Homepagina » Natuur en Milieu » Tornado in Nederland (video)
tornado23984734983743

Tornado in Nederland (video)

In Nederland is een heuse tornado vastgelegd op video. De wervelwind blies afgelopen vrijdag boven het zuidoosten van ons land stof de lucht in.

Alhoewel in de video geen duidelijke trechter kan worden onderscheiden is wel een donkere wolkenbasis zichtbaar zodat kan worden uitgesloten dat het om een stofhoos gaat.

Weerstations lieten weten dat zich op het moment van de tornado een onweersbui boven het gebied bevond. De temperatuur en het dauwpunt, belangrijke graadmeters bij het voorspellen van tornado’s, waren allebei vrij laag.

Afgelopen jaar werden tornado’s gemeld in Spanje, Portugal, Frankrijk, Groot-Brittannië, Duitsland en Oostenrijk. In Nederland en België komen tornado’s heel af en toe voor. Een enkele keer bereikt een windhoos de kracht van een sterke (Amerikaanse) tornado, zoals op 6 oktober 1981 bij Moerdijk, op 14 augustus 1999 in Doornik, op 3 augustus 2008 in de buurt van het Friese Oostermeer en het Groningse Westerkwartier bij de plaatsen Lutjegast, Doezum en Sebaldeburen.

Op 6 augustus 2011 was er opnieuw een tornado (F1) in Friesland. Aan de lijst kan nu de F0 tornado in Koningsbosch worden toegevoegd. De tornado is rond de klok van 18.30 uur onderschept en bevestigd door leden van Meteo Service.

Bron: Thewatchers.adorraeli.com

Gerelateerd:

 

0 0 stem
Beoordeel dit artikel
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
Kom shoppen in de NineForNews Webshop. T-shirts, tassen, caps, mokken, en nog veel meer!

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Olaf van Kooten
Olaf van Kooten
8 jaren geleden

Beetje late reactie (die waarschijnlijk niemand zal lezen), maar dit is dus geen tornado. Het is wel een windhoos, maar niet iedere windhoos is een tornado. Dit heeft niets te maken met kracht (hoewel dit wel de definitie is die de media gebruik), maar met de wijze van ontstaan.

Een tornado ontstaat uit een roterende onweersbui (een mesocycloon of supercel). Niet-mesocyclonische windhozen zijn waterhozen, landhozen (de landversie van de waterhoos) en de stofhoos. De windhoos op het filmpje is zo te zien een landhoos of een stofhoos, geen mesocyclonische hoos (=tornado).

x

Check Also

Machocultuur zorgt ervoor dat we met z'n allen veel te lange werkdagen maken. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

Veel te lange werkdagen als gevolg van machocultuur maken ons ziek. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

We maken met z’n allen veel te ...

Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

Een werkweek van 4 uur, dat zou ...

londen

Londen in opstand tegen lockdown: ‘Steek die Nieuwe Wereldorde maar in je r**t’

In Londen waren afgelopen weekend vele duizenden ...

Overvloed

3 Krachtige Stappen om NU een overvloed-mentaliteit te creëren

Wanneer mensen het hebben over overvloed, denken ...

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie anno 2020 wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen.

Stuur jouw ideeBedenk een idee, kreet of one-liner voor op onze producten.

Elke maand kiezen we de beste, leukste of meest originele inzending. En als dat jouw inzending is, win je een T-shirt met jouw idee erop!

1
0
We lezen graag je reactie!x