten niet vergeten dat maansverduisteringen zich alleen voordoen bij volle maan en dat Pesach altijd wordt gevierd bij volle maan. Het Loofhuttenfeest valt ook samen met de volle maan.”

[Express, NASA]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze info belangrijk?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

26 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Huisheks
Huisheks
10 jaren geleden

En op 25 april een gedeeltelijke zonsverduistering.

Anna
Anna
10 jaren geleden

Als je gaat, ga niet door die Bodyscanners heen.
Die geven zoveel straling af…dat je er ziek van kan worden.

Je hebt het recht om gewoon ouderwets door die metalpoortjes te gaan.
(The old way)

Laat je niks wijs maken en ga gewoon op de ouderwetse manier door de metaaldetector heen.
Reis veilig! En Have Fun!

Vonzie
Vonzie
10 jaren geleden

Er worden de laatste tijd Jeruzalem best wel veel archeologische vondsten gedaan. Misschien ontdekken ze daar wel iets belangrijks wat de religie op de schop brengt.

Wim
Wim
10 jaren geleden

Bloedmanen, het gaat altijd over het oordeel van GOD over Israël en Zon verduisteringen over de wereld. Israël is de middelpunt van de Aarde qua geestelijk en vleselijk.

Het gaat wat gebeuren.

Back to top button
26
0
We lezen graag je reactie!x