D66 voert campagne rond stikstof, maar de partij heeft er weinig kaas van gegeten. Klimaatminister Rob Jetten (D66) zei aan tafel bij Op1 dat ‘stikstof een stofje is dat ervoor zorgt dat de natuur een verstikkende deken over zich heen krijgt en daardoor langzaam afsterft’.
D66-fractievoorzitter Jan Paternotte plaatste een foto op Twitter waar hij bij schreef: “Iedere dode eik waar we langs lopen is een herinnering aan de stikstofproblematiek.” Floraonderzoeker Benno te Linde wees erop dat op de foto een beuk is te zien en omdat het winter is, zit er geen blad aan.
D66-Kamerlid Tjeerd de Groot beweert dat wormen stress krijgen van al die zure mest. Professor Han Lindeboom zette hem op zijn plek: “Mest is niet zuur maar basisch. Als mest zuur was zou er geen ammoniak uit komen en hadden we dat probleem niet. Tjeerd snapt de stikstofcyclus niet en komt alleen met dogma’s.”
Onmisbaar element
Is stikstof echt zo gevaarlijk voor de natuur? Of valt het allemaal wel mee? Speciaal voor de verkiezingen geeft bioloog Richard Steenvoorden uitleg.
Bomen vallen niet massaal om door de uitstoot van stikstof, zoals activisten en politici je willen doen laten geloven, schrijft hij. Onze bossen staan er nog steeds goed voor en worden steeds biodiverser. Ze worden bovendien ouder en zijn veel gevarieerder in structuur geworden.
De hele stikstofdiscussie gaat vooral over zogeheten ‘reactief stikstof’. Dat is een onmisbaar element voor het leven op aarde. Bijna twee procent van een plant bestaat uit stikstof. Het is het belangrijkste element naast koolstof, zuurstof en waterstof, stelt Steenvoorden.
Stikstof is bovendien een bouwmateriaal voor belangrijke aminozuren, eiwitten en protoplasma, een kritiek element voor bloemdifferentiatie, snelle wortelgroei, knopvitaliteit en het zetten van vruchten, en een katalysator voor andere elementen.
Doorgeslagen
Het verminderen van de landbouw en veeteelt wordt gezien als dé oplossing voor het probleem in de natuur. De regelgeving is echter zo doorgeslagen dat je met één hondendrol per hectare al boven de norm zit, merkt de bioloog op.
De landbouw en veeteelt zitten in Nederland al jaren onder het stikstofplafond, dit jaar 7 procent. In mest zit steeds minder stikstof.
Zijn conclusie: “Sta naast de boeren, niet tegenover de boeren. En kijk met nuance naar onze voedselvoorziening en natuur. We zijn een stadstaat, met allemaal aangeplante stukken bos met veelal uitheemse planten en kleine plukjes natuur. De natuur gaat niet kapot, maar het kan altijd beter.”
De laatste maanden loopt de discussie rondom stikstof hoog op. Maar wat is dat ‘#stikstof’ nou eigenlijk? Is dat echt zo gevaarlijk voor de natuur? Of valt het allemaal wel mee en is er enige nuance in te vinden? Speciaal voor de verkiezingen even een basis uitleg ?
— Richard Steenvoorden ? (@Reezyard) March 3, 2023
Britse kerndeskundige zegt dat Skripal-affaire een westerse valse vlag-operatie is. Zo rekenen ze vervolgens met hem af
Kijken: Tweeling is al geboren, maar beseft het nog niet
Marine Le Pen belooft salarissen te betalen van 15.000 ongevaccineerde zorgmedewerkers die zijn ontslagen
Is het kosmische ei meer dan een symbool? Het mysterie rond het derde oog ontrafeld
Supervoedsel gaat de strijd aan met prostaatkanker
Regering geeft toe dat er overeenkomsten gesloten zijn met World Economic Forum die ‘juridisch bindend’ zijn
Kuipers: ook nadat 80% gevaccineerd is, gaan we niet terug naar normaal
Zelfs de mainstream media stellen nu grote vragen over de coronaprikken
Door wie zijn de mysterieuze Bosnische piramides gebouwd?