Universum

Dit vreemde, diepe gat op Mars kan niemand verklaren. Ook NASA-wetenschappers staan voor een raadsel

Help door dit met iedereen op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Een enorm, diep gat op Mars stelt astronomen al enige tijd voor een raadsel. Het gat is ontdekt met behulp van de Mars Reconnaissance Orbiter (MRO), die de rode planeet al 12 jaar bestudeert.

De opening, die een doorsnee heeft van enkele honderden meters en wordt omringd door bevroren koolstofdioxide, bevindt zich op de zuidpool van Mars.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/07/nexit-nu.png
Verschillende manieren

Volgens ScienceAlert zijn er veel verschillende manieren waarop dergelijke gaten kunnen ontstaan op Mars.

Meteorieten laten kraters achter, lavabuizen vallen ineen waarna diepe openingen ontstaan, overstromingen vormen enorme ravijnen en vulkanen doen ijs smelten waardoor trechters ontstaan.

Het gat is vastgelegd door de HiRISE-camera van de MRO, waarmee de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie vanuit de ruimte één meter grote voorwerpen op het Marsoppervlak kan onderscheiden.

Raadsel

Niemand kan met zekerheid zeggen door wie of wat de opening is gemaakt. NASA staat nog altijd voor een raadsel.

De MRO stuurt sinds maart 2006 gedetailleerde foto’s van de rode planeet naar de aarde. Bekijk hier een hogeresolutieversie van de foto.

Bekijk het filmpje hieronder:

[ScienceAlert]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je dit artikel belangrijk?
Deel het met anderen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

17 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Jeff
Jeff
6 jaren geleden

dat is toch niet zo raar, we kunnen nog maar heel weinig verklaren en van dat wat we denken te weten is veelal gebaseerd op aannames.

weg met ons
weg met ons
6 jaren geleden

Zie meerdere (nep)gaten, maar het grootste zal wel het begrotingsgat zijn bij NASA. Even wat marsfoto’s fabriceren en zo de spanning van het misterie wat opvoeren en de kassa kan weer rinkelen?

Alles wat die Amerikanen doen is vaker nep dan realiteit of waarheid. Amerika is een leuk land met veelal aardig volk, netjes geroofd van de autochtone bevolking die werden opgesloten in concentratiekampen of vermoord. (ausradiert). Als je nu werkelijk het wilt hebben over discriminatie en waar dit is begonnen met veel bloedvergieten, dan kon dat wel eens het aanvangspunt zijn geweest.

Renegate
Renegate
6 jaren geleden

Een gat op de zuidpool is gewoon een ingang van ook deze holle planeet.

Maarten V
Maarten V
6 jaren geleden

Niet zo raar. Het is gewoon ijs op de bodem van de krater dat ooit is ontstaan door een meteoriet ─ of misschien door een kernbom van de marsmannetjes zo’n miljoen jaar geleden, hé? 😉 ─. Het ziet er in elk geval uit als een kogelgat. Dus die “harde” meteoriet is misschien heel diep kunnen doordringen in de mantel van Mars.

Back to top button
17
0
We lezen graag je reactie!x