Homepagina » Universum » Wetenschappers: “Er bestaat mogelijk een parallel universum waar de tijd achteruit loopt”
Wetenschappers: "Er bestaat mogelijk een parallel universum waar de tijd achteruit loopt"

Wetenschappers: “Er bestaat mogelijk een parallel universum waar de tijd achteruit loopt”

In een parallel universum loopt tijd mogelijk in precies de tegenovergestelde richting dan we gewend zijn. Ons verleden bestaat daar als verre toekomst.

Wetenschappers van Caltech en het Massachusetts Institute of Technology spelen al enige tijd met dit idee. In een interview met New Scientist leggen Sean Carroll van Caltech en Alan Guth van het MIT uit dat het binnen de natuurkunde niet uitmaakt in welke richting de tijd loopt.

Het tweetal meent dat er na de geboorte van het heelal nog een tweede universum is ontstaan waarin tijd in tegengestelde richting loopt. Voor ons lijkt tijd in het parallelle universum achteruit te lopen en voor mensen die daar leven is het alsof tijd in ons heelal achteruit loopt.

Entropie

Als tijd achteruit loopt worden er geen natuurkundige wetten overtreden. Hoewel mensen gewend zijn geraakt aan het idee dat gebeurtenissen leiden tot andere gebeurtenissen, hoeft dat volgens Carroll niet per definitie het geval te zijn.

“Het is niet zo dat een oorzaak een gevolg moet hebben,” zei hij. Als basis voor hun model gebruikten de twee onderzoekers entropie, een maat van wanorde die na verloop van tijd toeneemt. In ons universum is de toekomst de richting van tijd waarbij entropie toeneemt.

Vlak na de geboorte was de entropie veel lager dan nu, aldus de natuurkundigen. Ze gooiden een specifieke hoeveelheid deeltjes in een oneindig universum. Op een bepaald moment ging de tijd spontaan een bepaalde kant op lopen.

Multiversum

In het model verspreidde de helft van de deeltjes zich richting de rand van de wolk, waardoor entropie toenam. De andere helft bewoog richting het centrum en zorgde voor een afname van de entropie. Uiteindelijk gingen ook deze deeltjes richting de rand.

Hierdoor ontstaan pijlen van de tijd die in tegengestelde richting wijzen. “Het punt dat we proberen te maken is dat het onder die omstandigheden heel natuurlijk is dat overal in het heelal pijlen van de tijd ontstaan,” zei Carroll. “Vervolgens probeer je het model realistisch te maken en te laten lijken op ons universum. Dat is nog niet zo gemakkelijk.”

De onderzoekers zeggen dat het model van toepassing is op alles wat bestaat, inclusief het multiversum.

[SBS]


Vond je dit artikel goed? Deel het dan met je kennissen op Facebook
NineForNews.nl in je Facebook-nieuwsfeed?

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

18 reacties

 1. !lekitra kuel

  7 likes
 2. Natuurwetten hebben we zelf gemaakt een paar honderd jaar geleden…..Tijd bestaat ook niet,ook zelf bedacht anders raken we in de war, het is altyd nu……..in het grote geheel loopt alles door elkaar,soms kun je vooruit kijken en soms terug (zo duiden we)het probleem met wetenschappers is dat ze vaak oogkleppen op hebben, en steeds vanuit hun studie tot conclusie`s komen tel daarbij op dat de doorsnee wetenschapper niet een erg groot bewustzijn heeft,tja dan kan je blijven zoeken en roepen…….ps ik kan goed met wetenschappers overweg en ken er een paar heel goed ,laat dat gezegd zijn,maar voor een spiritueel iemand met een groter bewustzijn……..weten ze toch niet altyd hoe je aan je wijsheid komt, want het moet toch te bewijzen zijn???????????? terwijl zij maar zoeken……denk ik dat er heel wat mensen zijn die weten!! en daar heel gelukkig mee zijn….

  6 likes
 3. Laten we wetenschap geheel aan de kant zetten en oordelen met ons bewustzijn. Zo kunnen we veel thema’s geheel aan de kant schuiven in het rijtje onzin!

  3 likes
 4. Totale waanzin.

  1 likes
  • Inderdaad,

   net zoals het waanzin is dat de aarde rond is en we niet het middelpunt van het universum zijn…

   1 likes
   • Dus omdat men vroeger dacht dat het waanzin was dat de Aarde rond was en niet het middelpunt van de belangstelling was moeten we nu alles van wetenschappers serieus nemen? Alsof wetenschap en de mensen die hier hun rol in spelen altijd gelijk hebben? Dit is een hypothese, niks meer en niks minder.

    1 likes
 5. Dit is geen wetenschap, maar fantasie. Er is geen enkele waarneming die hieraan ten grondslag ligt. De ‘theorie’ verklaart niets.

  3 likes
 6. leuke theorie, nu nog een pendeldienst vinden die heen en weer kan reizen, beetje jonger, beetje ouder… dat zal wat wezen zeg…

  3 likes
 7. Een verkeerde interpretatie, wij denken dat tijd 1 kant op gaat. Dat is niet zo de tijd gaat alle kanten op, vanuit onze domme hersenen zien we het mischien zo maar je kan het beter zien als gespiegeld.
  Op mnm.be was vanochtend een Nederlandse onderzoeker die het heel netjes
  Uitlegt.

  2 likes
 8. Eigenlijk gebeurt alles gelijktijdig, maar onze hersenen hebben tijd nodig om het te kunnen plaatsen.

  2 likes
 9. De schepping als tijdmachine.

  1 likes
 10. Waarom draait de aarde en de andere planeten met de klok mee om de zon en niet tegen de klok in?
  Wie weet, indien de aarde de andere kant zou opdtraaien dat we terug gingen in de tijd. Net als je een kluwen garen wikkelt om een spoel en wanneer je die garen de andere kant draait, ont-wikkelt je het.

  1 likes
  • Misschien wel om dezelfde reden dat de tijd niet stopt als ik op de stop knop druk van mijn stopwatch ? Dit vraagt om een diepgravend onderzoek want dit ruikt naar een samenzwering !

   0 likes
 11. Het is niet erg als van te voren al weet dat PSV tegen Ajax of Feyenoord heeft gewonnen. Ook niet verkeerd is dat PSV eerst de landskampioen schaal ontvangt en dan gaat spelen.

  1 likes
 12. de big bang theorie begint wat scheurtjes te ver tonen veronderstel ik want het unveruim uit een stip creeren is ongelooflijk net als het universum en verder niets want als er iets is dat zit altijd in ander iets( bv ik sta in een keuken is weer in een huis is in een stad in een land ect ect dus om he t ene universum een beetje geloofwaardig te maken verzinnen we gewoon er eentje bij mooi beroep werenschapper of zal ik zeggen fantast want zo ga ik ze nu en dan beschouwen ik hecht meer waarde tegen woordig aan sprookjes fabels en legenden want die zijn meestal op iets gebaseerd maar waar ze tegenwoordig meekomen ze komen met een fantast theorie om de gaten van hun vorige theorie mee op te kunnen vullen kom eens met bewijzen en feiten heren wetenschappers en niet met theorieen want die kunnen de meeste mensen verzinnen

  1 likes
 13. Wat een onzin !

  0 likes
 14. en ik heb de uitleg ervan doorgekregen. alles vindt plaats in het ‘nu’ alles vindt tegelijkertijd plaats. Tijd is een beleving, het is een weg die onze ziel aflegt om te leren van de gebeurtenissen.

  Om dit voor elkaar te krijgen, moeten er verschillende universums naast elkaar bestaan waarin de tijdsloop anders is. Anders zou het niet meer in het NU blijven, maar zou het wel degelijk ergens ‘heen’ gaan als het ware.

  Die parallele universums houden elkaar dus in balans als het ware. Die houden de werelden in het ‘nu’

  echter de beleving van die wezens die daar leven is exact hetzelfde als de onze. alleen is het zo, dat wij, bijv de trap omhoog lopen om ons leven van voor naar achter te beleven en zij lopen van de trap af om hun leven van voor naar achter te beleven.
  Zo anders is het dus niet voor ze.

  0 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

Hoe dan?! Waarom de bouwstenen van materie waarschijnlijk helemaal niet bestaan

Hoe dan?! Waarom de bouwstenen van materie waarschijnlijk helemaal niet bestaan

Quarks zijn subatomaire deeltjes die de bouwstenen ...

Bevindt de aarde zich al in een zwart gat? Deze wetenschapper zegt van wel

Bevindt de aarde zich al in een zwart gat? Deze wetenschapper zegt van wel

Volgens sommige wetenschappers bevindt ons hele universum zich ...

Ervaar de diepste
ontspanning ooit
 • Voel je snel 100% beter met de heerlijkste, diepste ontspanning ooit
 • Geniet snel van een fijne, intens diepe rust en krijg meer energie
Je meldt je hiermee aan op de 100% gratis en vrijblijvende Trancewerk nieuwsbrief. Je kunt je altijd weer afmelden.
Trancewerk stuurt gegarandeerd nooit spam en je gegevens blijven beschermd.
50%
Dankjewel voor je aanmelding.

Er is een e-mail verstuurd met een bevestigingslink.

Deze e-mail is afkomstig van Trancewerk.nl. Zij stellen de sessie 'Diepe Ontspanning' gratis ter beschikking.

Ga naar je mailbox en open de e-mail.

Klik op de bevestigingslink en je ontvangt binnen enkele minuten instructies...

Heel veel plezier!


P.S.: Dit geschenk kost normaal € 49,99.
Je krijgt dit gratis, omdat je je aanmeldt op de Trancewerk nieuwsbrief. Dit is 100% vrijblijvend, kost niets en je kunt je altijd weer afmelden.
Leer wat de échte oorzaak is van je overgewicht en los dit op
Bijna klaar...
Ontdek waarom een dieet NOOIT blijvend werkt en wat wél werkt
Krijg onbetaalbare tips en trucs die tot een permanent slank lijf leiden
Je meldt je hiermee aan op de 100% gratis en vrijblijvende Trancewerk HypnoSlank e-cursus. Je kunt je altijd weer afmelden.
Trancewerk stuurt gegarandeerd nooit spam en je gegevens blijven beschermd.
50%
Dankjewel voor je aanmelding.

Er is een e-mail verstuurd met een bevestigingslink.

Deze e-mail is afkomstig van
Trancewerk.nl. Zij stellen de e-cursus 'HypnoSlank' gratis ter beschikking.

Ga naar je mailbox, open de e-mail
en klik op de bevestigingslink en je
ontvangt binnen enkele minuten
les 1...

Heel veel plezier!


P.S.: Met deze gratis e-cursus loop je
het 'gevaar' dat je binnenkort je
garderobe kunt vervangen met
kleinere maten!
REGISTREER JE VOOR DIT WEBINAR
Wanneer?
donderdag, 13 juni 2019
20:00 uur
Wie?
*
*
Je gegevens zijn naar de organisator gestuurd. Je wordt verder via e-mail op de hoogte gehouden.