
Wetenschappers die speuren naar snelle radioflitsen, volgens sommigen signalen van aliens, zeggen dat ze op ieder moment plaatsvinden.
Snelle radioflitsen zijn signalen die slechts enkele milliseconden duren en om die reden zijn ze erg lastig te vinden. Er is nog niets bekend over de exacte herkomst van dit soort flitsen.
Als het mysterieuze fenomeen een teken van intelligent leven in het universum is, lijken de nieuwste bevindingen te suggereren dat het veel algemener voorkomt dan gedacht.
Iedere seconde
Onderzoekers van het Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics (CfA) hebben berekend hoe vaak snelle radioflitsen in het waarneembare heelal plaatsvinden.
Uit hun onderzoek blijkt dat er iedere seconde tenminste één radioflits wordt geproduceerd.
Toen de mysterieuze flitsen in 2001 werden ontdekt, hadden astronomen nog nooit eerder zoiets gezien.
Paparazzi
Sindsdien hebben ze enkele tientallen snelle radioflitsen waargenomen, maar ze weten nog steeds niet hoe ze precies ontstaan.
Hoofdonderzoeker Anastasia Fialkov zei: “Als we gelijk hebben over het hoge aantal snelle radioflitsen, kun je de hemel in dit geval vergelijken met paparazzi die foto’s maken van een beroemdheid.”
“Deze flitsen zijn echter niet met het blote oog te zien, maar komen in de vorm van radiogolven,” vervolgde ze.
Honderden
“In de tijd dat jij een kop koffie zit te drinken, zijn er honderden snelle radioflitsen geweest ergens in het heelal,” aldus coauteur Avi Loeb.
“Als we ook maar een fractie van die flitsen goed kunnen bestuderen, zouden we hun herkomst moeten kunnen bepalen,” zei hij.
Het onderzoek is verschenen in The Astrophysical Journal Letters.
Foto: M. Weiss/CfA
Quasars
Ik denk dat Anastasia gelijk heeft …