Natuur en Milieu

Diep onder het ijs van Antarctica is een onverwachte ontdekking gedaan

Help mee door deze info met anderen op je social netwerk te delen!

Onderzoek suggereert dat Antarctica ooit wemelde van leven en bedekt was met bomen.

Tijdens een missie is een onverwachte ontdekking gedaan. Onderzoekers stuitten namelijk op gefossiliseerde plantenwortels die sinds de tijd van de dinosaurussen bewaard zijn gebleven.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/06/pensioen-gestolen.png

Het ijzige landschap herbergde ooit een regenwoud. Dat bevond zich 90 miljoen jaar geleden op slechts 900 kilometer van de Zuidpool, zei wetenschapper Johann Klages van het Alfred Wegener Instituut in Duitsland.

Iets heel ongewoons

Zijn team gebruikte in 2020 een speciale boor om bij Antarctica een gat van 30 meter diep in de zeebodem te boren. Uit de monsters bleek dat het voor de westkust van Antarctica lang geleden gemiddeld 12 graden Celsius was, vergelijkbaar met Noord-Italië.

In de boorkernen troffen Klages en zijn collega’s iets heel ongewoons aan. Ze besloten de kernen te scannen met behulp van een CT-scanner.

Netwerk

In de kernen zat lang, groengeel, draadachtig materiaal. Het bleek te gaan om gefossiliseerde wortels. “We hebben dunne wortels, we hebben dikke wortels en ze vormen een netwerk, zoals in een bos.”

Het team bestudeerde de kernen en analyseerde gefossiliseerde pollen en sporen in een poging te achterhalen hoe dit oude regenwoud eruit moet hebben gezien.

Dr. Klages is er zeker van dat er ook dinosaurussen en insecten hebben geleefd in het gebied, dat ongeveer vier maanden per jaar in duisternis gehuld was vanwege de poolnacht.

[Daily Express]

4.7 205 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je deze info goed?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

108 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
charlie
charlie
9 maanden geleden

90 miljoen jaar geleden ?

Jeff
Jeff
9 maanden geleden

Ok … gaatje opvullen met foute politici en wetenschappers en dan weer afsluiten. Moet je kijken wat ze over 9 miljoen jaar vinden; Een en al bagger.

Fransdo
Fransdo
9 maanden geleden

Verbaast me niets. Een zelfde verhaal gaat op voor De Noordpool waar, weliswaar lang geleden, gewassen werden gekweekt niet zo ver van de Noordpool vandaan. Het enige wat me nog steeds verbaast is dat die klimaatfreaks er nu zo’n punt van maken dat het klimaat wederom aan het veranderen is, alsof dat nog nooit eerder is voorgekomen.

En oh ja, die ijsberen waren aan het uitsterven toch door die klimaatverandering?

Nou, daar gaat het inmiddels ook een stuk beter mee sinds de jacht op ijsberen is verboden.

Mara
Mara
9 maanden geleden

Gebeuren wel gekkere dingen daar

Back to top button
108
0
We lezen graag je reactie!x