Buitenland

Nederlandse regime bombardeert opnieuw illegaal in Syrië. Kunnen we het kabinet voor het internationaal gerechtshof dagen?

Help mee door deze info met vrienden op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Nederland heeft opnieuw vier F-16’s gestuurd naar het Midden-Oosten om de internationale coalitie in Syrië en Irak te ondersteunen. De gevechtsvliegtuigen opereren vanaf een basis in Jordanië, en de operaties zijn volledig illegaal. Syrië is een soeverein land, lid van de VN en heeft ons nooit aangevallen of bedreigd. Zonder toestemming van de huidige president Bashar al-Assad heeft Nederland (volgens het internationaal recht) geen enkel recht om binnen de landsgrenzen van een ander VN-lid bombardementen uit te voeren. Kunnen we ook kabinet-Rutte III binnenkort dagen voor het internationaal gerechtshof?

We leven in een tijd dat niks ongezien blijft, en leugens steeds sneller achterhaald worden. De Nederlandse overheid voerde tussen oktober 2014 en juni 2016 maar liefst 1800 luchtaanvallen uit in Syrië en Irak. Het waren inspanningen die ‘zeer gewaardeerd’ werden door de Verenigde Staten. Defensie bleef, opmerkelijk genoeg, heel erg stil over eventuele burgerslachtoffers die bij de Nederlandse bombardementen zijn gevallen. Enkel in februari vorig jaar meldde het ministerie van Defensie dat er maar twee gevallen bekend zijn waarbij mogelijk burgerslachtoffers zijn gevallen. Later kwamen daar twee gevallen bij. Feitenonderzoeken moeten aantonen of er strafbare feiten gepleegd zijn door militairen. Als dat het geval is, kan een strafrechtelijk onderzoek worden gestart naar de betrokken militairen, terwijl de top (die de orders heeft gegeven) vrijuit gaat. Onderzoekscollectief Airwars, een organisatie die luchtaanvallen van de internationale coalitie en het aantal burgerslachtoffers ervan bijhoudt, zegt dat het onwaarschijnlijk is dat er bij de 1800 Nederlandse luchtaanvallen maar vier keer burgerslachtoffers zijn gevallen. Airwars heeft inmiddels elf keer aan het Nederlandse ministerie van Defensie gevraagd of het betrokken was bij één van de incidenten, maar Nederland heeft als enige Europese land niet gereageerd.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/03/open_the_door_to_your_heart.jpg
‘Volkenrechtelijk mandaat’

Een militaire ingreep in Syrië zonder mandaat van de Verenigde Naties is in strijd met het internationaal recht. Er is op dit moment geen mandaat van de VN, dus elke militaire actie die Nederland wil gaan ondernemen in Syrië is illegaal. PvdA-Kamerlid Servaes beweerde twee jaar geleden dat er voldaan wordt aan twee belangrijke voorwaarden:

“Er is een volkenrechtelijk mandaat en er is een politiek proces op gang gekomen. Vorige week zijn de gesprekken tussen het Assad-regime en de oppositie begonnen.”

Er wordt opnieuw over een ‘volkenrechtelijk mandaat’ gesproken terwijl daar geen sprake van is. Ook bij de inval in Irak werd er gesproken over een volkenrechtelijk mandaat, terwijl later bleek dat dit helemaal niet het geval was. Deze inval werd toen door het kabinet Balkenende “politiek gesteund”. Volgens Balkenende was de inval wel gelegitimeerd, en dankzij een boel leugens en propaganda is de Nederlandse bevolking erin getrapt. Een rapport onder leiding van oud-president Willibrord Davids van de Hoge Raad der Nederlanden signaleerde zeven jaar na de inval echter dat het volkenrechtelijk mandaat ontbrak. Laten we ons opnieuw door de leugens van ons kabinet misleiden?

Bombardementen zijn tegen het internationaal recht

Alle landen zijn soeverein en gelijk en het zou een inbreuk maken op de soevereiniteit van een land als er gedreigd wordt met oorlog of als er oorlog gevoerd wordt. Slechts in twee gevallen is het gerechtvaardigd om een oorlog te voeren. Deze twee gevallen staan ook in het VN-Handvest.

Mandaat van de VN-Veiligheidsraad

De eerste mogelijkheid om een gerechtvaardigde oorlog te beginnen is als er een mandaat van de VN-Veiligheidsraad is op grond van artikel 39 van het VN-Handvest. De Veiligheidsraad stelt vast of er sprake is van een bedreiging van de vrede, verbreking van de vrede of een daad van agressie en kan aanbevelingen doen of maatregelen treffen. Een mandaat van de VN ontbreekt op dit moment.

Zelfverdediging

De andere mogelijkheid om een gerechtvaardigde oorlog te beginnen is als er sprake is van zelfverdediging. Dit kan zowel individuele zelfverdediging zijn als collectieve zelfverdediging. Van zelfverdediging is geen sprake, aangezien Syrië nog nooit Nederland of een ander VN-lid heeft aangevallen of bedreigd.

Volkenrechtelijk adviseur professor Nollkaemper van de Universiteit van Amsterdam meldt in een brief aan het kabinet dat hij een militaire interventie in de gegeven situatie onrechtmatig acht. Professor Nollkaemper wijst erop dat het gebruik van geweld volgens het VN-Handvest alleen is toegestaan als er een mandaat van de Veiligheidsraad is of bij zelfverdediging. Dat is op de situatie in Syrië nu niet van toepassing.

Volgens Nollkaemper zijn belangrijke voorwaarden van een ‘humanitaire interventie’ dat er sprake is van een dringende noodzaak en dat het belangrijkste doel van de interventie het stoppen van schendingen is.

Bevolking wordt misleid

Om een oorlog te beginnen moet er eerst publieke steun worden vergaard. Indien de oorlog onrechtmatig uitgevoerd wordt, kan deze steun enkel door manipulatie ontstaan. Dit wordt door middel van propaganda en veel leugens bereikt. Er zijn drie primaire psychologische technieken die kunnen worden gebruikt om de publieke opinie te manipuleren.

  • De indruk wekken dat de agressor (Nederland) daadwerkelijk handelt uit zelfverdediging of ter verdediging van een hulpeloze natie. Dit kan worden gedaan door het overdrijven van de gevaren van een vijand, het vervaardigen van een aanval en de vijand hiervoor beschuldigen, of door het opzettelijk provoceren van de vijand in een reactie.
  • Het opbouwen van een kruistocht-mythologie, die de aanvallers presenteert als partijen die vechten voor een hoger ideaal, of voor het welzijn van de hele mensheid. In ons huidige tijdperk zijn ‘het verspreiden van democratie’, de ‘strijd tegen het terrorisme’ en ‘het verdedigen van de mensenrechten’ de meest gebruikte smoezen.
  • De-humaniseren van de vijand. Elke oorlog is een massamoord van de burgerbevolking. Daarom is het essentieel om de vijand als kwaad, barbaars en onmenselijk te presenteren. Burgers en soldaten zouden anders vraagtekens kunnen zetten bij de ethiek van de militaire acties, en dit willen ze voorkomen.

De overheid van de VS heeft een lange roemruchte geschiedenis met het gebruik van dit soort technieken, maar ook de Nederlandse media doen graag mee met dit soort manipulatie. Deze technieken worden vandaag de dag nog steeds gebruikt omdat ze simpelweg werken: de bevolking blijft erin trappen, ook in Nederland. De vraag is alleen: hoelang nog?

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd door De Stille Waarheid.

Foto: Koalorka Wikimedia Commons

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je deze info belangrijk?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

16 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Rob
Rob
6 jaren geleden

Ze moeten waarschijnlijk nu ISIS is verslagen zelf Assad verjagen!

Jaya
Jaya
6 jaren geleden

Nederland voor het Ïnternationaal Straffen dagen, meteen doen.

René van Zalk
René van Zalk
6 jaren geleden

isis is nog niet voor 100 % verslagen, dus bombardementen blijven nodig, om te voorkomen dat ze de kop weer opsteken. De barbaren van isis mogen niet nogmaals een kans krijgen, dus direct de kop in drukken.
Assad moet ook weg omdat hij jaren heeft geheuld met terroristen van hezbollah en het terroristische regime in Iran.
Iran schijnt ook (naast hezbollah) nauwe banden te hebben met de gek in Noord Korea. Soort zoekt soort.

Groetnnn uut Nunspeet.

Sina
Sina
6 jaren geleden

De stelling is : ” Nederlandse regime bombardeert opnieuw illegaal in Syrië. Kunnen we het kabinet voor het internationaal gerechtshof dagen?”

Ja dat kan wel, maar het haalt niets uit. Het is water naar de zee dragen. Alle overheden, koningshuizen etc. etc., leven boven en onder de wet. Denken we nu werkelijk dat wie dan ook van hen ooit de gevangenis in zal gaan om zijn / haar straf uit te zitten? Think again !

Back to top button
16
0
We lezen graag je reactie!x