Natuur en Milieu

Bijzondere meteorenzwerm bereikt maandag hoogtepunt: 72 vallende sterren per uur

Help ons door dit artikel met jouw kennissen op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Aanstaande maandag bereikt de meteorenzwerm Geminiden zijn maximum. Onder ideale omstandigheden zijn er zo’n 120 meteoren per uur te zien. Ze zijn gelig van kleur, vaak helder en hebben korte sporen.

Het beste moment om de Geminiden waar te nemen is rond 22.45 uur. In Nederland zijn ongeveer 72 vallende sterren per uur zichtbaar. Ze vliegen met 124.560 kilometer per uur de dampkring binnen.

Pas in 1862 voor het eerst gezien

De Geminiden zijn bijzonder scherp gepiekt en de zwerm duurt niet veel langer dan 21 uur. Er is geen speciale apparatuur nodig om meteoren te kunnen waarnemen. Het blote oog, een heldere hemel, een ligstoel, warme kleding en geduld zijn de belangrijkste benodigdheden.

Deze meteorenzwerm is bijzonder doordat het moederobject geen komeet is, maar de planetoïde Phaethon. Een andere bijzonderheid is dat de Geminiden pas in 1862 voor het eerst werden gezien. Sinds die tijd zijn ze in hevigheid toegenomen.

Tweelingen

De Geminiden zijn vernoemd naar het sterrenbeeld Tweelingen (Gemini), waar de meteoren vandaan lijken te komen. Dit sterrenbeeld staat bij ons ’s ochtends boven de westelijke en ’s avonds boven de oostelijke horizon.

Meteoren worden in de volksmond ook wel vallende sterren genoemd. In werkelijkheid gaat het niet om sterren die vallen, maar om minuscule stukjes steen en gruis die onder hoge snelheden de aardatmosfeer binnenkomen en op grote hoogte verdampen.

[Hemel.waarnemen.com]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je dit artikel belangrijk?
Deel het met iedereen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
helder
helder
6 jaren geleden

VERGEET NIET EEN WENS TE DOEN ALS JE EEN VALLENDE STER ZIET !!!!

Back to top button
Waarom Doneren?

Grote adverteerders, zoals Google, Microsoft, Taboola en anderen wilden steeds meer bepalen wat wij wel en niet op onze site plaatsten. Zij zijn onmiskenbaar verbonden aan de elite die ziekmakende censuur toepast. Om die reden hebben wij alle samenwerking met dat soort criminele adverteerders per direct gestopt.

Om te kunnen blijven bestaan hebben wij financiële hulp nodig van de lezer. NineForNews is er vóór jou. Zonder jouw steun is er geen NineForNews.

Help ons financieel met een vrijwillige bijdrage, zodat we je kunnen blijven informeren over dingen die op social media en de mainstream media zwaar gecensureerd worden.

Help ons! Help jezelf! En help je medemens! Doe nu een vrijwillige bijdrage.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen en met een andere nieuwe domeinnaam/website terugkomen.

Blijf onafhankelijk! Weet ons altijd te vinden! Abonneer je nu gratis en vrijblijvend op ons telegramkanaal.

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

1
0
We lezen graag je reactie!x