Homepagina » Archeologie » VIDEO: Enorm prehistorisch bouwwerk in Israël stelt archeologen voor raadsel
VIDEO: Enorm prehistorisch bouwwerk in Israël stelt archeologen voor raadsel

VIDEO: Enorm prehistorisch bouwwerk in Israël stelt archeologen voor raadsel

Een reusachtig prehistorisch bouwwerk in het noorden van Israël, bijgenaamd Stonehenge van de Levant, blijft een groot raadsel.

Galgal Refaim (Hebreeuws voor ‘rad van geesten’) is de grootste en oudste structuur van steen in het Midden-Oosten. Het bouwwerk bestaat uit meer dan 42.000 basaltblokken en is meer dan 5000 jaar oud.

De vindplaats is gehuld in mysterie en experts kunnen maar niet achterhalen waar de structuur voor werd gebruikt. Het bouwwerk bevindt zich in de Golanhoogten en bestaat uit metershoge concentrische cirkels in de vorm van een labyrint.

Zonnewende

Tijdens de winter- en zomerwende schijnt het zonlicht precies door enkele gaten in de stenen. Om die reden denken sommige archeologen dat de structuur werd gebruikt als een soort kalender. Anderen denken dat Galgal Refaim werd gebruikt voor astronomische doeleinden.

De zes meter hoge grafkamer in het midden van de structuur doet sommige experts vermoeden dat er belangrijke mensen werden begraven. In de jaren zestig werden er voor het eerst opgravingen verricht.

Handvol

Hoewel beroemde prehistorische bouwwerken zoals Stonehenge, Chichén Itzá en Machu Picchu ieder jaar zo’n vier miljoen toeristen weten te lokken, brengt slechts een handvol mensen een bezoek aan Galgal Refaim. De meeste Israëliërs weten zelfs niet eens dat het bouwwerk bestaat.

Dat komt misschien omdat er weinig over wordt geschreven, omdat de cirkels alleen goed vanuit de lucht zichtbaar zijn of omdat het Israëlische leger doordeweeks in het gebied traint en mensen alleen in het weekend of op feestdagen welkom zijn.

[Israel21c]
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
Kom shoppen in de NineForNews Webshop. T-shirts, tassen, caps, mokken, en nog veel meer!

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
 • Lijkt ons kabinet wel:
  Onzichtbaar
  Niemand weet waar het voor dient
  Door de week niet bereikbaar want dan zijn ze met Brussel bezig
  Gemiddelde Nederlander kent ze ook niet

  26 likes
 • Bob schreef:

  Zuid Afrika legt er letterlijk vol mee en Micheal Tellinger geeft daar hele mooie presentaties over. Hij legt ook uit dat er krachten uit de aarde komen dat als je erin stapt dat je GSM en GPS geheel wegvalt. Het is interessant maar niet nieuw meer.

  4 likes
 • atomnics schreef:

  Michael Tellinger : Ancient technology and the Ubuntu movement

  https://www.youtube.com/watch?v=gcD1h9DYitg

  zeer intresant, whats going on here?
  ik denk dat het te maken heeft met het beinvloeden van mensen hun bewustzijns. via frequenties. in zuid afrika worden deze figuren uniek dat wel geen 1 van die figuren zijn hetzelfde het zou zo maar kunnen dat het gebruikt wordt om de mens slaaf te houden voor goud mining.

  3 likes
 • Droogtrommel schreef:

  Ik vermoed dat hij gebruikt werd voor kalender en astronomische doeleinden.

  3 likes
 • atomnics schreef:

  goudkoorts?

  0 likes
 • x

  Check Also

  trump

  Trump doet wat niemand mogelijk achtte: 3 historische vredesdeals in 29 dagen

  Israël, Bahrein en de Verenigde Arabische Emiraten ...

  artsen

  Waarom er minder patiënten sterven als artsen staken

  Er is onlangs een einde gemaakt aan ...

  >