Homepagina » Gezondheid » Directe link tussen bewerkt voedsel en kanker. Dit grote, baanbrekende onderzoek toont het aan
Directe link tussen bewerkt voedsel en kanker. Dit grote en baanbrekende onderzoek toont het aan

Directe link tussen bewerkt voedsel en kanker. Dit grote, baanbrekende onderzoek toont het aan

Voor het eerst is de relatie tussen bewerkt voedsel – zoals diepvriespizza’s, chips, koekjes en frisdrank – en kanker aangetoond.

Ultrabewerkte voeding uit de supermarkt is nu gelinkt aan kanker. Het gaat om producten die vol additieven, conserveermiddelen en kleur- en smaakstoffen zitten. Vaak bevatten ze ook veel suiker, vet en zout.

Ongeveer de helft van alle voedselproducten die wij kopen bestaat uit dit ultrabewerkte voedsel.

Aanzienlijk meer

Franse wetenschappers analyseerden de eetgewoontes en medische gegevens van ruim 100.000 mensen.

Ze kwamen tot de ontdekking dat mensen die 10 procent meer ultrabewerkt fabrieksvoedsel aten, 12 procent meer kans op kanker hadden.

De resultaten suggereren dat de toenemende consumptie van ultrabewerkt voedsel de komende decennia zal leiden tot aanzienlijk meer kankergevallen, aldus de baanbrekende studie in vakblad The BMJ.

Nieuw

Frankrijk is één van de weinige landen die de bevolking al waarschuwt tegen fabrieksvoedsel uit de supermarkt, zei hoofdonderzoeker Mathilde Touvier.

Dergelijk voedsel is al gelinkt aan obesitas, maar de relatie met kanker is nieuw.

De term ultrabewerkt voedsel is bedacht door een groep wetenschappers uit Brazilië, waar ook wordt geadviseerd om er zo weinig mogelijk van te eten.

Volgens Touvier is het niet de lage voedingswaarde van bewerkte voeding die het risico op kanker verhoogt.

70 procent

Ze zei dat er meer onderzoek gedaan moet worden om te achterhalen of dat risico is te wijten aan het hoge gehalte aan suiker, vet en zout of aan de additieven.

Haar team heeft een enorme database samengesteld van alle additieven in voedselproducten. De komende jaren gaan de onderzoekers kijken wat de chronische blootstelling aan deze stoffen doet met mensen.

In de supermarkt valt 70 procent van het aanbod in de categorie ultrabewerkt voedsel.

[AD, Guardian]


Vind je dit waardevol? Klik dan hieronder om te delen op Facebook/Twitter
NineForNews.nl in je Facebook-nieuwsfeed?

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

15 reacties

  1. Met verse ingrediënten kook ik elke dag een heerlijke maaltijd. Mijn zelfgemaakte pizza’s zijn om je vingers bij op te eten! En zelf bereiden is heerlijk om te doen. Zo stop je liefde in het voedsel dat je maakt. En dat is misschien wel het allerbelangrijkste ingrediënt.
    Eenmaal gewent aan vers, lust je geen kunstmatige troep meer.
    En je lichaam zal je dankbaar zijn.

    15 likes
    • De oude Indiërs wisten hoe je je liefde in je voedsel moet stoppen: door het met je vingers op te pakken en in je mond te brengen en niet m.b.v. vork, lepel en mes. Dan wordt het voedsel klinisch en geeft het ook minder verzadiging.

      1 likes
      • Ik eet graag rijst met mijn vingers. Mijn oma deed het, mijn moeder doet het, en ook mijn zoontje eet graag met de vingers. Veel smakelijker en het voelt natuurlijker.

        0 likes
  2. Groente en fruit is best wel duur, behalve op de markt.

    9 likes
  3. Jeetje Richard nog even en we komen allemaal bij je eten !! 🍷🥗🌶🌽🍅

    10 likes
  4. Door alle commerciële manipulaties is het gezonde verstand bij velen op een laag pitje komen te staan. Al dat zwaar bewerkte voedsel doet daar doorgaans nog een paar scheppen boven op, zo raken mensen ook nog door aangeleerde gemakzucht en de gunstige prijs van die troep steeds verder aan lager wal met hun gezondheid. En zo is de cirkel weer rond en worden de gewone mensen in een dodelijke val gelokt.

    12 likes
  5. Ik kom in de supermarkt alleen op de brood en groente afdeling, als ik naar al die troep kijk word ik al misselijk. Maar tegenwoordig staan ook de natuurvoeding winkels vol met bewerkt voedsel.
    Bij die schappen vind je mij ook niet.

    Fruit groente en granen en af en toe een beetje snoepen. En mijn eten breng ik zelf op smaak. Zo krijg ik praktisch geen additieven binnen.

    Ik vind dat wel zo gezond want je wil toch dat je lijf het voedsel herkent en dat gaat nu eenmaal niet met natuur vreemde stoffen.

    Ik zag laats wel een documentaire over afwijkende eetgewoontes. En zo was daar een vrouw van 40 die at alleen een soort chips van een bepaald merk dus niet van aardappel schijfje maar van samengestelde troep al, meer dan 20 jaar. Verder niets en ze was gezond en zag er normaal uit.
    Ik ken mensen die beweren dat vers sinaasappelsap al ongezond is. Dus ik relativeer het hele gebeuren een beetje.

    Maar als je serieus aan jezelf werkt, eet dan gezond en het liefst bio,
    logisch toch…..

    5 likes
  6. Ja nou breekt mijn klomp. Ieder weldenkend mens weet dat eten nr 1 oorzaak en gevolg is om deze “welvaarts-ziekte” te krijgen of te vermijden is.

    En word je dan ziek, dan zegt men weet je wat? Laten we je lichaam even vol gif pompen. Dat geneest… maar niet heus. Praat maar eens met een chemicus die het goedje maakt. En nee dat is geen oncoloog, dat zijn allemaal kwakzalvers!

    5 likes
  7. Fijn te zien dat hier mensen reageren die bewust met hun voeding omgaan. Helaas zie ik dat in het dagelijkse leven wat minder om me heen.

    5 likes
  8. Vooral de E-stoffen waarvan de NRC-voedingsdeskundige Rosenberg beweert dat hiermee niks loos is, is dit in opdracht van de NWO?

    3 likes
  9. En de noodzakelijkste kruiden groei ik op mijn balkonnetje.

    2 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

Steun Europese Superstaat brokkelt steeds verder af. Wordt in 2021 de genadeklap uitgedeeld?

Steun Europese Superstaat brokkelt steeds verder af. Wordt in 2021 de genadeklap uitgedeeld?

De nieuwe voorzitter van de Europese Commissie, ...

12.000 artsen pleiten voor kankerwaarschuwing op kaas. Wist jij dit?

12.000 artsen pleiten voor kankerwaarschuwing op kaas. Wist jij dit?

De organisatie Physicians Committee for Responsible Medicine, ...

Ervaar de diepste
ontspanning ooit
  • Voel je snel 100% beter met de heerlijkste, diepste ontspanning ooit
  • Geniet snel van een fijne, intens diepe rust en krijg meer energie
Je meldt je hiermee aan op de 100% gratis en vrijblijvende Trancewerk nieuwsbrief. Je kunt je altijd weer afmelden.
Trancewerk stuurt gegarandeerd nooit spam en je gegevens blijven beschermd.
50%
Dankjewel voor je aanmelding.

Er is een e-mail verstuurd met een bevestigingslink.

Deze e-mail is afkomstig van Trancewerk.nl. Zij stellen de sessie 'Diepe Ontspanning' gratis ter beschikking.

Ga naar je mailbox en open de e-mail.

Klik op de bevestigingslink en je ontvangt binnen enkele minuten instructies...

Heel veel plezier!


P.S.: Dit geschenk kost normaal € 49,99.
Je krijgt dit gratis, omdat je je aanmeldt op de Trancewerk nieuwsbrief. Dit is 100% vrijblijvend, kost niets en je kunt je altijd weer afmelden.
Leer wat de échte oorzaak is van je overgewicht en los dit op
Bijna klaar...
Ontdek waarom een dieet NOOIT blijvend werkt en wat wél werkt
Krijg onbetaalbare tips en trucs die tot een permanent slank lijf leiden
Je meldt je hiermee aan op de 100% gratis en vrijblijvende Trancewerk HypnoSlank e-cursus. Je kunt je altijd weer afmelden.
Trancewerk stuurt gegarandeerd nooit spam en je gegevens blijven beschermd.
50%
Dankjewel voor je aanmelding.

Er is een e-mail verstuurd met een bevestigingslink.

Deze e-mail is afkomstig van
Trancewerk.nl. Zij stellen de e-cursus 'HypnoSlank' gratis ter beschikking.

Ga naar je mailbox, open de e-mail
en klik op de bevestigingslink en je
ontvangt binnen enkele minuten
les 1...

Heel veel plezier!


P.S.: Met deze gratis e-cursus loop je
het 'gevaar' dat je binnenkort je
garderobe kunt vervangen met
kleinere maten!
REGISTREER JE VOOR DIT WEBINAR
Wanneer?
donderdag, 13 juni 2019
20:00 uur
Wie?
*
*
Je gegevens zijn naar de organisator gestuurd. Je wordt verder via e-mail op de hoogte gehouden.