Binnenland

Brief aan Raad van State over orgaandonatie: ‘Is er mogelijk sprake van moord?’

Help mee door deze info met anderen op je social media te delen!

Het Comité Orgaandonatie Alert wijst de Raad van State in een brief op de problematiek rond orgaandonatie.

Meer dan 50 procent van de orgaandonoren bestaat uit patiënten waarbij de dood mag worden vastgesteld nadat er vijf minuten geen bloedcirculatie is geconstateerd.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/05/eu-dictatuur-of-nexit.png

Nergens in de voorlichting wordt de burger erop gewezen dat bij deze patiënten na binnenkomst in de operatiekamer de circulatie mechanisch wordt hersteld. Burgers worden niet gewezen op de risico’s die deze procedure met zich meebrengt.

Terechte zorg

Op een vooraf afgesproken moment wordt door een arts de patiënt afgesloten van de beademing met het doel het leven van de patiënt te beëindigen. Nadat de bloedcirculatie is gestopt wordt vijf minuten gewacht en wordt vervolgens de dood vastgesteld.

In Zwitserland wacht men 10 minuten, in Italië 20 minuten. Duitse artsen vinden dat deze methode niet kan worden toegestaan omdat de hersenen van de donor niet de kans krijgen af te sterven. Tevens vinden zij dat de donor aan risicovol handelen wordt onderworpen door het opstarten van de circulatie.

Deze zorg blijkt terecht te zijn. Er bestaat een rapportage over een vrouw die weer zelfstandig begon te ademen of bij wie mogelijk nooit sprake is geweest van circulatiestilstand.

Roept vragen op over de legaliteit

Eurotransplant, die zorgt voor verdeling van organen over een groot deel van Europa, mag om die reden geen organen leveren aan Duitsland die op die manier zijn verworven. Maar ook aan Kroatië en Hongarije mogen deze organen niet worden geleverd.

Er is op dit moment in ons land één uitzondering bij het herstellen van de circulatie en dat is als door deze donoren het hart wordt gedoneerd. Dan wordt de circulatie niet hersteld, maar wordt bij binnenkomst in de operatiekamer direct begonnen met drainage van bloed uit het lichaam en ligt het hart van de donor binnen 20 minuten kloppend in een speciale transportbox om naar een nieuwe eigenaar te gaan.

Het vaststellen van deze laatste dood is in een op de wet gebaseerd protocol geregeld, het daaraan voorafgaande handelen niet en dat roept vragen op over de legaliteit van dit handelen, aldus het Comité.

Moord

Is er mogelijk sprake van moord? Deze vraag heeft zij voorgelegd aan het ministerie van VWS, maar zij weigeren tot nog toe antwoord te geven. De vraag is ook voorgelegd aan het Openbaar Ministerie en het Parket-Generaal, zij hebben bericht gegeven dat deze vraag door de wetgever moet worden beantwoord.

Het Comité vraagt de Raad van State: “Hoe moeten burgers vertrouwen houden in een overheid die blijkbaar niet in staat is haar burgers goed te informeren over wetgeving en geen antwoorden wil geven op vragen?”

Over de auteur: Robin de Boer is economisch geograaf. Volg hem hier op Substack.

4.9 115 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze info belangrijk?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

73 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Man on the moon
Man on the moon
1 maand geleden

Genocide dus tribunalen

Hennie
Hennie
1 maand geleden

Pure moord! Sowieso verplicht donor is gewoon totaal geen respect voor de overledenen! Vooral omdat het lichaam niet van de staat/(R)overheid.

Bas
Bas
1 maand geleden

Het is 100% MOORD, daarom doen wij ook niet mee met deze poppenkast. Teken je je donorcodicil dan teken je voor (zelf-)moord.

Pieter
Pieter
1 maand geleden

De term hersendood is bedacht om organen te kunnen roven van levende mensen. Als iemand echt is overleden, zijn zijn organen ook dood en dus onbruikbaar. Om levende, dus functionerende organen te kunnen transporteren, is de term “hersendood” bedacht. Er zijn tal van voorbeelden bekend van zg hersendoden die weer normaal gingen functioneren. Orgaantransplantatie is gewoon moord met voorbedachte rade. Helaas vertellen artsen je dat niet.

Back to top button
73
0
We lezen graag je reactie!x