Homepagina » Natuur en Milieu » De Monsanto-methode: “Het is net als Risk, je neemt langzamerhand de planeet over”
De Monsanto-methode: "Het is net als Risk, je neemt langzamerhand de planeet over"

De Monsanto-methode: “Het is net als Risk, je neemt langzamerhand de planeet over”

Uit onderzoek van ZEMBLA blijkt dat de 10 grootste zadenbedrijven ter wereld 19 patenten hebben op natuurlijke eigenschappen van groenten. Er zijn nog eens 132 patenten in aanvraag bij het Europese Octrooibureau.

De patenten zijn omstreden omdat multinationals hiermee een monopoliepositie kunnen krijgen en de vrije toegang tot biologisch materiaal kunnen blokkeren. De Amerikaanse chemiereus Monsanto heeft vijf patenten op groenten en nog eens 60 patenten in aanvraag. Het bedrijf – dat onder meer de insecticide DDT, aspartaam en het ontbladeringsmiddel Agent Orange produceerde – neemt hiermee bijna de helft van alle patenten op zich. Het grootste Nederlandse zadenbedrijf is RijkZwaan met drie patenten en 25 aanvragen.

“Ik vind het zorgelijk dat de wereldvoedselvoorziening dreigt te worden geconcentreerd bij een paar multinationals,” zei staatssecretaris van Economische Zaken Sharon Dijksma. “Ik vrees dat dit ten koste gaat van de keuzevrijheid van kwekers, telers en consumenten.”

Dijksma wil verdergaande wijzigingen doorvoeren ten gunste van kwekers, maar daarvoor is in ieder geval wijziging van de Europese regelgeving nodig. Plantenrassen en biologische processen zijn van octrooiering uitgesloten, maar de eindproducten van deze processen mogen wel gepatenteerd worden.

Professor Michel Haring van de Universiteit van Amsterdam vindt het ‘gevaarlijke patenten’. “Zo kun je stukje bij beetje landjepik doen (en het overnemen). Het is net als Risk, je neemt langzamerhand de planeet over.”

Kijk de aflevering ‘De Monsanto-methode’ hier terug.

[VARA]


Vond je deze info waardevol? Deel het dan met mensen die je kent op Twitter
NineForNews.nl in je Facebook-nieuwsfeed?

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

25 reacties

 1. “Ik vrees dat dit ten koste gaat van de keuzevrijheid van kwekers, telers en consumenten.”

  en wat doen ze eraan niets.

  moet eerst aan de eu voorgelegd worden, nou dan weet je het wel.

  we hebben onze eigen zaden toch en uit de EU en laten ze het bekijken baas in eigen huis zou ik zeggen.
  rusland heeft ze niet voor niets eruit geflikkerd.

  20 likes
  • Niet lang nog en dan is het verboden eigen zaden te hebben. In verband met de veiligheid of wat dan ook of zo.
   Zie http://www.reclaimtheseeds.nl/index.php/achtergrond/eu-zadenwetgeving

   12 likes
  • t,ja als wij hier ook Niet met z,n allen achter gaan staan leven wij straks alleen maar als MUMMIES en zeggen we nog alleen maar ja meneer nee meneer . dank u wel meneer ..

   11 likes
  • Waarom niet de filialen uit Nederland gegooid ????
   Heb dit al meerdere malen aangeroerd; reageert hier nog iemand op ?
   Of blijft het alleen bij mopperen ??
   De verkiezingen komen eraan, maar dit is GEEN topic ???
   Nou, wat dacht U van onze jongeren ? Die moeten maar creperen omdat ze rotzooi te vreten krijgen ??
   Ach, een beetje reageren anoniem is altijd goed, maar de straat op gaan nee hoor.

   Ben al tijden roepende in de woestijn van onbenul…

   9 likes
 2. De oorlog die “het westen” voert tegen Rusland gaat OOK hierover. Wat het westen wilt is dat alles, maar dan ook alles wat groeit genetisch gemodificeerd is. Ik woon in den haag ik zie dit jaren aan het gebeuren. gezonde bomen (niet genetisch gemodificeerd) worden omgekapt en vervangen met genetisch gemodificeerd bomen.

  All het leven die we vroeger om de bomen had is inmiddels verdwenen.

  De chemtrails zijn hier een onderdeel van, planten worden ziek, en monsato heeft dan zaden die hier bestand voor zijn, met als extra, dat deze planten niet “vruchtbaar”zijn. dus je moet dan altijd bij monsato aankloppen voor meer zaden.

  Putin is de enige die slim genoeg is om de risico’s te weten, en de enige die opkomt voor zijn bevolking.
  Ik zou dolgraag asiel aanvragen in Rusland…

  25 likes
 3. Als aanhanger van het libertaire gedachtegoed ben ik er voorstander van dat we alles overlaten aan de mensen zelf. Geen instanties, overheden en andere gedrochten mogen zich bemoeien met de mens en daarom ook niet met het vrije markt mechanisme. Verplichte sociale binding tussen bedrijven en mensen is een farce.

  De mens leeft in volledige vrijheid zonder enige macht die de mens plichten oplegt. De markt zorgt er wel voor dat er balans komt in vraag en aanbod (Zie de theorie van Adam Smith). Protectie van individuele eigendommen is een natuurrecht dus als een groep individuen besluiten gezamenlijk een eigendom te vergaren, is het op dat moment een “groeps-” natuurrecht.

  Een logisch gevolg hiervan is dat Monsanto, als groep individuen, het volste recht heeft om eigendommen te vergaren binnen dit vrije markt mechanisme waar iedereen in volle vrijheid kan opereren.

  En ja, wat is eigendom? Het patentbureau weet daar wel raad mee. Volgens het zuivere marktmechanisme is een patentbureau ook overbodig.

  9 likes
 4. Als we nou een patent aanvragen op gewetenloos hebzuchtig gedrag, dan kunnen we al die bedrijven aanklagen!

  8 likes
 5. Niet te geloven dat men patenten verleent op natuurproducten, het is gewoon banaal.

  7 likes
 6. dit internet zorgt ervoor dat we allemaal zelf niets meer aan doen behalve onze mening..
  we moeten daden gaan leveren het heft zelf in handen nemen kijken waar het schip strand alles is beter dan jezelf aan je lot over laten aan psychopaten die een doel voor ogen hebben en dat is de middenklasse wegvagen en zodoende alleen nog een superijke (heersende) en een superarme (werkende) klasse te hebben THE NEW WORLD ORDER…het klinkt raar maar misschien is het handig om de hooivorken en fakkels uit de kast te halen want ze (het systeem/bankiers/overheid/multinationals) laten zich door niets tegen houden omdat ze weten dat wij allemaal apatisch tv zitten te kijken of op internet te dsicusieren over allerlei triviale onbelangrijke zaken. tijd om actie zelf in hand te nemen het hele problem-reaction-solution is iets wat al honderden jaren onze vrijheid stukje bij beetje af aan het breken is en niemand heeft er erg in. straks zijn we echt de sjaak en onze kleinkinderen helemaal.

  2045 is iedere mens op de aarde een halve cyborg die door het tientallen jaren inademen van hoog-geadvanceerd nanostof die door de frequenties world wide wifi de mens echt doet wat televisie hem opdraagt omdat zijn brein letterlijk zo bedraad is om op die manier te reageren.

  alleen door op internet te zitten kan je al mogelijk beinvloed worden in je handelen en denken door hoog-geadvanceerde technologie.

  synthetic telepathy en optogenetics.

  nanocomputertjes in het voedsel, in kleding, in verpakkingen, in materialen in de lucht in het water en dan in je lichaam die naar je brein verplaatsen en uiteindelijk zal je lichaam reageren op kleuren zoals rood/blauw rood/groen.
  mensen die last van nanoparasieten en microbiologische nanovezels hebben de ziekte van morgellons en dat heeft ook hiermee te maken.

  synthetictelepathy.net

  die site schaft duidelijkheid over hoe de toekomst er voor ons uitziet op het gebied van mind control en computer technologie als we er nix aan doen. onze kleinkinderen zullen zich afvragen waarom we toch in vredesnaam zulke idioten hebben kunnen zijn en onze vrijheid zo hebben afgegeven.

  “Those who have the privilege to know have the duty to act.”
  Albert Einstein

  7 likes
 7. Rutte, die in plaats van de Oekraïnsche geluidsbanden rond de MH-17 liever aanwezig is als SHELL een contract tekent met de Oekraïnsche “regering “…marionetten van de VS heeft het er geen seconde over alws MONSANTO straks genetisch gemanipuleerd graan in Oekraïne gaat verbouwen, enorme stukken land heeft men al aan ze verkocht nadat er eerst een wetswijziging voor nodig was…vervolgens zie je zo,n leipo die doodleuk verkllaart dat de Nederlanders een jodium tekort hebben, en dus meer brood moeten gaan eten…SNAP JE HEM ??
  De Nederlandse regering profiteert middels SHELL duidelijk van de staatsgreep in Oekraïne, dus ook de aandeelhouders van de SHELL, ons koninklijke huis !!!!!!….om vervolgens Nederland en de rest van Europa te vergiftigen met genetisch gemanipuleerd graan van MONTANTO omdat Oekraïne nou eenmaal de graanschuur van europa is !….Zou je dan niet tot de conclusie moeten komen dat deze mensen ons Nederlanders VERRAAD ?….en men daarvoor voor de rechter zou moeten komen???….willen we enige kans hebben om de mensheid te redden moeten we dus actief worden….in de VS hebben ze het tweede amendement…” The wright to bear arms ” om zich zodoende tegen de tirannie van de staat te verdedigen…harde taal voor een vredelievend mens, maar afwachten word straks afslachten…en wie dan wel?….NOU…WIJ DUS !!…Ik begrijp heus wel dat mensen denken…die is dwaas….maar laat het nou eens de waarheid zijn die je zelf kunt controleren !

  7 likes
 8. Ik heb de documantaire gezien.

  Het is onehtisch en malafide wat de grote veredelaars aan het doen zijn met patenten.
  Het zou me niets verbazen als een aantal prominenten van de EU een flinke bijdrage ontvangen voor het bewerkstelligen van een vormfout in de wetgeving, en in stand houden.

  6 likes
 9. Gewoon niet in meegaan.
  Voor de mensen die een tuintje hebben,ga weer een eigen moestuin kweken.
  Zo ben je zowieso minder afhankelijk van voedselreuzen en kweekdictators.
  Je kunt niet ook niet als bedrijf een natuurprodukt toeeïgenen ook al staat er een patent op,en vervolgens de normaal gekweekte zaden en groenten in de ban doen.
  Al is dat wettelijk toegestaan,het is moreel verwerpelijk.
  Alsof je een pedofiel die zijn straf heeft uitgezeten ,op een kinderdagverblijf laat werken.
  Wanneer deze Amerikaanse angstsamenleving in Nederland ook dit punt bereikt,is alle redelijkheid toch al zoek en wordt het tijd voor een massale burgerlijke ongehoorzaamheid en wat guirillia acties
  Ik ben er al mee begonnen…

  2 likes
  • Zoals de beurzen nu stijgen kun je er zeker van zijn dat de boel binnenkort instort. Al die doemscenario’s dat die grote jongens van het grote geld de planeet wel es even met nano technologie over gaan nemen kunnen de prullenbak in. Nog even en ze hebben geen cent meer. Allemaal gebakken lucht verhalen en laatste kreten om de mensen maar in angst en dus in onderdrukte staat te houden. Maar alleen het chronische geldgebrek bij de gewone man is echt. Laatst nog hoorde ik van iemand dat ie plotsklaps € 200,- minder AOW kreeg vanaf januari. Dat geld is echt. Maar ze drukken het er wel als WC papier bij, dat dan weer wel. Raar toch en wie snapt het nog? Liegen, verdraaien, verwarring zaaien en bluffen kunnen ze als de besten. Ze kwamen er eeuwenlang mee weg. Voorlopig is door Internet naar boven gekomen dat het niet veel meer dan lallende pleeborstels zijn. De meesten zullen dan ook wel in een geriatrische inrichting verpleegd gaan worden.

   3 likes
 10. En wat voor de kip-schaap-rund vlees dan??
  die smaken als plastic,en niet een echt vlees.

  4 likes
 11. Er zijn al veel bedrijven die fuseren met elkaar, dit fuseren gaat gewoon door ,kleine bedrijven worden door de grote bedrijven gekocht of weg geduwd door het grote, hoe groter hoe meer zeggenschap, en hoe meer afhankelijk de mens word van die grote bedrijven hoe minder vrijheid, het is een machtpositie, bedrijven die uitgroeien tot een wereld formaat heeft de Macht en kan doen wat ze wil.. het is een psychologische materialistisch spel om macht te verkrijgen nu in de vorm van voeding , macht over voeding ,is macht hebben over de wereld productie, en macht over de mensheid die voeding nodig heeft is dat de mens totaal afhankelijk is van deze groot industriële net als de farmaceut willen ze macht met hun producten en dat is gewoon iedereen verslaaft maken aan hun product,, het is begonnen met geld invoering ook de meest verslaafde middel waar niemand meer zonder kan.. ook dat is voeding,, wie de markt beheerst zal groot worden, het kleine word opgeruimd ,door het grote ,het eet het kleine weg,
  en het grote vult zijn buik ermee , [[zie je ook in de natuur,eten en gegeten worden,,]] het is grootheid waanzin van bedrijven,, maar ze moeten wel, het groei proces is niet te stoppen, het is klein begonnen en het zal groot worden door het kleine totaal te verorberen en te verslinden , tot dat het zich volgepropt heeft dan ontploft het , dat valt het weer in kleine stukjes,, men is in deze tijd op allerlei gebied bezig om te fuseren , ook in de religie ziet men veranderingen, het is ook een soort fuseren kijken hoe religie samen gepakt kan worden in een geheel ,ook in voeding gebied gebeurt dat, ook in de democratie is men bezig om over de gehele wereld zijn democratische beeld toe te passen , proberen te fuseren met andere denkende om zo een gehele democratie te verkrijgen.,ook dat is fuseren ,dat zie je in de religie, dat zie je in de voeding wereld, alles groeit naar een punt toe en dat is niet tegen te houden,, het mond uit in een grote strijd om de macht,, rondom zie je dat gebeuren, de wereld bevolking is een slaaf van die machten, totale onderwerping , aan bedrijven met macht ,geef de mens zijn spelen, zijn religie, zijn voeding, maak hem daarmee in verslaaft, en ze kunnen niet meer zonder,,,

  4 likes
 12. Lees het boek ” hoe zit het nu echt? ” van Annabelle Shouten. Krijg je een toekomstvisie hoe de gaarkeuken van de grote multinationals er uit gaat zien. De mens wordt op allerlei fronten steeds verder onderdrukt, en we ( de meesten toch ) zien het niet eens. TIPP is daar ook een onderdeel van, een monsterverdrag wat nu ( uiteraard ) in de EU wordt ingevoerd. Het enige wat ons nog rest is zijn de batterijen in onze re…… en we zijn robots die je te pas en te onpas kan inzetten

  4 likes
 13. Ik heb deze uitzending van Zembla bekeken. Alarmerend! Niet nieuw dit nieuws. Hebzucht is het einde van alle levende organismen op aarde en mogelijk in de oceanen. Met de komst van de TAFTA (die kan niet gestopt worden ondanks enkele verstandige en bezorgde Europarlementariërs) staat de Europese Unie en dus de Nederlandse politiek buitenspel! Ook zeer zorgelijk zijn de hoeveelheid lobbyisten in Brussel die mede het beleid ‘helpen’ vormgeven. De bevolking wordt op alle mogelijke manieren gemanipuleerd, gecontroleerd en gestuurd. Eigenlijk is er geen vrije keuze. We denken van wel maar wat deze uitzending weergeeft is de door hebzucht gedreven elite. Zij zijn scrupuleus (enkelen daargelaten) en misdadig.
  Wat ook misdadig is zijn de goedbetaalde Europarlementariër die niets ondernemen en zeker voor het handelsakkoord stemmen. Kortzichtig en doorzichtig. Wat deze reportage ook duidelijk maakt is dat politiek (kijk maar naar Nederland) een toneelspel is wat wordt opgevoerd voor de naïeve goedgelovigen en hardwerkende mensen.
  Regelmatig verplaats ik mijn kijk op mijzelf en zie ik de aarde met een hele hoge snelheid haar baan om de zon vervolgen. Als je met een telescoop de ruimte in tuurt overvalt de kleur inktzwart mij. Koud en levenloos. Wij kunnen nergens anders heen en daarom is het misdadig wat de machthebbers doen. De aarde tot een ruïne maken. De wereld over 50 jaar bestaat dan alleen nog uit gigasteden met onleefbare zones. Boven wonen de elite en beneden op de grond de behoeftigen. Politiek is ingeruild voor machtige bedrijven die alles bezitten en verkopen. De mensheid is slaaf, gechipt en gecontroleerd. Geen vrije wil bestaat meer. Moe en lusteloos gemaakt. Geknakt!

  4 likes
 14. dat zijn ze nou ff aan het testen met albert heijn`s moestuintje maar wees niet bang
  binnen kort vrij teverkrijgen onder de naam krachtzaad of iets dergelijks
  en dan hebben de farmaceuten weer wat tedoen en kan de ziekenfonds weer wat opgeschroeft
  worden

  3 likes
 15. Quote: “Terwijl vele telers gebukt gaan onder de onrust op de Europese markt en weinig steun krijgen van hun financiers, werken de veredelaars in relatieve stilte aan verdere uitbouw van hun activiteiten.
  http://i.imgur.com/tQrGkav.png

  1 likes
 16. mijn idee/mening
  zorg er voor in dit geval, dat je je eigen zaden bewaard, van je groentes, fruit enz..
  en zorg er ook voor dat je weet hoe je moet kiemen, potten enz, dus gewoon hoe alles werkt …
  en sla die info op, op kladblok op je pc, externe schijf /usb stick enz, en foto’s ook bv
  we komen uit de tuin van eden en weten van de appel de kennis van het goede en het slechte ..
  we zitten dan nog wel in onze winter slaap, maar we zullen met een harde klap allemaal ontwaken..
  het gaat nu nog langzaam, maar als dat eenmaal gebeurd, dan zijn de rapen ineens snel gaar…

  wat je er zelf aan kan doen, is mensen inlichten in je buurt of in de winkel enz, weet waar je over praat, en geef ze bv een bepaalde site mee..
  ik geef ze bv deze site mee en zeg type maar chemtrails in, of een andere, het ligt eraan wat ik zeg
  ik heb nu aardig wat mensen ingelicht over fluoride en monsanto, en aspartaam, chemtrails , vaccinaties enz..
  je krijgt de meest uitlopende reacties, van fijn om te weten bedankt , tot pindakaas is ook slecht voor je bv..
  krijg je een dom antwoord, probeer dan niet verontwaardigd te zijn, wat niet makkelijk is en je wel moet leren, en hou je ego klein..
  en blijf in de hart spirit, daar bereik je het meeste mee, blijf beleefd en netjes…
  want begrijp als je alleen zegt bv mevrouw (vrouwen zijn bewuster met gezondheid) mag ik uw misschien iets meegeven, en je zegt dat fluoride puur vergif is, en dat je bv niet weet of ze kinderen heeft, of wel als ze die bij der heeft, maar dat het wel belangrijk is voor hun kinderen..
  en dat ze het kunnen bekijken op internet, maar dat de keus aan hun zelf is of ze willen kijken
  dan kom je een heel eind.
  waarom?, omdat als ze fluoride intypen en het zien, zullen ze ook andere dingen zien,….
  ik zeg er altijd bij dat als je bv rookt is dat een keuze omdat je weet het slecht is, maar als je het niet weet is het geen keuze meer, maar word je onbewust vergiftigd.. en dat helpt wel..
  iedere 1 die je het meegeeft is er 1, en ook al krijg je soms domme antwoorden vergeet dan niet dat we allemaal gemanipuleerd en geïndoctrineerd zijn in het systeem, van leugens en bedrog…
  ieder loopt zijn eigen pad en heeft daar ook recht op, houd dat in gedachte, het is niet makkelijk ik heb er soms nog steeds moeite mee als er iets doms uitkomt, en vlieg soms dan uit me sloof, maar het is wel belangrijk, en je word er steeds beter in, en soms levert het nog leuke gesprekken op ook…
  weet je leeft in de belangrijkste tijd van onze planeet, en jij bent hier niet voor niks nu op deze plaats , en in deze tijd, er is een doel voor jouw weggelegd, tenminste zo denk ik…

  voorbeeld,
  vroeger stierven er mensen door het eten van een bes, paddenstoel bv, zodat wij nu kunnen weten dat die bes /paddenstoel giftig is..
  maar als jij dat weet en in de bossen loopt, en je ziet dat iemand daar van wil eten, en je zegt het niet omdat je het stom vind, of denk bv ach ze zien maar, dan ben je dus in mijn ogen gewoon een flapdrol, maar anderzijds heb je ook het recht om het te laten voor wat het is, jouw keuze bepaald ;- ))
  the message is: are you willing to do what is necessary to help people growing in their evolution / knowledge…
  deze site laat tenslotte ook jouw kennis groeien, en je mag er zelf van vinden wat je wil, goed, dom, slecht, lariekoek enz enz
  Grt Mono

  1 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

Tientallen giftige stoffen gevonden in wegwerpluiers, waaronder chemicaliën die al 15 jaar verboden zijn. Loopt jouw baby gevaar?

Tientallen giftige stoffen gevonden in wegwerpluiers, waaronder chemicaliën die al 15 jaar verboden zijn. Loopt jouw baby gevaar?

Het Franse overheidsagentschap dat toeziet op de ...

'Black ops'-divisie van Monsanto blootgelegd. Hier werden in het diepste geheim zwarte lijsten met tegenstanders opgesteld

‘Black ops’-divisie van Monsanto blootgelegd. Hier werden in het diepste geheim zwarte lijsten met tegenstanders opgesteld

Het schandaal rond chemiereus Monsanto breidt zich ...