Natuur en Milieu

De aarde draait opeens sneller dan ooit en wetenschappers weten niet waarom

Help anderen door deze informatie met vrienden op je social media te delen!

Recentelijk heeft de aarde in iets minder dan 24 uur een rondje om haar as gedraaid, 1,59 milliseconden om precies te zijn. Wetenschappers zijn bezorgd.

Mogelijk moeten klokken voor het eerst in de geschiedenis een seconde overslaan. Wetenschappers hebben geen idee waarom de aarde sneller dan ooit draait, maar sommige experts vrezen dat de gevolgen ‘verwoestend’ kunnen zijn.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/05/geert-pieter-dilan.png

Sinds 1955, toen de atoomklok werd ontwikkeld, kan heel precies gemeten worden hoelang de aarde erover doet om rond haar as te draaien. Onder invloed van diverse factoren is dat niet altijd even lang. De verschillen worden meestal opgelost door in juni of december een schrikkelseconde toe te voegen. De seconden werden steeds toegevoegd omdat de draaibeweging van de aarde sinds de jaren zeventig vertraagt. Sindsdien zijn er 27 schrikkelseconden toegevoegd.

Verwoestend effect

Op 29 juni bleek echter dat de aarde sneller ronddraait dan ooit. Op 26 juli kwam onze planeet opnieuw dicht bij een record, toen ze 1,5 milliseconden minder nodig had dan 24 uur.

Een negatieve schrikkelseconde zou betekenen dat onze klokken een seconde overslaan, wat mogelijk problemen gaat opleveren voor IT-systemen. Meta waarschuwde vorige maand in een blogbericht dat het toevoegen van een negatieve schrikkelseconde gevolgen kan hebben voor smartphones, computers en communicatiesystemen.

Klokken zouden dan verspringen van 23:59:58 naar 00:00:00 en dat zou een ‘verwoestend effect’ kunnen hebben op software, aldus Meta. Daarbij komt dat de impact van een negatieve schrikkelseconde nooit eerder op grote schaal is getest.

Chandler-wiebel

Sommige experts vermoeden dat de zogeheten Chandler-wiebel de oorzaak is. Dit is een schommelbeweging van de aardas.

Het is de vraag of deze ontwikkeling doorzet en de aarde steeds sneller gaat draaien en de dagen steeds korter worden. Niemand weet het.

[Zero Hedge]

4.4 85 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je dit waardevol?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

274 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Jeroen 🐝
Jeroen 🐝
1 jaar geleden

Dat de Aarde sneller draait wil ik nog wel aannemen, maar de problemen daaromheen… Ik zie weer een grote opgeblazen zooi aankomen net als met ’t Millenium Probleem destijds, wat toen ook vele malen groter was gemaakt dat ’t eigenlijk was.

Jos
Jos
1 jaar geleden

Fear

Boink
Boink
1 jaar geleden

De Woehsaa Hatseflats kanteling…

Victor Hugo
Victor Hugo
1 jaar geleden

Door alles wat er de laatste twee en een half jaar is gebeurd is de aarde zot gedraaid, net zoals wij.

Back to top button
274
0
We lezen graag je reactie!x