Homepagina » Buitenland » Tweede Wereldoorlog is ‘vooral de schuld van Groot-Brittannië’. Deze historici laten zien waarom
tweede wereldoorlog
Foto: Wikimedia Commons CC0 (Duitse troepen paraderen door Warschau, 1939)

Tweede Wereldoorlog is ‘vooral de schuld van Groot-Brittannië’. Deze historici laten zien waarom

De Duitsers hebben zich misdragen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ze hebben oorlogsmisdaden gepleegd, zoveel is duidelijk. Maar was het nazi-Duitsland dat de oorlog begon om de wereld te veroveren?

Schrijver John Wear verzamelde voor zijn boek ‘Germany’s War’ het levenswerk van onder andere historicus Harry Elmer Barnes, schrijver James Bacque en professor David Hoggan.

Zij kwamen gedurende hun onderzoek tot de ontdekking dat de geschiedenis anders in elkaar zit dan ons altijd is verteld.

Geen aanwijzingen

In de Duitse archieven zijn bijvoorbeeld geen aanwijzingen gevonden dat Duitsland in het geheim een wereldoorlog voorbereidde.

Generaal George Marshall schreef in het boek ‘The Winning of the War in Europe and the Pacific’ dat de asmogendheden nooit echt samenwerkten.

Hij baseerde zich hierbij op Amerikaanse inlichtingenrapporten en interviews met Duitse commandanten die gevangen waren genomen.

“Er is nog geen bewijs gevonden dat de Duitse legerleiding een allesomvattend strategisch plan had,” schreef generaal Marshall.

Alleen op papier

Hij voegde toe dat het besluit van Mussolini om zich in de Tweede Wereldoorlog te mengen in strijd was met de afspraken die Italië met Duitsland had gemaakt.

Veldmaarschalk Wilhelm Keitel en Alfred Jodl, chef operaties bij het opperbevel van de Duitse strijdkrachten, waren dan ook niet blij met dit besluit, merkte Marshall op.

Hij schreef dat er ook geen bewijs is voor nauwe samenwerking tussen Duitsland en Japan.

Men is in de veronderstelling dat Japan alleen handelde en niet in overeenstemming met een strategisch plan, aldus Marshall.

De ‘as’ bestond alleen op papier, concludeerde hij.

Geen plannen

Hitler bevestigt dit in zijn testament, waarin hij op 26 februari 1945 schrijft dat ‘de Italianen niet eens in staat waren hun posities in Abessinië en Cyrenaica te behouden, maar wel het lef hadden om zonder ons advies en zonder waarschuwing een kansloze campagne in Griekenland te beginnen’.

De Britse historicus A.J.P. Taylor stelde: “Hitler had geen plannen gemaakt voor wereldoverheersing of wat dan ook. Hij nam aan dat er mogelijkheden zouden ontstaan, waar hij vervolgens op zou kunnen inspelen.”

Adolf Hitler kwam in 1933 aan de macht en was vastbesloten om het Verdrag van Versailles ongedaan te maken.

In 1928 hadden historici aangetoond dat Duitsland niet als enige verantwoordelijk kon worden gehouden voor de Eerste Wereldoorlog.

Weerloos

De geallieerden weigerden het verdrag echter terug te draaien.

Het verdrag had ervoor gezorgd dat Duitsland herstelbetalingen moest doen aan de geallieerden, een groot deel van haar territorium kwijt was geraakt en weerloos was tegen eventuele vijanden.

In maart 1935 begon Hitler Duitsland opnieuw te bewapenen en op 7 maart 1936 stuurde hij troepen naar het Rijnland om de westelijke grenzen te beschermen tegen een invasie.

tweede wereldoorlog

Foto: Wikimedia Commons CC0 (Litouwse troepen rukken op naar de Poolse stad Wilno, nu Vilnius)

De Anschluss

In maart 1938 volgde de Anschluss. Dr. Kurt Schuschnigg van Oostenrijk kondigde op 9 maart 1938 aan dat hij een volksstemming zou houden over Oostenrijkse onafhankelijkheid van Duitsland.

Het referendum was een farce, want Oostenrijkers konden in het stemhokje alleen ‘ja’ invullen.

De Anschluss was onder het Oostenrijkse volk enorm populair. Oostenrijk hoorde voorafgaand aan de Eerste Wereldoorlog meer dan 1000 jaar bij Duitsland.

De meeste Oostenrijkers voelden zich bevrijd van een gehaat marionettenregime.

Tsjechoslowakije

Op 20 mei 1938 ontstond er een crisis toen de Tsjechische overheid en legerleiders opdracht gaven tot een gedeeltelijke mobilisatie van het Tsjechische leger.

Het volk kreeg te horen dat Duitse troepen zich hadden verzameld bij de Tsjechische grens.

President Benes en andere Tsjechische leiders zeiden tegen de internationale pers dat Tsjechoslowakije de Duitsers op afstand had weten te houden.

Hitler was woest en besloot dat de wens van de Sudeten-Duitsers in Tsjechoslowakije om terug te keren naar Duitsland moest worden ingewilligd.

Aan de oorlogsdreiging kwam een einde toen op 30 september 1938 het Verdrag van München werd gesloten.

Slowakije

Hitlers doelen waren bereikt en de Sudeten-Duitsers keerden terug naar het Derde Rijk.

Net als in het geval van de Anschluss voelden de Sudeten-Duitsers zich juist bevrijd.

Op 14 maart 1939 ontstond er opnieuw een crisis toen Slowakije zich onafhankelijk verklaarde.

Op 16 maart werd het Protectoraat Bohemen en Moravië opgericht. Het was de naam van Tsjechië tussen 1939 en 1945, toen het een protectoraat van het Derde Rijk was.

Duitse troepen bezetten Praag een maand lang om de stabiliteit te waarborgen.

De meeste mensen buiten Duitsland dachten echter dat Hitler de opsplitsing van Tsjechoslowakije had gepland.

tweede wereldoorlog

Foto: Wikimedia Commons CC0 (Duitse soldaten bij de grensovergang van Sopot)

Niet luisteren

Britse politici zeiden dat Hitler te ver was gegaan en niet langer kon worden vertrouwd.

Op 31 maart 1939 sloot Groot-Brittannië een verdedigingspact met Polen, wat betekende dat Groot-Brittannië Polen te hulp zou schieten in het geval van oorlog.

Etnische Duitsers werden in Polen vermoord, gedeporteerd en in elkaar geslagen.

De Britse ambassadeur Nevile Henderson probeerde de Britse regering op de hoogte te brengen van de Poolse wandaden, maar die wilde niet luisteren.

Poolse kranten gaven toe dat Poolse legereenheden continu de grens met Duitsland overstaken om Duitse legerinstallaties te vernielen en militair materieel te stelen.

Groot-Brittannië

Hitler werd zodoende gedwongen om Polen binnen te vallen en twee dagen later verklaarden Groot-Brittannië en Frankrijk hem de oorlog.

De Amerikaanse historicus David Hoggan vatte samen:

Schuschnigg had Duitsland uitgedaagd met een nepreferendum, waarna Hitler ingreep in Oostenrijk. Benes had Duitsland uitgedaagd door het Tsjechische leger te mobiliseren, gebaseerd op de leugen dat Duitsers zich bij de grens hadden verzameld. Hitler greep in en bevrijdde Sudetenland van Tsjechië. Beck had Duitsland uitgedaagd door het Poolse leger te mobiliseren en te dreigen met oorlog, en Hitler – die bevriend wilde blijven met Polen – reageerde niet. Pas toen Beck de handen ineensloeg met de Britten, ondernam Hitler actie tegen de Poolse dreiging.

Historicus Harry Elmer Barnes was het eens met de analyse van Hoggan. Hij voegde toe:

De verantwoordelijkheid voor het uitbreken van de Duits-Poolse oorlog ligt bij Polen en Groot-Brittannië. Dat het Duits-Poolse conflict ontaardde in een Europese oorlog, is vrijwel volledig te wijten aan Groot-Brittannië.

[Paul Craig Roberts]


Vond je dit artikel goed? Deel het dan met mensen die je kent op Facebook/Twitter
NineForNews.nl in je Facebook-nieuwsfeed?

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

21 reacties

 1. Hieruit blijkt weer dat de overwinnaar de geschiedenis schrijft.
  Het ware verhaal zal waarschijnlijk nooit meer verteld worden.

  11 likes
 2. Hoe Duitsland van Engeland en Frankrijk won bewijst dat deze oorlog niet gepland was. Zoals de orthodoxe niet revisionistische historicus Adam Tooze beschreef in ‘De economie van de vernietiging’ wisten de Duitsers niet hoe te reageren op de oorlogsverklaring en waren in paniek. Duitsland was in de minderheid, ook qua tanks. Tooze schreef dat de Duitsers va banque gingen ,alles of niets, ze gokte op een doorstoot van de marginotlinie op een zwak punt. Een botsing of hapering had ertoe geleid in de pan gehakt te worden, maar het pakte goed uit. Via een kiertje stroomden ze Frankrijk binnen de Engelsen omcirkeld als in een zak. De Engelsen ontsnapten maar tooze vergeet te melden dat ze mochten ontsnappen van Hitler, want hij wilden onderhandelen, in ruil voor terugtrekking de oude gebieden terug, maar de Engelsen zouden dit nooit willen. https://www.telegraph.co.uk/history/10336126/Nazis-offered-to-leave-western-Europe-in-exchange-for-free-hand-to-attack-USSR.html

  8 likes
 3. Duitse crisis
  Een voorbeeld van de catastrofale gevolgen van de slechte economische situatie is het feit dat de federale overheid van de VS grote financiële tekorten had. Om te bezuinigen werd de financiële hulp in het kader van het Young-Dawespact aan Duitsland stopgezet.

  Duitsland moest in die periode enorme herstelbetalingen – deze waren berekend tot in 1989 – voldoen aan het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en andere landen, als gevolg van het Verdrag van Versailles, dat de Eerste Wereldoorlog formeel had beëindigd. Vermeldenswaardig is het feit dat deze landen het Duitse geld onder meer gebruikten voor het aflossen van hun oorlogsleningen bij de VS. In Duitsland ontstond een enorme armoede; dit vormde het klimaat waarin Adolf Hitler aan de macht kon komen.

  8 likes
 4. Ben benieuwd, of bijv. NGC is een echte documentaire zou maken en hoe die er dan uitziet. Die docu’s hebben nu vooral ten doel, om de massa te indoctrineren. Duitsers are the bad guys en de geallieerden waren grote, stoere , sterke krijgers. Dat deden ze al na Napoleon, maar dan niet op tv of internet natuurlijk. Kijk, dat zo’n oude veteraan of oorlogslachtoffer roept; dit mag nooit meer gebeuren, dat geloof ik oprecht. Maar ook zij kennen de ware toedracht niet en die straf hadden ze niet verdiend. Als ik een offer breng, is dat tot daar aan toe, maar ik wil wel weten waarom. Maar ja, een eerlijke staat schijnt nogal lastig te zijn en die die dat wel (willen) zijn, die worden gedemoniseerd, geboycot of er vindt om onverklaarbare redenen een staatsgreep plaats. Daar waar financiering of wapenleveranties strikt ontkend werden, worden nu openlijk toegegeven. Ze hebben namelijk ontdekt, dat de waarheid net zo pijnlijk is als de leugen die ontdekt wordt. Diplomatie is de vraag ontwijken, niet meer en niet minder. Lieve mensen, WO3 is in volle gang, allen niet meer in de loopgraven en we zien het niet eens. En als we wat zien, dan sluiten we onze ogen … dat was toen en dat is nu.

  5 likes
 5. :adrianus-johannes.

  hè, net nu de brexit eind deze maand en dit jaar waarheid gaat worden, het fijn gaan krijgen zo als ijsland (in ieder geval beter als wij de rest europeanen) krijgen de britten ook overal de schuld van..
  geschieden is wat het is maar wordt toch vaak door de overwinnaar geschreven, misschien wel herschreven..

  dus ” mens wanneer gij ten strijden trekt tegen uw broeder en zuster, dan strijd gij nooit tegen hun u strijd tegen mij uw schepper”

  3 likes
 6. Mwa… als er nederlanders in België vermoord worden dan mag Nederland Belqië innemen? Lijkt me toch dat Hitler te ver ging door Polen in te vallen.

  2 likes
 7. Tja nu moet ik toch echt even lachen hoor niet Duitsland maar Engeland is verantwoordelijk voor de holocaust . Nou geloof me en ik heb er heel veel over gelezen over WW2 onder andere de hele biografie Van A.M de Jong die er een levenswerk van heeft gemaakt dat dit pure kletskoek is , een soort false flag . Mijn vader was zelf door de Duitsers gevangen genomen en te werk gesteld als dwangarbeider . Niet Engeland maar Duitsland is de aanstichter geweest , dadelijk word er nog verteld dat Israël is begonnen bij wijze van spreken belachelijk gewoon . Heel veel. Engelsen zijn gesneuveld tijdens onze bevrijding en nu beweerd een gestoorde gek ons wijs te maken dat Engeland is begonnen compleet gestoord is deze zogenaamde geleerde .

  2 likes
  • A.M. de Jong … , ik ben ook een fan van Merijntje Gijzen.
   Maarruh, volgens mij bedoel je Loe de Jong.
   Die heeft later overigens zijn fouten toegegeven.

   Mijn vader is hetzelfde overkomen als jouw vader. Wat is nu je punt?

   En voor het overige, tsja google even op “The Jewish Declaration of War
   on Nazi Germany The Economic Boycott of 1933”.

   Er zijn ca. 30 miljoen Christenen overleden onder het Joods Bolsjewistisch regime.
   Compenseert dat een beetje de gesneuvelde Engelsen?

   Over en in het heden wordt veel gelogen.
   Voor het verleden is dat nog eenvoudiger.

   5 likes
  • Het gaat er in dit item niet om of Duitsland wel of geen misdaden heeft begaan. Het gaat om de reden, waarom het een mondiale oorlog is geworden. Meneer de Jong heeft meerdere zaken verkeerd beoordeeld, dat is ook gewoon naar buiten gekomen. Zoek maar is op. Ik begrijp je best wel, het is ook best lastig om je te realiseren dat je voor een groot deel belazerd bent door geschiedenis schrijvers. Natuurlijk hebben de Duitsers foute dingen gedaan …. maar wat dacht je van een atoombom op houten huisjes dan? en daarna nog een. Maar voor wat de bevrijding betreft …. voel jij je bevrijd? De oneindige interviews met soldaten moet dat beeld schetsen, maar ook zij hadden niks in te brengen. De “bevrijding” was een voorop gezet plan, om ons daarna alsnog uit te knijpen …… niet door de soldaat nee.

   5 likes
  • Beste Hans. De Lockheed brothers hebben in 1934 hun zaak verkocht aan …………de familie Bauer/Rothschild. Oorlogen worden altijd gepland en zeker door het leger der Intriganten. De Polen hebben zich schandalig gedragen t.o.v. de Duitsers. Lockheed heeft een jaarlijkse omzet van 1.100.000.000.000 dollar per jaar in het kader van het bewaren van de “vrede” .80% van de software voor de vernietigingsindustrie van de schurken wordt ontwikkeld in…..Israhel. Adolf wilde Engeland nooit binnenvallen. Engelsen zijn n.l. van Saksische kom-af en dus een beetje raszuiver. Begin je het een beetje te snappen? Maar het Zionistische tuig wilde dat hij de communisten zou tegenhouden in Europa. Verdiep je eens in de geschriften van Herzl. Overigens wilden DE ENGELSEN niet dat de Joden in de 30-tiger jaren afreisden naar Israel. Churchill was trouwens een anti-semiet. Hij noemde ze in een krantenartikel in 1937 ” De Hebreeuwse Bloedzuigers” .Engeland was in 1938 failliet en onder druk van de Joodse V.S. lobby genoodzaakt een oorlog te beginnen. Snap je het een beetje? Blijf anders lekker kijken naar de NPO’s en RTL’s , laatsten zijn eigendom van de rijkste Joodse familie van Duitsland. De fam.Bertelsmann. Sjalom. Het Zionisme; het grootste kankergezwel aller tijden. Je komt er wel achter. Van je pensioen blijft niets meer over. Al 500.000.000.000 euro aan pensioengelden “afgereisd” richting Macron/lees de Rothschilds. (bron: Pieter Lakeman, cafe Weltschmertz ) Mag jij t.o.v. de Fransen “lekker” 10 jaar langer doorwerken. De EU is een grote natie van Jodenslaven; gelijk de inwoners van Amerika. Je ziet het pas als je Ze doorhebt.

   0 likes
 8. Wie is ook alweer Polen in gevallen , en wie België en Nederland , en wie de Baltische Staten en Frankrijk en daarna Rusland . Hoeveel V1 en V2 Raketten zijn er niet afgevuurd op Engeland tja dat was toch echt Duitsland hoor . Ik vind de bewering tegen het Engelse volk echt schaamteloos om te beweren .

  2 likes
  • Ook jouw punt heb ik begrip voor; maar wel is gekeken hoeveel burgerslachtoffers er vielen en dan vooral in Duitsland? Daar heb je een site voor, weet niet meer welke, maar zoek en vindt. Dresden werd bijv. in 1945 platgegooid, zonder enig strategisch doel te dienen. Dat waren met name fosfor bommen, om letterlijk iedereen in de fik te steken. Toevallig was daar laatst een documentaire over, tot mijn grote verbazing. Ook is gebleken, dat zonder de atoombommen de oorlog al gelopen was. Dat wisten de Japanners ook. De geallieerden hebben meer dood en verderf op hun naam staan als de as mogendheden. Sterker nog, dat doen ze nog steeds.

   3 likes
  • zie mijn opmerking boven en kakel de mainstream niet na. Dit komt zo sukkelig over.

   0 likes
 9. Pijnlijke tijd voor vele wat weer open gaat.

  1 likes
 10. Ik heb europe the last battle gekeken op YT
  Ook zeer de moeite waard

  1 likes
 11. Het is me pijnlijk duidelijk dat dit artikel niet is samengesteld door een objectieve historicus. Mensen bekritiseren op deze website constant de conventiele media en historici dat ze de daden van de geallieerden goedpraten en Duitsland demoniseren, terwijl dit artikel exact hetzelfde doet, maar dan andersom. De waarheid ligt ergens in met midden, WOII is net als WOII ontstaan door beide partijen en beide partijen begingen pleegden de oorlog oorlogsmisdaden op een enorme schaal. Het is echter moeilijk te ontkennen dat de Duitse agressieve buitenlandse politiek geen grote rol gespeeld heeft in de aanzet van de oorlog. Poolse misdaden tegen Duitsers terzijde, Hitler zou Polen uiteindelijk toch onvermijdelijk binnengevallen zijn. Zeggen dat dit niet zo is gaat compleet in tegen Hitler’s karakter en zijn motivaties. Hitler was geobserdeerd met het winnen van “Lebensraum” voor zijn volk, een feit dat bijna al Hitler’s daden ib de latere stages van de oorlog bepaalt. Om dit te bereiken moest hij Polen wel binnenvallen, en uiteindelijk ook de Sovjet Unie. Zeg wat je wil, maar als je alle feiten tegen mekaar opweegt is het enorm moeilijk om te ontkennen dat Duitse agressie de meest directe oorzaak van de oorlog was.

  1 likes
  • Sterk argument, maar Wegrits gaf het al aan; the last battle. Daarin tref je de financierders en de motieven. Succes man.

   1 likes
  • De Franse revolutie is gefinancierd door drie zonen van de familie Bauer, zich later noemende Rothschild, vanwege het rode schildje boven hun pandjeshuis omgeving Frankfurt. Midden 19e eeuw hebben de Fransen het ook aan de stok gehad met Duitsland en de Habsburger. Daar wordt zelfs over gesproken in het boek van Hella Haasse “De Heren van de Thee”. 90% van de media word-wide is in handen van de Joden; dus hoor je nooit het “echte” verhaal. Sjalom en droom rustig door.

   0 likes
 12. Wie was de vader van Alois?…Welke macht aanbad men binnen thule?….Welke chazaar heeft als geen ander de zionisten gediend?…WOII was puur en puur farce, de symbolen van de fracties verklappen alles voor eenieder die kan zien (o)

  “Atoomwapens zijn als dinosaurussen, de ruimte bestaat alleen op film en de wereld is zo rond als een pannenkoek”

  0 likes
 13. Een pannenkoek is in Nederland een platte hap waar je alle kanten mee op kan…ga de wereld rond en er zijn vele variaties

  0 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

poetin

Poetin geeft geschiedenisles: Hoe het Westen een oorlog met Hitler uitlokte

Het is onze taak om de herinneringen ...

energietransitie

Professor waarschuwt alvast: ‘Energietransitie loopt uit op regelrechte ramp’

De prominente SPD’er Fritz Vahrenholt waarschuwde tijdens ...

Ervaar de diepste
ontspanning ooit
 • Voel je snel 100% beter met de heerlijkste, diepste ontspanning ooit
 • Geniet snel van een fijne, intens diepe rust en krijg meer energie
Je meldt je hiermee aan op de 100% gratis en vrijblijvende Trancewerk nieuwsbrief. Je kunt je altijd weer afmelden.
Trancewerk stuurt gegarandeerd nooit spam en je gegevens blijven beschermd.
50%
Dankjewel voor je aanmelding.

Er is een e-mail verstuurd met een bevestigingslink.

Deze e-mail is afkomstig van Trancewerk.nl. Zij stellen de sessie 'Diepe Ontspanning' gratis ter beschikking.

Ga naar je mailbox en open de e-mail.

Klik op de bevestigingslink en je ontvangt binnen enkele minuten instructies...

Heel veel plezier!


P.S.: Dit geschenk kost normaal € 49,99.
Je krijgt dit gratis, omdat je je aanmeldt op de Trancewerk nieuwsbrief. Dit is 100% vrijblijvend, kost niets en je kunt je altijd weer afmelden.
Leer wat de échte oorzaak is van je overgewicht en los dit op
Bijna klaar...
Ontdek waarom een dieet NOOIT blijvend werkt en wat wél werkt
Krijg onbetaalbare tips en trucs die tot een permanent slank lijf leiden
Je meldt je hiermee aan op de 100% gratis en vrijblijvende Trancewerk HypnoSlank e-cursus. Je kunt je altijd weer afmelden.
Trancewerk stuurt gegarandeerd nooit spam en je gegevens blijven beschermd.
50%
Dankjewel voor je aanmelding.

Er is een e-mail verstuurd met een bevestigingslink.

Deze e-mail is afkomstig van
Trancewerk.nl. Zij stellen de e-cursus 'HypnoSlank' gratis ter beschikking.

Ga naar je mailbox, open de e-mail
en klik op de bevestigingslink en je
ontvangt binnen enkele minuten
les 1...

Heel veel plezier!


P.S.: Met deze gratis e-cursus loop je
het 'gevaar' dat je binnenkort je
garderobe kunt vervangen met
kleinere maten!
AANMELDEN GRATIS WORKSHOP
Wanneer?
donderdag 27 februari
20:00 uur
Wie?
*
*
Je gegevens zijn naar de organisator gestuurd. Je wordt verder via e-mail op de hoogte gehouden.