Mens en Dier

Braindrain: Westerse mens wordt steeds dommer

Help door deze info met anderen op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Mensen worden steeds dommer, zo waarschuwen wetenschappers. Uit onderzoek blijkt dat het IQ van Britten, Denen en Australiërs in de laatste 10 jaar is gedaald. Onderzoekers kunnen niet met zekerheid zeggen of de trend zal doorzetten.

Uit een test waarmee wordt bepaald of Deense mannen geschikt zijn voor het leger, is gebleken dat het IQ sinds 1998 met 1,5 punt is gedaald. In Groot-Brittannië en Australië wordt een soortgelijk beeld zichtbaar, schrijft journalist Bob Holmes voor New Scientist.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/04/uwonvrede.nl_-1.png

Tussen 1930 en 1980 steeg het IQ in de Verenigde Staten met drie punten en in Japan en Denemarken was in dezelfde periode ook een aanzienlijke stijging zichtbaar, iets wat ook wel het Flynn-effect wordt genoemd.

De stijgende intelligentie was volgens James Flynn van de Universiteit van Otago in Nieuw-Zeeland, naar wie het effect is vernoemd, te danken aan betere voeding en hygiëne. Sommige experts zien nu dat het IQ niet meer stijgt of gelijk blijft, maar daalt.

Wetenschappers als dr. Flynn vermoeden dat betere scholing kan helpen de trend te doorbreken, maar anderen zijn minder optimistisch. Het Flynn-effect zou bijvoorbeeld een weerspiegeling zijn van omgevingsfactoren en de achteruitgang in genetisch doorgegeven intelligentie in de westerse wereld maskeren.

Psycholoog Richard Lynn van de Universiteit van Ulster in Noord-Ierland heeft de afname van onze genetische potentie berekend. Aan de hand van gemiddelde IQ-scores tussen 1950 en 2000 becijferde Lynn dat onze collectieve intelligentie met één punt is gedaald. Als deze trend zich voortzet kunnen we tegen 2050 nog eens 1,3 punt verliezen, zo voorspelt Lynn.

Michael Woodley van de Vrije Universiteit Brussel stelt dat de reactiesnelheid van het menselijk brein, een eigenschap die verband houdt met algemene intelligentie, sinds het einde van de negentiende eeuw sterk is gedaald. Volgens Woodley is dit te wijten aan een afname van onze genetische potentie.

Professor psychologie Jan te Nijenhuis van de Universiteit van Amsterdam zegt dat het IQ van de westerse mens sinds het Victoriaanse tijdperk is gedaald met 14 punten. Te Nijenhuis wijst erop dat vrouwen met een hoge intelligentie minder kinderen krijgen dan dames die achteraan de rij stonden toen de IQ-punten werden uitgedeeld.

[MailOnline]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je dit artikel belangrijk?
Deel het met vrienden op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

45 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Jos
Jos
9 jaren geleden

Verbaasd ben ik niet als ik dit lees. Wel verwonderd over het feit dat hier de huidige media niet worden genoemd. Gisteren uit verveling wat zitten zappen, iets wat ik niet veel doe. Je weet niet wat je ziet, met name op de commerciële zenders. Een niveau van domheid dat voor mij niet meer te bevatten is. En bijna alles wat ons wordt voorgeschoteld komt uit of is geïnspireerd door de US.

Als ik zo’n zaprondje gemaakt heb, dan ben ik depressief. Ik denk dan dat we er echt aangaan, dat het afgelopen is met de mensheid, als dit het intelligentie- en bewustzijnsniveau is van de mensen. Ik denk dat gelukkig niet echt, want ik weet dat dit soort TV gemaakt wordt met het doel om mensen naar beneden te trekken. Iets wat blijkens dit artikel ook lukt.

Een ander aspect van het dommer worden, wat ook niet wordt genoemd, is de komst van de computer. Veel mensen verwarren intelligentie met behendigheid met de PC.

En dan heb je nog het onderwijs. Ik heb wat harde noten moeten kraken tijdens mijn vakopleiding. Harde noten, omdat ze de kern vormen van mijn vak. Juist deze harde noten zijn geschrapt. Want ook een beroepsopleiding moet produceren, en het beste wat je kunt doen om een hoge output te halen is dus de moeilijke vakken schrappen. Jongeren die dezelfde opleiding hebben gevolgd als ik kunnen inhoudelijk bijna niets, ze kunnen er wel heel goed over communiceren.

Pascal
Pascal
9 jaren geleden

Misschien is dit wel een heel dom stuk en te dom om erover na te denken. Misschien nog wel dommer dat de wetenschap hier een thema van maakt. Ik zie het als een vorm van manipulatie voor de echte dommerd of de persoon die nog steeds een metershoge eigen wereld muur om zich heen heeft staan.

Best lachwekkend eigenlijk.

mario
mario
9 jaren geleden

wat maakt het uit,da gaan we weer in dierenvellen lopen en slaan elkaar weer met knuppels de hersens in.

herman de graaf
herman de graaf
9 jaren geleden

Er is een verschil tussen kennis en wijsheid.
Aan wetenschap ontbreekt het ons niet.
Maar we zijn met ons allen knap dom bezig op deze aarde.
We verschuilen ons achter onze leiders.
Maar wijsheid is hun kennelijk niet gegeven.
Anders zou er niet zoveel bloed aan onze handen kleven.
Waarom lopen we dan achter hen aan ?

Geef een voorkeur voor individuele groei d.m.v. expressie.
Laat zien dat je leeft !
Muziek, schilderen, schrijven, dansen …. alles wat uit jezelf komt.
En laat die leiders toch.
Dan krijgen we vanzelf betere.

Back to top button
45
0
We lezen graag je reactie!x