Het RIVM benadrukt dat het voor risicogroepen belangrijk is om tussen half oktober en half november de griepprik te halen. Door de prik is de kans kleiner dat iemand griep krijgt en als de ziekte toch voet aan de grond krijgt, verloopt die vaak milder en is er een kleinere kans op complicaties zoals longontsteking, aldus het RIVM.
Hoewel overheden ouderen en kwetsbare groepen nog altijd oproepen voor hun jaarlijkse griepprik, stapelt het bewijs dat het vaccin niet werkt zich steeds verder op. Volgens de website van de National Health Service (NHS), het Britse openbare gezondheidszorgstelsel, hebben onderzoeken aangetoond dat de griepprik een effectieve bescherming biedt tegen de griep. Op het eerste gezicht lijkt dit waar. Onderzoekers hebben een analyse gedaan van 31 studies naar het griepvaccin in de periode 1967-2011. Zij concludeerden dat de inenting hielp in 67 procent van de gevallen, vooral bij hiv-positieve volwassenen met een verzwakt immuunsysteem.
Ook beschermde hij 70 procent van de gezonde volwassenen tussen de 18 en 46 jaar, en 66 procent van de gezonde kinderen tussen 6 en 24 maanden oud. Wrang genoeg had hij het minste effect bij de ouderen – de meest kwetsbare groep. Iemand van 65 jaar of ouder heeft zo’n 10 keer meer kans om aan symptomen van de griep te overlijden dan iemand in de leeftijdscategorie 50-64, zelfs mét vaccinatie.
Tot wel 50 procent van alle sterfgevallen aan influenza en longontsteking onder ouderen treedt op ondanks de griepprik. Overheden presenteren de jaarlijkse griepprik als iets wat elke oudere zou moeten krijgen, terwijl er vrijwel geen bewijzen zijn die deze overoptimistische opvatting ondersteunen.
De meeste studies met een positieve uitkomst waren betaald door de fabrikant van het vaccin en die kunnen niet blindelings worden vertrouwd. Bij het beoordelen van 274 vaccinstudies werd ontdekt dat de door de fabrikant gesponsorde allemaal tot de conclusie kwamen dat het vaccin werkte. In de onafhankelijk gefinancierde studies bleek de eindconclusie negatief.
Het is eigenlijk heel begrijpelijk dat de griepprik niet werkt. Een virus is dynamisch en verandert constant, en er zijn meer dan 200 virussen die griep en griepachtige aandoeningen kunnen veroorzaken. Een griepvirus kan tot een miljoen keer vaker muteren dan een DNA-virus.
De website van de National Health Service staat bol van de klachten van mensen die zich in voorgaande jaren hebben laten inenten en dat omschrijven als ‘de slechtste beslissing die ze ooit hebben genomen’. Veel van hen leden aan slopende bijwerkingen van de prik, die op zich erger waren dan de griep zelf en de meesten klaagden over verkoudheid en pijn op de borst of duizeligheid na afloop.
Erger is dat de griepprik het syndroom van Guillain-Barré kan veroorzaken, waarbij het immuunsysteem het perifeer zenuwstelsel aanvalt. De ernstigste gevallen daarvan leiden tot verlamming en kunnen ongeneeslijk zijn. Dit syndroom komt voor bij één op de miljoen gevaccineerde mensen.
Kinderen met een verzwakt immuunsysteem moeten eigenlijk ieder jaar een griepprik krijgen, maar dat vaccin kan hen juist vatbaarder maken voor gevaarlijkere virussen en epidemieën. Het standaardgriepvaccin verzwakt hun immuunsysteem namelijk nog meer. Dat doet het door verstoring van de productie van killer-T-cellen, die onderdeel zijn van de natuurlijke afweer van het lichaam tegen virussen.
Aan het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam hebben wetenschappers ontdekt dat het T-celgehalte veel hoger is bij kinderen die de jaarlijkse griepprik niet hebben gekregen. Zij vrezen dat deze standaardinenting met het griepvaccin een generatie van kinderen creëert die alleen maar vatbaarder is voor griepuitbraken en pandemieën.
Uit een onderzoek van het RIVM blijkt dat slechts een kleine minderheid van de medewerkers in de gezondheidszorg zich laat inenten tegen de griep. In de winter van 2012-2013 haalde gemiddeld 13 procent van alle artsen, verplegers en ander medisch personeel een griepprik.
Het Radboudumc meldde onlangs dat voor het vijfde jaar op rij minder mensen een griepprik hebben gehaald. In 2013 besloot 59,6 procent van de mensen die daarvoor waren opgeroepen een prik te halen. In 2012 was dat nog 62,4 procent.
Hoewel artsen erop attent zijn gemaakt dat de standaardgriepprik niet effectief is, blijven overheden miljoenen uitgeven aan de ineffectieve vaccinatie en zijn ze het publiek blijven misleiden. De enige manier om die praktijken voor eens en voor altijd te stoppen is onder ouderen goed opgezette trials op te zetten, maar onderzoekers vrezen dat niemand dat wil doen.
Nieuwe onzichtbaarheidsmantel maakt gaten in de tijd
Hoe Amerika verslaafd is geraakt aan legale heroïne (video)
Tunnelvisie: plannen voor ondergronds park in New York
Klaus Schwab in 2017: ‘Wij zijn er heel trots op dat wij kabinetten binnendringen’
MH17: Een slecht geregisseerde politieke operette waarin het verhullen van de waarheid centraal lijkt te staan
‘Het regeerakkoord ligt er allang. Klaus Schwab heeft het geschreven’
Archeologen restaureren oude Mayastad Dzibanche (video)
Huisarts krijgt dreigende brief van inspectie op de mat na kritiek op beleid: ‘Zo houden ze je in het gareel’
Tijdreizen is mogelijk en deze natuurkundige laat zien hoe