Homepagina » Mens en Dier » Braindrain: Westerse mens wordt steeds dommer
Braindrain: Westerse mens wordt steeds dommer

Braindrain: Westerse mens wordt steeds dommer

Mensen worden steeds dommer, zo waarschuwen wetenschappers. Uit onderzoek blijkt dat het IQ van Britten, Denen en Australiërs in de laatste 10 jaar is gedaald. Onderzoekers kunnen niet met zekerheid zeggen of de trend zal doorzetten.

Uit een test waarmee wordt bepaald of Deense mannen geschikt zijn voor het leger, is gebleken dat het IQ sinds 1998 met 1,5 punt is gedaald. In Groot-Brittannië en Australië wordt een soortgelijk beeld zichtbaar, schrijft journalist Bob Holmes voor New Scientist.

Tussen 1930 en 1980 steeg het IQ in de Verenigde Staten met drie punten en in Japan en Denemarken was in dezelfde periode ook een aanzienlijke stijging zichtbaar, iets wat ook wel het Flynn-effect wordt genoemd.

De stijgende intelligentie was volgens James Flynn van de Universiteit van Otago in Nieuw-Zeeland, naar wie het effect is vernoemd, te danken aan betere voeding en hygiëne. Sommige experts zien nu dat het IQ niet meer stijgt of gelijk blijft, maar daalt.

Wetenschappers als dr. Flynn vermoeden dat betere scholing kan helpen de trend te doorbreken, maar anderen zijn minder optimistisch. Het Flynn-effect zou bijvoorbeeld een weerspiegeling zijn van omgevingsfactoren en de achteruitgang in genetisch doorgegeven intelligentie in de westerse wereld maskeren.

Psycholoog Richard Lynn van de Universiteit van Ulster in Noord-Ierland heeft de afname van onze genetische potentie berekend. Aan de hand van gemiddelde IQ-scores tussen 1950 en 2000 becijferde Lynn dat onze collectieve intelligentie met één punt is gedaald. Als deze trend zich voortzet kunnen we tegen 2050 nog eens 1,3 punt verliezen, zo voorspelt Lynn.

Michael Woodley van de Vrije Universiteit Brussel stelt dat de reactiesnelheid van het menselijk brein, een eigenschap die verband houdt met algemene intelligentie, sinds het einde van de negentiende eeuw sterk is gedaald. Volgens Woodley is dit te wijten aan een afname van onze genetische potentie.

Professor psychologie Jan te Nijenhuis van de Universiteit van Amsterdam zegt dat het IQ van de westerse mens sinds het Victoriaanse tijdperk is gedaald met 14 punten. Te Nijenhuis wijst erop dat vrouwen met een hoge intelligentie minder kinderen krijgen dan dames die achteraan de rij stonden toen de IQ-punten werden uitgedeeld.

[MailOnline]
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
KLIK HIER en zeg NEE tegen een corona-vaccinatie d.m.v. T-shirts, sweaters, mokken, etc.

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
 • Jos schreef:

  Verbaasd ben ik niet als ik dit lees. Wel verwonderd over het feit dat hier de huidige media niet worden genoemd. Gisteren uit verveling wat zitten zappen, iets wat ik niet veel doe. Je weet niet wat je ziet, met name op de commerciële zenders. Een niveau van domheid dat voor mij niet meer te bevatten is. En bijna alles wat ons wordt voorgeschoteld komt uit of is geïnspireerd door de US.

  Als ik zo’n zaprondje gemaakt heb, dan ben ik depressief. Ik denk dan dat we er echt aangaan, dat het afgelopen is met de mensheid, als dit het intelligentie- en bewustzijnsniveau is van de mensen. Ik denk dat gelukkig niet echt, want ik weet dat dit soort TV gemaakt wordt met het doel om mensen naar beneden te trekken. Iets wat blijkens dit artikel ook lukt.

  Een ander aspect van het dommer worden, wat ook niet wordt genoemd, is de komst van de computer. Veel mensen verwarren intelligentie met behendigheid met de PC.

  En dan heb je nog het onderwijs. Ik heb wat harde noten moeten kraken tijdens mijn vakopleiding. Harde noten, omdat ze de kern vormen van mijn vak. Juist deze harde noten zijn geschrapt. Want ook een beroepsopleiding moet produceren, en het beste wat je kunt doen om een hoge output te halen is dus de moeilijke vakken schrappen. Jongeren die dezelfde opleiding hebben gevolgd als ik kunnen inhoudelijk bijna niets, ze kunnen er wel heel goed over communiceren.

  15 likes
  • barsoomx schreef:

   U schrijft het goed.
   Zo af en te kijk ik wel eens, en dan verbaasd het mij wat de consument allemaal
   voorgeschoteld krijgt.
   Nergens een echt uitdagend programma, en is er iets interressants, hup reclame erdoorheen.
   Waarom is reclame altijd zo dom, en is het geluid va de reclame altijd harder dan de TV programma’s?
   Irriteer mij hier mateloos aan, dat kan toch veel klantvriendelijker…
   Bijna iedereen kijkt tegenwoordig internet, daar wordt je ook lang niet altijd slimmer van,
   wel als je goed kan googelen, maar toch vond ik het als tiener vroeger leuker in de bibliotheek,
   want dan kun je onverwachts van alles tegengekomen, en heb toen gelukkig ook heel veel gelezen…
   Het schijnt ook zo tezijn, dat als je echt leest, dat je het dan beter opslaat..
   Een heel andere factor kan ook zijn al die moderne nieuwbouw waartussen kinderen moeten
   opgroeien, dat stimuleert ook je hersenen niet echt…
   En om terug te keren naar de reclame: de vraag is welke effecten de subluminale boodschappen
   op je intelligentie hebben..
   En als man zijnde in deze gemancipeerde maatschappij, gebonden aan veel regels, en wordt het
   je moeilijkgemaakt uit te blinken, dus pas je je aan, en wordt je dommer…
   Op je werk mag je ook niet boven het maaiveld uitsteken, wordt je contract niet verlengd…
   En boven alles toornt uit, dat wij in Het Westen alles kunnen kopen, in de rest van de wereld
   moet je vaak nog flink sleutelen en als kind speelgoed bedenken, dat maakt ons ook dommer..
   Niet onbelangrijk is ook de negatieve effecten van teveel beschaving: de straling, electrosmog, waartussen wij leven, en de farmaceutische troep in het drinkwater…..
   Ben nog niet klaar, hou het even hierbij…

   6 likes
   • Jos schreef:

    Je zegt hele rake dingen. Vooral ook dat de wat ouderen onder ons zelf nog hun speelgoed bedachten en zelf ook bouwden (ik deed dat zelf ook). Een proces waardoor je inventief en creatief wordt. Nu vindt iedereen het de gewoonste zaak van de wereld om alles maar te kopen. En het kost ook allemaal geen drol meer, omdat het door slaven in het verre oosten allemaal voor ons geproduceerd wordt.

    Hier en daar is tussen de bagger ook nog wel eens een parel te vinden op TV. Een aantal weken terug kwam ik op TV Monde een documentaire tegen over de Canadese kunstenaar Frederic Back. Daarna werden animatiefilms van hem uitgezonden. Zo mooi, zo uplifting, als we iedere dag dergelijke TV kregen leefden we in een totaal andere wereld. Zoek hem maar eens op op YouTube.

    2 likes
  • Sola schreef:

   @Jos: mee eens. Ik moest naar aanleiding van dit artikel denken aan wat ooit een professor tijdens mijn eerste studie zei: “Wat je op tv ziet, weerspiegelt het niveau (lees: niveau van intelligentie en gedrag) van de maatschappij en de mens.” Wat betreft de kwaliteit van het onderwijs (op alle niveau!), dat wordt ook steeds minder, dus helemaal mee eens.

   3 likes
  • Retep schreef:

   Het ergste is dat de media subtiel een beeld oproept dat domheid GOED is. Je komt dan ook mensen tegen op straat die trots zijn op hun eigen domheid. In het artikel wordt met name ook over voeding gesproken. Wat denk je van E621 en BIER. Denk je dat het toeval is dat Nederland elk weekend barst van de feesttenten met satanische rotherrie en bier. Mensen die op zo’n plek zijn -en wat zijn het er veel- kan je volgens mij opgeven. Maar ik ben vaak wat angstig dat intelligentie in de nabije toekomst de samenleving wordt uitgezet. Of met andere woorden dat zelfdenkende mensen achter de tralies verdwijnen. Ondenkbaar? ik dacht het niet. Intelligentie is niet persé hetzelfde als veel weten of goed kunnen rekenen. Het IQ heeft eerder te maken met het kunnen bedenken van creatieve oplossingen. In het bedrijfsleven zou dat het eerste zijn wat ik als baas zou willen binnenhalen. In een maatschappij is het de essentie van voortbestaan. Vroeger hadden mensen dit gegeven gewoon nodig. Tegenwoordig lijkt het alleen maar overbodig, je moet vooral een babbeltje hebben wat nergens over gaat. Kijk maar naar TV of Youtube; als je werkelijk niets te melden hebt wordt je uitgelicht in de “speciale spot”. Waarom zie ik nou Eckhart Tolle of Thich Nhat Hanh niet op tv, zomaar op een gewone avond? dat is nogal duidelijk. Het opgaan van bewustzijn zorgt automatisch ook voor een hoger IQ, en andersom. Daarmee stijgt de hele samenleving naar een nieuw niveau van bestaan, en dat is nu juist waar onze leiders extreem bang voor zijn. Op een bepaald niveau van bestaan ben je klaar met deze fase, en transmuteert het DNA letterlijk naar een nieuwe soort, wat vergelijkbaar is met wat in de muziek transponeren heet. Je gaat collectief naar een hoger octaaf toe. Het volgende fragmentje uit de serie Star Trek, zegt alles eigenlijk. Let eens op wat er in dit stukje gezegd wordt: youtube.com/watch?v=GYQlyOdX_OA

   2 likes
   • Ptr schreef:

    ik denk dat je de spijker precies hebt geraakt.
    alleen, de intelligenten hebben keuze, ze denken zelf, ergo kunnen kiezen.
    ze kunnen kiezen voor verzet tegen de machine en lopen het risico glorieus geruimt te worden. of ze nemen de pleitvaart naar de rust, ruimte en reinheid van de natuur zo ver mogelijk van de vernauwende waanzin.
    denk ik
    wat ik zie, zeg maar

    0 likes
 • Westbound schreef:

  De Westerse Mens wordt steeds dommer, omdat er steeds meer domme ‘import’ zich n onze landen vestigt en zich nauwelijks ontwikkelt. Deze neo-westerlingen beïnvloeden het IQ-gehalte van de Westerse Mens op een negatieve manier.

  9 likes
  • obi wan schreef:

   De westerse mens was al dom volgens jouw, anders kan je niet “steeds dommer”worden.Je wordt slimmer door te leren van je fouten.De westerse mens heeft tot heden niets geleerd van hun fouten.
   Een slim mens laat zich niet beinvloeden door een dom mens .

   De sociale media, die door slimme Westerse Mens is ontwikkeld, maakt onze kinderen dommer.Ze hoeven niet meer zelf na te denken om dingen uit te zoeken maar laten dit door hun “slimme telefoon(smartphone)doen.
   in de jaren 80 moest je als kind zelf na denken ,nu niet meer.
   Onze jeugd heeft letterlijk toegang tot de hele “wereld” in hun handen,maar worden ze ook slimmer…?

   1 likes
 • Mimi schreef:

  Sorry hoor, maar dit is een Illuminati gemanipuleerd verhaal. Zogenaamd vanuit de wetenschap welke zij voor een groot deel onder beheer hebben.
  Hoezo mensen worden steeds dommer? Met al dat internet en sociale media en nota bene nog wel een groot aards proces waarin de mensheid zit waarin juist mensen hoger in hun bewustzijn gaan zitten, maar volgens die wetenschappers worden wij allemaal dommer, jajaa, zodat jij er onbewust in gelooft en lager in je frequentie blijft zeker.

  Mensen worden juist veel bewuster en daardoor slimmer.
  Ik geloof dit verhaal dus absoluut niet!

  3 likes
  • Jos schreef:

   Is volgens jouw de aanwezigheid van social media en internet een aanwijzing dat mensen bewuster en slimmer worden? Voor mij niet. Er is hierdoor veel meer informatie uit verschillende bronnen beschikbaar die er vroeger niet was. En iemand kan die info tot zich nemen. Wat die persoon vervolgens met die info doet zegt pas iets over zijn of haar intelligentie.

   3 likes
   • Mimi schreef:

    Huh, jij denkt doordat er meer informatie beschikbaar is dat mensen daardoor dommer worden? Ja zou kunnen, hangt er inderdaad vanaf welke informatie men tot zich neemt. Ik denk alleen niet dat de mensen dommer worden. Heb jij dan het idee dat jij dommer aan het worden bent? Nee toch! Heb je een probleem of een vraag zoek het op internet en je vind antwoord. Dat maakt mij absoluut niet dommer en met sociale media heb je meer connectie met de wereld, ik zie niet hoe dat een mens dat allemaal dommer maakt.
    Het verbaasd mij enorm dat dit onderwerp op deze website staat. Het is net zoiets als een vegetarisch tijdschrift een artikel plaats over hoe lekker vlees wel niet is.
    We halen mensen toch niet naar beneden door ze te vertellen dat ze dom zijn en steeds dommer worden. Ja de (schaduw) overheid houdt ons heel graag dom inderdaad. Maar ik ontmoet dagelijks hele slimme en sociaal intellectuele mensen waarmee ik over steeds ruimere onderwerpen kan praten. Wie is hier nou dom? Ik zie ze niet.

    1 likes
    • Jos schreef:

     Ik denk dat ik iets anders tegen het begrip “intelligentie” aankijk dan jij. Voor mij heeft intelligentie helemaal niets, maar dan ook helemaal niets, te maken met het op internet kunnen opzoeken van het antwoord op een vraag. Daarover hebben wij dus kennelijk een verschil van mening.

     Ik ben het wel met je eens dat er steeds meer mensen komen die zelf nadenken omdat er veel meer informatie beschikbaar is dan ooit. Desondanks kan ik toch begrijpen dat de mens “en masse” dommer is dan vroeger. Zie mijn eerdere post waarom dat volgens mij zo zou kunnen zijn.

     1 likes
 • Kalki schreef:

  Kijk alleen al naar het neerhalen van de MH17, hoe dom is het van het Westen om daar Rusland/Poetin meteen van de schuld te geven; dit terwijl er nog niets is bewezen. Zo zijn er nog 10-tallen andere voorbeelden te geven. Het Westen is zo dom bijvoorbeeld dat Het Rode Kruis het niet aan kan om hulp bij alle rampen te bieden, ze kunnen het, de hoeveelheid, niet aan.

  7 likes
 • tinus schreef:

  Wat is het verschil tussen slim zijn en bewustzijn?

  En wat is uiteindelijk belangrijker? de geavanceerde wapens die we kunnen maken met onze enorme IQ? Of begrijpen dat we allemaal in het zelfde schuitje zitten en dat het om liefde compassie en vergeving draait?

  Jammer dat er nog geen test is ontwikkeld om te meten hoe groot je EGO is, dat is een betere indicatie voor de staat van de wereld daar mogen wel wat puntjes van af.

  6 likes
 • herman de graaf schreef:

  Er is een verschil tussen kennis en wijsheid.
  Aan wetenschap ontbreekt het ons niet.
  Maar we zijn met ons allen knap dom bezig op deze aarde.
  We verschuilen ons achter onze leiders.
  Maar wijsheid is hun kennelijk niet gegeven.
  Anders zou er niet zoveel bloed aan onze handen kleven.
  Waarom lopen we dan achter hen aan ?

  Geef een voorkeur voor individuele groei d.m.v. expressie.
  Laat zien dat je leeft !
  Muziek, schilderen, schrijven, dansen …. alles wat uit jezelf komt.
  En laat die leiders toch.
  Dan krijgen we vanzelf betere.

  5 likes
 • Wim schreef:

  Waarom zou het nu niet komen door het “anti”-Flynn-effect? Oftewel slechtere voeding en slechtere hygiëne zijn de oorzaak van een lagere IQ.
  Slechte voeding voor het lichaam is slechte voeding voor het brein, lijkt mij.

  4 likes
 • Ferrimassi schreef:

  Ik denk dat migratie ook een factor is, maar dat benoemen is een taboe. Emancipatie is wellicht ook een factor. Hoogopgeleide vrouwen krijgen vaak minder of geen kinderen. Dat de potentie er niet meer is geloof ik niet zozeer. En dan ook nog de omgevingsfactoren.. Misschien is het overleven simpelweg te makkelijk geworden en is er bijna geen sprake meer van natuurlijke selectie.

  3 likes
  • Edwin schreef:

   Ik snap wat je bedoelt, als we naar het westen kijken worden de bevolkingsconcentraties in veel steden steeds hoger, maar dat zie je in feite overal ter wereld.
   Mensen trekken nu eenmaal sneller naar gebieden waar meer kans op werk is te vinden.
   Het is ook vanwege de woonkosten, een huis en een stuk land om je eigen eten te verbouwen klinkt mooi, maar niet iedereen heeft geld om een eigen boerderij te kopen…
   Minder boeren, terwijl het aantal stedelingen explosief groeit…al die hongerige mensen moeten gevoed worden…de boel raakt uit evenwicht hierdoor.
   Het schept ook de mogelijkheid om voor fabrikanten van goedkoop en slecht voedsel om een afzetmarkt te vinden.

   Om te praten over het probleem van migratie hoeft niet gezien te worden als een aanval op mensen van een andere huidskleur of geloof , het heeft ook te maken met het feit dat de steden gewoon te vol raken, en dat er voor de kinderen steeds minder ruimte komt om vrij en veilig buiten te kunnen spelen.

   1 likes
 • De westerse wereld wordt steeds dommer….wat verplaatst zich momenteel massaal naar de westerse wereld? Ai…….

  3 likes
 • gonzo schreef:

  Ik denk dat een deel zeker bewuster aan het worden is,degenen die een hogere ‘gevoeligheid’ bezitten en minder op de ratio leunen.
  Degenen die wel de ratio laten preveleren zullen kenbaar degeneren.
  ( scheiding kaf en koren ?)
  De terugval in I.Q. word door Maurice Cotterell in een van zijn boeken gerelateerd aan zonactiviteit.
  De laatste 10 jaar is deze qua uitbarstingen/flares drastisch afgenomen.
  We zitten in een bedroevend laag solarmaximum,wat voorafgegaan werd door een extreem minimum.
  Cotterell durft zelfs te stellen dat, in zo’n periode als de huidige, beschavingen ten onder gingen ( wat zeker zal kloppen als intelligentiepeil drastisch dropt en er geen werkbare oplossingen ontstaan voor grote problemen ).
  Ook toonde hij aan dat het tegenovergestelde in verleden juist voor ontstaan van nieuwe beschavingen zorgde.

  Zal voor velen te ver gezocht zijn,helaas.

  3 likes
 • Faith schreef:

  Wat heet dom? Pechtold die voor megabedrijven is en zodoende de middenstand wegvaagt, veel mensen in een uitkering terecht komen, maar dan ben je wel een 2e rangsburger, vinden ze bij D66 en dus ook in het NRC, m.a.w. er mag op je neergekeken worden. Vaste banen zijn er niet meer, kun je dus ook geen huis kopen, maar huurhuizen moeten er steeds minder van komen vinden ze daar. Iedereen vind het kennelijk normaal want hij staat hoog in de peilingen deze gemuteerde aap. Hij wordt zelfs onze nieuwe MP. Daar zijn we blij mee…Hoezo dom?

  3 likes
 • Pascal schreef:

  Misschien is dit wel een heel dom stuk en te dom om erover na te denken. Misschien nog wel dommer dat de wetenschap hier een thema van maakt. Ik zie het als een vorm van manipulatie voor de echte dommerd of de persoon die nog steeds een metershoge eigen wereld muur om zich heen heeft staan.

  Best lachwekkend eigenlijk.

  2 likes
 • kukumatz schreef:

  Ja, lijkt mij niet zo gek als je de huidige uitvoering van het stelsel ziet.
  De tv en tablet, mobiele telefoons en PC, vooral al ze ieder moment gebruikt worden, nemen het denken over.
  Weet je iets niet, tablet aan en oplezen en overschrijven maar.
  Men ziet er wel iets staan maar leest het niet, ze luisteren wel maar horen niets en als je wel oplet en leest of hoort ben je opeens een nerd.
  Spreektaal, jij en jou zijn heel normaal, ook door wild vreemden.
  Kijk eens naar de Ned. tv stations, eenheid worsten, waar programma’s worden uitgezonden die soms te walgelijk zijn voor woorden.
  En bijna heel Ned. zit trouw achter het scherm te wachten.
  Mensen zitten te kijken naar Utopia, nog nooit gezien, in afwachting van onrust, seks en misschien ook geweld.
  Kan je een paspoort voor krijgen en kan je het 24 uur volgen, reclames schreeuwen het van het scherm.
  Denken, nee dat was voor de oudere generatie, die waren zielig, hadden geen mobiel, geen tablet en…….moesten zelf nadenken en rekenen.
  Hoe zielig waren zij, kochten een dure encyclopedie met ieder jaar een aanvulling, een encyclopedie, wat was dat??
  Ik weet de technologie is een uitkomst, volgens diegene die het verkopen, maar is dat ook zo?
  Er gaan banen verloren omdat een robot het veelal overneemt, geen vakantie, geen koffie, geen ziekte dagen, geen slaap, geen salaris of loonsverhoging.
  Wat moeten wij nog met al die mensen in onze bedrijven?
  MAAR…………………wat als er storing komt of opeens de stroom wegvalt??
  Er is nu een te kort aan handwerk mensen, timmermannen/vrouwen, metselaars, elektriciens en vul maar in, mensen die met hun handen huizen kunnen bouwen, deuren afhangen, enz.
  Tja, dan gaat het leven achteruit en zal de mens weer terugvallen in chaos.
  Kijk maar eens in het verleden, is al een aantal malen gebeurt met uitsterving van hele maatschappijen.
  Ondergang van “beschavingen” die het ook niet zo nauw namen met het gegeven leven en terug vielen in barbarisme en onwetendheid.
  “Degenereren” noemt men dat, terugvallen in achterlijkheid en simplisme.

  2 likes
 • Richie Cunningham schreef:

  Achja wat is wijsheid. Dat ze kijken naar intelligente mensen voor het leger is sowieso een beetje scheef. Ik vind namelijk dat je sowieso niet slim bezig bent als je je überhaupt aansluit bij het leger. Je zet je hele leven op het spel. Je gezin (als je die hebt) moet maar hopen dat je heel thuis komt, terwijl jij als een slaafje van hot naar het wordt gestuurd door iemand die je nog nooit hebt ontmoet. En voor hem ga je uiteindelijk voor het vuur. Niet voor jezelf, ook niet voor je land. Maar voor de man achter de schermen die jou en vele andere controlled. Stel jij gaat dood in een oorlogsgebied, dan word je simpelweg vervangen. Genoeg andere gehersenspoelde mensen die ze kunnen inzetten. En dat doe je voor een klein beetje geld. Dan werk ik nog liever bij de Albertheijn. Stuk veiliger ook.

  2 likes
 • Nico schreef:

  Mijn indruk van dit artikel (wat ik zojuist voor het eerst zie): Waarschijnlijk gewoon bullshit en propaganda.

  Waarom zeg ik dat?

  Mensen worden steeds dommer omdat ze dom gehouden worden. Ze krijgen niet de juiste informatie en worden niet gestimuleerd zelfstandig na te denken. Daar ga je mentaal zo ongeveer dood van, zodat mensen als zombies c.q. androids door het leven gaan. Kijk maar naar het gedrag van mensen met een Android telefoon.

  Ik verblijf in een omgeving waar als ik de deur uitloop schaapherders rondlopen. Spreken nauwelijks talen, hebben geen scholing gehad. De schrijver stelt dat scholing intelligentie zou bevorderen. Dat is ten dele waar, als je ervan uitgaat dat intelligentie het vermogen van papagaaien (nazeggen) representeert. Maar ik moet zeggen, dat de schaap- en geitenherders die ik tegenkom behoorlijk meer verstand hebben dan de gemiddelde westerling. Ze voelen dingen aan, hun zintuigen werken goed, inclusief het 6e zintuig. Ze kijken je aan en kijken niet naar je kleding, maar naar WIE je bent. Ze zien je eenmaal en na 6 maanden weten ze je nog feilloos te herkennen. Alleen al dat laatste heb ik Europeanen nooit zien doen. Mensen hier leven in wat men in Europa een ‘achterlijke cultuur’ noemen. Ik beweer het tegenovergestelde, hoewel er op de cultuur hier natuurlijk ook wel wat aan te merken is.

  2 likes
 • mario schreef:

  wat maakt het uit,da gaan we weer in dierenvellen lopen en slaan elkaar weer met knuppels de hersens in.

  1 likes
 • Faith schreef:

  Wat vreemd, ik volg al een poosje SuspiciousObserver.com en volgens mij vliegen de sunflares met regelmaat om onze oren. We mogen blij zijn dat er geen satellieten uitvallen, hoewel dat wel vaker even gebeurd en dan kun je niet pinnen of geen electronische betalingen doen. Het heeft alles met electriciteit te maken. Maar wie weet zit S.O. er wel naast en heeft Maurice Cotterell gelijk. Laatst nog zijn er 2 satellieten uit hun orbit geslingerd en ik wacht nu vol spanning af wat ze nu registreren! Ze kunnen wel voor Venus hangen…best mogelijk. Of ze zijn aan flarden gebrand door een sunflare, niemand die het nog weet. Spannend is het wel! Iedereen die aan televisie, Facebook, Twitter, bellen, zowiezo de urge om zoveel mogelijk afgeleid willen worden door andere mensen zullen raar staan kijken als dat alles ineens ophoudt. En Mimi: het is een geregiseerd plan om de mens dom te houden. Dan hou je ze ook makkelijke arm. Je ziet het toch voor je neus gebeuren? De bombarie en de tam-tam waarmee die commercieelen zich op de voorgrond drukten, schreeuwerige reclames, billboards, op tv, radoio, in de krant, ja waar niet? Die macht hebben ze, het is media. Niemand kon er nog omheen. Je moest en zou kijken. Ging je kijken viel je van verbazing achterover zoveel achterlijkheid ( Over de Rooie) ranzigheid, ordinair, dom en nergens ook maar enig gevoel van gene bij die lui te bespeuren. Nee erger: ze hadden iets ”gepresteerd” vonden ze zelf. En ramden dat er dan ook met volle overtuiging met de regelmaat van de klok er bij ons in. Had je kritiek, was je jaloers. Simpel. Zij besloten op een dag dat ze boven ons stonden, zo hoorden we te denken. Voordat je zelf eens op het idee mocht komen dat het allemaal niet zoveel voorstelt waar ze zo rijk mee werden.

  1 likes
  • gonzo schreef:

   Ik volg S.O. al een paar jaar op bijna dagelijkse voet,Faith.
   Daar word juist aangegeven dat we in een zeer zwak maximum zitten.
   De flares zijn veel te zwak ,er zouden veel meer X-flares moeten zijn,meeste zijn hoogstens zwakke M-flares,die ook nog eens minimale impact hebben qua CME’s.
   Het is veel zwakker dan een jaartje of 2 terug,terwijl het nu juist op een hoogtepunt zou moeten zitten.
   Verdiep je ook eens in de Sun series en Climatechange series van S.O. ( meerdere korte video’s ).
   Ook daar word gesproken over een solarmagnetic shutdown en een zogenaamd nieuw Grand Minimum wat aanstaande is..
   Wat betekend dat er amper meer solarspots actief zijn.
   En gebrek daaraan betekend minder ‘sturende’ energie voor onze atmosfeer en planeet,waardoor intelligentie steeds meer afneemt.

   0 likes
   • Ptr schreef:

    haha gonzo, ga jij de zon vertellen hoe die zich moet voelen of gedragen?
    hahaha, zon op je pad

    0 likes
    • gonzo schreef:

     Nee, het is de zon die ons verteld hoe we ons voelen en gedragen.
     En vanwege de huidige afwijking in een lange periode van stabiliteit op de zon,voelen en gedragen we ons dus blijkbaar niet al te best.
     Need not to be explaned…..

     0 likes
 • ton schreef:

  Tja dat heb je als je je helemaal naar de kl*te zuipt daar,tis niet normaal hoeveel alcohol daar word genuttigd en dat zal waarschijnlijk niet ten goede komen voor het IQ ook de oostblok landen

  1 likes
 • Nietons schreef:

  Vroeger las men boeken en werkte men handmatig formules uit Nu besteed de gemiddelde mensch zijn tijd aan het kijken naar domme series, met evenveel domme reclames die aangeven wat wel en niet belangrijk is. Men heeft apparaatjes en apps die de functies van geheugen en zelf nadenken overnemen. Zo gekeken lijkt de huidige technologie de mens lui te maken en op z’n retour te brengen.

  1 likes
 • No_Abbo schreef:

  Niemand die de vaccinatiegekte durft aan te halen!? Al die prikjes met idioot hoge hoeveelheden neurotoxische stoffen erin. Lijkt me toch dat dat de sterkste invloed heeft op het dommer worden of eerder dommer gemaakt worden van de !consumenten! (wie zichzelf een consument noemt is echt gek).

  Sowieso het slechte menselijke geheugen heeft me altijd al enorm gestoord. Hoe kan dat toch, wie heeft er nog meer die video’s van die chimpansees gezien die een veel en veel betere geheugencapaciteit laten zien?
  https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=OVlJv7ZkvGA

  Toen ik dat zag dacht ik aan dat Annanaki verhaal dus dat de mensheid is gecreëerd als slavenras. Ja dan spreekt het voor zich dat je de intelligentie en met name het geheugen beperkt.
  Maar toch nog knap wat “we” toch nog voor elkaar hebben gekregen.

  1 likes
 • Walter schreef:

  Shleeple wordt toch eens wakker.

  Aangezien de ego lui is en hier in de westerse wereld de grootste ego’s rondlopen, is het niet gek dat de mensen steeds dommer worden.
  Alles wordt tegenwoordig zo gemaakt om het de mens “gemakkelijk” te maken.
  Men hoeft niet meer na te denken, dit wordt voor je gedaan door allerlei apparaten zoals rekenmachines,computers, smartphones etc. etc..
  Alles wordt voorgekauwd door de media en als zoete koek geslikt.
  Niemand vraagt zich nog iets af maar neemt alles klakkeloos over of aan van wat ze horen.
  Ze vertrouwen blindelings op personen zoals doktoren en politici etc. omdat ze vinden dat deze personen meer weten dan dat zijzelf weten.
  In het bedrijfsleven is het tegenwoordig “not done” om zelf initiatief te tonen laat staan te gebruiken.
  Jij hoeft niet te denken dat doen wij wel voor jou is hun motto.
  Als je van kinds af aan nog nooit zelf een glas hebt gevuld, omdat dit altijd voor je werd gedaan zal het je nooit lukken.

  Geloof niks maar “weet” zeg ik altijd.
  Leef bewust en wordt bewust, en bewust wordt je alleen maar door ervaren, niet door alles maar aan te nemen wat een ander/media zegt.
  Vraag jezelf niet als je iets overkomt “waarom overkomt/gebeurt mij dit nou weer?” maar “Hoe ga ik hier mee om.”
  Leef in het heden en niet in de toekomst of het verleden.
  Leef iedere dag alsof het je laatste is en geniet van het leven.

  1 likes
 • Faith schreef:

  Stigmatiseert Walter? Walter benoemd. Stigmatiseer ik als ik bv. Pechtold (daar is ie weer) er nou nooit eens op betrap waar mensen dan wel moeten gaan wonen als de koophuizen financieel buiten hun bereik blijven en huurhuizen er domweg niet meer zijn. Dat is toch burgertje pesten? Daarna worden de mensen tegen hun eigen schuld in gestigmatiseerd. Wat Pechtold doet kun je stigmatiseren noemen. Maar dat mag je niet benoemen, want dan stigmatiseer je. Heb jij een kronkel in je kop? Ze draaien de zaak weer doelbewust om. Dat is geen teken van intelligentie.

  1 likes
 • Peter W schreef:

  Wij mensen op deze planeet moeten eens goed gaan nadenken en de ware feiten gaan afwegen tegen wat ons voorgeschoteld wordt…..gegeven deze feiten…zullen wij ons moeten gaan afvragen waar de waarheid ligt en waar niet…totdan…zulen de meesten van ons in een soort van illusie bevinden……het is te hopen dat de allen onder ons snel wakker zullen worden…namaste

  0 likes
 • wolfje schreef:

  leuk die reacties. helemaal eens mer de stelling overigens

  0 likes
 • Faith schreef:

  Kan wel kloppen Gonzo maar het aardmagnetisch veld neemt af, waardoor wij en al onze electronica vatbaarder zijn voor zonne invloed. Dat ons IQ daar onder te lijden heeft denk ik zelf van niet, want ondanks de zorgvuldig strategische uitgezette ver-tokkie-sering van de hele wereld zie je toch steeds meer mensen weer wakker worden. En verschrikt om zich heen kijken als hebben ze een x aantal jaren lopen slaapwandelen.

  0 likes
  • gonzo schreef:

   Klopt Faith,
   Door verzwakte veld komt nog wel de nodige energie binnen,maar te weinig voor een normale cyclus.
   Ik zie een duidelijke tweedeling qua mensen; degenen die zich laten leiden door electronica ( verslaafd zijn aan WIFI en andere stralingsvormen,niet met hun voeding bezig zijn etc) en daarmee vaak alleen met hun ratio bezig zijn.
   En een groep die steeds meer gevoelsmatig leeft,steeds meer afstand neemt van de ‘maatschappij’.
   Zij zijn meestal veel bewuster van wat er werkelijk speelt en signaleren vanuit hun gevoel veel sneller.
   Eerder genoemde scheiding van kaf en koren, waar de ( hoog ) gevoeligen nog wel dat beetje energie absorberen.
   De rest weet niet eens waar je het over hebt,tenzij het op de I-phone,I-pad en andere media als banner in koeieletters te voorschijn komt,helaas.
   Maar vanwege deze laatste soort mensen op leiderschapsposities zijn zij degenen die de neergang van onze beschaving bepalen.

   0 likes
 • Jer schreef:

  Heel gek dat ik dit nu zeg, maar nadat ik dit artikel heb gelezen moet ik me ineens denken aan het nummer Evolution van KoRn, waarin het IQ van de mens ook achteruit ging.

  0 likes
  • Kees schreef:

   Ik geloof dat de rede vanwege het verminderd intelligentie is puur vanwege het feit dat mensen de bijkomende informatie niet meer opnemen.

   Mijn moeder vertelde laatst nog dat ze, toen zei op school zat naar de bieb moest en moest gaan zoeken naar de dingen die ze niet wist. Toen kreeg je veel informatie mee die je helemaal niet moest hebben, maar je brein werd er wel door geprikkeld. Dat is nu dood vanwege de zoekmachines, het internet dat mensen in staat stelt informatie, snel met elkaar te kunnen uitwisselen. Het brein raakt in verval door de isolement van informatie.

   Ik denk dat dit de grootste reden is, daarbij komt er nog bij dat er enorm veel afleiding is zoals gaming en films. Nutteloze filmpjes op youtube en domme reacties voor mensen om hun frustratie te uiten. Men las vroeger meer boeken en informatieve stukken.

   Al met al zal het niet veel uitmaken, de mens past zich aan aan zijn omgeving. We hoeven niet meer zo slim te zijn, maar het is aan de individu om de keuze te maken om zijn of haar brein te prikkelen.

   0 likes
 • BankierOfTheoloogJijMagHetZeggen schreef:

  Zou het niet misschien komen omdat iedereen door BigPharma volgestopt wordt met medicatie die hun suffer en agressiever maakt. Hoeveel mensen zijn er nu al weer niet gesepareerd omdat ze geen medicijnen willen slikken? Hoe lang zitten ze al weer vast? Hoeveel van hun hadden een baan, partner, kinderen en een huis? Hoeveel mensen in de maatschappij worden er bewust buiten geplaatst, worden genegeerd, voelen zich onbegrepen, voelen zich niet thuis in deze maatschappij, gediscrimineerd, worden op kosten gejaagd, getreiterd (via al dan niet overheid of iets anders), zelfvertrouwen geschaad, gepest tot ze wanhopig zijn, hoeveel mensen willen niet meer leven? Zou het komen omdat er zoveel uitschot zit dat mensen zich al zo vaak bestolen voelen door de overheid die laat ons toch alleen maar in de kou en eist alleen maar geld of persoonlijke gegevens?
  Waarom is het zo dat als je lacht je iets te verbergen hebt?
  Waarom dat al die medicijnresten als extra ook nog in het water zitten, zodat onschuldigen vanzelf medicijnen nodig hebben of het via water krijgen? Ik kan me niet heugen dat ik laatst nog een pil heb gezien die mensen niet suf maakt, behalve aspirine.
  Waarom zoveel agressie in de zorg? Waarom zoveel agressie op straat? Waarom de psychiatrie ineens niet meer vergoeden zodat verwarde mensen wegens geldgebrek op straat moeten worden gezet.
  Iedereen klaagt over negativiteit maar niemand wil dat mensen vrolijk zijn. Waarom überhaupt zoveel mensen die moorden? Zoveel mensen zonder geweten? Mensen die negatieve dingen doen die je niet verwacht had? Mensen die banken overvallen, mensen die anderen op de meest gruwelijke wijze vermoorden in koele bloeden zonder mededogen, moord, misdaad, beroving, overspel, liegen, afpersen, mensen die nooit een relatie hebben gehad, maar dat wel zouden willen. Mensen die zo kwaad op de andere sexe zijn dat ze nooit meer een relatie willen, omdat die partner achteraf niet de juiste was. Mensen die elkaar via dating bedriegen via internet terwijl ze een goede relatie met een knappe echtgenote hadden en alles goed geregeld inclusief kinderen? Waarom kinderen op de wereld zetten en vervolgens tegen je vrouw of man zeggen dat je stiekem toch homo of lesbienne bent? Dat je homo of lesbo bent ok, maar dan ook nog kinderen op de wereld zetten? Kinderen = verantwoordelijkheid tot 18 jaar en daarna. Neem die dan ook.
  Mensen die zo intens gemeen zijn dat ze de ander alleen maar kapot willen maken? Mensen die elkaar het licht in de ogen niet gunnen met alles? Da’s pas echt dom. Mensen die lachen als het anderen tegenzit en daar over praten bij hun vriendinnen wat heb ik nu gehoord?

  Houdt jij ze dom houdt ik ze arm, zei de bankier tegen de theoloog.
  Het verschil tussen theologie en geschiftheid mag je zelf bepalen.
  Ik wil best geloven, maar dan moet het wel normaal zijn.
  Het verschil wat we vroeger ook hadden was, vroeger zat je op school had je boeken. Leraar zei zelf al echte kennis komt uit boeken, van een computer leer je niets, hooguit een nieuw systeem een computer die voert alleen dom uit wat hem is opgedragen. Dus al die nerds die het wiel opnieuw zitten uitvinden, sorry, maar dat gehack en gekraak en geprogrammeer is nutteloos, dat wiel was er al lang in de jaren 80 voordat jullie kwamen, toen jullie met MS-DOS en CONFIG.SYS en AUTOEXEC.BAT en FILES=60 en DOS=HIGH,UMB zaten te k*tten, werkten die lui al met een grafische multi-user X11 schil, dat was voor die tijd Windows. Nerds die het wiel opnieuw zitten uitvinden, dat wiel is er al alleen jullie smaak was het niet, een programma hoeft niet te werken als het er mooi uitziet is het ook al genoeg, hacker, cracker, etc. je bent niets anders als een parasiet. Die teert op andermans centen of het systeem. En ja, ik ben terecht bang voor je. Voor ik het weet is je vriendin verkracht, computer gehacked, en staan je pasjes vol met leugens, en kun je niets meer, of word je ineens weer ergens geweigerd, etc. Wat mij opvalt is we hebben kennis genoeg in Nederland, maar niemand waagt zich eens er aan om nu eens bijv. de AH-bonuskaart of een slecht willekeurig bedrijf, eens te dichten op datalekken, beveiligingslekken, bufferoverflows, exploits, you name it, zodat pottenkijkers geen toegang hebben, wat geeft dat dat AH van mij weet dat ik een halfje bruin koop, als ze rekening met me houden graag zelfs. Kunnen we hier in Nederland iets meer privacy krijgen? En iets minder respect voor criminelen? Het lijkt wel alsof je punten scoort als je opschept dat je in de bak hebt gezeten. Of pooier bent. Of een autochtoon pest.
  Wat zou het toch eens fijn zijn als al die hoog opgeleide lui eens echt serieus gingen werken en het niet complexer maakten dan het al was, had laatst een op tv een systeem van hoogopgeleid iemand gezien wat totaal onwerkbaar was omdat die persoon zo hoog opgeleid was, zo moeilijk, te moeilijk om mee te werken voor een dom persoon, zat ook nog vol met fouten, das pas dom, en dan verwachten dat diegene zich aan jou aanpast? Klant is geen koning? En dan nog zeiken? Mensen die hoog gestudeerd hebben en dan expres op een extreem laag niveau op een SCHOOL gaan werken? Zodat ze jarenlang mensen kunnen gaan pesten. En er dan ook nog plezier in hebben om je te pesten. En hoe je ook werkt en diegene positief probeert te maken het lukt je niet. En dan nog vinden dat je niet functioneert. Dan ben je als hoogopgeleide echt dom, he? Terwijl je je uitstekend best doet en eten schiet er ook bij in, omdat je hart naar je werk gaat. Of je bij de overheid bijna beschuldigen van een inbraak (terwijl jij zeker weet dat je zoiets niet doet) en molesteren van computers, en dat je hart gebroken is vanwege wie doet zoiets, vervolgens zit je te huilen bij je leidinggevende, en ondertussen jaren later dat jij er weg bent hoort dat er opnieuw is ingebroken, en de zooi gemolesteerd is. Als ze me ooit een baan aanbieden daar ik weiger voor dat zooitje te werken. Als we elkaar gaan treiteren ben ik weg. Ik wens graag uit de criminaliteit te blijven. Daar wens ik me niet mee verbonden te worden. En ik wil weten wat kan ik verbeteren aan deze wereld?

  0 likes
 • BankierOfTheoloogJijMagHetZeggen schreef:

  Mark my words: de mens maakt zijn eigen soort vanzelf wel kapot. En anders maken die mensen de aarde wel kapot. Is het niet via ongezond eten, dan wel via medicijnen, dan wel via water waar medicijnresten inzitten, kernenergie, of chemie, dan wel via ziektes, stress, dan wel via geldtekort of gebrek aan vertrouwen, of iets anders. We maken elkaar allemaal kapot en dat is heel dom. We gunnen elkaar niets. God mag weten hoeveel lijken de overheid nog voor ons in de kast in petto heeft. Let maar op mijn woorden eer dat we x jaar verder zijn zit iedereen collectief verdoofd hangend aan een apparaat wat medicijnen afgeeft en verdoofd, het gevolg is dat er mensen zijn die complete freaks zijn die ontspoort zijn, door het apparaat. Alles is verwoest, er is geen water, geen drinken, geen winkels, alles is in puin, niemand vertrouwt elkaar nog, alleen maar enge domme freaks beesten, en de mensen maken elkaar allemaal kapot en infecteren zichzelf vanzelf, zodat er steeds meer freaks komen. De overheid zal ieder mens alles afpakken en je hebt geen eigen wil meer, die heb je nu al niet meer.
  Waar de elite zich op zal verheugen, want die kan zichzelf beschermen tegen alles. Alles wat we opgebouwd hebben is vernietigd het zal een grote puinhoop zijn en niemand wil het herstellen. Zo denk ik dat de toekomst in bijv. 2100 er uit zal zien. En dan vragen we onszelf af, hoe heeft het zo ver kunnen komen. Ik denk dat het werkelijkheid zal zijn. Ik wil het niet, maar ik denk dat het wel de werkelijkheid zal zijn. Als je al ziet dat Israël en de Palestijnen al decennialang vechten. Waarom? Een stukje grond? Een eigen staat? Een eigen geloof? Vind je dat niet dom nog steeds oorlog, zoveel slachtoffers, zoveel legers er naar toe, zoveel verwoest, zoveel hulp, zoveel verlies, zoveel kapot, zoveel haat, zolang vechten en nog steeds niets bereikt? Altijd ben ik bang dat dat van Israël naar onze kant toekomt. Misschien ben ik dan dom. Maar ik zeg het.

  0 likes
 • x

  Check Also

  deense

  Deense RIVM zegt dat Covid-19 geen gevaarlijke ziekte is, en wordt buitenspel gezet

  Uit e-mails die zijn gelekt aan de ...

  geheugen

  Hoe Hack Je Jouw Brein voor een SUPERGEHEUGEN?

  Zou een sterker vermogen om dingen beter ...

  >