Gezondheid

“Je bent geen doemdenker als je gevaren ziet in tandpasta”

Help door deze info met iederen die je kent op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Je tanden poetsen kan de kwaliteit van je zaad aantasten, zo blijkt uit onderzoek van Niels Skakkebaek van de Universiteit van Kopenhagen. De Deense hoogleraar zegt te hebben aangetoond dat mannelijk zaad zijn levenslust verliest bij blootstelling aan chemicaliën die in veel verschillende alledaagse producten zitten.

Het gaat om bijna 800 chemicaliën die worden toegevoegd aan cosmetische producten, voedselverpakkingen, elektronica en speelgoed. Zeep en tandpasta bevatten antibacteriële stoffen als triclosan. In plastic producten wordt bisfenol A gestopt. Weekmakers worden gebruikt om kunststoffen buigbaar te maken, bijvoorbeeld in bloedzakken en maagsondes. Meubels en elektronica bevatten vlamvertragers en in cosmetische producten als shampoos en dagcrèmes zitten parabenen; conserveermiddelen die schimmelvorming tegengaan.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/04/uwonvrede.nl_-1.png

Vertegenwoordigers van de fabrikanten zeggen dat er geen enkele reden is voor zorg. De Campaign for Safe Cosmetics zegt juist dat het gevaarlijke stoffen zijn die we moeten vermijden. Het Pesticides Action Network stelt dat ze in alarmerend hoge concentraties op onze groenten zitten, als residu van pesticiden.

Skakkebaek was één van de auteurs van een grote studie uit 2012 waaruit is gebleken dat slechts één op de vier Deense mannen optimaal sperma had. Daarnaast is er sprake van een toename van hormoongerelateerde kankervormen. Zo komt teelbalkanker twee keer vaker voor dan 40 jaar geleden. Oorzakelijke verbanden tussen hormoonverstorende stoffen en teelbalkanker of het niet indalen van de zaadballen en chemicaliën zijn moeilijk aan te tonen.

Er komt wel steeds meer experimenteel bewijs voor bijvoorbeeld de relatie tussen het niet indalen van zaadballen en onder meer vlamvertragers. Hoogleraar toxicologie Andreas Kortenkamp concludeerde: “Een uitgebreide hoeveelheid studies ondersteunt de notie dat hormoonverstorende stoffen bijdragen aan hormoongerelateerde ziektes bij mensen en dieren.” In veel landen nemen ziektes en stoornissen rond de mannelijke voortplanting toe.

Maatregelen

Hoogleraar toxicologie Juliette Legler van de Vrije Universiteit Amsterdam was betrokken bij een grootschalig onderzoeksproject naar het verband tussen hormoonverstorende stoffen en obesitas bij mensen. Het bleek dat prenatale blootstelling aan dergelijke stoffen op latere leeftijd leidt tot gewichtstoename.

Een groot aantal wetenschappers is bezorgd over de toename van hormoongerelateerde ziektes als borstkanker, schildklierkanker en niet indalende zaadballen en groeiend bewijs dat er een relatie is met hormoonverstorende stoffen. De EU-wetgeving voor deze stoffen is niet afdoende en als er nieuwe maatregelen worden voorgesteld, komen de chemische industrie, pesticidenfabrikanten en de cosmetische industrie gelijk in actie.

Sommige EU-landen zoals België en Denemarken nemen zelf maatregelen. Daarnaast waarschuwt de Franse organisatie voor voedselveiligheid en milieu zwangere vrouwen schoonmaakmiddelen die bepaalde hormoonverstorende stoffen bevatten niet te gebruiken.

[De Correspondent]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je dit goed?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

2 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Ronny
Ronny
9 jaren geleden

Ter info er is een mooie video op YouTube onder de naam ” The great culling ” volgens mij een leerrijke video en zeker voor ouders van jonge kinderen ook.

Groeten

huisheks
huisheks
9 jaren geleden

Vast bedankt Ronnie. Wist je dat er nog steeds fluor aan ons drinkwater wordt toegevoegd ?
Probeer een waterfilter dat scheelt wellicht .Kraanwater geeft maagklachten. Niet zo gek.
Het residu van medicijnen, kan door onze waterzuiveringsmaatschappijen NIET uit het drinkwater gehaald worden. Vandaar ook dat baby’s “flessenwater” moeten krijgen.
Schandalig, ons drinkwater was altijd het beste van Europa. Nu is het zo vervuild dat flessenwater wordt aangeraden. We komen aardig in de buurt van Spanje.

Back to top button
2
0
We lezen graag je reactie!x