Binnenland

Eerste verpakkingsvrije supermarkt opent binnenkort in Groningen

Help anderen door dit artikel met je vrienden op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Opgeweckt Noord opent rond april in Groningen naar eigen zeggen de eerste verpakkingsvrije supermarkt van Nederland. Het winkelpand aan de Astraat wordt momenteel verbouwd. Het grootste deel van de financiering is gedekt door de bank, terwijl de ondernemers zelf ook geld inleggen. Het restbedrag wordt opgehaald via crowdfunding.

Eerder gingen in Berlijn en Antwerpen verpakkingsvrije winkels open na succesvolle crowdfundingcampagnes. Het idee voor supermarkten zonder verpakking komt uit de Verenigde Staten, waar sommige biologische supermarkten volgens dit principe werken.

---Lees verder na dit advertentieblokje---

De producten worden zonder verpakking aangeboden. De klanten kunnen zelf hun verpakkingen meenemen of bij de kassa kopen, waarbij Opgeweckt Noord gebruik wil maken van een statiegeldsysteem. “Op deze manier kan het voedseloverschot worden terruggedrongen en de afvalberg worden verkleind,” zeggen de ondernemers.

In de winkel komt een keuken te staan waar klanten hun ontbijt en lunch kunnen kopen en er zullen flexibele werkplekken komen waar ze hun aankoop direct kunnen opeten.

Ook Bag&Buy wil een verpakkingsvrije winkel openen in Nederland. Initiatiefnemer Wim van Dijk is daarvoor op zoek naar een geschikt pand in Utrecht. De eerste vestiging moet aankomende zomer worden geopend.

Onlangs haalde Bag&Buy 75.000 euro op via crowdfunding. In de supermarkt komen droge producten zoals noten, specerijen, pasta en rijst, maar ook olie, azijn en wijn. Klanten kunnen de producten in hun eigen fles, pot of biologisch afbreekbare zak doen.

[Retailnews]

5 1 stem
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze informatie waardevol?
Deel het met anderen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

7 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Hylke
Hylke
9 jaren geleden

Schitterend initiatief, alleen betwijfel ik wel of dit opgepakt gaat worden door de grote massa en supermarkten. Zo lang dat namelijk niet gebeurt, is het een druppel op de welbekende gloeiende plaat.

Pe68
Pe68
9 jaren geleden

Zeker een vooruitstrevend idee.
Wel goed opletten bij het afwegen, een pot is nog al wat zwaarder dan een bio-zak.
Bij de Lidl kan je al enige tijd een paar soorten noten in een zakje scheppen.
Zoals ik daar naar kijk loopt dat niet erg hard, wel is er verloop zichtbaar.

Dit is volgens mij prima in een overzichtelijke winkel, in grote supermarkten zie ik regelmatig producten buiten hun schappen liggen (men bedenkt zich wel eens), deze worden dan uit de kar gedumpt waar men op dat moment is.
Dat kan je niet hebben in een “onverpakt winkel”.

bert
bert
9 jaren geleden

Een van mijn voornemens voor dit nieuwe jaar, 2015, is om het aantal plastic tasjes in mijn huishouden te gaan beperken. Ik ben nu een week bewust bezig hiermee en het valt mij vies tegen! Werkelijk OVERAL krijg je plastic tasjes in je handen gedrukt, al voordat ik mijn eigen zakjes uit mijn handtasje heb gefrommelt! Ik moet hier nog even een goed systeem voor vinden…!
Ik zou overigens wel blij zijn met zo’n verpakkingsvrije winkel in mijn dorp.

Tim
Tim
9 jaren geleden

Het is mij een raadsel hoe dat gaat werken, qua hygiene en dergelijke.
Men kan toch ook verpakken met bioplastic, dit is beter afbreekbaar door de natuur.
Ik ben benieuwd…

Back to top button
7
0
We lezen graag je reactie!x