Financieel

De moeder van alle economische crises ligt op de loer, waarschuwt econoom

Help door dit artikel met iedereen op je social media te delen!

Econoom Nouriel Roubini waarschuwt voor een economische crisis waar beleidsmakers waarschijnlijk niets tegen kunnen doen.

Hij wijst erop dat de totale schuld is gestegen naar 350 procent van het bbp. In 1999 was dat nog 200 procent. De Verenigde Staten komen uit op 420 procent, China op 330 procent.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/05/eu-dictatuur-of-nexit.png

De onhoudbare schuldratio heeft banken, grote bedrijven, huishoudens, landen, schaduwbanken en overheden volgens de econoom veranderd in ‘insolvente zombies’. De lage rente hield deze trend de afgelopen jaren in stand.

Financiële Dawn of the Dead

Nu de inflatie begint te stijgen, is er een einde gekomen aan de ‘financiële Dawn of the Dead’, stelt Roubini. Nu de rente omhoog gaat om de inflatie te bestrijden, worden de ‘zombies’ geconfronteerd met sterk stijgende kosten.

De Amerikaanse Fed heeft de rente die banken elkaar in rekening brengen voor leningen verhoogd naar een bandbreedte tussen 3,75 en 4 procent. Door die hogere rentes wordt het ook duurder om geld te lenen voor bedrijven en huishoudens, waardoor minder geld de economie in stroomt.

Door de inflatie hebben huishoudens minder te besteden en daalt de waarde van onder meer huizen en aandelen. Dit alles geldt ook voor bedrijven, financiële instellingen en overheden.

Moeder van alle economische crises

We krijgen te maken met een ‘diepe, langdurige recessie’ bovenop een hevige financiële crisis, waarschuwt Roubini. “De moeder van alle economische crises ligt op de loer, en beleidsmakers kunnen daar weinig tegen doen.”

Harvard-professor Larry Summers deed onlangs een soortgelijke voorspelling in een interview met Bloomberg. Hij wees erop dat het veel moeilijker zal zijn om de inflatie te beteugelen omdat consumenten op een bepaald moment door hun spaargeld heen zijn, waarna de consumptie daalt. Dat zal volgens Summers leiden tot een forse economische neergang.

[The Epoch Times]

4.8 82 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze informatie belangrijk?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

61 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Pieter
Pieter
1 jaar geleden

Het zijn allemaal georkestreerde crises om chaos te creëren zodat agenda 2030 erdoor gedrukt kan worden, sterker nog dat mensen er uit nood om gaan smeken.
,

The Age
The Age
1 jaar geleden

Ik houd het kort. Recessie en economische neergang is óok de bedoeling. Alles volgens plan.

Joop Visser
Joop Visser
1 jaar geleden

Miljarden prikdoden, miljard hongerdoden (Afrika, Azie). De economie wordt zo geheel opnieuw opgetuigd. Veel minder consumenten, veel minder bedrijven nodig. Hoe ernstig het wordt hangt af van wie er dood gaan. Over de hele wereld zijn praktisch alle medici en ander personeel 4 x geinjecteerd. Dat is ernstig. Gezien het optreden van de politie, zijn de prikdoden niet ernstig bij politie. De vraag is of de essentiele diensten door kunnen gaan. Zo ja, hebben de overlevenden een paradijs tegemoet te zien, zo neen, gaan we allemaal dood.

Locke
Locke
1 jaar geleden

Alleen al de opmerking van de BIS, hidden or lost over 80 trillion of balance FX swaps zegt genoeg over de universele zwendel waar de fijnproevers zich van bediend hebben, zegt genoeg over het failliet dat de Kerstman als cadeautje met de slee op glad ijs komt brengen, heeft een beetje last van Global warming.

Back to top button
61
0
We lezen graag je reactie!x