Gezondheid

Directe link tussen bewerkt voedsel en kanker. Dit grote, baanbrekende onderzoek toont het aan

Help door dit met jouw vrienden op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Voor het eerst is de relatie tussen bewerkt voedsel – zoals diepvriespizza’s, chips, koekjes en frisdrank – en kanker aangetoond.

Ultrabewerkte voeding uit de supermarkt is nu gelinkt aan kanker. Het gaat om producten die vol additieven, conserveermiddelen en kleur- en smaakstoffen zitten. Vaak bevatten ze ook veel suiker, vet en zout.

Ongeveer de helft van alle voedselproducten die wij kopen bestaat uit dit ultrabewerkte voedsel.

Aanzienlijk meer

Franse wetenschappers analyseerden de eetgewoontes en medische gegevens van ruim 100.000 mensen.

Ze kwamen tot de ontdekking dat mensen die 10 procent meer ultrabewerkt fabrieksvoedsel aten, 12 procent meer kans op kanker hadden.

De resultaten suggereren dat de toenemende consumptie van ultrabewerkt voedsel de komende decennia zal leiden tot aanzienlijk meer kankergevallen, aldus de baanbrekende studie in vakblad The BMJ.

Nieuw

Frankrijk is één van de weinige landen die de bevolking al waarschuwt tegen fabrieksvoedsel uit de supermarkt, zei hoofdonderzoeker Mathilde Touvier.

Dergelijk voedsel is al gelinkt aan obesitas, maar de relatie met kanker is nieuw.

De term ultrabewerkt voedsel is bedacht door een groep wetenschappers uit Brazilië, waar ook wordt geadviseerd om er zo weinig mogelijk van te eten.

Volgens Touvier is het niet de lage voedingswaarde van bewerkte voeding die het risico op kanker verhoogt.

70 procent

Ze zei dat er meer onderzoek gedaan moet worden om te achterhalen of dat risico is te wijten aan het hoge gehalte aan suiker, vet en zout of aan de additieven.

Haar team heeft een enorme database samengesteld van alle additieven in voedselproducten. De komende jaren gaan de onderzoekers kijken wat de chronische blootstelling aan deze stoffen doet met mensen.

In de supermarkt valt 70 procent van het aanbod in de categorie ultrabewerkt voedsel.

[AD, Guardian]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je dit artikel belangrijk?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
15 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Eksegese
Eksegese
4 jaren geleden

Door alle commerciële manipulaties is het gezonde verstand bij velen op een laag pitje komen te staan. Al dat zwaar bewerkte voedsel doet daar doorgaans nog een paar scheppen boven op, zo raken mensen ook nog door aangeleerde gemakzucht en de gunstige prijs van die troep steeds verder aan lager wal met hun gezondheid. En zo is de cirkel weer rond en worden de gewone mensen in een dodelijke val gelokt.

genezendoejezelf
genezendoejezelf
4 jaren geleden

Ja nou breekt mijn klomp. Ieder weldenkend mens weet dat eten nr 1 oorzaak en gevolg is om deze “welvaarts-ziekte” te krijgen of te vermijden is.

En word je dan ziek, dan zegt men weet je wat? Laten we je lichaam even vol gif pompen. Dat geneest… maar niet heus. Praat maar eens met een chemicus die het goedje maakt. En nee dat is geen oncoloog, dat zijn allemaal kwakzalvers!

Richard
Richard
4 jaren geleden

Met verse ingrediënten kook ik elke dag een heerlijke maaltijd. Mijn zelfgemaakte pizza’s zijn om je vingers bij op te eten! En zelf bereiden is heerlijk om te doen. Zo stop je liefde in het voedsel dat je maakt. En dat is misschien wel het allerbelangrijkste ingrediënt.
Eenmaal gewent aan vers, lust je geen kunstmatige troep meer.
En je lichaam zal je dankbaar zijn.

helder
helder
4 jaren geleden

Groente en fruit is best wel duur, behalve op de markt.

Back to top button
Waarom Doneren?

Grote adverteerders, zoals Google, Microsoft, Taboola en anderen wilden steeds meer bepalen wat wij wel en niet op onze site plaatsten. Zij zijn onmiskenbaar verbonden aan de elite die ziekmakende censuur toepast. Om die reden hebben wij alle samenwerking met dat soort criminele adverteerders per direct gestopt.

Om te kunnen blijven bestaan hebben wij financiële hulp nodig van de lezer. NineForNews is er vóór jou. Zonder jouw steun is er geen NineForNews.

Help ons financieel met een vrijwillige bijdrage, zodat we je kunnen blijven informeren over dingen die op social media en de mainstream media zwaar gecensureerd worden.

Help ons! Help jezelf! En help je medemens! Doe nu een vrijwillige bijdrage.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen en met een andere nieuwe domeinnaam/website terugkomen.

Blijf onafhankelijk! Weet ons altijd te vinden! Abonneer je nu gratis en vrijblijvend op ons telegramkanaal.

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

15
0
We lezen graag je reactie!x