Binnenland

Bioloog legt uit: is stikstof echt zo ‘gevaarlijk’?

Help ons door dit artikel met vrienden op je social netwerk te delen!

D66 voert campagne rond stikstof, maar de partij heeft er weinig kaas van gegeten. Klimaatminister Rob Jetten (D66) zei aan tafel bij Op1 dat ‘stikstof een stofje is dat ervoor zorgt dat de natuur een verstikkende deken over zich heen krijgt en daardoor langzaam afsterft’.

D66-fractievoorzitter Jan Paternotte plaatste een foto op Twitter waar hij bij schreef: “Iedere dode eik waar we langs lopen is een herinnering aan de stikstofproblematiek.” Floraonderzoeker Benno te Linde wees erop dat op de foto een beuk is te zien en omdat het winter is, zit er geen blad aan.

D66-Kamerlid Tjeerd de Groot beweert dat wormen stress krijgen van al die zure mest. Professor Han Lindeboom zette hem op zijn plek: “Mest is niet zuur maar basisch. Als mest zuur was zou er geen ammoniak uit komen en hadden we dat probleem niet. Tjeerd snapt de stikstofcyclus niet en komt alleen met dogma’s.”

Onmisbaar element

Is stikstof echt zo gevaarlijk voor de natuur? Of valt het allemaal wel mee? Speciaal voor de verkiezingen geeft bioloog Richard Steenvoorden uitleg.

Bomen vallen niet massaal om door de uitstoot van stikstof, zoals activisten en politici je willen doen laten geloven, schrijft hij. Onze bossen staan er nog steeds goed voor en worden steeds biodiverser. Ze worden bovendien ouder en zijn veel gevarieerder in structuur geworden.

De hele stikstofdiscussie gaat vooral over zogeheten ‘reactief stikstof’. Dat is een onmisbaar element voor het leven op aarde. Bijna twee procent van een plant bestaat uit stikstof. Het is het belangrijkste element naast koolstof, zuurstof en waterstof, stelt Steenvoorden.

Stikstof is bovendien een bouwmateriaal voor belangrijke aminozuren, eiwitten en protoplasma, een kritiek element voor bloemdifferentiatie, snelle wortelgroei, knopvitaliteit en het zetten van vruchten, en een katalysator voor andere elementen.

Doorgeslagen

Het verminderen van de landbouw en veeteelt wordt gezien als dé oplossing voor het probleem in de natuur. De regelgeving is echter zo doorgeslagen dat je met één hondendrol per hectare al boven de norm zit, merkt de bioloog op.

De landbouw en veeteelt zitten in Nederland al jaren onder het stikstofplafond, dit jaar 7 procent. In mest zit steeds minder stikstof.

Zijn conclusie: “Sta naast de boeren, niet tegenover de boeren. En kijk met nuance naar onze voedselvoorziening en natuur. We zijn een stadstaat, met allemaal aangeplante stukken bos met veelal uitheemse planten en kleine plukjes natuur. De natuur gaat niet kapot, maar het kan altijd beter.”


4.9 118 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je dit waardevol?
Deel het met anderen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
126 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
John Kuhles
John Kuhles
24 dagen geleden

Stikstof (N2) is een kleur- en reukloos gas dat overal om ons heen is. Ongeveer 78% van alle lucht bestaat uit stikstof. Stikstof is van zichzelf niet schadelijk voor mens en milieu.

Jill
Jill
24 dagen geleden

Letterlijk een bullshitcrisis

roro 237
roro 237
24 dagen geleden

Het gaat er om dat eten onbetaalbaar gaan moet worden door de boeren weg te jagen en anders niet!
Daarnaast moet Nederland enorm veel vluchtelingen gaan opnemen het kan allemaal niet gekker worden natuurlijk door Den Haag!

Back to top button
Waarom Doneren?

Grote adverteerders, zoals Google, Microsoft, Taboola en anderen wilden steeds meer bepalen wat wij wel en niet op onze site plaatsten. Zij zijn onmiskenbaar verbonden aan de elite die ziekmakende censuur toepast. Om die reden hebben wij alle samenwerking met dat soort criminele adverteerders per direct gestopt.

Om te kunnen blijven bestaan hebben wij financiële hulp nodig van de lezer. NineForNews is er vóór jou. Zonder jouw steun is er geen NineForNews.

Help ons financieel met een vrijwillige bijdrage, zodat we je kunnen blijven informeren over dingen die op social media en de mainstream media zwaar gecensureerd worden.

Help ons! Help jezelf! En help je medemens! Doe nu een vrijwillige bijdrage.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen en met een andere nieuwe domeinnaam/website terugkomen.

Blijf onafhankelijk! Weet ons altijd te vinden! Abonneer je nu gratis en vrijblijvend op ons telegramkanaal.

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

126
0
We lezen graag je reactie!x