Homepagina » Gezondheid » “Je bent geen doemdenker als je gevaren ziet in tandpasta”
"Je bent geen doemdenker als je gevaren ziet in tandpasta"

“Je bent geen doemdenker als je gevaren ziet in tandpasta”

Je tanden poetsen kan de kwaliteit van je zaad aantasten, zo blijkt uit onderzoek van Niels Skakkebaek van de Universiteit van Kopenhagen. De Deense hoogleraar zegt te hebben aangetoond dat mannelijk zaad zijn levenslust verliest bij blootstelling aan chemicaliën die in veel verschillende alledaagse producten zitten.

Het gaat om bijna 800 chemicaliën die worden toegevoegd aan cosmetische producten, voedselverpakkingen, elektronica en speelgoed. Zeep en tandpasta bevatten antibacteriële stoffen als triclosan. In plastic producten wordt bisfenol A gestopt. Weekmakers worden gebruikt om kunststoffen buigbaar te maken, bijvoorbeeld in bloedzakken en maagsondes. Meubels en elektronica bevatten vlamvertragers en in cosmetische producten als shampoos en dagcrèmes zitten parabenen; conserveermiddelen die schimmelvorming tegengaan.

Vertegenwoordigers van de fabrikanten zeggen dat er geen enkele reden is voor zorg. De Campaign for Safe Cosmetics zegt juist dat het gevaarlijke stoffen zijn die we moeten vermijden. Het Pesticides Action Network stelt dat ze in alarmerend hoge concentraties op onze groenten zitten, als residu van pesticiden.

Skakkebaek was één van de auteurs van een grote studie uit 2012 waaruit is gebleken dat slechts één op de vier Deense mannen optimaal sperma had. Daarnaast is er sprake van een toename van hormoongerelateerde kankervormen. Zo komt teelbalkanker twee keer vaker voor dan 40 jaar geleden. Oorzakelijke verbanden tussen hormoonverstorende stoffen en teelbalkanker of het niet indalen van de zaadballen en chemicaliën zijn moeilijk aan te tonen.

Er komt wel steeds meer experimenteel bewijs voor bijvoorbeeld de relatie tussen het niet indalen van zaadballen en onder meer vlamvertragers. Hoogleraar toxicologie Andreas Kortenkamp concludeerde: “Een uitgebreide hoeveelheid studies ondersteunt de notie dat hormoonverstorende stoffen bijdragen aan hormoongerelateerde ziektes bij mensen en dieren.” In veel landen nemen ziektes en stoornissen rond de mannelijke voortplanting toe.

Maatregelen

Hoogleraar toxicologie Juliette Legler van de Vrije Universiteit Amsterdam was betrokken bij een grootschalig onderzoeksproject naar het verband tussen hormoonverstorende stoffen en obesitas bij mensen. Het bleek dat prenatale blootstelling aan dergelijke stoffen op latere leeftijd leidt tot gewichtstoename.

Een groot aantal wetenschappers is bezorgd over de toename van hormoongerelateerde ziektes als borstkanker, schildklierkanker en niet indalende zaadballen en groeiend bewijs dat er een relatie is met hormoonverstorende stoffen. De EU-wetgeving voor deze stoffen is niet afdoende en als er nieuwe maatregelen worden voorgesteld, komen de chemische industrie, pesticidenfabrikanten en de cosmetische industrie gelijk in actie.

Sommige EU-landen zoals België en Denemarken nemen zelf maatregelen. Daarnaast waarschuwt de Franse organisatie voor voedselveiligheid en milieu zwangere vrouwen schoonmaakmiddelen die bepaalde hormoonverstorende stoffen bevatten niet te gebruiken.

[De Correspondent]


Vind je deze informatie belangrijk? Denk er dan aan het op je social media te delen
NineForNews.nl in je Facebook-nieuwsfeed?

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

2 reacties

 1. Vast bedankt Ronnie. Wist je dat er nog steeds fluor aan ons drinkwater wordt toegevoegd ?
  Probeer een waterfilter dat scheelt wellicht .Kraanwater geeft maagklachten. Niet zo gek.
  Het residu van medicijnen, kan door onze waterzuiveringsmaatschappijen NIET uit het drinkwater gehaald worden. Vandaar ook dat baby’s “flessenwater” moeten krijgen.
  Schandalig, ons drinkwater was altijd het beste van Europa. Nu is het zo vervuild dat flessenwater wordt aangeraden. We komen aardig in de buurt van Spanje.

  1 likes
 2. Ter info er is een mooie video op YouTube onder de naam ” The great culling ” volgens mij een leerrijke video en zeker voor ouders van jonge kinderen ook.

  Groeten

  0 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

Crohn-patiënt stelt al zijn artsen voor een raadsel. Zo wist hij te genezenCrohn-patiënt stelt al zijn artsen voor een raadsel. Zo wist hij te genezen

Crohn-patiënt stelt al zijn artsen voor een raadsel. Zo wist hij te genezen

Een patiënt die aan de ziekte van ...

Een omstreden stof die bijna overal in zit is 'toxisch' en 'erg zorgwekkend', aldus het Europees hof. Hier moet je voor oppassen

Een omstreden stof die bijna overal in zit is ‘toxisch’ en ‘erg zorgwekkend’, aldus het Europees hof. Hier moet je voor oppassen

De omstreden stof Bisfenol A (BPA) is ...

Ervaar de diepste
ontspanning ooit
 • Voel je snel 100% beter met de heerlijkste, diepste ontspanning ooit
 • Geniet snel van een fijne, intens diepe rust en krijg meer energie
Je meldt je hiermee aan op de 100% gratis en vrijblijvende Trancewerk nieuwsbrief. Je kunt je altijd weer afmelden.
Trancewerk stuurt gegarandeerd nooit spam en je gegevens blijven beschermd.
50%
Dankjewel voor je aanmelding.

Er is een e-mail verstuurd met een bevestigingslink.

Deze e-mail is afkomstig van Trancewerk.nl. Zij stellen de sessie 'Diepe Ontspanning' gratis ter beschikking.

Ga naar je mailbox en open de e-mail.

Klik op de bevestigingslink en je ontvangt binnen enkele minuten instructies...

Heel veel plezier!


P.S.: Dit geschenk kost normaal € 49,99.
Je krijgt dit gratis, omdat je je aanmeldt op de Trancewerk nieuwsbrief. Dit is 100% vrijblijvend, kost niets en je kunt je altijd weer afmelden.
Leer wat de échte oorzaak is van je overgewicht en los dit op
Bijna klaar...
Ontdek waarom een dieet NOOIT blijvend werkt en wat wél werkt
Krijg onbetaalbare tips en trucs die tot een permanent slank lijf leiden
Je meldt je hiermee aan op de 100% gratis en vrijblijvende Trancewerk HypnoSlank e-cursus. Je kunt je altijd weer afmelden.
Trancewerk stuurt gegarandeerd nooit spam en je gegevens blijven beschermd.
50%
Dankjewel voor je aanmelding.

Er is een e-mail verstuurd met een bevestigingslink.

Deze e-mail is afkomstig van
Trancewerk.nl. Zij stellen de e-cursus 'HypnoSlank' gratis ter beschikking.

Ga naar je mailbox, open de e-mail
en klik op de bevestigingslink en je
ontvangt binnen enkele minuten
les 1...

Heel veel plezier!


P.S.: Met deze gratis e-cursus loop je
het 'gevaar' dat je binnenkort je
garderobe kunt vervangen met
kleinere maten!
REGISTREER JE VOOR DIT WEBINAR
Wanneer?
donderdag, 13 juni 2019
20:00 uur
Wie?
*
*
Je gegevens zijn naar de organisator gestuurd. Je wordt verder via e-mail op de hoogte gehouden.