Homepagina » Financieel » Kunst verdwijnt waar Rabo verschijnt: Hoe de Rabobank op de kunst van haar klanten jaagt
Kunst verdwijnt waar Rabo verschijnt: Hoe de Rabobank op de kunst van haar klanten jaagt

Kunst verdwijnt waar Rabo verschijnt: Hoe de Rabobank op de kunst van haar klanten jaagt

Het boek De Verpanding, waarin de Rabobank ervan wordt beschuldigd twee ondernemers in de kunstwereld in financiële problemen te hebben gebracht, mag toch worden gepubliceerd. Dat heeft de rechtbank in Den Haag in hoger beroep bepaald. Daarnaast mogen de namen van vijf bekritiseerde bankiers van de Rabobank in het boek vermeld worden.

Vorig jaar werd nog door de rechter bepaald dat het boek uit de handel genomen moest worden. In hoger beroep werd geoordeeld dat de vrijheid van meningsuiting van de uitgever in dit geval zwaarder weegt dan het privacyrecht van de bankmedewerkers.

Het boek beschrijft de zaken van twee ondernemers die in verband met een bedrijfsbeëindiging en een restschuld worden geconfronteerd met de afdeling Bijzonder Beheer van de Rabobank. De bank wordt in het boek een onwelwillende en harde opstelling tegen haar klanten verweten. Op de achterkant wordt het woord ‘diefstal’ gebruikt.

Roof

Eén van de kunsthandelaren ziet onder meer hoe bankmedewerkers schilderijen van de muren halen. Ze constateert ook dat een bedrijfsrechercheur haar gangen nagaat. De bankiers wordt verweten zich schuldig te hebben gemaakt aan roof. Ze zouden de kunsthandelaren onder druk hebben gezet om hun bezittingen af te staan.

Kunst verdwijnt waar Rabo verschijnt: Hoe de Rabobank op de kunst van haar klanten jaagtDe bank rommelt met pandaktes, intimideert en achtervolgt haar klanten en maakt listig gebruik van hun vertrouwen. Alles lijkt geoorloofd in de jacht op de kunstwerken. De Verpanding is een waargebeurd verhaal over twee ondernemers die vechten tegen de macht van de bank.

Nadat de rechtbank het boek verboden had, is er een tweede druk verschenen waarin de namen van de Rabobankmedewerkers zijn weggehaald. Nu het eerdere verbod is opgeheven, overweegt de uitgever een derde druk waarin de bankmedewerkers weer uit de anonimiteit worden gehaald.

‘Geplunderd en bestolen’

“Men verschuilt zich altijd graag achter het beleid van de bank, terwijl het boek laat zien dat het gewoon mensen zijn die dat beleid vormgeven,” aldus Henk-Jan Schouten van der Velden van de Stichting Restschuld.

Hij voegde toe dat de opheffing van het boekverbod van groot belang is voor eenieder in Nederland die hecht aan de persvrijheid.

“De Rabobank heeft het gepresteerd het gehele vermogen van een klant te laten verdampen. Zij hebben ons geplunderd en bestolen. Als ik nog geld over had gehad zou ik ze een proces hebben aangedaan wegens diefstal, misbruik van ‘zorgplicht’, misbruik van pandrecht en onethisch gedrag,” zei Wim Koperberg, één van de handelaren.

Boekentip: De Verpanding

[Rechtspraak]
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
KLIK HIER en zeg NEE tegen een corona-vaccinatie d.m.v. T-shirts, sweaters, mokken, etc.

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
 • exegese schreef:

  Ik heb het boekje gelezen. Werkelijk te walgelijk voor woorden hoe geslepen en geniepig dat tuig hun trouwe klanten van hun eigendommen berooft. Bankiers moeten zo snel mogelijk onschadelijk gemaakt worden. Het monopoly op geld moet bij door het volk gekozen mensen komen die de belangen behartigen van het volk. Een bank van en voor het volk. In IJsland bijvoorbeeld zijn ze aardig op de goede weg. Bij gebleken wanpraktijken en/diefstal volgt ontslag en gevangenisstraf, net zoals dat gebeurt met Jan met de pet als hij in de fout gaat.

  14 likes
 • reality check schreef:

  Heel goed, 9forNews, om de problemen dichter bij huis onder de loep te nemen.
  Maakt de schofterige behandelingen konkreter. Niet meer : de ver van mijn bed show (hoe erg ook).
  Een dochter heeft ook heel erge problemen gehad met deze bank, maar ze is er gelukkig goed uitgekomen en
  wil natuurlijk nooit meer met dat “boeventuig” te maken hebben.

  9 likes
 • Paul schreef:

  Mij hebben ze 20 jaar geleden bestolen, weliswaar een klein bedrag, maar het zijn de kleine dingen die het hem doen!
  Ik ben 20 jaar geleden vanwege werk naar Duitsland verhuisd en had nog iets in Nederland af te betalen, met die reden heb de rekening aangehouden en dit ook zo doorgegeven. Nadat ik het had afbetaald deed ik nog maar weinig met die rekening, er stond wel nog rond de 15 gulden op.
  Krijg ik plotseling een boete van 20 gulden voor het niet gebruiken van mijn rekening en stond daardoor ineens in de min, daarop volgde de volgende boete van 50 gulden voor het ongeoorloofd rood staan…
  Ik ben kort daarna verhuisd, heb er nooit meer iets van gehoord, maar eigenlijk schulden ze me nog 15 gulden plus 20 jaar positieve rente.

  Sindsdien doe ik alleen het hoogstnodige via de bank en de rest gewoon cash!

  6 likes
 • Zonnemax schreef:

  Nu zelfs een Robeco econoom al geld wil gaan uitdelen, kun je er niet meer omheen. Het huidige economische stelsel is aan z´n einde gekomen inclusief alle stompzinnige machtsperikelen zoals in dit artikel ook geschetst.

  http://www.telegraaf.nl/dft/25349158/___Geld_uitdelen_ook_optie_voor_ECB___.html

  Een soort van onvoorwaardelijk basisinkomen via de ECB geopperd door Robeco Investment Solutions 🙂
  Veel grappiger kan het niet worden!

  3 likes
 • frans schreef:

  Mooi! Eerst de boeren ontdoen van hun gronden er verdwijnen nog steeds tientallen boerderijen per dag! Grootgrondbezitter RABO
  En nu dit.
  You are never robbing alone!

  1 likes
 • loeky123 schreef:

  gebeurt niet, ze hebben het geld onder controle, dus de politiek ook

  0 likes
 • Elise49 schreef:

  Ik heb het boek niet gelezen. Wat wil men met die kunst dan gaan doen? Verzekeren en dan laten verdwijnen, zodat men het geld kan opstrijken? Doorverkopen? Achter het leegtrekken van klanten moet iets anders/groots zijn.
  Volgens de alternatieve NWO filmpjes moet bezit bij gewone man weggehaald worden om de NWO rond te krijgen. Ik geloof dus niet dat dit eenmansacties zijn. Volgens mij is het een groep die infiltreert bij banken. Dus niet iedereen die bij een bank werkt weet ervan. Iets met stock holders?
  Wat ook raar is dat die foute hypotheken/leningen niet meteen omgezet worden door een bank zelf. Het is sowieso ongelofelijk dat zoiets heeft kunnen gebeuren. Er moet gewoon iets meer achter zitten, dan de renteswaps/het snelle geld verdienen zelf. Bankenovernames bv. Zijn banken zelf overgenomen door NWO kliek?

  0 likes
 • Berenbotje schreef:

  Er zijn maar weinig boeren, dus moet de boerenbank op een andere manier goed boeren…Van alleen de boeren overleeft de bank het niet meer.

  0 likes
 • x

  Check Also

  klimaat

  Al sinds 1956 wordt u doelbewust voorgelogen over het klimaat. Dit is de schokkende reden

  Wat hebben bankiers te maken met het ...

  En u dacht dat u als stemgerechtigde burger de baas was in dit land. Wat u (waarschijnlijk) nog niet wist over koningen en banken

  Door zakenmagnaat, financier en filantroop Hugo Salinas ...

  >