Homepagina » Het Complot » We moeten complotdenkers niet wegzetten als paranoïde gekken. Deze socioloog legt uit waarom
We moeten complotdenkers niet wegzetten als paranoïde gekken. Deze socioloog legt uit waarom

We moeten complotdenkers niet wegzetten als paranoïde gekken. Deze socioloog legt uit waarom

Als we willen begrijpen waarom zoveel mensen zich bezighouden met complottheorieën, moeten we hen niet wegzetten als paranoïde gekken. Dat stelt socioloog Jaron Harambam van de Erasmus Universiteit Rotterdam in zijn proefschrift over de complotdenkerscultuur in Nederland.

Volgens Harambam moeten we de betekenissen die mensen aan complottheorieën hechten nader gaan onderzoeken.

Samenzweringstheorieën zijn vandaag de dag alomtegenwoordig. Verhalen over de echte waarheid achter terreuraanslagen (9/11, de aanslagen in Parijs in 2015) of achter vaccinatieprogramma’s (Mexicaanse griep, HPV) zijn in westerse samenlevingen mateloos populair.

Hoofdpodium

Ondanks het feit dat complottheorieën zich van de marge naar het hoofdpodium van onze maatschappij hebben bewogen, is het begrip van dit verschijnsel nogal beperkt.

Zo heerst het idee dat complottheorieën paranoïde waanvoorstellingen zijn. De mensen die erin geloven moeten daarom wel gek zijn, zo is de gedachte.

“Maar is het idee van een georganiseerd complot dat achter belangrijke wereldgebeurtenissen zit wel zo gek?” vraagt Harambam zich af.

Gelijk

Kijk bijvoorbeeld naar een overheid die haar burgers afluistert en geheime operaties uitvoert. En illegale afspraken die grote bedrijven met elkaar maken.

Als we willen begrijpen waarom zoveel mensen zich tegenwoordig bezighouden met complottheorieën, moeten we hen niet wegzetten als paranoïde gekken, aldus Harambam.

“Complotdenkers hebben soms gelijk,” zegt hij tegen NRC. “Denk aan de massavernietigingswapens die in Irak opgeslagen zouden liggen. Alle serieuze media berichtten daarover. Uiteindelijk waren ze er niet.”

Globale elite

Hij heeft aan de hand van zeven belangrijke complotdenkerswebsites geanalyseerd waar complottheorieën over gaan.

Ze blijken vooral te gaan over instituties zoals de media, de overheid, de banken en grote bedrijven en hoe hier een globale elite achter zit die de touwtjes in handen heeft.

Buitengewoon divers

Hij breekt daarnaast het stereotype beeld open dat we hebben van de complotdenker. De groep is namelijk buitengewoon divers.

“Het gaat dwars door alle categorieën heen, van geslacht, leeftijd, ideologische of politieke overtuiging, religie, inkomen, opleiding tot en met etniciteit,” zegt hij.

Bekijk ook het interview met Harambam bij Studio Erasmus:

[Eur]
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
Kom shoppen in de NineForNews Webshop. T-shirts, tassen, caps, mokken, en nog veel meer!

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
 • Jaya schreef:

  Zo heeft NL een staatsgeheim dat de zeedijken in 1953 niet zijn bezweken door overslag maar door dat ze als puddingen in eklaar zakte. Dat de zeedijken dus van onderen niet deugen is nog steeds aan de orde. Er staat ons dus op korte termijn opnieuw een mega watersnoodramp te wachten. Miljoenen levens zijn in gevaar. Een complot denken die wetenschappelijk te onderbouwen valt.

  11 likes
 • Mike schreef:

  Goede zaak dat deze man die studie heeft gedaan, maar verbijsterend dat we deze discussie nog steeds moeten hebben. We zouden al zo veel verder kunnen zijn.

  Al in 1967 heeft de CIA de term ‘complotdenker’ geintroduceerd om alle critici de mond te snoeren.

  14 likes
 • AlbertV schreef:

  Als de meester wijst naar de maan kijkt de domme leerling naar de vinger en de slimme naar de maan.
  De complotdenkers zijn de vinger, en de domme onderzoekers kijken alleen maar naar die vinger. Goed dat Jaron Harambam de aandacht vestigt op de maan.

  13 likes
 • Havana schreef:

  Iemand stigmatiseren als complotdenker omdat hij /zij gedreven en kritisch onderzoekt , dat is vervelend want andere plannen kunnen gedwarsboomd worden of het volk kan in opstand komen… Goed dat Jaron Harambam dat ‘hokje’ wil verduidelijken of liever wegwerken . we kunnen bij 9/11 bv , meer dan 2500 experten die aantonen dat er echt iets niet klopt , niet wegzetten als complotdenkers , toch ?

  8 likes
  • Braldi schreef:

   De warhead is dat bijna niets de waaheid is en degene die dat door hebben worden in de hoek gezet door de goed gelovige schapen die je allies wijs kunt maken. Zelf onderzoek doen is er niet bij.

   2 likes
  • Braldi schreef:

   Née zeker niet Havana , he kunt je better af vragen wat is er wel de waaheid in one leven van he het ons verteld word. Na enig onderziek liggen de feiten er dik bovenop dat we met bijna alles voorgelogen worden . Wat klopt er well van wat er ons verteld wordt kun je beter stellen , zo goed als Niets . Mensen zijn te goedgelovig helaas .

   1 likes
 • bert s schreef:

  Harambam moet wel iemand zijn die in een complot zit, als je de complot denkers als normaal beschouwd steekt hier uiteraard veel meer achter.

  8 likes
 • math schreef:

  cognitieve dissonantie is vaak de oorzaak dat men mensen als complotdenker stigmatiseert. Ziende blind en horend doof zijn de wegen met de minste weerstand.

  8 likes
 • Tijn schreef:

  Als we niet constant werden voorgelogen door politiek en media zouden er waarschijnlijk minder complotdenkers zijn. In een relatie werkt dat hetzelfde. Als je je partner vaak genoeg hebt besodemieterd is het meebrengen van een bosje bloemen al verdacht.
  Natuurlijk blijken veel complotheorieën jaren later gewoon clomplotrealiteit.

  8 likes
 • Jaya schreef:

  De zee gaat weer terug pikken wat wij van de zee hebben gepikt.

  3 likes
 • dna schreef:

  Zonder hun is er geen hoop is mij opgemerkt.

  1 likes
  • dna schreef:

   Schrikbarend weinig echt wakkeren en enorm veel narcisten in nederland. En ik blijf doorgaan voor de kinderen. Die niet van van de regering zijn! Maar van hun ouders! Dat moet de , ik haat gezinnen regering nu eens heeeeeeel goed beseffen.

   5 likes
 • Richard schreef:

  De complotdenker. ook al zo’n hokje. Eng hoor.

  5 likes
 • Rob Steenwinkel schreef:

  Jaron Harambam moet nu wel heel goed oppassen anders kan hij zijn verdere carrière wel gedag zeggen!

  4 likes
 • Sebastiaan schreef:

  Dus eigenlijk vindt hij complotdenkers interessant studiemateriaal.

  1 likes
  • Nea schreef:

   En heeft hij zijn casus uit de Donald Duck. Ik hoop wel dat hij zijn studieschuld netjes terugbetaalt, anders draaien wij complotdenkers daar weer voor op.

   1 likes
 • War on Error schreef:

  “Als je mening afwijkt, word je voor gek verklaard”
  Big Pharma kan niet wachten, oude Mengele-praktijken worden weer ‘Politiek Correct’, een lucratieve markt wordt hen in de schoot geworpen. Vanaf kleuterleeftijd worden veel kinderen al gedragscorrigerende drugs voorgeschreven. Levende proefkonijnen.

  Premies en eigen risico kunnen wel verder worden opgeschroefd; in uw eigen belang heet het dan.
  Als uw eigen identiteit, en vermogen zelfstandig nadenken voldoende zijn gewist en in de pas lopen met wat de corrupte overheid verlangt mag u weer meedraaien in de slavenkolonie. Alles went, op den duur.
  Terzake relevante info:
  https://topdocumentaryfilms.com/making-a-killing-the-untold-story-of-psychotropic-drugging/

  1 likes
 • Minute Repeater schreef:

  Op zich is goed dat ze het op een universiteit bespreekbaar maken, alleen irriteerde ik mij mateloos aan de interviewer. Hij probeerde te opzichtig de bestaande stigma´s in stand te handen en deed er naar mijn mening ook alles aan om de geïnterviewde zijn denkwijze te bevestigen. Daar trappen die man gelukkig niet in.

  0 likes
 • Qberticus schreef:

  Als je wilt weten waarom complottheorieen zo populair zijn hoef je alleen maar te kijken naar het aantal mensen dat psychisch of psychiatrisch patient is.

  0 likes
 • x

  Check Also

  overheid

  ‘Overheid maakt ons monddood. Dit is onderdrukking in zijn zuiverste vorm’

  Premier Rutte had gisteren een advies voor ...

  wilders

  Wilders strijdbaar: ‘Nederland is een corrupt land geworden’

  PVV-voorman Geert Wilders is schuldig bevonden aan ...

  >