Homepagina » Buitenland » Duitse rechtbank geeft YouTube boete van 100.000 euro wegens verwijderen video over coronaprotest
rechtbank
Foto: Pixabay

Duitse rechtbank geeft YouTube boete van 100.000 euro wegens verwijderen video over coronaprotest

Een rechtbank in Duitsland heeft YouTube een boete van 100.000 euro opgelegd wegens het onterecht verwijderen van een video over een coronaprotest. Eind januari haalde YouTube een video over lockdownprotesten in Zwitserland offline. Volgens de filmpjessite was de video ‘in strijd met het beleid omtrent medische misinformatie over corona’.

Op 20 april gaf een rechtbank in Dresden YouTube opdracht de video terug te plaatsen, schrijft Die Welt. Google, dat eigenaar is van YouTube, deed dat pas op 14 mei, bijna een maand later. De rechtbank spreekt van een ‘bewuste actie’ en legde een boete van 100.000 euro op.

Met deze historisch hoge boete heeft de rechtbank heel duidelijk gemaakt dat er gehoor moet worden gegeven aan vonnissen, aldus Joachim Steinhöfel, een advocaat die het getroffen kanaal vertegenwoordigde.

Simpel gezegd: censuur

Ook Forum voor Democratie sleept YouTube voor de rechter omdat verschillende video’s van de partij, waaronder een speech van Thierry Baudet in de Tweede Kamer, door het platform zijn verwijderd.

Advocaat Douwe Linders, die Forum bijstaat in het kort geding, zei dat het verwijderen van de video’s een inbreuk is op de vrijheid van meningsuiting. “Simpel gezegd: censuur,” zei Linders. “Het gaat hier om een politicus in de Tweede Kamer die een speech geeft. Het is in een democratische rechtsstaat van het grootste belang dat Kamerleden kritisch kunnen zijn op overheidsbeleid en dat mensen dat ook kunnen horen.”

In opdracht van de overheid

YouTube verwijderde daarnaast het kanaal van de Buitenparlementaire Onderzoekscommissie 2020. Dat gebeurde in opdracht van de overheid. Nadat de commissie dreigde met een rechtszaak, werd het kanaal hersteld.

[Big League Politics]
4.8 74 stemmen
Beoordeel dit artikel
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
43 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Gezond Verstand
Gezond Verstand
3 maanden geleden

+1 voor de vrijheid?

Elvi
Elvi
3 maanden geleden

Dit is goed nieuws. Hoewel ik het bedrag erg laag vind. 100.000 euro is voor youtube wat een een tientje voor ons is. Een nul erachter en Youtube had zich tenminste achter de oren gekrabd.

Ron
Ron
3 maanden geleden

100.000 euro maar… dat is voor youtroep 1 euro manman doe dan gelijk een miljoen ofzo.

marleen
marleen
3 maanden geleden

Wat is nou 100.000 euro boete voor YouTube? Daar lachen ze om. Tien miljoen euro zou beter zijn geweest. Allemaal slapjanussen daar in Duitsland.

x

Check Also

moderna

Nederland gaat door met Moderna ondanks hartschade

Door Martijn Bloem, Karel Beckman. Nederland is ...

npo

Walging om NPO-fragment waarin ongevaccineerden worden neergeschoten: ‘Totaal ziek!’

In het NTR-programma De Sociëteit werd vrijdag ...

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen en met een andere nieuwe domeinnaam/website terugkomen.

Blijf onafhankelijk! Weet ons altijd te vinden! Abonneer je nu gratis en vrijblijvend op ons telegramkanaal.

Stuur jouw ideeBedenk een idee, kreet of one-liner voor op onze producten.

Elke maand kiezen we de beste, leukste of meest originele inzending. En als dat jouw inzending is, win je een T-shirt met jouw idee erop!

43
0
We lezen graag je reactie!x