Homepagina » Binnenland » “De bestaande media zijn ten dode opgeschreven”
"De bestaande media zijn ten dode opgeschreven"

“De bestaande media zijn ten dode opgeschreven”

De bestaande massamedia zijn ten dode opgeschreven. Kranten worden steeds minder gelezen. Omroepen vertegenwoordigen niets meer en ook tv verliest zijn maatschappelijke functie. Dat stelt journalist en schrijver Joost Niemöller.

Om weer enige geloofwaardigheid te krijgen zal de journalistiek volgens hem transparant moeten worden over zijn achtergrond. Hij verwijst naar het programma Pauw, waarin burgerjournalisten die al sinds jaar en dag bezig zijn met het dossier over Joris Demmink, als lastige vliegen opzij werden geschoven door Pauw zelf.

Niemöller merkt op dat er nog veel meer veelzeggende momenten zijn geweest waarop de gevestigde media met veel dedain de internetjournalistiek tegemoet treden. “Critici worden belachelijk gemaakt. Feiten worden niet gecontroleerd. Het zijn sowieso steeds vaker de burgerjournalisten op internet die met feiten komen,” aldus de journalist. “De gevestigde media produceren vooral entertainment om grote groepen kijkers en lezers vast te houden.”

Wantrouwen groeit alleen maar

Dat heeft er bij hem enkele jaren toe geleid dat hij al zijn krantenabonnementen (vijf) heeft opgezegd. “Ook de tv zet ik steeds minder vaak aan. Het is te vermoeiend en leidt tot te grote ergernis.”

Niemöller merkt dat het wantrouwen in de media alleen maar groeit. Maar ondertussen laten mensen zich wel door diezelfde media beïnvloeden. “Ik kan me nog goed de straatinterviews herinneren na de crash van MH17. Bijna iedereen antwoordde iets in trant van ‘de raket kwam van Poetin’. Maar diezelfde mensen zeiden de media niet te vertrouwen.”

Tegengeluiden onzichtbaar

We weten ook steeds minder goed wat de bronnen zijn achter de media. Alles is dezelfde politiek correcte soep geworden, stelt Niemöller. Kranten hebben ook internetversies, maar daar worden reactiemogelijkheden steeds meer beperkt zodat tegengeluiden onzichtbaar worden.

Hij merkt op dat de abonnementen van de kranten al 20 jaar in een dalende lijn zitten. Adverteerders zijn verdwenen, op de redacties wordt ieder jaar bezuinigd. Bij de televisie is het niet veel anders. “Nieuwskanalen halen hun nieuws nu deels van Twitter, omdat de redacties te zeer zijn uitgedund.”

Schijnwerkelijkheid

De journalist denkt dat de bestaande media steeds meer staatsmedia zullen worden, in stand gehouden door de belastingbetalers: het DDR-model, of het model dat George Orwell beschreven heeft. In de media wordt een schijnwerkelijkheid gepresenteerd, terwijl op het internet ondergrondse media bestaan, besluit Niemöller.

[Joost Niemöller]
0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
24 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Arwijn
Arwijn
5 jaren geleden

Het werd wel eens tijd!
Het volk wil echte Journalisme, niet het politiek beïnvloedde propaganda nagepraat dat we de laatste Decennia hebben moeten verdragen.

John
John
5 jaren geleden

Weer een overwinning voor de ‘ondergrondse’ onafhankelijke media.
“You can fool all the people some of the time, and some of the people all the time, but you cannot fool all the people all the time.” Abraham Lincoln

Johan
Johan
5 jaren geleden

Voor goede tv kijken we dus naar het buitenland. Ik vind Duitsland hele goede progamma’s hebben, Belgische tv had een paar dagen geleden een zeldzame goede film. Engeland heeft uitstekende progamma’s, Nederland, waterland,, had vroeger hele goede tv, tegenwoordig meestal gewoon slecht.
Dus je kunt kiezen. Zo ook met de kranten, je kunt Franse kranten lezen, Duitse, Engelse, Spaanse kranten; er is nog gewoon uitstekende journalistiek. Wij Nederlanders zijn dus niet afhankelijk van de Nederlandse journalistiek.

jac
jac
5 jaren geleden

Hehe eindelijk. Ik kijk ook nooit het journaal en de tv blijft lekker uit.

x

Check Also

voetballer

Media: puur ‘toeval’ dat zoveel voetballers plotseling in elkaar zakken

In de afgelopen weken en maanden zijn ...

bpoc2020

Ziekenhuispatiënt haalt uit naar media: ‘Jullie pushen net zo hard mee met die hele vaccinatie-ellende’

Leon (50) werd opgenomen in het Catharina ...

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen en met een andere nieuwe domeinnaam/website terugkomen.

Blijf onafhankelijk! Weet ons altijd te vinden! Abonneer je nu gratis en vrijblijvend op ons telegramkanaal.

Stuur jouw ideeBedenk een idee, kreet of one-liner voor op onze producten.

Elke maand kiezen we de beste, leukste of meest originele inzending. En als dat jouw inzending is, win je een T-shirt met jouw idee erop!

24
0
We lezen graag je reactie!x