Binnenland

De meedogenloze mondkapterreur van Alexander Pechtolds CBR: lak aan mensen met beperking

Help mee door dit artikel met vrienden op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Het CBR (Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen) heeft een geheel eigen interpretatie van de coronamaatregelen bedacht, die ingaat tegen de richtlijnen van de Rijksoverheid, en waarbij geen ruimte is voor mensen die geen mondkap kunnen verdragen. Dit leidt tot een verraderscultuur onder rij-instructeurs en -examinatoren, onder druk gezette en uitgeputte rij-instructeurs en uitsluiting van rijleskandidaten en instructeurs die ondanks een medische beperking prima in staat zouden zijn om veilig aan het verkeer deel te nemen. Het CBR heeft lak aan astma-, hooikoorts- en psoriasispatiënten.

Van alle varianten met betrekking tot de interpretatie over het dragen van mondkapjes lijkt die van het CBR het meest extreem: zowel lesnemers als lesgevers dragen een mondkap. Altijd. Artsenverklaringen kunnen voor mensen met medische beperkingen geen soelaas bieden. Zij kunnen simpelweg geen rijles nemen en geen praktijkexamen afleggen. Er geldt een zero-tolerance regime.

Instructeurs vertellen dat zij onmogelijk van ’s morgens vroeg tot aan het einde van de lessen met een mondkap kunnen rijden. Zij klagen steevast over vermoeidheid en een lager concentratieniveau, met alle gevolgen van dien voor hun gezondheid én de verkeersveiligheid.

Zij hebben zich volgens welingelichte bronnen georganiseerd in een belangenvereniging, maar het CBR blijkt onvermurwbaar. Sterker nog, de redactie heeft een brief van één van de circa 15 examenmanagers in bezit, waarin gedreigd wordt dat er strenger wordt opgetreden als het “hygiëneprotocol” niet wordt nageleefd, en (…) consequentie is dat examens niet zullen worden afgenomen.

Dit ondanks een reactie van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, waarin dr. ir. Geertje Hegeman, als antwoord op een e-mail van een rij-instructeur het volgende schrijft:

Het kabinet heeft sinds 1 december 2020 het dragen van een mondkapje verplicht gesteld voor onder meer contactberoepen zoals rij-instructeurs. Er geldt hiervoor een uitzondering als mensen, bijvoorbeeld om gezondheidsredenen zo’n kapje niet kunnen dragen, zie Mondkapjesplicht voor mensen met een beperking of ziekte.

Dit is de exacte tekst van de Rijksoverheid waaraan in het begin van dit artikel is gerefereerd en laat weinig aan de verbeelding over. Volgens ingewijden worden de regiomanagers door de algemeen directeur echter gedwongen om op naleving van de CBR-interpretatie van de coronamaatregelen toe te zien. En deze algemeen directeur is niemand minder dan Alexander Pechtold, voormalig lijsttrekker van de D66. Deze functie, waarvoor hij volgens het jaarverslag van het CBR een salaris van €192.557 per jaar ontvangt, is hem toevertrouwd nadat hij als gevolg van een relatieschandaal en een verzwegen penthouse het politieke veld moest ruimen.

Verdorven cultuur

Ademvrij.NU heeft contact met enkele rijschoolhouders gehad. Rode draad van deze gesprekken is de naar verluidt verdorven cultuur binnen het CBR waarbij instructeurs streng gecontroleerd worden op naleving van het mondkapjesregime.

De mondkap mag bij leerling en instructeur eventjes af tijdens consumpties, maar indien zij meerdere keren achter elkaar op het CBR-terrein zonder mondmasker worden waargenomen volgt naar verluidt een waarschuwing door CBR-personeel, al dan niet in de hoedanigheid van examinatoren. En het zou in de praktijk ook al voorgekomen zijn dat praktijkexamens als gevolg van schending van het CBR-regime zijn geannuleerd.

Wij hebben ook vernomen dat – al dan niet om concurrentie uit te schakelen – instructeurs die zich niet aan de regels houden, worden verraden. De één zijn dood is de ander zijn brood.  Zondaars worden bestraft door middel van examenverbanning. Leerlingen van deze rijscholen mogen dan enige tijd geen praktijkexamen doen. Het zijn middeleeuwse praktijken die worden toegepast.

Verscherpt toezicht

Naar de redenen voor het strikte CBR-beleid kan alleen worden gegist. Het CBR staat onder verscherpt toezicht door minister Van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en moet de wachtlijst voor het praktijkexamen verkorten. Zou dat er iets mee te maken hebben? Hoe minder kandidaten voor een praktijkexamen worden aangemeld, des te gemakkelijker het lukt om de vereisten met betrekking tot de wachtlijstverkorting te realiseren. Jammer dan, voor al die rijlesleerlingen, veelal jongeren, die een mondkap niet kunnen verdragen.

Wat ook kan meespelen is dat het CBR als overheidsinstantie een monopolie heeft op het verstrekken van rijvaardigheidsbewijzen. Nederlanders hebben voor het behalen van een rijbewijs simpelweg geen alternatief. Het CBR kan zich onbuigzaam opstellen, dus doet dat ook.

Dit monopolie is ook van toepassing op de rij-instructeurs. Uit angst om geen leerlingen voor het praktijkexamen te mogen aanmelden houden ze zich – al is het maar voor de schijn – aan de opgelegde regels. En zij zouden bovendien te ongeorganiseerd zijn om als blok tegen het CBR op te staan.

Meedogenloos

Wat de reden van het beleid ook is, het is zeker meedogenloos. Er worden geen uitzonderingen gemaakt voor long- en psoriaspatiënten of mensen met astma of hooikoorts. Dit dus in tegenstelling tot de richtlijnen van de overheid en de voornoemde reactie vanuit het ministerie.

Los van de overheidsrichtlijnen is er een overweldigende hoeveelheid wetenschappelijk materiaal waaruit blijkt dat mondkapjes niet werken, of zelfs leiden tot een grotere virusverspreiding, en schadelijke effecten hebben op de geestelijke en lichamelijke gezondheid van mensen. Zeker het langdurig dragen van mondneusmaskers, zoals de rij-instructeurs moeten doen, kan leiden tot gezondheidsschade, zoals ook is erkend door de rechter en de landsadvocaat in de rechtszaak van de stichting Ik Wil Gewoon Naar School tegen de mondkapplicht.

Ademvrij.NU heeft het CBR om een reactie gevraagd. Het CBR heeft tegenover ons bevestigd dat zijn mondkapbeleid geen uitzonderingen toestaat.

Dit artikel verscheen oorspronkelijk op Ademvrij.NU.

4.8 38 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze informatie goed?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
76 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
ProAsfalt
ProAsfalt
11 maanden geleden

Het volk houdt wel van een beetje masochisme gelet op hun stemgedrag.

John
John
11 maanden geleden

Pechtold -D66- doet precies wat Kaag wil. alles onder de knoet.

willemwakker
willemwakker
11 maanden geleden

➽ .. mond(/neus!)kap = gekkehuis-bevorderende samen-leving ..

Annette
Annette
11 maanden geleden

Wat een zieke, doodzieke maatschappij is dit geworden. Nu moet ik wel zeggen, dat ik van dat omhooggevallen stuk vreten van een Alexander Pechhold niets anders verwacht. Sowieso al absurd dat iemand na een relatieschandaal en het cadeautje in de vorm van een penthouse DAAR terechtgekomen is. Het is dus duidelijk een aanbeveling als je rücksichtslos bent. DAN ben je de juiste persoon op de juiste plek.
Vreselijk voor al die (jonge) mensen die daardoor geen rijbewijs kunnen halen. OOK voor de rijinstructeurs is het een hard gelag.
Er is één lichtpuntje (cynismeknop AAN): als ik de signalen goed heb opgevangen, is het toch de bedoeling dat binnen niet al te lange tijd het klootjesvolk niet meer met een auto de weg op mag. Allemaal met het excuus van zó slecht voor het klimaat, milieu en wat al niet meer.
Uiteraard geldt dit natuurlijk niet voor de “welgestelden”: die mogen zoveel zij willen vliegen, autorijden.

Back to top button
Waarom Doneren?

Grote adverteerders, zoals Google, Microsoft, Taboola en anderen wilden steeds meer bepalen wat wij wel en niet op onze site plaatsten. Zij zijn onmiskenbaar verbonden aan de elite die ziekmakende censuur toepast. Om die reden hebben wij alle samenwerking met dat soort criminele adverteerders per direct gestopt.

Om te kunnen blijven bestaan hebben wij financiële hulp nodig van de lezer. NineForNews is er vóór jou. Zonder jouw steun is er geen NineForNews.

Help ons financieel met een vrijwillige bijdrage, zodat we je kunnen blijven informeren over dingen die op social media en de mainstream media zwaar gecensureerd worden.

Help ons! Help jezelf! En help je medemens! Doe nu een vrijwillige bijdrage.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen en met een andere nieuwe domeinnaam/website terugkomen.

Blijf onafhankelijk! Weet ons altijd te vinden! Abonneer je nu gratis en vrijblijvend op ons telegramkanaal.

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

76
0
We lezen graag je reactie!x