Natuur en Milieu

Bijzondere parelmoerwolken boven Argentinië

Help mee door dit met je kennissen op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Op 24 juli jongstleden werd Gerardo Connon uit Río Grande in Argentinië een uur na zonsondergang getrakteerd op een zeldzaam schouwspel in de lucht.

Hij zag een aantal parelmoerwolken, die net zo helder schenen als de straatverlichting van de stad.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/05/geert-pieter-dilan.png

Parelmoerwolken of polaire stratosferische wolken zijn wolken die op zeer grote hoogte in de stratosfeer voorkomen. De meeste wolken komen voor in de onderste 12 kilometer van de atmosfeer. Boven 12 kilometer hoogte bevindt zich een luchtlaag die ook wel de stratosfeer wordt genoemd.

Deze laag bevat vrijwel geen water en wolken komen op deze hoogte dan ook zelden voor. Alleen bij temperaturen onder -80 graden Celsius kunnen zich op deze hoogte wolken vormen. Deze tamelijk kleine wolken worden vanwege hun prachtige kleurschakeringen parelmoerwolken genoemd. De kleurenpracht houdt verband met de zeer kleine ijskristallen waaruit de wolken bestaan.

De kleuren zijn het best te zien na zonsondergang of vóór zonsopgang als het aan het aardoppervlak donker is, maar op 20 kilometer hoogte de zon nog schijnt. Ze komen vooral voor in Groenland en Noorwegen en sommige winters worden ze ook op zuidelijker gelegen plaatsen in Europa waargenomen. De waarneming boven de Argentijnse provincie Tierra del Fuego was dan ook uitzonderlijk.

Bijzondere parelmoerwolken boven Argentinië

Ervaren waarnemers in het noordoosten van Groningen en Drenthe hebben deze voor Nederland zeker zeldzame wolken op 16 februari 1996 kort na zonsondergang gezien. In het najaar van 1999 zijn ook parelmoerwolken waargenomen boven Schotland.

De laatste jaren daalt de temperatuur in de stratosfeer geleidelijk en experts verwachten op grote hoogte een verdere temperatuurdaling. Mogelijk zijn de prachtige parelmoerwolken in de toekomst ook in Nederland vaker te zien.

Bron: Spaceweather.com Foto: Gerardo Connon

Gerelateerd:

 

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je dit goed?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

4 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Liquid
Liquid
10 jaren geleden

Prachtig natuurverschijnsel, lijkt me geweldig om in het echt te zien!

kim
kim
10 jaren geleden

De aparte verschijnselen op en rond de aarde hebben alles te maken met de verandering vanuit het binnenste van de aarde,de kern is vanaf eind 2012 veranderd qua energie-uitstraling door de binnenkomende enrgieen vanuit de kosmos en die nieuwe energie straalt naar búiten toe uit , volgens het filmpje zullen we in 2014 in 4D beland zijn en is de planeet aarde een prachtig helder stralende planeet geworden , mooie duidelijke uitleg ,luister even zou ik zeggen.

http://www.youtube.com/watch?v=l9woMdyh8qg

http://www.youtube.com/watch?v=l9woMdyh8qg

Henk001
Henk001
10 jaren geleden

[quote name=”kim”]De aparte verschijnselen op en rond de aarde hebben alles te maken met de verandering vanuit het binnenste van de aarde,…[/quote]
kan allemaal waar zijn maar dit verschijnsel is al eeuwenoud en goed verklaard, hoewel het zelden wordt gezien

Tell it like it is
Tell it like it is
10 jaren geleden

Mooi

Back to top button
4
0
We lezen graag je reactie!x