Homepagina » Binnenland » “De bestaande media zijn ten dode opgeschreven”
"De bestaande media zijn ten dode opgeschreven"

“De bestaande media zijn ten dode opgeschreven”

De bestaande massamedia zijn ten dode opgeschreven. Kranten worden steeds minder gelezen. Omroepen vertegenwoordigen niets meer en ook tv verliest zijn maatschappelijke functie. Dat stelt journalist en schrijver Joost Niemöller.

Om weer enige geloofwaardigheid te krijgen zal de journalistiek volgens hem transparant moeten worden over zijn achtergrond. Hij verwijst naar het programma Pauw, waarin burgerjournalisten die al sinds jaar en dag bezig zijn met het dossier over Joris Demmink, als lastige vliegen opzij werden geschoven door Pauw zelf.

Niemöller merkt op dat er nog veel meer veelzeggende momenten zijn geweest waarop de gevestigde media met veel dedain de internetjournalistiek tegemoet treden. “Critici worden belachelijk gemaakt. Feiten worden niet gecontroleerd. Het zijn sowieso steeds vaker de burgerjournalisten op internet die met feiten komen,” aldus de journalist. “De gevestigde media produceren vooral entertainment om grote groepen kijkers en lezers vast te houden.”

Wantrouwen groeit alleen maar

Dat heeft er bij hem enkele jaren toe geleid dat hij al zijn krantenabonnementen (vijf) heeft opgezegd. “Ook de tv zet ik steeds minder vaak aan. Het is te vermoeiend en leidt tot te grote ergernis.”

Niemöller merkt dat het wantrouwen in de media alleen maar groeit. Maar ondertussen laten mensen zich wel door diezelfde media beïnvloeden. “Ik kan me nog goed de straatinterviews herinneren na de crash van MH17. Bijna iedereen antwoordde iets in trant van ‘de raket kwam van Poetin’. Maar diezelfde mensen zeiden de media niet te vertrouwen.”

Tegengeluiden onzichtbaar

We weten ook steeds minder goed wat de bronnen zijn achter de media. Alles is dezelfde politiek correcte soep geworden, stelt Niemöller. Kranten hebben ook internetversies, maar daar worden reactiemogelijkheden steeds meer beperkt zodat tegengeluiden onzichtbaar worden.

Hij merkt op dat de abonnementen van de kranten al 20 jaar in een dalende lijn zitten. Adverteerders zijn verdwenen, op de redacties wordt ieder jaar bezuinigd. Bij de televisie is het niet veel anders. “Nieuwskanalen halen hun nieuws nu deels van Twitter, omdat de redacties te zeer zijn uitgedund.”

Schijnwerkelijkheid

De journalist denkt dat de bestaande media steeds meer staatsmedia zullen worden, in stand gehouden door de belastingbetalers: het DDR-model, of het model dat George Orwell beschreven heeft. In de media wordt een schijnwerkelijkheid gepresenteerd, terwijl op het internet ondergrondse media bestaan, besluit Niemöller.

[Joost Niemöller]
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
Kom shoppen in de NineForNews Webshop. T-shirts, tassen, caps, mokken, en nog veel meer!

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
 • John schreef:

  Weer een overwinning voor de ‘ondergrondse’ onafhankelijke media.
  “You can fool all the people some of the time, and some of the people all the time, but you cannot fool all the people all the time.” Abraham Lincoln

  41 likes
 • Arwijn schreef:

  Het werd wel eens tijd!
  Het volk wil echte Journalisme, niet het politiek beïnvloedde propaganda nagepraat dat we de laatste Decennia hebben moeten verdragen.

  36 likes
 • Johan schreef:

  Voor goede tv kijken we dus naar het buitenland. Ik vind Duitsland hele goede progamma’s hebben, Belgische tv had een paar dagen geleden een zeldzame goede film. Engeland heeft uitstekende progamma’s, Nederland, waterland,, had vroeger hele goede tv, tegenwoordig meestal gewoon slecht.
  Dus je kunt kiezen. Zo ook met de kranten, je kunt Franse kranten lezen, Duitse, Engelse, Spaanse kranten; er is nog gewoon uitstekende journalistiek. Wij Nederlanders zijn dus niet afhankelijk van de Nederlandse journalistiek.

  5 likes
 • jac schreef:

  En de krant lees ik ook niet meer. Zo

  17 likes
 • jac schreef:

  Hehe eindelijk. Ik kijk ook nooit het journaal en de tv blijft lekker uit.

  16 likes
 • JW schreef:

  Ik weet niet meer van wie onderstaand citaat is, maar hij/zij heeft de kern te pakken:
  “The media pisses on your pants and tell it’s raining.”

  6 likes
 • Jeroen schreef:

  Kijk al jaren geen TV meer. En de krant lees ik ook niet.

  6 likes
 • Anne schreef:

  Tv kijk ik amper nog. Het nieuws via internet vind ik veel transparanter en soms ook schokkend. Daarom vind ik het goed dat de bestaande media op z’n einde loopt. En ook deze burgerjournalisten waarover geschreven wordt. Ik vind het wel moedig wat zij doen. En dankzij hen kun je erachter komen hoe het werkelijk zit. Wel goed hoor. Wie ik ook goed vind is Nigel Farage en Bernie Sanders.

  4 likes
 • Als je het even helemaal scherp wil hebben is een opmerking als “De bestaande media zijn ten dode opgeschreven” ook een middel is om je doel te bereiken. Men gaat misschien andere bronnen aanboren die allang zijn geïnfiltreerd….denk daar eens over na.

  Bedenk goed dat alles wat op internet gebeurt en gelezen wordt gedomineerd wordt door 1 land, dus ook wat hier geschreven staat.

  4 likes
 • Kalki schreef:

  De journalistiek is staatspropaganda en leiden ze mensen om de tuin. Zo censureren ze alles wat met de Christus van de Nieuwe Tijd te maken heeft; de media is de antichrist aanhanger.

  4 likes
 • Geremy O. schreef:

  Ik heb deze link als eens vaker geplaatst…..

  Alternatieve media begint hier: http://82.221.129.208/ifyouareinamericayouprobablycantseethisy1.html

  Jim Stone, Freelancer, ex nsa.

  1 likes
 • Kalki schreef:

  Oubollige en traditionele verslaggeving krijgen voorrang tov. innovaties.

  3 likes
 • Axmann schreef:

  De voornaamste bron van inkomsten voor kranten, de advertenties, droogt steeds sneller op. Bovendien is de advertentieprijs gerelateerd aan het aantal abonnees: hoe minder abonnees, des te goedkoper de prijs van een advertentie. Het mes snijdt dus aan twee kanten.

  1 likes
 • Freba schreef:

  Gelukkig. Ik word helemaal gek van al dat nieuws. Volgens mij gaan er elke dag Ampexbanden van jaren terug in de afspeelapparatuur.
  Vind die Joost Niemöller ook niets. Een intrigant en onruststoker. Vertrouw hem helemaal niet.

  0 likes
 • x

  Check Also

  pandemie

  Covid-1984: ‘Ze hebben deze pandemie jaren van tevoren gepland’

  De reactie op de pandemie – de ...

  biochemicus

  Biochemicus: ‘De term ‘coronabesmettingen’ is zeer misleidend en zorgt voor grove beleidsfouten’

  In de periode van 22 juni tot ...

  >