Natuur en Milieu

Tornado in Nederland (video)

Help anderen door dit artikel met jouw kennissen op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

In Nederland is een heuse tornado vastgelegd op video. De wervelwind blies afgelopen vrijdag boven het zuidoosten van ons land stof de lucht in.

Alhoewel in de video geen duidelijke trechter kan worden onderscheiden is wel een donkere wolkenbasis zichtbaar zodat kan worden uitgesloten dat het om een stofhoos gaat.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/04/uwonvrede.nl_-1.png

Weerstations lieten weten dat zich op het moment van de tornado een onweersbui boven het gebied bevond. De temperatuur en het dauwpunt, belangrijke graadmeters bij het voorspellen van tornado’s, waren allebei vrij laag.

Afgelopen jaar werden tornado’s gemeld in Spanje, Portugal, Frankrijk, Groot-Brittannië, Duitsland en Oostenrijk. In Nederland en België komen tornado’s heel af en toe voor. Een enkele keer bereikt een windhoos de kracht van een sterke (Amerikaanse) tornado, zoals op 6 oktober 1981 bij Moerdijk, op 14 augustus 1999 in Doornik, op 3 augustus 2008 in de buurt van het Friese Oostermeer en het Groningse Westerkwartier bij de plaatsen Lutjegast, Doezum en Sebaldeburen.

Op 6 augustus 2011 was er opnieuw een tornado (F1) in Friesland. Aan de lijst kan nu de F0 tornado in Koningsbosch worden toegevoegd. De tornado is rond de klok van 18.30 uur onderschept en bevestigd door leden van Meteo Service.

Bron: Thewatchers.adorraeli.com

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze informatie belangrijk?
Deel het met iedereen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Olaf van Kooten
Olaf van Kooten
11 jaren geleden

Beetje late reactie (die waarschijnlijk niemand zal lezen), maar dit is dus geen tornado. Het is wel een windhoos, maar niet iedere windhoos is een tornado. Dit heeft niets te maken met kracht (hoewel dit wel de definitie is die de media gebruik), maar met de wijze van ontstaan.

Een tornado ontstaat uit een roterende onweersbui (een mesocycloon of supercel). Niet-mesocyclonische windhozen zijn waterhozen, landhozen (de landversie van de waterhoos) en de stofhoos. De windhoos op het filmpje is zo te zien een landhoos of een stofhoos, geen mesocyclonische hoos (=tornado).

Back to top button
1
0
We lezen graag je reactie!x