Buitenland

Brexit heeft tot nu toe alleen maar positieve gevolgen. Waarom de doemdenkers geen gelijk hebben gekregen

Help door deze informatie met vrienden op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Nadat een meerderheid van de Britse bevolking had gestemd voor de Brexit, werd chaos voorspeld. De meeste economen dachten dat een recessie aanstaande was. In de Nederlandse media las en lees je bijna niets dan negatieve berichten over de Brexit.

Een overheidsstudie die vlak voor het referendum werd gepubliceerd voorspelde dat huizenprijzen zouden kelderen en dat de werkloosheid flink zou stijgen.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/05/eu-dictatuur-of-nexit.png

Er is echter geen sprake van een recessie. Groot-Brittannië noteerde in 2016 en 2017 een groei van ongeveer 2 procent, net als in 2015, schrijft The Economist.

Laagste punt

De huizenprijzen zijn nagenoeg gelijk gebleven en de werkloosheid is gedaald tot 4,3 procent. Daarmee is de werkloosheid op het laagste punt in 42 jaar.

Groot-Brittannië trekt nog altijd veel buitenlandse investeerders aan vanwege de relatief lage vennootschapsbelasting.

Boost

Daarnaast viel de Brexit samen met de eerste wereldwijde economische opleving in jaren. Er werd meer verhandeld en bedrijven van Seattle tot Shanghai zijn weer bereid te investeren. Groot-Brittannië is sterk afhankelijk van internationale handel en profiteerde dus flink.

Door de waardedaling van de Britse pond kreeg de export bovendien een boost. In het afgelopen jaar is de export met een tiende gestegen.

Het lijkt dus allemaal heel erg mee te vallen met de rampzalige gevolgen die werden voorspeld door de ‘experts’.

[Economist]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze informatie belangrijk?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

20 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
ikzelfzelf
ikzelfzelf
6 jaren geleden

Dat wist iedereen toch direct toen ze met die onzin bangmaakverhalen kwamen.

Dat laat gelijk zien dat de zogenaamde experts eigenlijk helemaal geen experts zijn.
Wanneer wordt er gestopt met het vragen voor raad aan deze experts, die het altijd fout hebben?

René
René
6 jaren geleden

de brexit is ook nog helemaal niet van kracht……
ze zijn nog aan het onderhandelen hoe ze het gaan uitvoeren. dus een beetje opportuun bericht.

Maarten V
Maarten V
6 jaren geleden

Wel ja. Als je het zo bekijkt. Als je de negatieve gevolgen er niet bij mee telt kom je tot de vaststelling dat het alleen maar positief kan zijn. Echter wegen de negatieve gevolgen (al is dat zeker op korte termijn) veel zwaarder door.

Voor de EU zullen de negatieve gevolgen gelukkig klein zijn en op later termijn misschien zelfs beter als Groot-Brittannië er geen deel meer van maakt. Want die waren altijd van het koppige nee-kamp die de groei van de EU vertraagden.In feite hebben ze nooit echt tot de EU behoord wegens gebrek aan progressief (en Europees) denken en het vasthouden aan hun oude Engelse tradities.

——-

En nu krijg ik vast een hele lading bullshit over mij heen van de tegenhangers van de EU.
~Oh wat ben ik toch een gebrainwashte Euro-sul~.

Uiteraard is de EU veel te snel gegroeid naar 25 landen. We hadden beter een paar generaties langer bij de 12 oorspronkelijke landen moeten blijven. Maar het kwaad is al geschied dus moeten we hier verder mee doen. Europa met twee snelheden is misschien een goede (tijdelijke) oplossing.

Ja. De EU besteed zijn geld niet altijd op een transparante klare manier en correct en het is vaak een bureaucratie van type kastje naar het muurtje. Er is inderdaad nog heel wat werk te doen om de EU vlotter te laten lopen. Misschien moeten we allen in plaats van nationaal denken, Europees gaan denken ter vergelijking met de VS en hun kijk op hun land. Al draait het daar ook vaak tot een soep (zeker met dieje Trump aan de top) en hun waan dat zij keizer zijn over de hele wereld.

Helaas is Europa niet een- of twee-talig, maar op zijn minst 24 talen. En dat brengt ook heel wat kosten mee en het nationalisme is nog veel te sterk aanwezig.

Ja. Misschien is het mijn wishfull denken dat EU een goede zaak is (of zal worden) als er meer met één stem wordt gesproken in plaats van elk uit eigen belang.
Uiteraard voor meer transparantie over de politici en de geldstromen daar is ook nog heel wat werk aan. Misschien dat het over een paar generaties wel een stabiele Europa komt. Amerika heeft er ook vele generaties over gedaan om tot het Amerika van vandaag te komen.

En die migrantenstromen mogen zeker een beetje strenger aangepakt worden (meer grenscontrole bijvoorbeeld) en dat hoeft niet tegen de Europese waarden te zijn, maar juist om deze waarden te beschermen tegen de afbreuk van de Europese identiteit die voornamelijk op christelijke en humanistische gronden zijn gebaseerd (misschien moeten we de Islam ook een beetje zeggenschap geven over de Europese waarden, tenminste als het NIET TEGEN onze traditionele basiswaarde gaat: zoals gelijkheid en vrijheid).

Hoe-dan-ook het niet gemakkelijk zijn voor dit soort wikken en wegen. We leven nu eenmaal in moeilijke tijden. Maar een WOIII zal er zeker niet van komen. Er is nog een hele lange weg te gaan, mogelijk van meerdere generaties… tegen die tijd ben ik er misschien al niet meer. Wat jammer…

Wat het ook is. Groot-Brittannië hoeft voor mij niet bij de EU te blijven.

trackback
Brexit heeft tot nu toe alleen maar positieve gevolgen. Waarom de doemdenkers geen gelijk hebben gekregen. | E.J. Bron
6 jaren geleden

[…] Bron: https://www.ninefornews.nl […]

Back to top button
20
0
We lezen graag je reactie!x