Homepagina » Binnenland » DSW-directeur Oomen: “Grote zorgverzekeraars misleiden”
DSW-directeur Oomen: "Grote zorgverzekeraars misleiden"

DSW-directeur Oomen: “Grote zorgverzekeraars misleiden”

In het tv-programma Buitenhof zegt Chris Oomen, directeur van zorgverzekeraar DSW, dat de marktwerking in de zorg twee machtsblokken heeft opgeleverd van verzekeraars en zorginstellingen terwijl de consument het onderspit delft.

De brancheorganisatie Zorgverzekeraars Nederland (ZN) tikte Oomen onlangs nog op de vingers wegens het verspreiden van zijn kritische mening. Dat bleek uit een brief van voorzitter André Rouvoet aan Oomen. De brief is in juni verstuurd, maar is nu naar buiten gekomen.

“Helaas moet het ZN-bestuur constateren dat u zich steeds vaker openlijk distantieert van belangrijke branchestandpunten en zich in de media beschadigend uitlaat over andere zorgverzekeraars,” schrijft Rouvoet. Als voorbeelden van onderwerpen waarbij DSW niet de goede lijn volgt noemt hij de vrije artsenkeuze en uitlatingen over onmaatschappelijk hoge winsten bij andere zorgverzekeraars.

Volgens Oomen hebben alle zorgverzekeraars contracten met alle ziekenhuizen in Nederland en ook met alle huisartsen. Behandelingen zouden bij elke arts dus vergoed moeten worden. Als er op je huidige polis staat dat niet alle ziekenhuizen gecontracteerd zijn en je voor zorg in sommige instellingen moet bijbetalen, dan klopt dat dus niet.

Oomen zet ook vraagtekens bij de invoering van budgetpolissen die door minister Schippers van Volksgezondheid zijn uitgevonden. Je betaalt voor dergelijke polissen iets minder, met als gevolg dat je in sommige ziekenhuizen nog maar de helft vergoed krijgt. Toch hebben de verzekeraars allemaal een eenduidige afspraak met de zorginstelling.

Negentig procent van de verzekerden is nu aangesloten bij één van de vier grootste verzekeraars. Dat levert een machtsconcentratie op. Zorgverleners zijn bezorgd over de groeiende macht van die verzekeraars, gaan ook fuseren en vormen ook een machtsblok.

Ziekenhuizen hebben als zij groot genoeg zijn weer macht over de verzekeraars, waardoor de onderhandelingspositie van de zorgverzekeraar onderuit wordt gehaald. De invoering van de marktwerking in de zorg moest patiënten meer keuzes opleveren, maar die staat nu tegenover twee machtsblokken.

Oomen wil dat de monopolieposities worden doorbroken. Veel mensen laten op Twitter weten over te willen stappen naar de kleine zorgverzekeraar.

[Joop]


Vind je deze info interessant? Deel het dan met je vrienden op Twitter
NineForNews.nl in je Facebook-nieuwsfeed?

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

29 reacties

 1. Voor de zoveelste keer komt naar voren dat de Nederlandse bevolking een dictaat ondergaat.
  Dit is niet wat je mag verwachten van een democratisch gekozen landsbestuur.
  En dat is het ook niet: ons landsbestuur is naar voren geschoven door een kleine groep vanachter de schermen. In werkelijkheid heeft die groep het voor het zeggen. Zij zijn het die de macht hebben, zij vormen een bestuur dat het land regeert. De ministers zijn immers benoemd, niet gekozen.
  Ik heb ook vraagtekens bij het functioneren van diegenen die zich volksvertegenwoordiger noemen en die derhalve plaats hebben in de Tweede Kamer. In de praktijk zie je dat die zich bezig houden met bijzaken. De hoofdzaken liggen op het bordje van de afzonderlijke ministeries, en die verbergen zich onder leiding van de ministers achter een regeerakkoord. Ook over punten in het regeerakkoord kun je je vraagtekens stellen. Volgens mij vind je daarin niet per definitie de wil van het volk terug, maar de wil van een kleine groep elite. We worden naar mijn mening gewoonweg bedrogen onder het mom van een democratie.

  42 likes
  • Applaus! Geheel mee eens!
   Zullen we in ‘de zorg’ MENSEN weer eens centraal gaan zetten in plaats van premies, macht, monopolie, (schandalige)winsten, etc.

   14 likes
  • @Herman de Graaf: inderdaad: “…onder het mom van een democratie…”. Het lijkt de laatste decennia steeds meer het oude “divide and rule” (i.e. verdeel en heers) spelletje te worden…

   5 likes
 2. Strijdervoorvrijheid

  Ik geloof eerder dat we allemaal massaal moet stoppen met de zorgverzekering tot dat ze dit nou eerst eens naar behoren opgelost hebben.

  21 likes
  • ….we hadden ooit een helemaal niet slecht functionerende, collectieve ziektekostenverzekering genaamd: ZIEKENFONDS.
   Een overheidsorgaan dat slechts kostendekkend hoefde te zijn en waar geen winst gemaakt hoefde te worden met volledige vrije ziekenhuis en arts keuzes.
   Voor zover ik ‘t kan beoordelen is tot nu toe alles wat geprivatiseerd is nog ten nadele van de burger veranderd.
   Anders gezegd: naar de kl*ten geholpen!

   21 likes
  • Helaas is dit geen optie, voor mensen die afhankelijk zijn van zorg en medicijnen.

   3 likes
 3. Die 375,– eigen risico is volgens mij de grootste kostenpost. Voor dat bedrag kan ik heel wat zorg betalen en ben ik dus beter af bij een kleine maatschappij, die met een lager bedrag ook goede dekking biedt.
  Ter info; bij Unive betaal ik p/p 154,50 euro p/m voor basis plus top pakket. Bij de DSW betaal ik 126,50 euro, voor basis plus top pakket. En dan heb ik nog vrije keuze ook.
  Mijn portemonnee zegt ; doen !

  11 likes
  • Inderdaad, doen! DSW doet niet aan een aparte tandartsverzekering. Tandheelkundige kosten worden vergoed vanuit de aanvullende verzekering. Bovendien kent DSW geen medische keuring bij de aanvullende verzekeringen. Iedereen is welkom. Het eigen risico kan je gespreid betalen. Geen onverwachte rekeningen meer! Of ik bij DSW werk? Lol, nee. Maar ben al een aantal jaren een dik tevreden klant en laat me niet gek maken door die stortvloed aan reclames van zorgverzekeraars.

   8 likes
 4. Gewoon terug naar wat we vroeger hadden. Ziekenfonds, goedkoop, volledig en het zelfde voor iedereen, zonder eigen risico of bijdrage. Hark je onbeschoft veel geld binnen dan verzeker je je maar particulier. Dat dat wat duurder is voor grootverdieners is dan immers geen enkel probleem en enig verschil in luxe en mogelijkheden heb ik dan ook nog weinig problemen mee. Alles is beter dan net als nu, uitgeknepen te worden door steeds sluwere truukjes en een ondoordringbaar woud van verschillende polissen. Dat hele privatiseren als ook al het fuseren heeft ons nog helemaal niets gebracht dan heel veel nadeel.

  wat mij betreft kunnen we terug naar het ziekenfonds, ziekenhuizen en het openbaar vervoer weer in handen van de overheid, onze gulden weer terug, de E.U. aan diggelen en de grenzen weer dicht. Als dingen op welk gebied dan ook qua kosten gierend uit de klauwen lopen, de verantwoordelijken ter verantwoording roepen, zo snel mogelijk orde op zaken stellen en de kosten gewoon met z’n allen delen.
  Zakkenvullers aanpakken met een lik op stuk beleid en niet aan laten modderen. Toezichthouders die geen toezicht houden ter verantwoording roepen en hard aanpakken. Dan is het zo afgelopen met de waanzin waarin wij met z’n allen ingeloodst zijn. Maar eerst moeten we stoppen met stemmen op het criminele old boys network wat dit koste wat kost in stand houdt. Dat moet met wortel en tak uitgeroeid worden, te beginnen met het Koningshuis.

  17 likes
  • @exegese
   eens!
   M.i. Is er te veel geprivatiseerd. Bepaalde zaken zoals vervoer, ziekenzorg, onderwijs horen bij overheidstaken.
   Lang leve de republiek. -;) -;)

   6 likes
 5. Hr. de Graaf, u drukt zich beschaafd uit over zg. volksvertegenwwoordigers, het liefst zou ik een paar stappen verder willen gaan,maar wil graag m,n fatsoen houden.

  16 likes
 6. misschien is het een iedee om de boel eens om te draaien? Zij halen bij ons het geld weg en worden steeds rijker. Als wij nu met z’n allen eens geen eigenbijdrage betalen dan pakken wij hun geld af. Misschien dat ze dan wakker worden.
  Zo zou dat ook met onze regering kunnen zijn. Demonstreren helpt niet dat weten we nu wel. Als we nu eens geen belasting meer betalen dan pakken wij ze op hun zwakke punt. Namelijk geld, want daar draaid bij hun toch alles om?

  14 likes
 7. Het enige dat helpt is dat iedereen overstapt naar DSW, wedden dat ze wakker worden!!
  Ik ga zeker over.

  5 likes
 8. Dit is alleen maar een bevestiging van wat ik al weet. Het ziekenfonds is afgeschaft vanwege de onhoudbare wachtlijsten en de uit de pan rijzende kosten. Waarom niet gewoon terug naar het ziekenfonds met de jaarlijks vastgestelde tarieven voor alle zorgverleners? Geen onderscheid in pakketten meer maken.

  Het begon al toen het financieel voordeeltje bij de apothekers werd weggehaald. Iedereen dacht “zo, dat gegraai is opgelost!”. Niets is minder waar. De verzekeraars harken die voordeeltjes nu binnen, alleen dat houden ze angstvallig stil. Ze maken mede hierdoor flinke winsten. De apothekers moeten nu vaak 6 of meer merken van eenzelfde soort medicijn in huis hebben vanwege de onderlinge afspraken die deze fabrikanten hebben met de verschillende zorgverzekeraars. De verzekeraar bepaald steeds meer wat jij moet slikken en niet wat het beste is voor jou.

  Onze liberale regeringspartij heeft marktwerking hoog in het vaandel staan. Het principe klinkt mooi, maar in de praktijk betekent marktwerking (verboden) onderlinge afspraken van bedrijven om de winst te verhogen, oftewel, goed bedoeld, maar de klant betaald uiteindelijk te veel.

  Waar is de regering die zijn burgers moet beschermen? Ze zijn toch volksvertegenwoordigers, gekozen door het volk? Misschien moet eens duidelijk aan ze gemaakt worden wat volksvertegenwoordiging nu echt in houdt. Kunnen we tevens de woorden “belangenverstrengeling”, “eigen belang” en het verschil tussen bedrijfsbelang en consumentenbelang uitleggen.

  6 likes
  • fff vraagje; ken jij onze volksvertegenwoordigers? Heb jij die gekozen ? Ikke niet hoor. En als ik ze zo bekijk, snap ik niet waar ze die gasten vandaan gehaald hebben; hoe dommer gelul, hoe hoger ze staan op de kieslijst. Vreselijke onsympatieke arrogante kwasten.
   Vreemd is natuurlijk ook dat diegenen die in onze fijne “democratie” de meeste stemmen gewonnen hebben, zomaar nooit aan de macht komen. Hoe dat nou kan is mij een raadsel.
   Maar dat is democratie, ahum , volgens mij is het gewoon communisme met een democratisch sausje overgoten.
   En ach, er is veel gebabbel, maar iedereen houdt het systeem toch in stand ?
   Dus….. mensen, niet klagen , maar dragen…

   1 likes
  • De apotheekers worden inmiddels gecompenseerd doordat ze 6,75 verplicht extra rekenen bij het uitgeven van ieder medicijn voor het voorlezen van de bijsluiter

   1 likes
 9. kan allemaal niet,niet betalen houden ze het gewoon van je loon of bijstand.
  dus als je nog denkt dat je iets te vertellen hebt,dan heb je het mis.

  we zijn overgeleverd aan de kl..tzakken.

  4 likes
 10. Het bij je dragen van een “niet reanimeren kaart” krijgt op deze wijze een heel andere inhoud, deze kaart zou nu ook moeten dienen als verzekering dat je niet hoeft te betalen bij niet dekkende medische handelingen.

  4 likes
 11. Strijder voor vrijheid;
  Het zou toch mooi zijn als enkele miljoenen Nederlanders met een goed onderbouwde mening niet meer de verzekeringspremie gingen betalen.
  Maar hoe krijg je dat voor elkaar. Ons wordt toch gewoon het vel over de oren getrokken bij deze torenhoge premies!

  4 likes
 12. Allemaal ware zaken.. en toch blijft het in stand.. hoe komt dat toch?

  Ik hoorde overigens vorige week ergens in een interview op de radio voorbij komen dat de zorg verzekeringen meer dan 2x zoveel reserves hebben opgebouwd dan gevraagd wordt door de overheid.. zo’, 11 miljard (ja 11 duizend miljoen!) Waarom moet ik dit jaar nou weer meer gaan betalen voor nog minder?

  Anyone?

  4 likes
 13. Denk dat DSW-directeur Oomen een punt heeft wanneer hij de macht van de grote zorgverzekeraars koppelt aan de schaalvergroting bij de zorgaanbieders. We zien dat in talloze andere sociaal maatschappelijke sectoren schaalvergroting nagenoeg altijd resulteert in verminderde en slechtere dienstverlening naar de “klanten en ten grondslag ligt aan zelfverrijking en alles wat daarbij hoort aan de top. Het belang van patiënten, ouderen, bewoners enz. staat niet meer op de eerste plaats. Zij bestaan nog allen in cijfers en aantallen; hoe meer hoe beter! Ook zien we een toenemende “verkokering van de zorg’ als gevolg van de schaalvergroting. Medewerkers die het dichtst bij de klant/patiënt staan kunnen hun kwaliteit niet meer in een interdisciplinair verband (in overleg met andere disciplines) inzetten. Dit zet een rem op het eigen initiatief van deze medewerkers, maakt een einde aan hun motivatie en gaat ten koste van de klant/patiënt. Wat de gezondheidszorg betreft zou ik willen pleiten voor de trits huisarts, kleine algemene behandelcentra (dagbehandeling) voor veelvoorkomende klachten en behandelingen. Vervolgens algemene ziekenhuizen die in principe identiek zijn en waarvan de spreiding is afgestemd op de bevolkingsdichtheid en bereikbaarheid. Als laatste categorie specialistische klinieken meestal gekoppeld aan een universiteit. In deze opzet staat de klant/patiënt voorop en kunnen medewerkers hun kwaliteit tonen in het belang van de klant/patiënt.

  4 likes
 14. Helaas kunnen alleen gezonde mensen zich dit permitteren.

  3 likes
 15. Heel die mediecijne wereld en verzekeringen is een oplichterij,en ik zal je vertellen waarom.
  Ik ben Nederlander en woon in Hongarijen voor maar liefst 12 jaar.
  Ik heb een vriendin die in een 4 steren holet werkt,en daar word 3 a 4 X per jaar een conforentie gehouden over medicijnen.
  Niemand maar dan ook niemand mag daar bij zijn alleen de zorgverzkeraars en doktors,er mag nog geen ober rondlopen en alles is opslot(dat is niet voorniets denk ik.
  Als men hier naar de dokter gaat dan schrijft hij altijd,(en dit is geen gel.l wat ik nu vertel)altijd penceliene voor,maar dan ook altijd,voral aan kinderen.
  Lekker makelijk,hier hoef je niet te leren voor dokter,je schrijft gewoon een heel breed aspect van penceliene voor en je pakt altijd de ziekte aan die de pasient heeft,maar verineweerd netuurlijk ook het hele imumsisteem,welkom in Hongarijen,
  Het is echt een mooi land,mooie vrouwen,en ja daar heb je het echt wel mee gehad en gezegt.

  3 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

artsen

Artsen waarschuwen: ‘Coronapatiënten krijgen verkeerde behandeling en gaan onnodig dood’

Artsen die aan de frontlinie van de ...

ziekenhuizen

Coronapaniek: Zo ziet het ‘oorlogsgebied’ rond de ziekenhuizen eruit. Schrik niet

Volgens de mainstream media zijn ziekenhuizen in ...