Universum

Wetenschappers: “Er bestaat mogelijk een parallel universum waar de tijd achteruit loopt”

Help door dit met jouw kennissen op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

In een parallel universum loopt tijd mogelijk in precies de tegenovergestelde richting dan we gewend zijn. Ons verleden bestaat daar als verre toekomst.

Wetenschappers van Caltech en het Massachusetts Institute of Technology spelen al enige tijd met dit idee. In een interview met New Scientist leggen Sean Carroll van Caltech en Alan Guth van het MIT uit dat het binnen de natuurkunde niet uitmaakt in welke richting de tijd loopt.

---Lees verder na dit advertentieblokje---

Het tweetal meent dat er na de geboorte van het heelal nog een tweede universum is ontstaan waarin tijd in tegengestelde richting loopt. Voor ons lijkt tijd in het parallelle universum achteruit te lopen en voor mensen die daar leven is het alsof tijd in ons heelal achteruit loopt.

Entropie

Als tijd achteruit loopt worden er geen natuurkundige wetten overtreden. Hoewel mensen gewend zijn geraakt aan het idee dat gebeurtenissen leiden tot andere gebeurtenissen, hoeft dat volgens Carroll niet per definitie het geval te zijn.

“Het is niet zo dat een oorzaak een gevolg moet hebben,” zei hij. Als basis voor hun model gebruikten de twee onderzoekers entropie, een maat van wanorde die na verloop van tijd toeneemt. In ons universum is de toekomst de richting van tijd waarbij entropie toeneemt.

Vlak na de geboorte was de entropie veel lager dan nu, aldus de natuurkundigen. Ze gooiden een specifieke hoeveelheid deeltjes in een oneindig universum. Op een bepaald moment ging de tijd spontaan een bepaalde kant op lopen.

Multiversum

In het model verspreidde de helft van de deeltjes zich richting de rand van de wolk, waardoor entropie toenam. De andere helft bewoog richting het centrum en zorgde voor een afname van de entropie. Uiteindelijk gingen ook deze deeltjes richting de rand.

Hierdoor ontstaan pijlen van de tijd die in tegengestelde richting wijzen. “Het punt dat we proberen te maken is dat het onder die omstandigheden heel natuurlijk is dat overal in het heelal pijlen van de tijd ontstaan,” zei Carroll. “Vervolgens probeer je het model realistisch te maken en te laten lijken op ons universum. Dat is nog niet zo gemakkelijk.”

De onderzoekers zeggen dat het model van toepassing is op alles wat bestaat, inclusief het multiversum.

[SBS]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je dit belangrijk?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

18 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Bob
Bob
8 jaren geleden

Laten we wetenschap geheel aan de kant zetten en oordelen met ons bewustzijn. Zo kunnen we veel thema’s geheel aan de kant schuiven in het rijtje onzin!

Westbound
Westbound
8 jaren geleden

Totale waanzin.

Kalki
Kalki
8 jaren geleden

De schepping als tijdmachine.

louise
louise
8 jaren geleden

Natuurwetten hebben we zelf gemaakt een paar honderd jaar geleden…..Tijd bestaat ook niet,ook zelf bedacht anders raken we in de war, het is altyd nu……..in het grote geheel loopt alles door elkaar,soms kun je vooruit kijken en soms terug (zo duiden we)het probleem met wetenschappers is dat ze vaak oogkleppen op hebben, en steeds vanuit hun studie tot conclusie`s komen tel daarbij op dat de doorsnee wetenschapper niet een erg groot bewustzijn heeft,tja dan kan je blijven zoeken en roepen…….ps ik kan goed met wetenschappers overweg en ken er een paar heel goed ,laat dat gezegd zijn,maar voor een spiritueel iemand met een groter bewustzijn……..weten ze toch niet altyd hoe je aan je wijsheid komt, want het moet toch te bewijzen zijn???????????? terwijl zij maar zoeken……denk ik dat er heel wat mensen zijn die weten!! en daar heel gelukkig mee zijn….

Back to top button
18
0
We lezen graag je reactie!x