Gezondheid

Cannabis helpt spierstijfheid bij multiple sclerose verminderen

Help anderen door deze informatie met anderen op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Cannabis kan de pijn verzachten die MS-patiënten ervaren als gevolg van spierstijfheid, zo blijkt uit een grootschalig onderzoek dat dinsdag is gepubliceerd in het Journal of Neurology, Neurosurgery and Psychiatry.

Gedurende 12 weken kregen 144 patiënten dagelijks tetrahydrocannabinol toegediend, een psychoactieve stof die voorkomt in cannabis.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/05/eu-dictatuur-of-nexit.png

In dezelfde periode kregen 135 andere patiënten een placebo. De participanten begonnen met een dosis van 2,5 milligram, die geleidelijk werd opgevoerd tot maximaal 25 milligram.

Verzachting

Aan het einde van de studie zei 29,4 procent van de mensen in de cannabisgroep een verzachting van de pijn als gevolg van spiersamentrekkingen te ervaren, tegen 15,7 procent in de placebogroep.

Ze konden naar eigen zeggen ook beter slapen. Onder meer werden aandoeningen aan het zenuwstelsel en darmproblemen gemeld als bijwerkingen, maar die zwakten al snel af.

Multiple sclerose is een aandoening van het centraal zenuwstelsel waarbij de myelineschede van de zenuwvezels in een willekeurig aandoend patroon wordt aangetast door afweercellen van het immuunsysteem.

Spasmes

Zo’n 90 procent van de MS-patiënten krijgt op een bepaald moment last van pijn door stijve spieren, wat vaak leidt tot slaapgebrek en minder bewegingsvrijheid.

Hoofdonderzoeker John Peter Zajicek zei dat tetrahydrocannabinol bij deze ziekte kan helpen door het verminderen van pijn en spasmes. Eerder onderzoek naar cannabis en MS leidde tot tegenstrijdige resultaten. Dat kwam deels omdat de verandering in symptomen op verschillende manieren werd beoordeeld, aldus de wetenschappers.

Bron: AFP

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je dit artikel belangrijk?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

9 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Hunting Wolf
Hunting Wolf
11 jaren geleden

Voor mij is dit bekend.Wel mooi. Doet mij denken aan? “Voor elke ziekte, is een kruid gewassen”.

vrillon
vrillon
11 jaren geleden

Leuk dat symptoom bestrijden, er zal vast ook een natuurlijk geneesmiddel voor dat hele MS zijn, dat vind ik veel interessanter.. dat wiet de pijn verzacht hebben we nu al duizenden keren gelezen en weten we zelf sowieso wel al..

Lil
Lil
11 jaren geleden

Goh..is dat nou toe-vallig dat ze daar ‘144 ‘ patienten’ voor nemen?

Velen weten wel dat dit een Heilig getal is ,maar leggen ten onrecht de relatie met (het kwadraat van) 12
Het Heilige getal 144 komt via de fibonacci-reeks voort uit het Heilige getal 13.. nouja, je weet het maar nooit tegenwoordig.

In Lak’ech

365Y
365Y
11 jaren geleden

Op welk moment word het gebruik van cannabis schadelijk, dat zou ook onderzocht mogen worden of niet dan. Niet dat ik daar nou echt van wakker lig of zo, ik rook af een toe wel eens drie .

Back to top button
9
0
We lezen graag je reactie!x