Wetenschap

De Indiase wijsgeer die 2600 jaar geleden de atoomtheorie ontwikkelde

Help ons door deze info met anderen op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

De Engelse scheikundige John Dalton (1766-1844) is vooral bekend van zijn atoomtheorie. Zo’n 2500 jaar voordat Dalton geboren werd, ontwikkelde de Indiase wijsgeer en filosoof Acharya Kanad echter al een atoomtheorie.

Acharya Kanad werd in 600 voor Christus geboren in de Indiase deelstaat Gujarat. Zijn echte naam was Kashyap. Tijdens een pelgrimstocht zag hij hoe duizenden pelgrims de straten bezaaiden met bloemen en rijstkorrels.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/05/geert-pieter-dilan.png

Kashyap was gefascineerd door kleine deeltjes en begon de rijstkorrels op te rapen. Er verzamelde zich een menigte om hem heen. Sommigen vroegen de man waarom hij rijstkorrels opraapte. Kashyap zei dat de individuele korrels misschien waardeloos lijken, maar dat een verzameling van zo’n honderd korrels iemands maaltijd kan zijn. Vele maaltijden kunnen een heel gezin voeden en de mensheid als geheel bestaat uit vele gezinnen. Daarom was een enkele rijstkorrel volgens Kashyap net zo belangrijk als alle rijkdommen in de wereld. Vanaf die dag noemden mensen hem ‘Kanad’; ‘Kan’ is ‘kleinste deeltje’ in het Sanskriet.

Anu (atoom)

Kanad begon zijn voedsel te delen in steeds kleinere stukjes. Op een bepaald moment kon hij het niet verder delen. Hij kwam met het idee van een deeltje dat niet verder gedeeld kan worden. Hij noemde die onzichtbare materie Parmanu of anu (atoom).

Acharya Kanad stelde dat deze onzichtbare materie niet met het blote oog kon worden gezien. Twee Parmanu die tot dezelfde groep behoorden, vormden samen een dwinuka (binaire verbinding).

Kanad suggereerde dat verschillende combinaties Parmanu verschillende substanties vormden. Hij stelde ook dat atomen op bepaalde manieren kunnen worden gecombineerd om chemische veranderingen te bewerkstelligen. Als voorbeeld noemde hij het rijpen van fruit.

Acharya Kanad schreef een boek over zijn onderzoek: ‘Vaisheshik Darshan’. Hij werd bekend als ‘de vader van de atoomtheorie’. In het Westen werd het atomisme voor het eerst gevolgd door de Grieken Leucippus en Democritus. Indiase boeddhisten hebben op substantiële wijze bijgedragen aan het atomisme. Kanad zei: “Elk object bestaat uit atomen die op hun beurt moleculen vormen.”

[Ancient Origins]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je dit artikel interessant?
Deel het met anderen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

7 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Kalki
Kalki
9 jaren geleden

Is zijn kennis in de Veda’s opgenomen?

Pascal
Pascal
9 jaren geleden

Uit onderzoek van History Chanel is gebleken dat 12.000 jaar geleden al een nucleaire explosie in India geweest moet zijn.

Kan het filmpje nu even niet vinden maar het is er wel.

Henk001
Henk001
9 jaren geleden

De suggestie wordt gewekt dat Griekse natuurfilosofen als Demokritos hun atomenleer van deze Kanad hebben overgenomen en niet zelf hebben bedacht. Is dat een aanname of zijn daar ondersteunende bronnen voor?

No Name
No Name
9 jaren geleden

“Hij noemde die onzichtbare materie Parmanu of anu (atoom).
Nee, hij noemde het molecule
“He called that indivisible matter anu, i.e. molecule, which was misinterpreted as atom

Back to top button
7
0
We lezen graag je reactie!x