
Een enorm, diep gat op Mars stelt astronomen al enige tijd voor een raadsel. Het gat is ontdekt met behulp van de Mars Reconnaissance Orbiter (MRO), die de rode planeet al 12 jaar bestudeert.
De opening, die een doorsnee heeft van enkele honderden meters en wordt omringd door bevroren koolstofdioxide, bevindt zich op de zuidpool van Mars.
Verschillende manieren
Volgens ScienceAlert zijn er veel verschillende manieren waarop dergelijke gaten kunnen ontstaan op Mars.
Meteorieten laten kraters achter, lavabuizen vallen ineen waarna diepe openingen ontstaan, overstromingen vormen enorme ravijnen en vulkanen doen ijs smelten waardoor trechters ontstaan.
Het gat is vastgelegd door de HiRISE-camera van de MRO, waarmee de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie vanuit de ruimte één meter grote voorwerpen op het Marsoppervlak kan onderscheiden.
Raadsel
Niemand kan met zekerheid zeggen door wie of wat de opening is gemaakt. NASA staat nog altijd voor een raadsel.
De MRO stuurt sinds maart 2006 gedetailleerde foto’s van de rode planeet naar de aarde. Bekijk hier een hogeresolutieversie van de foto.
Bekijk het filmpje hieronder:
dat is toch niet zo raar, we kunnen nog maar heel weinig verklaren en van dat wat we denken te weten is veelal gebaseerd op aannames.
Zie meerdere (nep)gaten, maar het grootste zal wel het begrotingsgat zijn bij NASA. Even wat marsfoto’s fabriceren en zo de spanning van het misterie wat opvoeren en de kassa kan weer rinkelen?
Alles wat die Amerikanen doen is vaker nep dan realiteit of waarheid. Amerika is een leuk land met veelal aardig volk, netjes geroofd van de autochtone bevolking die werden opgesloten in concentratiekampen of vermoord. (ausradiert). Als je nu werkelijk het wilt hebben over discriminatie en waar dit is begonnen met veel bloedvergieten, dan kon dat wel eens het aanvangspunt zijn geweest.
Een gat op de zuidpool is gewoon een ingang van ook deze holle planeet.
Niet zo raar. Het is gewoon ijs op de bodem van de krater dat ooit is ontstaan door een meteoriet ─ of misschien door een kernbom van de marsmannetjes zo’n miljoen jaar geleden, hé? 😉 ─. Het ziet er in elk geval uit als een kogelgat. Dus die “harde” meteoriet is misschien heel diep kunnen doordringen in de mantel van Mars.