
“De meest weerzinwekkende geur die ik ooit heb geroken, was in een fabriek van kant-en-klare maaltijden, waar de lucht verzadigd was van een misselijkmakende zoete lucht van tomatensaus en kleverige bechamelsaus en een geur die me deed denken aan uitgebraakte babymelk,” schrijft de Britse voedingsdeskundige Joanna Blythman in haar controversiële nieuwe boek Swallow This.
Kant-en-klare maaltijden moeten er het hele jaar door hetzelfde uitzien en hetzelfde smaken. Voedselfabrikanten kopen ingrediënten voorbereid bij bedrijven die de producten ‘koken’ en er allerlei additieven aan toevoegen. Ingrediënten die diepgevroren aankomen bij de fabriek zijn vaak al maanden, soms zelfs jaren oud.
Haar
Kant-en-klare maaltijden kunnen L-cysteïne (E910) bevatten. “Overtuigde veganisten weten dat dit additief afkomstig kan zijn van menselijk of dierlijk haar. Voor voedselfabrikanten is L-cysteïne bijzonder handig. In je pizza doet het dienst als versteviger voor het deeg. In vleesgerechten voegt het smaak toe,” aldus Blythman.
L-cysteïne wordt tegenwoordig vaak vervangen door gistextracten. Die hebben een gezond imago, maar minder bekend is dat ze een hoge concentratie van het aminozuur glutamaat bevatten, waarvan mononatriumglutamaat (E621) is afgeleid.
Gezondheidsproblemen
Toen het Britse tijdschrift ‘Which?’ de kant-en-klare kip met zoetzure saus en rijst van twee supermarktketens onderzocht, trof het ongeveer 10 theelepels suiker aan in een portie voor één persoon.
Zijn kunstmatige zoetstoffen dan beter? “Studies linken de consumptie ervan aan een aantal gezondheidsproblemen, van migraine tot epilepsie en vroeggeboorte,” zegt Blythman. In de VS staan een aantal kunstmatige zoetstoffen als onaanvaardbare ingrediënten op de zwarte lijst van supermarktketen Whole Foods Market.
Merknaam
In kant-en-klare maaltijden zit ook vaak een flinke portie zetmeel. Geen natuurlijk zetmeel, maar bewerkte zetmelen. Omdat die een merknaam en een handelsmerk dragen, hoeven bedrijven die ze produceren bijna geen informatie te geven over hoe ze gemaakt worden.
Boek: Swallow This: Serving Up The Food Industry’s Darkest Secrets
Kant en klare boerenkool van de appie:
Ingrediënten
Ingrediënten: 66% boerenkoolstamppot [36% gekookte aardappel (aardappel, emulgator (E471), antioxidant (E222 (SULFIET))), 25% boerenkool, gerehydrateerde volle MELK, BOTER, koolzaadolie, zout, rijstzetmeel, water, dieetzout (kaliumchloride), specerijen], 20% magere rookworst [18% varkensvlees, aardappelzetmeel, natuurlijk aroma, rundercollageen, voedingszuur (citroenzuur), kruidenextract, varkenseiwit, zout, MOSTERDextract, rookaroma, antioxidant (E301), conserveermiddel (E250)], 14% jus [water, gemodificeerd maïszetmeel, natuurlijk aroma, tomatenpuree, runderbouillon (rundvlees, water, maïszetmeel, zout, suiker, rundervet, groenteconcentraat (tomaat, ui)), gebrande suiker]. Gemaakt in een bedrijf waar ook pinda’s en noten worden verwerkt.
Wie vreet dit in godsnaam?
Het spul dat in vliegtuigen wordt geserveerd ik ook zo smerig. Alleen de lucht al.
Ik koop die rotzooi nooit, tis gewoon smerig.
Het enig wat ik wel eens kant en klaar koop zijn wat maaltijden bij de groente boer, die maken ze zelf en zijn ook lekker. Verder hebben ze bij de lokale supermarkt heerlijke pizzas die ze ter plaatste maken van verse producten.