Gezondheid

Directe link tussen bewerkt voedsel en kanker. Dit grote, baanbrekende onderzoek toont het aan

Help mee door deze info met je vrienden op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Voor het eerst is de relatie tussen bewerkt voedsel – zoals diepvriespizza’s, chips, koekjes en frisdrank – en kanker aangetoond.

Ultrabewerkte voeding uit de supermarkt is nu gelinkt aan kanker. Het gaat om producten die vol additieven, conserveermiddelen en kleur- en smaakstoffen zitten. Vaak bevatten ze ook veel suiker, vet en zout.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2025/04/NFN-donatie-banner.png

Ongeveer de helft van alle voedselproducten die wij kopen bestaat uit dit ultrabewerkte voedsel.

Aanzienlijk meer

Franse wetenschappers analyseerden de eetgewoontes en medische gegevens van ruim 100.000 mensen.

Ze kwamen tot de ontdekking dat mensen die 10 procent meer ultrabewerkt fabrieksvoedsel aten, 12 procent meer kans op kanker hadden.

De resultaten suggereren dat de toenemende consumptie van ultrabewerkt voedsel de komende decennia zal leiden tot aanzienlijk meer kankergevallen, aldus de baanbrekende studie in vakblad The BMJ.

Nieuw

Frankrijk is één van de weinige landen die de bevolking al waarschuwt tegen fabrieksvoedsel uit de supermarkt, zei hoofdonderzoeker Mathilde Touvier.

Dergelijk voedsel is al gelinkt aan obesitas, maar de relatie met kanker is nieuw.

De term ultrabewerkt voedsel is bedacht door een groep wetenschappers uit Brazilië, waar ook wordt geadviseerd om er zo weinig mogelijk van te eten.

Volgens Touvier is het niet de lage voedingswaarde van bewerkte voeding die het risico op kanker verhoogt.

70 procent

Ze zei dat er meer onderzoek gedaan moet worden om te achterhalen of dat risico is te wijten aan het hoge gehalte aan suiker, vet en zout of aan de additieven.

Haar team heeft een enorme database samengesteld van alle additieven in voedselproducten. De komende jaren gaan de onderzoekers kijken wat de chronische blootstelling aan deze stoffen doet met mensen.

In de supermarkt valt 70 procent van het aanbod in de categorie ultrabewerkt voedsel.

[AD, Guardian]

0 0 stemmen
Artikel waardering

Interessant

Vind je deze info goed?
Deel het met iedereen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
Aanmelden
Laat het mij weten wanneer er
guest

16 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Eksegese
Eksegese
7 jaren geleden

Door alle commerciële manipulaties is het gezonde verstand bij velen op een laag pitje komen te staan. Al dat zwaar bewerkte voedsel doet daar doorgaans nog een paar scheppen boven op, zo raken mensen ook nog door aangeleerde gemakzucht en de gunstige prijs van die troep steeds verder aan lager wal met hun gezondheid. En zo is de cirkel weer rond en worden de gewone mensen in een dodelijke val gelokt.

genezendoejezelf
genezendoejezelf
7 jaren geleden

Ja nou breekt mijn klomp. Ieder weldenkend mens weet dat eten nr 1 oorzaak en gevolg is om deze “welvaarts-ziekte” te krijgen of te vermijden is.

En word je dan ziek, dan zegt men weet je wat? Laten we je lichaam even vol gif pompen. Dat geneest… maar niet heus. Praat maar eens met een chemicus die het goedje maakt. En nee dat is geen oncoloog, dat zijn allemaal kwakzalvers!

Richard
Richard
7 jaren geleden

Met verse ingrediënten kook ik elke dag een heerlijke maaltijd. Mijn zelfgemaakte pizza’s zijn om je vingers bij op te eten! En zelf bereiden is heerlijk om te doen. Zo stop je liefde in het voedsel dat je maakt. En dat is misschien wel het allerbelangrijkste ingrediënt.
Eenmaal gewent aan vers, lust je geen kunstmatige troep meer.
En je lichaam zal je dankbaar zijn.

helder
helder
7 jaren geleden

Groente en fruit is best wel duur, behalve op de markt.

Richard
Richard
7 jaren geleden

En de noodzakelijkste kruiden groei ik op mijn balkonnetje.

Louise
Louise
7 jaren geleden

Jeetje Richard nog even en we komen allemaal bij je eten !! ?????

sara
sara
7 jaren geleden

Ik kom in de supermarkt alleen op de brood en groente afdeling, als ik naar al die troep kijk word ik al misselijk. Maar tegenwoordig staan ook de natuurvoeding winkels vol met bewerkt voedsel.
Bij die schappen vind je mij ook niet.

Fruit groente en granen en af en toe een beetje snoepen. En mijn eten breng ik zelf op smaak. Zo krijg ik praktisch geen additieven binnen.

Ik vind dat wel zo gezond want je wil toch dat je lijf het voedsel herkent en dat gaat nu eenmaal niet met natuur vreemde stoffen.

Ik zag laats wel een documentaire over afwijkende eetgewoontes. En zo was daar een vrouw van 40 die at alleen een soort chips van een bepaald merk dus niet van aardappel schijfje maar van samengestelde troep al, meer dan 20 jaar. Verder niets en ze was gezond en zag er normaal uit.
Ik ken mensen die beweren dat vers sinaasappelsap al ongezond is. Dus ik relativeer het hele gebeuren een beetje.

Maar als je serieus aan jezelf werkt, eet dan gezond en het liefst bio,
logisch toch…..

eksegese
eksegese
7 jaren geleden

Fijn te zien dat hier mensen reageren die bewust met hun voeding omgaan. Helaas zie ik dat in het dagelijkse leven wat minder om me heen.

jolo
jolo
7 jaren geleden

Vooral de E-stoffen waarvan de NRC-voedingsdeskundige Rosenberg beweert dat hiermee niks loos is, is dit in opdracht van de NWO?

Back to top button
16
0
We lezen graag je reactie!x