Homepagina » Gezondheid » Cannabis tegen autisme, ADHD en epilepsie: “Het verschil is ongelooflijk. Bijna te mooi om waar te zijn”
Cannabis tegen autisme, ADHD en epilepsie: "Het verschil is ongelooflijk. Bijna te mooi om waar te zijn"

Cannabis tegen autisme, ADHD en epilepsie: “Het verschil is ongelooflijk. Bijna te mooi om waar te zijn”

Bo uit het Belgische Sint-Truiden had op 6-jarige leeftijd al drie jaar Ritalin en andere zware medicatie achter de rug. Het jongetje, dat was gediagnosticeerd met ADHD, autismespectrum en Gilles de la Tourette, werd echter niet beter.

Toen zijn ouders een psychiatrische opname overwogen, besloten ze nog één alternatief te proberen: cannabisolie.

Bo moest een tijdlang zowel Risperdal als Ritalin slikken. Van een ander medicijn – dexamfetaminesulfaat – werden zijn ogen rood en glazig, stond zijn mond scheef, kwijlde hij en werd hij agressief. Therapie kreeg hij niet.

Verrassend positief

Zijn ouders wilden na een paar jaar stoppen met de medicatie. Hij werd niet beter. Rond de tijd dat ze overwogen om hem te laten opnemen, zagen ze een reportage over medicinale cannabis. Ze zagen hoe andere kinderen met autisme en Gilles de la Tourette ermee geholpen werden.

Toen ze de dokter vroegen om een voorschrift, reageerde die verrassend positief: “Jullie hebben al zulke zware medicatie geprobeerd, die olie zal de minst gevaarlijke zijn.”

Na drie weken was Bo opeens rustig aan het puzzelen. Dat was daarvoor nog nooit gebeurd. “Het is bijna te mooi om waar te zijn,” zegt vader Stefan. “We zijn vier maanden verder en het verschil is ongelooflijk. Bo bloeit open.”

Epilepsie

De Nederlandse apotheek is momenteel de enige plek waar je gecontroleerde medicinale cannabis kunt kopen, of het nu in de vorm van olie is of niet. Er bestaan vijf soorten medicinale cannabis en de toedieningswijzen variëren van inhalatie via een vernevelaar tot thee trekken.

Van de cannabis wordt ook olie gemaakt met een eigen sterkte en samenstelling. Er is maar één apotheek in Nederland die daar een officiële vergunning voor heeft: de Transvaal Apotheek in Den Haag. Belgen mogen medicinale cannabisolie kopen in Nederland, maar ermee de grens oversteken mag niet.

Sinds het tv-programma Koppen toonde hoe een 6-jarig meisje met een zware vorm van epilepsie er spectaculair op vooruitging dankzij cannabisolie, hopen steeds meer ouders hun kind te genezen met dit nieuwe wondermiddel.

[Humo]
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
Kom shoppen in de NineForNews Webshop. T-shirts, tassen, caps, mokken, en nog veel meer!

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
 • Arwijn schreef:

  TOTALE legalisering, NU!
  Wanneer houden in Nederland nou eens op met aanklooien met ons inmiddels achterhaalde wiet beleid en worden we weer een voorloper ermee in vooruitgang?

  25 likes
  • Non agressie principe schreef:

   Het is altijd al legaal geweest, dat een paar mensen (geen goden) het illegaal verklaard hebben zegt niets…. behalve dan misschien dat die mensen zichzelf tot godheid hallucineren hoe kan anders de ene mens de andere mens iets verbieden, dan moet je toch werkelijk denken dat je meer ben als een mens . Dit is mijn inziens veel gevaarlijker dan hallucineren door wiet o.i.d.

   4 likes
  • vakantie schreef:

   ja wordt nou eens echt terug die Hollanders van vroeger

   3 likes
 • Spook2012 schreef:

  Zou die olie ook helpen bij honden met epilepsie? Mijn hond heeft epilepsie en de medicijnen die hij krijgt helpen niet echt.

  16 likes
  • Arwijn schreef:

   Ja. Ik heb eerder gehoord van honden behandeling ermee. De reguliere epilepsy medicijnen zijn naar mijn mening zo achterhaald als Aderlaten.

   7 likes
  • Orlando schreef:

   het is een natuurlijk product en een hond is toch ook een zoogdier (als ze dierenproeven doen en dan zeggen dat het dan ook dezelfde uitwerkingen heeft bij de mens zal dat omgekeerd misschien ook zo zijn)

   4 likes
 • angel schreef:

  Mijn zoontje heeft ook autisme en adhd… gaat het hier om de CBT olie die je kunt kopen of is het wat anders. Kan je ook cbt gebruiken?

  1 likes
 • Ted schreef:

  Is biologische hennepzaad olie het zelfde wat je in de winkel kan kopen.

  1 likes
 • P schreef:

  Er staat in de kop ook voor autisme, maar in het verhaal eronder lees ik daar niets over terug. Beetje misleidend maar het is dus tóch waar, die genezende kracht? Ik zag van de week dat er in Amerika ofzo iemand was die claimde dat het een middel zou zijn die zelfs tumoren zou genezen. Als dat waar is, dan is dat natuurlijk fantastisch, maar dan zit of zat hij wel onterecht tijdelijk vast.

  1 likes
 • […] in: Gezondheid     Robin de Boer    4 januari 2016 15:00 […]

 • x

  Check Also

  cannabis

  Israëlisch ziekenhuis onderzoekt effecten cannabis op coronavirus: ‘Zeer effectief’

  In het Rambam-ziekenhuis in de Israëlische stad ...

  canadese

  Canadese wetenschappers claimen dat ‘medicinale cannabis’ kan helpen tegen Covid-19

  Canadese wetenschappers hebben tegen een tv-zender gezegd ...

  >