Mens en Dier

De geheugencapaciteit van ons brein is 10 keer groter dan altijd is gedacht

Help ons door dit met kennissen op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

De geheugencapaciteit van ons brein is tien keer zo groot dan altijd is gedacht. Dat stellen Amerikaanse wetenschappers die de opslagcapaciteit van synapsen, die verantwoordelijk zijn voor het opslaan van herinneringen, hebben onderzocht.

Onze herinneringen en gedachten zijn het gevolg van patronen van elektrische en chemische activiteit in de hersenen. Veel activiteit vindt plaats rond de vertakkingen van zenuwcellen.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/09/banner8.png
Petabyte

Elke zenuwcel kan via duizenden synapsen zijn verbonden met duizenden andere zenuwcellen. De geleiding van prikkels tussen zenuwcellen vindt plaats via neurotransmitters. Elke zenuwcel produceert zijn eigen neurotransmitter. De werking van synapsen is nog steeds een mysterie. Als ze niet goed werken kunnen er verschillende neurologische aandoeningen ontstaan.

De onderzoekers kwamen tot de ontdekking dat een synaps gemiddeld 4,7 bits aan informatie kan bevatten. Dat betekent dat het menselijk brein een capaciteit heeft van één petabyte. Dat is bijna net zoveel als het hele internet. Een petabyte aan informatie komt overeen met een 1,8 kilometer hoge toren van gestapelde cd-romschijven of 42.400 blu-rayschijven.

Op zijn kop

“De ontdekking zet de wereld van de neurowetenschap op zijn kop,” zei professor Terry Sejnowski van het Salk Institute for Biological Studies in Californië. Eerder werd gedacht dat synapsen in de hippocampus slechts één tot twee bits aan informatie konden opslaan.

De resultaten verklaren ook waarom het brein zo verrassend efficiënt is. Een volwassen brein kan buitengewoon veel gegevens opslaan, maar genereert gemiddeld slechts 20 watt.

Het onderzoek is gepubliceerd in eLife.

Ontdek hieronder hoe synapsen werken:

[Salk]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je dit goed?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

15 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Arwijn
Arwijn
8 jaren geleden

In mijn visie kan niemand kan ooit iets vergeten, je kunt enkel de herinnering verdoezelen of voor jezelf verstoppen. Ook kun je bij minder bijzondere herinneringen ze kwijtraken in een zee van dezelfde type herinneringen.

J@n
J@n
8 jaren geleden

Opmerking in het artikel “Dat betekent dat het menselijk brein een capaciteit heeft van één petabyte. Dat is bijna net zoveel als het hele internet” Zou toch maar eens gaan verdiepen hoeveel dat is…op internet staat echt heel veel meer……..hoef alleen maar te verwijzen naar usenet.

vakantie
vakantie
8 jaren geleden

“Amazone-indianen zeggen dat zich in onze planeet een onbekende wereld bevindt”
Met de VRUCHT (…het binnenste van de aarde. Ze geloofden ook dat ze Washacá, de Boom des levens, hadden ontdekt.) kan men het hoogste IQ bereiken, vermoed ik. Enkel voor mensen met een bewijs van goed gedrag en zeden (ruim opgevat en binnen de 51 procent).

Berenbotje
Berenbotje
8 jaren geleden

Maar beter dat mensen dingen vergeten, anders blijven ze eeuwig wraakzuchtig.

Back to top button
15
0
We lezen graag je reactie!x