Homepagina » Buitenland » Brexit heeft tot nu toe alleen maar positieve gevolgen. Waarom de doemdenkers geen gelijk hebben gekregen
Brexit heeft tot nu toe alleen maar positieve gevolgen. Waarom de doemdenkers geen gelijk hebben gekregen

Brexit heeft tot nu toe alleen maar positieve gevolgen. Waarom de doemdenkers geen gelijk hebben gekregen

Nadat een meerderheid van de Britse bevolking had gestemd voor de Brexit, werd chaos voorspeld. De meeste economen dachten dat een recessie aanstaande was. In de Nederlandse media las en lees je bijna niets dan negatieve berichten over de Brexit.

Een overheidsstudie die vlak voor het referendum werd gepubliceerd voorspelde dat huizenprijzen zouden kelderen en dat de werkloosheid flink zou stijgen.

Er is echter geen sprake van een recessie. Groot-Brittannië noteerde in 2016 en 2017 een groei van ongeveer 2 procent, net als in 2015, schrijft The Economist.

Laagste punt

De huizenprijzen zijn nagenoeg gelijk gebleven en de werkloosheid is gedaald tot 4,3 procent. Daarmee is de werkloosheid op het laagste punt in 42 jaar.

Groot-Brittannië trekt nog altijd veel buitenlandse investeerders aan vanwege de relatief lage vennootschapsbelasting.

Boost

Daarnaast viel de Brexit samen met de eerste wereldwijde economische opleving in jaren. Er werd meer verhandeld en bedrijven van Seattle tot Shanghai zijn weer bereid te investeren. Groot-Brittannië is sterk afhankelijk van internationale handel en profiteerde dus flink.

Door de waardedaling van de Britse pond kreeg de export bovendien een boost. In het afgelopen jaar is de export met een tiende gestegen.

Het lijkt dus allemaal heel erg mee te vallen met de rampzalige gevolgen die werden voorspeld door de ‘experts’.

[Economist]
0 0 stem
Beoordeel dit artikel
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
Kom shoppen in de NineForNews Webshop. T-shirts, tassen, caps, mokken, en nog veel meer!

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
20 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
ikzelfzelf
ikzelfzelf
2 jaren geleden

Dat wist iedereen toch direct toen ze met die onzin bangmaakverhalen kwamen.

Dat laat gelijk zien dat de zogenaamde experts eigenlijk helemaal geen experts zijn.
Wanneer wordt er gestopt met het vragen voor raad aan deze experts, die het altijd fout hebben?

René
René
2 jaren geleden

de brexit is ook nog helemaal niet van kracht……
ze zijn nog aan het onderhandelen hoe ze het gaan uitvoeren. dus een beetje opportuun bericht.

Jeff
Jeff
Reactie op  René
2 jaren geleden

klopt Rene, dan zouden ze het ook moeten hebben over het feit, dat May bereidt is te betalen. Geen ponden maar kilo’s … en dat vind de oppositie aldaar niet echt geweldig om het maar zacht uit te drukken.

darkness
darkness
Reactie op  René
2 jaren geleden

inderdaad en 4.2 werkloosheid daar geloof ik helemaal niks van trouwens weer gemanipuleerde cijfers.

StefanZ
StefanZ
Reactie op  darkness
2 jaren geleden

Wij hier in Nederland krijgen OOK alleen maar gemanipuleerde cijfers te zien. Dat heeft NIETS met de Brexit te maken, maar met de wil zand in de ogen van het een ieder te strooien om zo de macht te behouden…

Maarten V
Maarten V
2 jaren geleden

Wel ja. Als je het zo bekijkt. Als je de negatieve gevolgen er niet bij mee telt kom je tot de vaststelling dat het alleen maar positief kan zijn. Echter wegen de negatieve gevolgen (al is dat zeker op korte termijn) veel zwaarder door.

Voor de EU zullen de negatieve gevolgen gelukkig klein zijn en op later termijn misschien zelfs beter als Groot-Brittannië er geen deel meer van maakt. Want die waren altijd van het koppige nee-kamp die de groei van de EU vertraagden.In feite hebben ze nooit echt tot de EU behoord wegens gebrek aan progressief (en Europees) denken en het vasthouden aan hun oude Engelse tradities.

——-

En nu krijg ik vast een hele lading bullshit over mij heen van de tegenhangers van de EU.
~Oh wat ben ik toch een gebrainwashte Euro-sul~.

Uiteraard is de EU veel te snel gegroeid naar 25 landen. We hadden beter een paar generaties langer bij de 12 oorspronkelijke landen moeten blijven. Maar het kwaad is al geschied dus moeten we hier verder mee doen. Europa met twee snelheden is misschien een goede (tijdelijke) oplossing.

Ja. De EU besteed zijn geld niet altijd op een transparante klare manier en correct en het is vaak een bureaucratie van type kastje naar het muurtje. Er is inderdaad nog heel wat werk te doen om de EU vlotter te laten lopen. Misschien moeten we allen in plaats van nationaal denken, Europees gaan denken ter vergelijking met de VS en hun kijk op hun land. Al draait het daar ook vaak tot een soep (zeker met dieje Trump aan de top) en hun waan dat zij keizer zijn over de hele wereld.

Helaas is Europa niet een- of twee-talig, maar op zijn minst 24 talen. En dat brengt ook heel wat kosten mee en het nationalisme is nog veel te sterk aanwezig.

Ja. Misschien is het mijn wishfull denken dat EU een goede zaak is (of zal worden) als er meer met één stem wordt gesproken in plaats van elk uit eigen belang.
Uiteraard voor meer transparantie over de politici en de geldstromen daar is ook nog heel wat werk aan. Misschien dat het over een paar generaties wel een stabiele Europa komt. Amerika heeft er ook vele generaties over gedaan om tot het Amerika van vandaag te komen.

En die migrantenstromen mogen zeker een beetje strenger aangepakt worden (meer grenscontrole bijvoorbeeld) en dat hoeft niet tegen de Europese waarden te zijn, maar juist om deze waarden te beschermen tegen de afbreuk van de Europese identiteit die voornamelijk op christelijke en humanistische gronden zijn gebaseerd (misschien moeten we de Islam ook een beetje zeggenschap geven over de Europese waarden, tenminste als het NIET TEGEN onze traditionele basiswaarde gaat: zoals gelijkheid en vrijheid).

Hoe-dan-ook het niet gemakkelijk zijn voor dit soort wikken en wegen. We leven nu eenmaal in moeilijke tijden. Maar een WOIII zal er zeker niet van komen. Er is nog een hele lange weg te gaan, mogelijk van meerdere generaties… tegen die tijd ben ik er misschien al niet meer. Wat jammer…

Wat het ook is. Groot-Brittannië hoeft voor mij niet bij de EU te blijven.

vladi
vladi
Reactie op  Maarten V
2 jaren geleden

je bent inderdaad geen reactie waard,behalve de mijne dan………….

fff

Maarten V
Maarten V
Reactie op  vladi
2 jaren geleden

Dankjewel voor je reactie. 😛

Tja. Meningen verschillen duidelijk, zeker hier op deze website waar het bulkt van EU-tegenstanders(nu ja. Deze sites gaat nu eenmaal over complotten en fake-news).

Ach. Voor de ene ben ik naïef en voor de andere een optimist. Maar ik zie mij liever als een realist.
Ik geloof dat het goed zal komen met de EU. Het heeft zijn tijd gewoon nodig. Amerika is ook niet op een twee drie geworden zoals het nu is. Niets is perfect. 🙂

rob
rob
Reactie op  Maarten V
2 jaren geleden

Als ik jou zo goed begrijp dan zeg je dat je in de eerste instantie een monsterlijk gedrocht kan creëren en er dan na generaties met wat gesleutel een lief poesje uit kan ontstaan.
En dat alle kwade opzet, die er zeker wel is gezien de Bilderbergers aan de wieg stonden van deze constructie, een ‘beginnersfoutje’ is.
En dat de Engelsen de meidagen van 1940 nog op hun netvlies hebben tijdens operatie Seelowe met op de achtergrond het geschreeuw van die behanger met de slogan: ”Ein vereintes Europa unter Deutsche fuerung”.

Maarten V
Maarten V
Reactie op  rob
2 jaren geleden

Ach. Wat een doemdenkerij. Europa heeft niks met het Nazisme te maken.

Oké. Duitsland en Frankrijk zijn de machtigste naties van de EU (zij pompen ook het meeste geld in de EU). Iemand moet toch het voortouw nemen. Als het ieder voor zich is dan kom je nergens.
Oh ja… Duitsland en Frankrijk handelen ook uit eigen belang.

Jawadde. Wat een zwartgalligheid. Alsof ieder land apart het beter zou doen dan iedereen te samen. Maar ach. Ik ben een vreemde eend in de bijt zo blijkt, op deze website althans.

Zonder de EU zou Europa nog meer achter staan en meer onderlinge conflicten hebben. Dat is mijn gedacht.
België, ja ik ben een (die “domme”) Belg, zou het niet overleven zonder de EU en Nederland zal het ook heel wat moeilijker hebben zonder EU. En dan zullen jullie vast zeggen: “hoezo moeilijker? We zouden er alleen maar beter van worden”.

Wel… ik denk echt van niet.

En ja. Er is nog veel werk te doen om de EU beter te maken. En helaas hebben vele mensen niet het geduld hiervoor. De EU bestaat al vele jaren. Maar het zal vast nog minstens een generatie duren om het juiste balans te vinden. Het zal traag verlopen, want niet iedereen kijkt in diezelfde richting.

An Archist
An Archist
Reactie op  Maarten V
2 jaren geleden

Voor de EU zullen de gevolgen van een Brexit erger zijn dan voor de UK. UK staat in de top 3 van handelspartners (import en export). Vanaf nu kan de EU dit niet meer reguleren. De UK gaat zelf bepalen en hier zal de EU achteraan moeten lopen. Heb je gelijk de reden dat het land met de grootste bijdrage aan de EU (in totalen gesproken) een boete (ja boete !) moet betalen om de EU te verlaten. Dat is zoiets als alimentatie betalen voor een relatie die niet meer werkt.
Wat wij als EU (niet ik in elk geval) vergeten is dat de UK het Common Wealth achter zich heeft staan en al vrij snel nieuwe handelsverdragen heeft gesloten met Australie, Nieuw Zeeland, Canada….die volgens “best interest” zijn opgesteld. De handelsverdragen binnen de EU zijn incestueus, om het zacht uit te drukken, en maken complete sectoren kapot, lees bijvoorbeeld de beslissing over visserij.

Dan over hoe goed de EU wel niet is voor iedereen en dan neem ik alleen Nederland als voorbeeld (in dit geval “blijvende” armoede:

http://www.telegraaf.nl/financieel/1549077/aantal-armen-daalt-maar-zeer-beperkt
https://www.trouw.nl/home/minder-armoede-in-nederland~a41bb352/

Gewoon even simpel wat nieuwsberichten kijken, checken en wat logisch nadenken.

De EU en de EURO zijn er niet voor de gewone burger en gelukkig hebben ze dat (na 25 jaar vechten) in de UK doorgehad.

Zal er niet van komen, maar zo snel mogelijk NEXIT zou een geschenk voor de NL bevolking zijn.

trackback
Brexit heeft tot nu toe alleen maar positieve gevolgen. Waarom de doemdenkers geen gelijk hebben gekregen. | E.J. Bron
2 jaren geleden

[…] Bron: https://www.ninefornews.nl […]

Wim
Wim
2 jaren geleden

Grappig Maarten V., u komt met een waslijst aan gebreken van de EU maar vindt de EU desondanks toch een goede zaak, eh dat gelooft u tenminste… eh hoopt u… Gelukkig geeft u zelf het antwoord: “Misschien wishfull denken”. Laat dat misschien maar weg. Wat de EU betreft geven de resultaten uit het (recente) verleden de garantie dat we als klein land buiten spel gespeeld zullen worden. Kijk alleen maar even naar het politieke besluit van gisteren dat onze visserij een enorme dreun toebrengt. Met dank aan onze EU broeders, ik bedoel concurrenten.

Maarten V
Maarten V
Reactie op  Wim
2 jaren geleden

Niets is perfect. Gebreken die worden opgelost. En ja. Ik weet wel dat je niet kan wachten tot het moment dat ze opgelost raken.

Naar het voorbeeld van Amerika, die heeft er ook heel wat generaties over gedaan om te worden zoals het nu is. En neen. Amerika is geen voorbeeld van hoe Europa zou moeten zijn. Maar wel het bewijs dat het tijd nodig heeft om te worden zoals het hoort te zijn.

Ik ben er zeker van dat als het voor elk land voor zich is dat er meer onderlinge conflicten zullen zijn dan nu het geval is. De EU is ontstaan na WOII als bedoeling om meer samenwerking tussen de landen. En ja. Vandaag de dag is er nog heel wat werk te verrichten. Morgen gegarandeerd ook. Dat is nu eenmaal het leven zoals het is. En over enkele generaties zal EU zijn balans vast en zeker vinden.

Trouwens Duitsland en Frankrijk geven het meeste geld uit in de EU. Ze zijn in de meerderheid, dus het is nu eenmaal de logica zelve dat zij meer zeggenschap hebben. Wat niet wil zeggen dat kleine landen moeten zwijgen en luisteren. In tegendeel. We moeten samenwerken.

Patrick.s
Patrick.s
2 jaren geleden

Groot-Brittannië is sterk afhankelijk van internationale handel..
Nou wel is de Eu is in de minderheid tegenover de rest van de wereld……

Frans
Frans
2 jaren geleden

Brexittannie. Mooi!

EppO
EppO
2 jaren geleden

Net als hier Laurens Jan Brinkhorst een Nederlandse oud-politicus voor Democraten 66. Hij was onder meer staatssecretaris van Buitenlandse Zaken, minister van Landbouw, minister van Economische Zaken en fractievoorzitter in de Tweede Kamer zat te gillen dat het licht uit zou gaan in Nederland als we niet zouden voor zijn voor Europa .
de Brexit zal de geschiedenis ingaan als het enige juiste besluit van een land dat durfde .

Santander
Santander
2 jaren geleden

UK richt zich op de Engelssprekende landen, US, Australië, Nieuw Zeeland, Canada, Zuid-Afrika, India enz. en ook op China.
Daar valt genoeg handel meee te drijven.

Frans2
Frans2
2 jaren geleden

De globale econoische groie dempt blijkbaar de Brexit effecte, maar inmiddels is 55% tégen de Brexit.
“Sinds de referendumuitslag is de koers van de pond met 13 gedaald ten opzichte van de euro, en met 10 ten opzichte van de dollar. Een land met een economie die afhankelijk is van import voelt die daling aan den lijve. In november bedroeg inflatie 3,1 procent, de hoogste prijsstijging in zes jaar tijd.

Nu het pond minder waard is, is het voor Britse bedrijven duurder goederen te importeren. De koersval ten opzichte van de euro is gevoelig, omdat de EU de grootste invoerbron is. De daling ten opzichte van de dollar is pijnlijk omdat brandstof en olie in de Amerikaanse valuta worden afgerekend. Wat Britten ook voelen: de lonen stijgen (2,6 procent) minder hard dan inflatie. Ze hebben dus minder te besteden.”

https://www.nrc.nl/nieuws/2017/12/15/15-vragen-over-die-megascheiding-de-brexit-a1585102

x

Check Also

van wolferen

Karel van Wolferen legt in 6 minuten uit waarom Trump weg moest

Ook YouTube heeft de Amerikaanse president Trump ...

huisarts

Huisarts maakt zich zorgen over coronaprik: ‘Het zijn feitelijk geen vaccinaties’

Door de regeringsmaatregelen lijkt de menselijkheid uit ...

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie anno 2020 wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen.

Stuur jouw ideeBedenk een idee, kreet of one-liner voor op onze producten.

Elke maand kiezen we de beste, leukste of meest originele inzending. En als dat jouw inzending is, win je een T-shirt met jouw idee erop!

20
0
We lezen graag je reactie!x