Buitenland

Chinees dorp organiseert zich als eenheid tegen oude garde

Help anderen door dit artikel met iedereen op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Voor het eerst is de Communistische Partij van China al haar controle kwijtgeraakt, nu 20.000 inwoners van een zuidelijk vissersdorp in opstand zijn.

De laatste gemeenteraadsleden van Wukan ontvluchtten begin deze week het dorp nadat duizenden inwoners de oproerpolitie wisten tegen te houden.

De politie heeft zich verschanst en houdt de aanvoer van water en voedsel tegen. De vissersvloot van Wukan, die zorgdraagt voor het grootste gedeelte van het inkomen van het dorp, mag de haven niet verlaten.

De opstand begon drie maanden geleden toen een woedende menigte de straat opging nadat het land rond het dorp was verkocht aan projectontwikkelaars. Alhoewel er 180.000 massaprotesten per jaar zijn in China is het nog niet eerder voorgekomen dat de Communistische Partij de aftocht heeft geblazen.

De Britse Daily Telegraph wist door een veiligheidscordon te breken en was getuige van de nieuwe realiteit in het kustdorp. Duizenden inwoners van Wukan waren bijeen voor het dorpshuis.

“Vrijwel al het land is ons sinds de negentiger jaren afgenomen, maar we vonden het niet erg omdat we ons geld verdienden met de visvangst,” zei Yang Semao. “Nu de inflatie stijgt realiseren we ons dat we meer groente moeten verbouwen en dat het land van grote waarde is.”

Op zondagmorgen om 04.00 uur kwam de oproerpolitie met 1.000 man sterk op het dorp af, maar de dorpelingen waren goed voorbereid. Ze blokkeerden de weg met boomstammen, zo vertelde Chen Xidong. Alle dorpsbewoners werden opgetrommeld en de politie werd tegengehouden. Nadat de inwoners twee uur lang waren bekogeld met traangas en een waterkanon trok de politie zich terug.

“We slapen niet. Honderd mannen houden de wacht,” zei Chen. “We weten niet wat de overheid nu gaat doen, maar we kunnen haar nooit weer vertrouwen.” Het nieuws over Wukan wordt gecensureerd door de Chinese pers.

Ondertussen is het leven in het dorp sterk verbeterd sinds de eerste functionarissen zijn vertrokken. “We kwamen erachter dat we het dorp beter zelf kunnen besturen. De oude functionarissen bleken geen boekhouding bij te houden dus ze hebben ons vast opgelicht,” zei de 19-jarige Xue Jiandi. “We hebben nu een nachtwacht om het dorp veilig te houden. We zijn dicht naar elkaar toe gegroeid.”

Met genoeg eten op voorraad en een apotheek om de zieken te verzorgen zijn de inwoners van Wukan zeker van hun zaak en denken ze voorlopig niet aan opgeven.

Bron: Telegraph.co.uk

Gerelateerd: Grootschalige protesten ook overgeslagen naar China

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je dit belangrijk?
Deel het met iedereen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
0 Reacties
Inline Reacties
Alle reacties zien
Back to top button
Waarom Doneren?

Grote adverteerders, zoals Google, Microsoft, Taboola en anderen wilden steeds meer bepalen wat wij wel en niet op onze site plaatsten. Zij zijn onmiskenbaar verbonden aan de elite die ziekmakende censuur toepast. Om die reden hebben wij alle samenwerking met dat soort criminele adverteerders per direct gestopt.

Om te kunnen blijven bestaan hebben wij financiële hulp nodig van de lezer. NineForNews is er vóór jou. Zonder jouw steun is er geen NineForNews.

Help ons financieel met een vrijwillige bijdrage, zodat we je kunnen blijven informeren over dingen die op social media en de mainstream media zwaar gecensureerd worden.

Help ons! Help jezelf! En help je medemens! Doe nu een vrijwillige bijdrage.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen en met een andere nieuwe domeinnaam/website terugkomen.

Blijf onafhankelijk! Weet ons altijd te vinden! Abonneer je nu gratis en vrijblijvend op ons telegramkanaal.

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

0
We lezen graag je reactie!x