Het Complot

Crisis Irak: ISIS-rebellen met Amerikaans paspoort en nepfoto’s

Help ons door dit artikel met kennissen op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Veel extremistische soennieten van ISIS (Islamitische Staat in Irak en Syrië) hebben een westers paspoort. Duizenden van deze ‘gemaskerde, psychopathische moordenaars’ kunnen wanneer ze maar willen naar de Verenigde Staten en andere westerse landen reizen, zo schrijft oud-medewerker van het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken Andrew G. Doran.

“Deze al-Qaida-veteranen zijn westers; het zijn doorgewinterde strijders,” aldus Doran. Op 10 juni werd de Iraakse stad Mosoel ingenomen door ISIS-rebellen. Ze maakten veel wapens buit, die waren geleverd door de Amerikaanse overheid. Op dezelfde dag stelde het Amerikaanse congreslid Jeff Fortenberry voor te stoppen met wapenleveranties aan de Syrische rebellen.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/05/eu-dictatuur-of-nexit.png

De jihadistische terreurgroep, die ongeveer 10.000 leden telt, is niet alleen een machtige militaire groepering, maar beheert ook een slordige 2 miljard dollar (1,48 miljard euro) aan tegoeden.

De Britse krant The Guardian meldt dat het geld begon te stromen na de inname van olievelden in het oosten van Syrië. Het fortuin groeide verder door waardevolle antiquiteiten het land uit te smokkelen. Het ging onder meer om relicten tot 8000 jaar oud. In Mosoel, waar banken werden overgenomen en Amerikaanse wapens in beslag werden genomen, maakte de groep meer dan 1,5 miljard dollar (1,11 miljard euro) buit.

Nepfoto’s

Veel van de foto’s die ISIS-rebellen op Twitter plaatsen, zijn volgens mensenrechtenactivisten nep. Op internet circuleren gruwelijke foto’s waarop gedode of ontvoerde Iraakse soldaten te zien zouden zijn. ISIS beweert dat ‘honderden zijn geliquideerd’ en schepte op dat de afschuwelijke beelden bewijs zijn voor de dood van 1700 Iraakse soldaten.

Volgens woordvoerder van het Iraakse leger luitenant-generaal Qassim al-Moussawi zijn de foto’s echt. Erin Evers van Human Rights Watch is in Irak en zei over de foto’s: “We proberen ze te controleren op echtheid, maar ik ben er niet van overtuigd dat ze echt zijn.”

Ook Elizabeth Orcutt van de Britse krant The Times zet vraagtekens bij de echtheid van de foto’s. De uitzonderlijke hoge kwaliteit van de foto’s is volgens Orcutt opvallend. “De kwaliteit van deze beelden roept twijfels op: de kleur lijkt te goed, de hoeveelheid pixels is boven verwachting en de belichtingstijd is precies goed,” schreef ze, toevoegende dat de maker cursussen fotografie moet hebben gevolgd. “We moeten vraagtekens zetten bij de herkomst van deze foto’s,” concludeerde ze.

[BBC, National Review, CNBC, The Guardian, Business Insider]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze info goed?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

15 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Anton
Anton
9 jaren geleden

Wat is dit nou voor achterlijke berichtgeving?

Wellicht dat ze die 1700 overdrijven maar ‘een cursus fotografie gehad moeten hebben’.

De huidige camera’s zijn van hoge kwaliteit waarmee zéér goede foto’s te maken zijn. Hoef je geen cursus voor te hebben gevolgd, en ze hebben, naar het schijnt, voldoende geld om een topcamera aan te schaffen.

Ze willen het doen overkomen alsof Arabieren dom zijn. Velen zullen inderdaad geen goede opleiding hebben genoten. Maar ja, er schijnen ook veel westerse Jihaddisten te zijn die een westerse opleiding hebben gehad.

Johan
Johan
9 jaren geleden

We leven in een tijd, waarin je niet meer weet of iets echt of fake is.

365Y
365Y
9 jaren geleden

Gezien de snelheid waarmee ISIS tot nu deze terroristen met haar operaties successen boekt , het doel wat ze voor ogen hebben, zijn het waarschijnlijk wel echte fotos, dit is tenminste wat de afvalligen ISIS in een media bericht op hun site zelf bevestigd . Wie aan de echtheid twijfelt is de geschiedenis van deze misdadigers snel even vergeten en dat zeg ik omdat deze vrede afbrekende werkwijzes een vast onderdeel van hun (ledenwervende) methoden zijn .

Yvonne
Yvonne
9 jaren geleden

Ook een manier om de realiteit af te zwakken!

Back to top button
15
0
We lezen graag je reactie!x