Het Complot

Docenten en wetenschappers moeten zich nodig laten bijscholen over complottheorieën. Kijk hier waarom

Help ons door deze info met kennissen op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Vorig jaar schreef EenVandaag dat complottheorieën ‘een steeds groter probleem zijn in de klas’.

Demissionair minister Bussemaker pleitte in het programma voor meer training voor docenten. Bijna 600 docenten hadden zich op dat moment aangemeld.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/05/geert-pieter-dilan.png

Die training heeft niet veel nut, zo blijkt.

Onlangs gaf de hoofdredacteur van het VPRO/Human-programma Medialogica een gastcollege over waarheidsvinding op de Hogeschool van Amsterdam.

Bijna alle studenten

Een studente bedankte hem voor zijn college, maar zei dat ze hem moeilijk kon geloven omdat hij als journalist deel uitmaakt van een selecte groep die de wereld beheerst.

De hoofdredacteur schrok, herpakte zich en vroeg aan de klas wie van hen nog meer gelooft in het bestaan van geheime genootschappen die de wereld regeren. Bijna alle studenten staken hun hand op.

De docent, Asis Aynan, schreef in Trouw niet bezorgd te zijn over zijn studenten die in complotten geloven.

“Het is meestal een combinatie van wantrouwen jegens instituties en een gebrek aan kennis en informatie,” zei hij.

‘Allemaal onzin natuurlijk’

Mensen die niets moeten hebben van complottheorieën en die zich er duidelijk niet in hebben verdiept, krijgen in de media doorgaans alle ruimte om hun mening te ventileren.

Al die studenten die hun vinger opstaken zijn niet aan het woord gekomen.

Ook klinisch fysicus van het Academisch Medisch Centrum (AMC) in Amsterdam Aart Nederveen vond het nodig in het Reformatorisch Dagblad te ageren tegen complottheorieën.

Hij vertelt over complottheorieën die hij leerde kennen. “Bijvoorbeeld dat de Israëlische geheime dienst de Twin Towers heeft opgeblazen. En dat vaccinaties verantwoordelijk zijn voor autisme bij jongeren.”

“Allemaal onzin natuurlijk. Het zijn verhalen uit de koker van op angst beluste mensen,” stelt Nederveen. “Erger nog: geloof hechten aan zulke verhalen heeft ook iets decadents.”

Niet verdiept

Aynan en Nederveen spreken vrij minachtend over andere mensen. Alsof mensen die in complotten geloven een gebrek aan kennis hebben en op angst belust zijn en zij de waarheid in pacht hebben.

Bovendien, het is niet hun expertise, dus wie zijn zij om zich hierover uit te spreken?

Beide heren hebben zich duidelijk niet verdiept in de wetenschappelijke literatuur die ruimschoots beschikbaar is over complottheorieën.

Aan de hand van enkele voorbeelden kan eenvoudig duidelijk worden gemaakt dat complottheorieën vaak een solide wetenschappelijke basis hebben.

Touwtjes

Twee politicologen hebben in 2014 bewezen dat de gewone burger nauwelijks invloed heeft op politieke beslissingen. Wie geld en macht heeft, beslist.

Martin Gilens van de Princeton University en Benjamin I. Page van de Northwestern University bestudeerden 1779 beleidskwesties uit de periode 1981-2002 en vrijwel alle kwesties werden in het voordeel van rijke Amerikanen en lobbygroepen van het bedrijfsleven beslist.

De belangen van mensen met lage inkomens werden genegeerd. Rijken zijn goed vertegenwoordigd in de politiek en armen niet.

Daarmee is de VS veranderd van een democratie in een oligarchie, concluderen de wetenschappers.

Er is dus wetenschappelijk bewijs dat er een elite is in de VS die aan de touwtjes trekt en bepaalt wat er gebeurt. Dat is geen complottheorie.

False flags

Een wetenschapper van de Universiteit van Ottawa concludeerde na zijn onderzoek dat Oekraïense scherpschutters op het Maidanplein bewust op eigen mensen hebben geschoten om een internationaal conflict uit te lokken.

Volgens Ivan Katchanovski waren de sluipschutters onderdeel van een zogeheten false flag-operatie.

Ze zouden zijn ingezet om op de demonstranten zelf te schieten met als doel Janoekovitsj de schuld te geven en zijn positie onhoudbaar te maken.

Er is dus wetenschappelijk bewijs dat er krachten actief zijn die gebruikmaken van false flag-operaties om incidenten uit te lokken en regimeveranderingen door te voeren.

Elite

Twee economen hebben onderzoek gedaan naar 28 generaties Britten en kwamen tot de ontdekking dat de rijkste 1 procent al tenminste 800 jaar aan de macht is.

Gregory Clark van de Universiteit van Californië in Davis en Neil Cummins van de London School of Economics keken naar achternamen en opleidingsniveau in de periode tussen 1170 en 2012.

Rijkdom en macht zijn erfelijk, zo blijkt uit de studie. Mensen die afstammen van Montgomery’s en Percy’s hebben een onevenredig grote kans om tot de hedendaagse elite te behoren.

Er is dus wetenschappelijk bewijs dat er een elite aan de macht is in Groot-Brittannië. Dat is geen complottheorie.

Olie

Wetenschappers hebben voor het eerst krachtig bewijs geleverd dat de meeste oorlogen draaien om olie.

Door de geschiedenis heen hebben landen die olie nodig hebben vaak redenen bedacht voor militair ingrijpen in olierijke landen.

De onderzoekers stellen dat de Verenigde Staten om deze reden belang hebben bij de strijd tegen IS in het noorden van Irak.

Onderzoekers van de universiteiten van Portsmouth, Warwick en Essex kwamen tot de conclusie dat landen zich meestal in een conflict mengen om toegang te krijgen tot olievoorraden.

De studie is verschenen in het Journal of Conflict Resolution.

Er is dus wetenschappelijk bewijs dat de meeste oorlogen draaien om olie. Dat is geen complottheorie.

Vaccins

Wetenschappers van de Yale School of Medicine en het Penn State College of Medicine hebben een zorgwekkende relatie tussen vaccinaties en hersenaandoeningen bij kinderen ontdekt.

Jonge kinderen die zijn gevaccineerd hebben meer kans om te worden gediagnosticeerd met hersenstoornissen dan kinderen die niet zijn ingeënt, zo ontdekten de onderzoekers.

De studie, die vragen doet rijzen over de veiligheid van vaccinaties, is gepubliceerd in het tijdschrift Frontiers in Psychiatry.

Er is dus wetenschappelijk bewijs dat er een relatie is tussen vaccinaties en hersenaandoeningen. Dat is geen complottheorie.

Het lijkt er sterk op dat de mensen die te boek staan als autoriteit, zoals onze docenten en wetenschappers, vastzitten in rigide denkpatronen en nodig moeten worden bijgeschoold.

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je deze info waardevol?
Deel het met kennissen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

16 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Hoax
Hoax
6 jaren geleden

Arbeiderscoops en bindend referendum als antwoord op de strapatsen van de hoogste en machtigste elite.
De laag achter de politieke stromannen dus.
zie commentaar artikel op 3 aug. Saoedische krant etc.

mrslave
mrslave
6 jaren geleden

Hoe vaak achter elkaar kan je kop gooien als je muntje opgooit?

charles
charles
6 jaren geleden

Nederveen en Aynan zijn niet alleen compleet idioten maar zijn zelf angsthazen omdat hun baan op de tocht staat als ze iets anders verkondigen. Zelfs oud bevelhebber v/d VS strijdkrachten Powell heeft later bekend dat die zgn buizen geen lanceerbuizen zijn maar gewoon rioolbuizen. Iedeeen weet dat Amerika zich in de Vietnam oorlog gewrongen heeft middels het Tonkin incident waar ze zelf op hun eigen schip geschoten hebben en Noord-Vietnam de schuld gaven. Deze methoden zijn zou oud als de mensheid bestaan heeft. Heeft niets met complottheorie te maken maar met geldzucht en machtwellust, kenmerken van mensen die menen boven anderen te staan. Wanneer anderen hierover opmerkingen plaatsen krijgen ze het negatieve etiket complot opgespeld zodat de argelozen (dat zijn de 99%) het niet serieus nemen want het is een “complot”. Gebruik maken van verdeel&heers en massapsychologie zodat geldzucht en machtwellust zich als een kankergezwel kan versrpeiden. Jezus heeft gezegd dat er bij het einde der tijden deze vooraf zullen gaan met tekenen
maar de mensen zullen gewoon doorgaan met de dagelijkse dingen. Dus “complot”-mensen gewoon doorgaan maar weet wel dat men een roepende in de woestijn is.

055
055
6 jaren geleden

het langst lopende complot geloof

Back to top button
16
0
We lezen graag je reactie!x