Homepagina » Universum » Wat is dit mysterieuze ding op Saturnusmaan Titan?
Wat is dit mysterieuze ding op Saturnusmaan Titan?

Wat is dit mysterieuze ding op Saturnusmaan Titan?

Het Loch Ness-monster van Saturnusmaan Titan is terug. De maan is een soort bizarre versie van de aarde, een plaats waar het regent en waait en waar rivieren en meren zijn te vinden. Deze meren van de grootste Saturnusmaan zijn gevuld met vloeibaar methaan en ethaan. De buitentemperatuur schommelt er zo rond de -180 graden Celsius.

Pas geleden werd op foto’s van Ligeia Mare, een meer bij de noordpool van Titan, een ‘magisch eiland’ ontdekt dat er eerder niet was. De beelden zijn gemaakt door ruimtesonde Cassini. Het zou het eerste bewijs kunnen zijn van actieve geologische processen op Titan, maar er zijn volgens astronomen van de Cornell-universiteit ook andere verklaringen mogelijk.

Er wordt onder meer gedacht dat het de wind zou kunnen zijn, die golven maakt op het spiegelgladde oppervlak van het meer. Ook is het een optie dat er gasbellen of vaste deeltjes in het water zitten. Ze stellen daarnaast dat het misschien vaste materialen zijn die bevroren waren in de winter. Het kan volgens NASA tot slot misschien ook ‘iets met een meer exotisch karakter zijn’.

Wat is dit mysterieuze ding op Saturnusmaan Titan?

De mysterieuze structuur werd in 2013 voor het eerst gezien (NASA/JPL-Caltech/ASI/Cornell)

De beelden van het ‘magische eiland’, dat net zo groot is als 58.000 voetbalvelden, dateren van afgelopen zomer, terwijl Cassini al sinds 2004 in een baan om Saturnus cirkelt. Op 26 april 2007 was de structuur in hetzelfde gebied niet te zien. Wetenschappers zijn ervan overtuigd dat de structuur geen fout is in de meetapparatuur.

Emma Bunce van de Universiteit van Leicester zei dat het mogelijk een ijsberg is die op het water dreef, zonk en vervolgens weer naar het oppervlak kwam. Ze sluit niet uit dat het gaat om een gigantische bel of golven aan het oppervlak. Later meer over deze intrigerende kwestie.

[VICE, NASA]


Vond je deze info leuk? Deel het dan met je vrienden op Facebook
meld je nu aan op onze gratis pushmeldingen!
Aanmelden
Want we publiceren binnenkort niet meer op social media!
Check hier de NineForNews Shop voor super leuke shirts, mokken etc. met unieke designs!

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

4 reacties

  1. Vrij zwak hoor, moet je toch echt dichter bij gaan kijken wil je conclusies kunnen trekken.

    1 likes
  2. Men vergeet erbij te vermelden dat het om radarbeelden gaat, niet om de gewone satellietfoto’s. De atmosfeer is potdicht, en men kan alleen via radar “foto’s” maken van het oppervlak.

    1 likes
  3. wel eens gehoord van eb en vloed ? net als de maan en aarde zo ook Saturnus en titan mensen denken veel te moeilijk

    0 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

nasa

NASA-wetenschappers ‘ontdekken parallel universum naast het onze’ waar de tijd achteruit loopt

NASA-wetenschappers hebben bewijs gevonden voor een parallel ...

universiteit leiden

Universiteit Leiden, hou toch op met dat ‘factchecken’

De site Nieuwscheckers van de Universiteit Leiden ...