Homepagina » Binnenland » Eerste verpakkingsvrije supermarkt opent binnenkort in Groningen
Eerste verpakkingsvrije supermarkt opent binnenkort in Groningen

Eerste verpakkingsvrije supermarkt opent binnenkort in Groningen

Opgeweckt Noord opent rond april in Groningen naar eigen zeggen de eerste verpakkingsvrije supermarkt van Nederland. Het winkelpand aan de Astraat wordt momenteel verbouwd. Het grootste deel van de financiering is gedekt door de bank, terwijl de ondernemers zelf ook geld inleggen. Het restbedrag wordt opgehaald via crowdfunding.

Eerder gingen in Berlijn en Antwerpen verpakkingsvrije winkels open na succesvolle crowdfundingcampagnes. Het idee voor supermarkten zonder verpakking komt uit de Verenigde Staten, waar sommige biologische supermarkten volgens dit principe werken.

De producten worden zonder verpakking aangeboden. De klanten kunnen zelf hun verpakkingen meenemen of bij de kassa kopen, waarbij Opgeweckt Noord gebruik wil maken van een statiegeldsysteem. “Op deze manier kan het voedseloverschot worden terruggedrongen en de afvalberg worden verkleind,” zeggen de ondernemers.

In de winkel komt een keuken te staan waar klanten hun ontbijt en lunch kunnen kopen en er zullen flexibele werkplekken komen waar ze hun aankoop direct kunnen opeten.

Ook Bag&Buy wil een verpakkingsvrije winkel openen in Nederland. Initiatiefnemer Wim van Dijk is daarvoor op zoek naar een geschikt pand in Utrecht. De eerste vestiging moet aankomende zomer worden geopend.

Onlangs haalde Bag&Buy 75.000 euro op via crowdfunding. In de supermarkt komen droge producten zoals noten, specerijen, pasta en rijst, maar ook olie, azijn en wijn. Klanten kunnen de producten in hun eigen fles, pot of biologisch afbreekbare zak doen.

[Retailnews]
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
Kom shoppen in de NineForNews Webshop. T-shirts, tassen, caps, mokken, en nog veel meer!

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
 • Hylke schreef:

  Schitterend initiatief, alleen betwijfel ik wel of dit opgepakt gaat worden door de grote massa en supermarkten. Zo lang dat namelijk niet gebeurt, is het een druppel op de welbekende gloeiende plaat.

  4 likes
 • Pe68 schreef:

  Zeker een vooruitstrevend idee.
  Wel goed opletten bij het afwegen, een pot is nog al wat zwaarder dan een bio-zak.
  Bij de Lidl kan je al enige tijd een paar soorten noten in een zakje scheppen.
  Zoals ik daar naar kijk loopt dat niet erg hard, wel is er verloop zichtbaar.

  Dit is volgens mij prima in een overzichtelijke winkel, in grote supermarkten zie ik regelmatig producten buiten hun schappen liggen (men bedenkt zich wel eens), deze worden dan uit de kar gedumpt waar men op dat moment is.
  Dat kan je niet hebben in een “onverpakt winkel”.

  2 likes
 • bert schreef:

  Een van mijn voornemens voor dit nieuwe jaar, 2015, is om het aantal plastic tasjes in mijn huishouden te gaan beperken. Ik ben nu een week bewust bezig hiermee en het valt mij vies tegen! Werkelijk OVERAL krijg je plastic tasjes in je handen gedrukt, al voordat ik mijn eigen zakjes uit mijn handtasje heb gefrommelt! Ik moet hier nog even een goed systeem voor vinden…!
  Ik zou overigens wel blij zijn met zo’n verpakkingsvrije winkel in mijn dorp.

  2 likes
 • Tim schreef:

  Het is mij een raadsel hoe dat gaat werken, qua hygiene en dergelijke.
  Men kan toch ook verpakken met bioplastic, dit is beter afbreekbaar door de natuur.
  Ik ben benieuwd…

  1 likes
  • Gea schreef:

   Dat vraag ik mij ook af Tim .
   Ik zou er geen gebruik van maken als iedereen maar aan een schep komt waarmee je bonen ,noten ,havermout of weet ik veel wat allemaal.
   Vies idee!
   Maar ik zag nog niet zo heel lang geleden een plaatje waar ze een soort van silo’s hadden staan waar je doormiddel van een hendel je product in je bakje kan doen.
   Hier hoeven dan geen vieze scheppen aan te pas te komen.
   Hopelijk gaat het in Groningen zo.

   1 likes
 • x

  Check Also

  supermarkt

  Sluiting ‘corona-supermarkt’ gepaard met groot machtsvertoon: ‘Dit hoort thuis in een politiestaat’

  In Noord Deurningen is een supermarkt gesloten ...

  viroloog

  Geen bewijs dat coronavirus kan worden verspreid in supermarkt, zegt deze vooraanstaande Duitse viroloog

  Er is geen bewijs dat het coronavirus ...

  >