Natuur en Milieu

Enorme zeewervel ten zuiden van Afrika vastgelegd

Help ons door dit met anderen op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

In de oceanen kunnen enorme vortexen of wervels (eddies) worden waargenomen die zich uitstrekken over vele honderden kilometers.

Deze bijzondere zeewervels komen voornamelijk voor bij de belangrijkste zeestromingen en kunnen vele maanden achtereen blijven bestaan.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/05/geert-pieter-dilan.png

Ze kunnen erg productief zijn door voedingsstoffen uit de diepere wateren te halen waardoor microscopische zeeplanten op open zee verschijnen.

Net als eerder in kaart gebrachte Agulhas-wervels draait de wervel in de oceaan bij Zuid-Afrika op onderstaande foto linksom. De wervel, op de grens tussen de Atlantische en de Indische Oceaan, heeft een doorsnede van vele tientallen kilometers en tolt aan de omtrek met meer dan een meter per seconde rond.

Deze zeekolken ontstaan door een botsing van twee waterstromen. De eerste kronkelt door de zeestraat tussen Mozambique en Madagaskar. Onder Zuid-Afrika botst dit water met de stroming rond Antarctica.

Zeewervel satelietfoto
Zeewervel op 800 kilometer ten zuiden van Zuid-Afrika, op 26 december 2011 vastgelegd door de Terra-satelliet van NASA

De zeewervels worden gevormd door verschillen in temperatuur en zoutgehalte van het water. De grootste wervels bevatten tot 5.000 kubieke kilometer water en kunnen vele maanden blijven bestaan. Het Corioliseffect zorgt dat de watermassa begint te draaien.

Koud water is zwaarder en zakt naar beneden, onder het warme water. Daarom bevinden warme stromingen zich altijd dichter bij het oppervlak dan koude. Zout water is zwaarder en beweegt omlaag, waardoor minder zout water omhoog gestuwd wordt. Door dergelijke bewegingen van water kunnen enorme draaikolken ontstaan.

De draaikolken blijven relatief lang bestaan vanwege het magnetische veld van de aarde. Zeewater bevat veel geladen ionen. Een watermolecuul is dipool: elektrisch neutraal geladen, maar gepolariseerd doordat de zwaartepunten van de positieve en negatieve lading niet samenvallen. Dipolen beginnen rond te draaien wanneer ze een magnetisch veld binnenkomen. Elke zeewervel verzamelt op deze wijze grote hoeveelheden moleculen.

Bron: Thewatchers.adorraeli.com

Gerelateerd: Gigantische draaikolken stellen wetenschappers voor raadsel

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je dit belangrijk?
Deel het met kennissen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

0 Reacties
Inline Reacties
Alle reacties zien
Back to top button
0
We lezen graag je reactie!x