Buitenland

Dader schietpartij Orlando werd drie keer ondervraagd door FBI, maar kon toch ongestoord zijn gang gaan

Help mee door deze info met je kennissen op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

De FBI heeft Omar Mateen, de dader van de schietpartij in een homobar in Orlando, de afgelopen jaren meerdere keren ondervraagd. Toch kon hij ongestoord aan de slag bij G4S, één van de grootste beveiligingsbedrijven ter wereld, waar hij zelfs wapentraining kreeg. Mateen werkte sinds 2007 voor het bedrijf.

In 2013 en 2014 werd Mateen, die 50 mensen doodschoot en 53 anderen verwondde in nachtclub Pulse, ondervraagd door agenten van de geheime dienst FBI. De eerste keer was dat naar aanleiding van haatzaaiende opmerkingen die hij maakte tegenover collega’s van G4S. Die maakten zich toen al zorgen dat hij sympathiseerde met terroristen.

https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png

Een jaar later werd Mateen in verband gebracht met een Amerikaanse jihadist van terreurgroep Al Nusra, Moner Abu Salha, die zich in Syrië opblies. Het contact tussen de twee zou echter minimaal zijn geweest, en wederom kon Mateen ontsnappen. Al die jaren stond hij wel op een officiële lijst met mogelijke terroristen.

Zonder problemen

In 2015 onderzocht de FBI de link tussen Omar Mateen en Abu Salha. De FBI zei dat Abu Salha niemand geronseld had, maar het is mogelijk dat hij wel contact heeft onderhouden met Mateen.

Toch kon Mateen afgelopen week zonder problemen aan het pistool en het semi-automatische geweer komen die hij zondag bij zijn terreurdaad gebruikte. Voor zijn werk bij G4S kreeg hij eerder al wapentraining, gaf zijn werkgever maandag toe.

Mateen zou vlak voor de schietpartij trouw hebben gezworen aan Islamitische Staat (IS) en die groep eiste de aanslag dan ook op. Toch is het volgens congreslid Adam Schiff, hoofd van de inlichtingencommissie van het Congres, de vraag of de terreurgroep daadwerkelijk contact met hem had.

Andere radicale islamisten

Enkele dagen geleden meldde Judicial Watch dat het Amerikaanse ministerie van Binnenlandse Veiligheid grote groepen illegale immigranten van de Mexicaanse grens naar Phoenix transporteert, waar ze worden vrijgelaten.

Het beveiligingsbedrijf dat door de overheid is ingehuurd om deze immigranten te transporteren is G4S, aldus Judicial Watch. Grenswachters zeggen dat illegale immigranten massaal worden vrijgelaten omdat er geen plek voor ze is in detentiecentra.

Resumerend: de dader achter de dodelijkste schietpartij in Amerika zwoor vlak voor de aanslag trouw aan IS, werkte bijna een decennium voor G4S, werd drie keer ondervraagd door de FBI en kon afgelopen week toch wapens kopen. Daarnaast was hij mogelijk betrokken bij het transport van illegale immigranten. De grote vraag is dan ook of Mateen andere radicale islamisten heeft geholpen de grens over te steken.

[Zero Hedge, Elsevier]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je deze info waardevol?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

18 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Kalki
Kalki
7 jaren geleden

Dit soort acties maken de weg vrij voor de wereldleraar.

Pietje Bell
Pietje Bell
7 jaren geleden

Hoe kweek je chaos en paniek. Zo dus!!

Nu de vraag is het waar of onze illusie!!??

jammerdanals jejammerrenkan
jammerdanals jejammerrenkan
7 jaren geleden

De Burger is in de veronderstelling dat het kwaad van terroristen komt , maar we zijn zelf verantwoordelijk voor het leed in de wereld.Vanachter onze vierkante tv’s nemen wij stilzwijgend het gif van propaganda tot ons.
De geest van de mens wordt langzaam omgeturnd tot een horige slaaf die ieder commando van zijn baas opvolgt.Wanneer staan we allen op en laten elkaar zien dat liefde en vertrouwen leidt tot openheid en vrede.Er is een gezegde , Als liefde haar vuilnis opruimt wordt zij storm.

Wakker worden !

faith
faith
7 jaren geleden

Tsjee weer wat nieuws ”De politiek gaat binnenkort overal in de huiskamers camera’s plaatsen”.
Of je bent zelf paranoia of je laat je op de kast jagen door duistere dwaallichten die zelf hun einde zien naderen en dus paranoia zijn.

Back to top button
18
0
We lezen graag je reactie!x