Binnenland

De Jonge en Van Huffelen kondigen stevige nieuwe maatregelen aan tegen ‘desinformatie’, dit zijn de meest opvallende

Help mee door dit met je kennissen op je social media te delen!

De verspreiding van ‘desinformatie’, uit zowel binnen- als buitenland, vormt een groot risico voor het vrije en open debat, schrijven staatssecretaris Alexandra van Huffelen en minister Hugo de Jonge in een Kamerbrief.

Ze komen met stevige nieuwe maatregelen om de verspreiding van ‘desinformatie’ tegen te gaan.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/07/nexit-nu.png

De verspreiding van ‘desinformatie’ in omvang en intensiteit is toegenomen en het kabinet vindt dit een zorgelijke ontwikkeling, schrijven Van Huffelen en De Jonge. Het kabinet vindt dat er meer nodig is om de ondermijnende impact van ‘desinformatie’ tegen te gaan.

‘Feitelijk onjuiste boodschappen’

Ze verwijzen naar de AIVD, NCTV en politie, die signaleren dat ‘onze democratische rechtsorde onder druk komt te staan door de verspreiding van een angstaanjagend vijandbeeld van een kwaadaardige elite die uit is op onderdrukking, slavernij en moord’.

De verspreiding van deze feitelijk onjuiste boodschappen tast het vertrouwen in de wetgevende, uitvoerende en rechtsprekende macht, de traditionele media en de wetenschap aan, beweert het tweetal.

Ze beklagen zich daarnaast over het feit dat de vaccinatiegraad daalt door ‘de verspreiding van desinformatie over vaccinaties’.

Ministerie van Waarheid

Dan de maatregelen. Wat vooral in het oog springt: het kabinet wil ‘factchecken’ als essentieel onderdeel van de maatschappij stimuleren, waarbij de ‘onafhankelijkheid’ van ‘factcheckers’ gewaarborgd moet blijven.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken geeft daarom een aanvullende subsidie aan het consortium Benedmo, zodat het ‘factcheckers’-netwerk in Nederland wordt versterkt.

Benedmo is een Vlaams-Nederlandse samenwerking tegen ‘desinformatie’ die wordt gefinancierd door de Europese Unie. Oftewel: de censuurbrigade van de EU. Of nog beter: het Ministerie van Waarheid. Er lopen ook lijntjes tussen terreurbestrijder NCTV en Benedmo.

‘Onafhankelijk’

Bij deze ‘factcheckers’ zitten ook mensen van Pointer (KRO-NCRV), het door westerse inlichtingendiensten betaalde Bellingcat en universiteiten.

Het kabinet onderzoekt samen met Benedmo welke potentiële financieringsmodellen factcheckers onafhankelijk en duurzaam laten functioneren. Ja, echt.

Ook wordt ingezet op maatregelen om verspreiders en verspreiding van ‘desinformatie’ tegen te gaan, weerbaarheid van burgers te versterken en kennisontwikkeling van de problematiek.

Over de auteur: Robin de Boer is economisch geograaf. Volg hem hier op Substack.

4.8 190 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je deze info waardevol?
Deel het met anderen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

214 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Kiekedief
Kiekedief
1 maand geleden

Verbeter de wereld ,en begin vooral bij JEZELF !!

Cok
Cok
1 maand geleden

Nog ff gauw regelen voordat er een ander kabinet zit! jaja wij zijn zo democratisch!

hoogtijd
hoogtijd
1 maand geleden

Wordt het niet eens tijd dat de burgers maatregelen aankondigen tegen desinformtie die de Jonge en van Huffelen verspreiden.

watermolen
watermolen
1 maand geleden

Laat ze gewoon wachten tot het nieuwe kabinet is aangetreden. In deze twee mensen is totaal geen vertrouwen. De Jonge en Van Huffelen hebben zelf ontzettend veel desinformatie verspreid!

Back to top button
214
0
We lezen graag je reactie!x