Homepagina » Het Complot » Docenten en wetenschappers moeten zich nodig laten bijscholen over complottheorieën. Kijk hier waarom
Docenten en wetenschappers moeten zich nodig laten bijscholen over complottheorieën. Kijk hier waarom

Docenten en wetenschappers moeten zich nodig laten bijscholen over complottheorieën. Kijk hier waarom

Vorig jaar schreef EenVandaag dat complottheorieën ‘een steeds groter probleem zijn in de klas’.

Demissionair minister Bussemaker pleitte in het programma voor meer training voor docenten. Bijna 600 docenten hadden zich op dat moment aangemeld.

Die training heeft niet veel nut, zo blijkt.

Onlangs gaf de hoofdredacteur van het VPRO/Human-programma Medialogica een gastcollege over waarheidsvinding op de Hogeschool van Amsterdam.

Bijna alle studenten

Een studente bedankte hem voor zijn college, maar zei dat ze hem moeilijk kon geloven omdat hij als journalist deel uitmaakt van een selecte groep die de wereld beheerst.

De hoofdredacteur schrok, herpakte zich en vroeg aan de klas wie van hen nog meer gelooft in het bestaan van geheime genootschappen die de wereld regeren. Bijna alle studenten staken hun hand op.

De docent, Asis Aynan, schreef in Trouw niet bezorgd te zijn over zijn studenten die in complotten geloven.

“Het is meestal een combinatie van wantrouwen jegens instituties en een gebrek aan kennis en informatie,” zei hij.

‘Allemaal onzin natuurlijk’

Mensen die niets moeten hebben van complottheorieën en die zich er duidelijk niet in hebben verdiept, krijgen in de media doorgaans alle ruimte om hun mening te ventileren.

Al die studenten die hun vinger opstaken zijn niet aan het woord gekomen.

Ook klinisch fysicus van het Academisch Medisch Centrum (AMC) in Amsterdam Aart Nederveen vond het nodig in het Reformatorisch Dagblad te ageren tegen complottheorieën.

Hij vertelt over complottheorieën die hij leerde kennen. “Bijvoorbeeld dat de Israëlische geheime dienst de Twin Towers heeft opgeblazen. En dat vaccinaties verantwoordelijk zijn voor autisme bij jongeren.”

“Allemaal onzin natuurlijk. Het zijn verhalen uit de koker van op angst beluste mensen,” stelt Nederveen. “Erger nog: geloof hechten aan zulke verhalen heeft ook iets decadents.”

Niet verdiept

Aynan en Nederveen spreken vrij minachtend over andere mensen. Alsof mensen die in complotten geloven een gebrek aan kennis hebben en op angst belust zijn en zij de waarheid in pacht hebben.

Bovendien, het is niet hun expertise, dus wie zijn zij om zich hierover uit te spreken?

Beide heren hebben zich duidelijk niet verdiept in de wetenschappelijke literatuur die ruimschoots beschikbaar is over complottheorieën.

Aan de hand van enkele voorbeelden kan eenvoudig duidelijk worden gemaakt dat complottheorieën vaak een solide wetenschappelijke basis hebben.

Touwtjes

Twee politicologen hebben in 2014 bewezen dat de gewone burger nauwelijks invloed heeft op politieke beslissingen. Wie geld en macht heeft, beslist.

Martin Gilens van de Princeton University en Benjamin I. Page van de Northwestern University bestudeerden 1779 beleidskwesties uit de periode 1981-2002 en vrijwel alle kwesties werden in het voordeel van rijke Amerikanen en lobbygroepen van het bedrijfsleven beslist.

De belangen van mensen met lage inkomens werden genegeerd. Rijken zijn goed vertegenwoordigd in de politiek en armen niet.

Daarmee is de VS veranderd van een democratie in een oligarchie, concluderen de wetenschappers.

Er is dus wetenschappelijk bewijs dat er een elite is in de VS die aan de touwtjes trekt en bepaalt wat er gebeurt. Dat is geen complottheorie.

False flags

Een wetenschapper van de Universiteit van Ottawa concludeerde na zijn onderzoek dat Oekraïense scherpschutters op het Maidanplein bewust op eigen mensen hebben geschoten om een internationaal conflict uit te lokken.

Volgens Ivan Katchanovski waren de sluipschutters onderdeel van een zogeheten false flag-operatie.

Ze zouden zijn ingezet om op de demonstranten zelf te schieten met als doel Janoekovitsj de schuld te geven en zijn positie onhoudbaar te maken.

Er is dus wetenschappelijk bewijs dat er krachten actief zijn die gebruikmaken van false flag-operaties om incidenten uit te lokken en regimeveranderingen door te voeren.

Elite

Twee economen hebben onderzoek gedaan naar 28 generaties Britten en kwamen tot de ontdekking dat de rijkste 1 procent al tenminste 800 jaar aan de macht is.

Gregory Clark van de Universiteit van Californië in Davis en Neil Cummins van de London School of Economics keken naar achternamen en opleidingsniveau in de periode tussen 1170 en 2012.

Rijkdom en macht zijn erfelijk, zo blijkt uit de studie. Mensen die afstammen van Montgomery’s en Percy’s hebben een onevenredig grote kans om tot de hedendaagse elite te behoren.

Er is dus wetenschappelijk bewijs dat er een elite aan de macht is in Groot-Brittannië. Dat is geen complottheorie.

Olie

Wetenschappers hebben voor het eerst krachtig bewijs geleverd dat de meeste oorlogen draaien om olie.

Door de geschiedenis heen hebben landen die olie nodig hebben vaak redenen bedacht voor militair ingrijpen in olierijke landen.

De onderzoekers stellen dat de Verenigde Staten om deze reden belang hebben bij de strijd tegen IS in het noorden van Irak.

Onderzoekers van de universiteiten van Portsmouth, Warwick en Essex kwamen tot de conclusie dat landen zich meestal in een conflict mengen om toegang te krijgen tot olievoorraden.

De studie is verschenen in het Journal of Conflict Resolution.

Er is dus wetenschappelijk bewijs dat de meeste oorlogen draaien om olie. Dat is geen complottheorie.

Vaccins

Wetenschappers van de Yale School of Medicine en het Penn State College of Medicine hebben een zorgwekkende relatie tussen vaccinaties en hersenaandoeningen bij kinderen ontdekt.

Jonge kinderen die zijn gevaccineerd hebben meer kans om te worden gediagnosticeerd met hersenstoornissen dan kinderen die niet zijn ingeënt, zo ontdekten de onderzoekers.

De studie, die vragen doet rijzen over de veiligheid van vaccinaties, is gepubliceerd in het tijdschrift Frontiers in Psychiatry.

Er is dus wetenschappelijk bewijs dat er een relatie is tussen vaccinaties en hersenaandoeningen. Dat is geen complottheorie.

Het lijkt er sterk op dat de mensen die te boek staan als autoriteit, zoals onze docenten en wetenschappers, vastzitten in rigide denkpatronen en nodig moeten worden bijgeschoold.

+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
Kom shoppen in de NineForNews Webshop. T-shirts, tassen, caps, mokken, en nog veel meer!

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
 • charles schreef:

  Nederveen en Aynan zijn niet alleen compleet idioten maar zijn zelf angsthazen omdat hun baan op de tocht staat als ze iets anders verkondigen. Zelfs oud bevelhebber v/d VS strijdkrachten Powell heeft later bekend dat die zgn buizen geen lanceerbuizen zijn maar gewoon rioolbuizen. Iedeeen weet dat Amerika zich in de Vietnam oorlog gewrongen heeft middels het Tonkin incident waar ze zelf op hun eigen schip geschoten hebben en Noord-Vietnam de schuld gaven. Deze methoden zijn zou oud als de mensheid bestaan heeft. Heeft niets met complottheorie te maken maar met geldzucht en machtwellust, kenmerken van mensen die menen boven anderen te staan. Wanneer anderen hierover opmerkingen plaatsen krijgen ze het negatieve etiket complot opgespeld zodat de argelozen (dat zijn de 99%) het niet serieus nemen want het is een “complot”. Gebruik maken van verdeel&heers en massapsychologie zodat geldzucht en machtwellust zich als een kankergezwel kan versrpeiden. Jezus heeft gezegd dat er bij het einde der tijden deze vooraf zullen gaan met tekenen
  maar de mensen zullen gewoon doorgaan met de dagelijkse dingen. Dus “complot”-mensen gewoon doorgaan maar weet wel dat men een roepende in de woestijn is.

  15 likes
  • frans schreef:

   Zelfs heeft Amerika ten tijde van de oorlog met Japan zijn oorlogsbodems allen naast elkaar gelegd om zo Japan uit te lokken om pearl harbor te bombarderen wat voor Amerika de aanleiding was om der A-bommen op mensen en steden uit te proberen en de wereldhegemonie te vergroten.

   1 likes
 • Karel schreef:

  Ik kan honderden wetenschappelijke rapporten ophoesten die compleet zijn ingegeven door de politieke kleuring van de wetenschappers zelf. Om vervolgens elk rapport maar als – er is “dus” wetenschappelijk “bewijs”- te betitelen is wel erg kort door de bocht!
  Er zijn meerdere wetenschappelijke rapporten die de opwarming van de aarde ontkrachten, en er zijn evenveel wetenschappelijke rapporten die de opwarming juist aantonen. Dus welk rapport is dan het “wetenschappelijk bewijs”? Nou, dat rapport wat de schrijver van een artikel het beste uitkomt! Politieke kleuring dus!

  9 likes
 • War on Error schreef:

  Nederveen en Aynan zouden vervolgd moeten worden. Ambtsmisdrijf in hun positie propaganda, en feitenvrije onzin, te verspreiden, argeloze scholieren te indoctrineren. Helaas, het is Staatsonderwijs . . . bv. ‘Gender-orientatie’ wordt slaafs onderwezen – kennis van de vaderlandse geschiedenis, incl. de oorlogsmisdaden, juist niet.

  Die 2 uitkeringstrekkers (uit de staatsruif etende docent resp. fysicus kunnen zich niet verschuilen achter niet weten; Bussemaker erbij (x2). Dit is al bijna 100 jaar algemeen bekend, uitvoerig over gepubliceerd.

  ‘Predicting Plans To Destroy America 1958 Robert Welchin’s Speech’
  https://www.youtube.com/watch?v=vS3OZ_PM1iY

  ‘Proofs of a Conspiracy’, by John Robison Published in 1798
  https://www.youtube.com/watch?v=0Z2i2h7y_7I

  ‘Hidden Influence: The Rise of Collectivism’:
  These tactics are nothing new. In fact, they were revealed to the public as early as 1928, when Edward Bernays, long considered the father of public relations, published a book titled ‘Propaganda’.

  In it, Bernays expressed the reality that, “we are governed, our minds are molded, our tastes formed, our ideas suggested, largely by men we have never heard of.”
  The film accuses the world’s major conglomerates of pushing their economic and social agendas by infiltrating schools and universities under the protective cloak of philanthropic foundations.
  These charges are supported by one of the film’s most impressive interview subjects, Charlotte Iserbyt, a
  former senior policy advisor for the United States Department of Education.
  http://topdocumentaryfilms.com/hidden-influence-rise-collectivism/

  Verder nog o.a. ‘1984’, ‘Brave New World’, ‘Tragedy and Hope’, ‘Trading with the Enemy’

  Dr. Kerry Bolton cites Quigley:
  The eminent American historian Carroll Quigley, Foreign Services School, Georgetown University, Harvard and Princeton; Another telling quote from Quigley’s ‘Tragedy and Hope’:

  “The powers of financial capitalism had another far-reaching aim, nothing less than to create a world system of financial control in private hands able to dominate the political system of each country and the economy of the world as a whole. This system was to be controlled in a feudalistic fashion by the central banks of the world acting in concert, by secret agreements arrived at in frequent meetings and conferences.
  The apex of the systems was to be the Bank for International Settlements in Basel,

  The BankFor International Settlements:
  Adam Lebor, auteur ‘Tower of Basel’, video C-Span: https://youtu.be/T1O_HQKiU1k

  ‘Trump saw on 9-11-2001 bombs were used in WTC’
  https://www.youtube.com/watch?v=Rt-ldMj9y9w

  “Aldous Huxley envisioned a future world society totally controlled by an elite group of scientists. His best-known fictional work explicating this dire prospect bore the title ‘Brave New World’.
  Aldous, brother of the prominent Julian Huxley who served as the first Director-General of UNESCO, had reason to be concerned. Raised among British socialist/globalist elites (some of whom funded Communism in Russia)

  the United Nations socialist initiative of global governance,
  also known as ‘Agenda 21’.
  http://www.renewamerica.com/columns/marielena/131101

  The takeover of separate nations by the UN, the EU, and other unelected bodies.
  This is the preferred and mandated Rockefeller solution. https://jonrappoport.wordpress.com/2017/07/24/wake-up-to-the-rockefeller-movie-of-political-reality/

  Translation: Remove national sovereignty worldwide
  http://www.activistpost.com/2015/09/agenda-2030-translator.html

  Crimineel van de domme genoemde ambtenaren zich houden; zij snappen natuurlijk best wel dat ‘geheime genootschappen’ niet geheim zijn in de zin van hun bestaan niet bekend; integendeel – er zijn er 10-tallen van, vaak bestaan ze al van na WO2 – voortzetting van dat ‘Grote Plan’.

  Waar het omgaat is dat ze besloten zijn, onze politici er wel bij betrekken – doch NUL openheid, laat staan publiek verantwoording afleggen en bijbehorende persoonlijke aansprakelijkheid.
  Kinderen zijn niet dom (nu dikwijls beter geïnformeerd dan hun docenten).

  Een introductie: The Secret Society Network, page 1http://www.abovetopsecret.com/forum/thread351447/pg1

  Tenslotte; qua chemtrails – is gewoon dagelijkse praktijk. Tonnen worden er dagelijks versproeid.
  De klimaatovereenkomst ging echt niet om de opwarming tegen te gaan. O.a. om gifsproeien te legitimeren ‘geo-engeneering’ zoals dat in de ambtelijke nota’s wordt genoemd.

  ‘Weather management’, (weer als wapen) is onderdeel van ‘geo-engeneering’.
  Firma’s bouwen vliegtuigen voor dit doel om,
  andere firma’s verhuren hun vloot voor dit doel.
  http://weathermodification.com/cloud-seeding.php
  http://www.theguardian.com/environment/2010/sep/13/geoengineering-coalition-world-climate
  http://www.tanker-enemy.eu/

  Nog maar een topje van de ijsberg. WO3 is in volle gang, zwijgen blijven is instemmen

  8 likes
 • mrslave schreef:

  Hoe vaak achter elkaar kan je kop gooien als je muntje opgooit?

  2 likes
 • dna schreef:

  Weer een decadente coorperatiepsychopaat/nsb. Hij vertrouwd zijn studenten niet, hij heeft gebrek aan kennis? Gebrek aan informatie? Gebruikt de krant ervoor genaamd “trouw” (trouw? aan wie?).
  Dit begint serieus te worden met die veraders. Want logisch? Klinken ze absoluut niet meer.

  6 likes
 • 055 schreef:

  het langst lopende complot geloof

  4 likes
 • faya schreef:

  Nu de jeugd het inmiddels beter weet dan de leraren, ze zijn immers niet zo halsstarrig en hoeven zich niet koppig en krampachtig vast te bijten in leugens om hun eigen leventje zo comfortabel mogelijk te houden, kan de Clinton kliek wel in gaan pakken.
  Terwijl Trump schoon schip maakt en ze wereldwijd op laat pakken wegens een gevaar voor de samenleving, de regels zijn inmiddels per 20 januari veranderd, komt de BRICS in zicht.
  De ontwikkelingen lopen mooi synchroon.

  3 likes
 • War on Error schreef:

  Ongemakkelijke waarheid, velen lopen er voor weg.

  Dit is ernstiger. Zie hier de directe relatie tussen de indoctrinatie door het staatsonderwijs en marxisme; mars door de instituties. (Let op: op vele plaatsen wordt de Bosljewiekse coup, de Russische revolutie, GEVIERD – m.n. door ‘geleerde’ parasieten van de samenleving.

  Wat lang; misschien handig te archiveren, nodig om ernst en urgentie te onderkennen:

  Van Dale:
  Com-plot: 0.1 kwaadaardige samenzwering tegen iemand of iets.
  Sa-men-zwe-ren: 0.1 zich in het geheim met anderen verbinden om een ander nadeel te berokkenen (en er zelf voordeel bij te hebben – p.s.)

  Het ontkennen van het bestaan van complotten zou dus inhouden, het ontkennen van het bestaan van verschillende belangen, en het ontkennen van de mogelijkheid dat die belangen soms niet openlijk, maar heimelijk nagestreefd worden. Het zou inhouden dat je gelooft (er een theorie op nahoudt) dat iedereen open en eerlijk is.

  Het ontkennen van het bestaan van complotten houdt geen rekening met de praktijk. Het ontkennen van het bestaan van complotten is daarmee een geloof. Een theorie.
  http://pieterstuurman.blogspot.it/2010/04/complottheorie.html

  https://www.infowars.com/33-conspiracy-theories-that-turned-out-to-be-true-what-every-person-should-know/
  https://www.ninefornews.nl/hoe-de-cia-complottheorieen-bedenkt-en-verspreidt-via-de-media-om-de-massa-te-beinvloeden/

  Volgens deze theorie zou rationaliteit slechts tot wreedheid leiden en moest men zich wentelen in relativistische vaagheden en vooral geen standpunt innemen die gebaseerd is op een kritische individuele afweging van een onderwerp, maar accepteren dat het politiek correcte establishment altijd gelijk heeft.
  De Frankfurter Schule en haar vertakkingen zijn nu de leidinggevende filosofische stroming binnen de academische kringen van zowel Europa als Noord-Amerika.
  Juist daarom zal de ondemocratische EU gesteund blijven worden tot het bittere einde door de huidige linkse elite.
  http://joostniemoller.nl/2014/09/de-eu-is-het-kind-van-de-frankfurter-schule/

  Het onderstaande citaat beschrijft hoe (volgens Gramsci) het marxisme in West-Europa zege zal zegevieren.
  “Alleen door middel van een lange mars door de instituties zullen de Europese banden met de joods-christelijke waarden gebroken kunnen worden. Daarna zullen we de macht naar ons toetrekken.”
  Het werk van Gramsci werd later opgepakt en vervaardigd door de sociologen en filosofen van de Frankfurter Schule.
  Toen het nationaalsocialisme in de jaren ’30 steeds meer invloed kreeg in Duitsland, besloten de geleerden van de Frankfurter Schule naar de Verenigde Staten (VS) te vluchten.
  Aldaar zetten zij hun werk voort. Het cultureel marxisme was geboren.

  Het cultureel marxisme (of progressivisme) heeft als doel traditionele waarden af te breken. De ideologie staat lijnrecht tegenover het kapitalisme, het christendom, de traditionele familie en het nationalisme. http://curiales.nl/2015/03/13/cultureel-marxisme/

  De ideeën van het cultureel marxisme zijn vooral onder babyboomers en masse gerecipieerd.
  En hun mars is gelukt: er zijn weinig (overheids-) instituties te benoemen die niet uitgesproken cultureel marxistisch zijn.
  Maar de wagen van hun revolutie dendert nog steeds voort, en keert zich nog immer tegen alles wat nog enige schijn heeft van traditionaliteit, rationaliteit en historiciteit. De wapens?

  Multiculturalisme, environmentalisme, anti-racisme, feminisme, historisch revisionisme, etc. Hetgeen zij eigenlijk predikt is nihilisme: een Umwertung aller Werte. http://www.dagelijksestandaard.nl/2014/04/nederland-moet-zijn-identiteit-weer-op-het-voetstuk-plaatsen/

  De ‘grote leugen’ is nu waarheid geworden en de waarheid is een samenzweringstheorie geworden. Degenen die zich inzetten voor de waarheid worden onder de categorie “terroristen” geplaatst.
  Volgens Paul Craig Roberts heeft het begrip “complottheorie” een Orwelliaanse herdefinitie ondergaan.

  Hij zegt: “Een samenzweringstheorie betekent niet langer een gebeurtenis die verklaard kan worden door een samenzwering.
  In plaats daarvan betekent het nu iedere uitleg of zelfs een feit dat niet in de pas loopt met de uitleg van de overheid en die van de ‘media souteneurs’”. http://www.gewoon-nieuws.nl/2015/02/wat-is-complottheorie-wat-is-waarheid/

  Het ‘gevaar’ van groepen mensen die met hun onderzoek zo ver gaan dat fundamentele mistanden aan het licht dreigen te komen, kan simpel worden geneutraliseerd door hen te betichten van complotdenken.
  Het label is gulzig door de media gebruikt als argument en vonnis ineen.
  Complotten zijn — in klein en groot — talrijk en oud als de wereld, maar toch wordt een ieder die al onderzoekend terecht komt in een wereld van bedrog en samenzwering simpel afgeserveerd als een incompetente idioot.

  Het begrip is veel benauwder dan de persoon die het etiket meestal krijgt opgespeld, maar de ontwrichtende kracht ervan is groot.

  Iemand bombarderen tot complotdenker is een louter normatieve duiding die niets zegt over de kwaliteit van zijn of haar werk.
  Het middels de media monddood maken van groepen mensen door het krachtig negatief herkaderen van hun werk, is een politiek machtsinstrument van de eerste orde.

  Het label complotdenker is vooral zo sterk omdat de versimpeling van een complexe onderbouwing tot één enkele term aan iedereen de mogelijkheid biedt om direct ‘begrepen’ te worden.
  Daarmee groeit het label razensnel uit tot een meme, een door ieder overgenomen kreet die elke lading dekt en elke discussie overbodig maakt.

  Begripsvernauwing door een onwrikbare aanname gaat natuurlijk ook op voor de verstokte gelovige, idealist, communist, kapitalist en zelfs voor de atheïst, kortom elke visie die tot een doctrine vervalt. http://www.waarheid911.nl/de_complotdenker.html

  Een bijzondere documentaire die dit illustreert is het Bill Moyers Journal, van het Amerikaanse PBS, met Buying the War. Deze documentaire toont hoe Amerika zich met hulp van de media in de oorlog met Irak heeft laten rommelen en de internationale gemeenschap daarin heeft meegesleept. https://player.vimeo.com/video/33033186?title=0&byline=0&portrait=0

  Deze ‘docenten’ zijn een gevaar voor de samenleving. Geprogrammeerde marxisten. Met simpel bijscholen krijg je die inhumane gedachten niet meer uit hun systeemdenken.
  Confronteren met de 60 miljoen Russen die zijn gedood onder de marxistische dictatuur, de USSR. En dan hebben we het nog niet over Mao gehad.

  3 likes
  • Jets schreef:

   Ik lees uw commentaren altijd met plezier.

   QUOTE

   De ‘grote leugen’ is nu waarheid geworden en de waarheid is een samenzweringstheorie geworden.

   UNQOUTE

   Petje af voor u :-))

   0 likes
 • Hoax schreef:

  Arbeiderscoops en bindend referendum als antwoord op de strapatsen van de hoogste en machtigste elite.
  De laag achter de politieke stromannen dus.
  zie commentaar artikel op 3 aug. Saoedische krant etc.

  2 likes
 • FlarryFlachtwacht schreef:

  “These findings warrant further investigation, but do not prove a causal role of antecedent infections or vaccinations in the pathoetiology of these conditions. ”

  Iets met correlatie of causatie, zoiets.

  0 likes
 • Pollie schreef:

  Ik geloof niet in complotten

  0 likes
 • x

  Check Also

  hugo de jonge

  Hugo de Jonge wil niet leren van het verleden. Begint alles weer van voren af aan?

  Minister Hugo de Jonge is terug van ...

  italiaanse

  Italiaanse professor: Coronavirus gemaakt in Chinees lab, reken niet op effectief vaccin

  Het nieuwe coronavirus is gemaakt in een ...

  >