Homepagina » Gezondheid » Dit wist je misschien nog niet over kant-en-klare maaltijden
Dit wist je misschien nog niet over kant-en-klare maaltijden

Dit wist je misschien nog niet over kant-en-klare maaltijden

“De meest weerzinwekkende geur die ik ooit heb geroken, was in een fabriek van kant-en-klare maaltijden, waar de lucht verzadigd was van een misselijkmakende zoete lucht van tomatensaus en kleverige bechamelsaus en een geur die me deed denken aan uitgebraakte babymelk,” schrijft de Britse voedingsdeskundige Joanna Blythman in haar controversiële nieuwe boek Swallow This.

Kant-en-klare maaltijden moeten er het hele jaar door hetzelfde uitzien en hetzelfde smaken. Voedselfabrikanten kopen ingrediënten voorbereid bij bedrijven die de producten ‘koken’ en er allerlei additieven aan toevoegen. Ingrediënten die diepgevroren aankomen bij de fabriek zijn vaak al maanden, soms zelfs jaren oud.

Haar

Kant-en-klare maaltijden kunnen L-cysteïne (E910) bevatten. “Overtuigde veganisten weten dat dit additief afkomstig kan zijn van menselijk of dierlijk haar. Voor voedselfabrikanten is L-cysteïne bijzonder handig. In je pizza doet het dienst als versteviger voor het deeg. In vleesgerechten voegt het smaak toe,” aldus Blythman.

L-cysteïne wordt tegenwoordig vaak vervangen door gistextracten. Die hebben een gezond imago, maar minder bekend is dat ze een hoge concentratie van het aminozuur glutamaat bevatten, waarvan mononatriumglutamaat (E621) is afgeleid.

Gezondheidsproblemen

Dit wist je misschien nog niet over kant-en-klare maaltijdenToen het Britse tijdschrift ‘Which?’ de kant-en-klare kip met zoetzure saus en rijst van twee supermarktketens onderzocht, trof het ongeveer 10 theelepels suiker aan in een portie voor één persoon.

Zijn kunstmatige zoetstoffen dan beter? “Studies linken de consumptie ervan aan een aantal gezondheidsproblemen, van migraine tot epilepsie en vroeggeboorte,” zegt Blythman. In de VS staan een aantal kunstmatige zoetstoffen als onaanvaardbare ingrediënten op de zwarte lijst van supermarktketen Whole Foods Market.

Merknaam

In kant-en-klare maaltijden zit ook vaak een flinke portie zetmeel. Geen natuurlijk zetmeel, maar bewerkte zetmelen. Omdat die een merknaam en een handelsmerk dragen, hoeven bedrijven die ze produceren bijna geen informatie te geven over hoe ze gemaakt worden.

Boek: Swallow This: Serving Up The Food Industry’s Darkest Secrets

[Goed Gevoel]
0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
15 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Richard
Richard
6 jaren geleden

Kant en klare boerenkool van de appie:

Ingrediënten

In­gre­di­ën­ten: 66% boe­ren­koolstamppot [36% ge­kook­te aard­ap­pel (aard­ap­pel, emul­ga­tor (E471), an­ti­oxi­dant (E222 (SULFIET))), 25% boe­ren­kool, ge­re­hy­dra­teer­de vol­le MELK, BO­TER, kool­zaad­olie, zout, rijst­zet­meel, wa­ter, di­eet­zout (ka­li­um­chlo­ri­de), spe­ce­rij­en], 20% ma­ge­re rook­worst [18% var­kens­vlees, aard­ap­pelzetmeel, na­tuur­lijk aro­ma, run­der­col­la­geen, voe­dings­zuur (ci­troen­zuur), krui­denex­tract, var­kensei­wit, zout, MOS­TERDex­tract, rookaro­ma, an­ti­oxi­dant (E301), con­ser­veer­mid­del (E250)], 14% jus [wa­ter, ge­mo­di­fi­ceerd ma­ïs­zet­meel, na­tuur­lijk aro­ma, to­ma­ten­pu­ree, run­der­bouil­lon (rund­vlees, wa­ter, ma­ïs­zet­meel, zout, sui­ker, run­der­vet, groen­te­con­cen­traat (to­maat, ui)), ge­bran­de sui­ker]. Ge­maakt in een be­drijf waar ook pin­da’s en no­ten wor­den ver­werkt.

Wie vreet dit in godsnaam?

Herman de Graaf
Herman de Graaf
6 jaren geleden

Het spul dat in vliegtuigen wordt geserveerd ik ook zo smerig. Alleen de lucht al.

White Rabbit
White Rabbit
6 jaren geleden

Ik koop die rotzooi nooit, tis gewoon smerig.
Het enig wat ik wel eens kant en klaar koop zijn wat maaltijden bij de groente boer, die maken ze zelf en zijn ook lekker. Verder hebben ze bij de lokale supermarkt heerlijke pizzas die ze ter plaatste maken van verse producten.

x

Check Also

suikerverslaving

44 kilo per jaar krijg je ervan binnen en het sloopt je!

In dit artikel gaan we het hebben ...

ua nfn gfs scaled

“Ik realiseerde me nooit dat deze goedgekeurde ingrediënten mensen compleet vetmesten”

We weten allemaal dat voorverpakte voeding niet ...

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen en met een andere nieuwe domeinnaam/website terugkomen.

Blijf onafhankelijk! Weet ons altijd te vinden! Abonneer je nu gratis en vrijblijvend op ons telegramkanaal.

Stuur jouw ideeBedenk een idee, kreet of one-liner voor op onze producten.

Elke maand kiezen we de beste, leukste of meest originele inzending. En als dat jouw inzending is, win je een T-shirt met jouw idee erop!

15
0
We lezen graag je reactie!x