Mens en Dier

Wat is er aan de hand met de bavianen in dierenpark Emmen?

Help mee door deze informatie met jouw kennissen op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

De mantelbavianen in Dierenpark Emmen vertonen de afgelopen dagen vreemd gedrag. De verzorgers hebben geen idee wat er precies aan de hand is.

Ze zitten in een paar kale bomen of op een kleine hoek van hun grote eiland. Ook eten ze niet en kruipen ze dicht bij elkaar.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png

De bavianen vertoonden dit gedrag al eerder in 1994, 1997 en 2007. Het kost de verzorgers bijna een uur om ze in hun nachtverblijf te krijgen, terwijl dat normaal maar enkele minuten kost. Omdat het gedrag de vorige keren na een dag of zes verdween, hopen de verzorgers dat de bavianen ook dit keer weer gauw tot rust komen.

Mogelijke oorzaken

Zes jaar geleden kreeg het dierenpark veel media-aandacht. De dierentuin werd toen zelfs bezocht door een paragnost en een dierentolk. Belangstellenden stuurden mailtjes waarin ze mogelijke oorzaken noemden voor de paniek.

“We horen van alles,” aldus een woordvoerster destijds. “Het zou kunnen liggen aan de voorgenomen verhuizing van het park, UFO’s, aardschokken, de overgang van de winter- naar de zomertijd of een mogelijke natuurramp.”

Trilling

In 2007 hadden de olifanten eerst luidruchtig getrompet waarna zich volgens een aantal omwonenden een kleine aardschok heeft voorgedaan. De breuklijn zou zich onder het bavianenverblijf bevinden. De bavianen gingen zo ver mogelijk bij de scheur vandaan zitten om veilig te zijn.

Dierentolk Jolanda Hazemeijer uit Vaassen bezocht de mantelbavianen in datzelfde jaar. Ze communiceerde met ze en dacht dat de angst toen te wijten was aan een zeer hoog geluid of trilling.

Bron: AD.nl

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je dit goed?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

90 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Sytse Flyge
Sytse Flyge
10 jaren geleden

Dierentolk? Really? En ook echt opschrijven alsof het een echt beroep is?

Queen-of-Chaos
Queen-of-Chaos
10 jaren geleden

Het zou goed kunnen dat het te maken heeft met de zonnestorm die de aarde op dit moment raakt. Het is bekend dat Berggorilla’s ook reageren op zonnestormen.

Liquid
Liquid
10 jaren geleden

Quote uit de volkskrant:
“De bavianen kunnen een jaar of dertig worden, dus een aantal van deze gestreste bavianen heeft de groepsapathie in 1994 en 1997 ook meegemaakt.
In 1994 en 1997 klommen de apen in de bomen en weigerden ze dagenlang naar beneden te komen. In 2007 waren de bavianen volledig in paniek en zaten ze met z’n allen, dicht bij elkaar, op een hoek van een rots op het bavianeneiland. Bioloog David van Gennip van Stichting AAP vertelde destijds aan de Volkskrant: ‘Het is fascinerend, maar dit is nou echt bavianengedrag. Ze kunnen zelfs in paniek raken van hun eigen spiegelbeeld in het water.'”

In een troep apen volgt de troep over het algemeen de leider. Als de leider aanvalt, doet de troep het ook. Als de leider ergens van schrikt, triggert dat de anderen. Zo kan een soort van massahysterie ontstaan.

Het lijkt er op dat er zoiets is gebeurd. De bioloog zegt zelf al: ‘dit is nou echt bavianengedrag. Ze kunnen zelfs in paniek raken van hun eigen spiegelbeeld in het water.’
Massahysterie kan zichzelf enige tijd in stand houden doordat het zichzelf blijft besmetten. Waarschijnlijk verandert hun gedrag pas als de leider weer volledig kalm is.
Gezien de leeftijd van de apen zou het kunnen dat de oude generatie door de eerdere ervaring getriggerd is geraakt en daardoor, door de ervaring als het ware geconditioneerd, terug in paniek schoot.
Het is maar een theorie.

Wat de paniek heeft veroorzaakt weten we niet, maar er is geen enkele reden zelf ook in een overdreven reactie terecht te komen en aan dingen als UFO’s of vreselijke op handen zijnde natuurrampen te gaan denken. De reden is waarschijnlijk iets dat veel meer voor de hand ligt.

Als er in mijn kamer een sok op de grond ligt op een plek waar mijn katten die niet verwachten, schrikken ze zich soms ook wezenloos en duurt het een tijd voor ze weer binnen durven komen.

Ankh
Ankh
10 jaren geleden

Er zal wel iets in de lucht hangen…

Back to top button
90
0
We lezen graag je reactie!x