Homepagina » Het Complot » Hoe de CIA ‘complottheorieën’ bedenkt en verspreidt via de media om de massa te beïnvloeden
Hoe de CIA 'complottheorieën' bedenkt en verspreidt via de media om de massa te beïnvloeden

Hoe de CIA ‘complottheorieën’ bedenkt en verspreidt via de media om de massa te beïnvloeden

In de film Interstellar claimt de Amerikaanse overheid van de toekomst dat de maanlandingen nooit hebben plaatsgevonden en in scène zijn gezet. Bijna iedereen gelooft dit en de weinigen die volhouden dat Neil Armstrong wel op de maan heeft gelopen, worden weggezet als knotsgekke complottheoretici.

Een groot deel van alles wat politieke leiders of kranten beweren kan worden gekenmerkt als een complottheorie, schrijft Ron Unz van AlterNet. In plaats daarvan wordt de term juist gebruikt voor theorieën die niet worden gesteund door het establishment.

Je hebt ‘goede’ complottheorieën en ‘slechte’. De goede krijgen veel aandacht van de mainstream media, maar worden nooit zo genoemd. In de weken en maanden na 9/11 moesten alle grote media Osama bin Laden in een negatief daglicht stellen. Terwijl Bush zich voorbereidde op de oorlog tegen Irak, werd naast beelden van de brandende Twin Towers echter het gezicht van Saddam Hoessein getoond, nota bene de aartsvijand van Bin Laden.

Beïnvloeden

Het gevolg was dat liefst 70 procent van de Amerikanen in 2003, tijdens de Irak-inval, geloofde dat Hoessein persoonlijk betrokken was bij de verwoesting van het World Trade Center. Iedereen die niet geloofde dat Saddam achter 9/11 zat móest wel een knotsgekke complottheoreticus zijn.

Professor Lance deHaven-Smith, auteur van Conspiracy Theory in America, schreef al dat de CIA hoogstwaarschijnlijk achter de introductie van het woord ‘complottheorie’ zit, een term die gebruikt zou gaan worden om het publiek te beïnvloeden.

In de jaren zestig was er veel kritiek op het rapport van de Commissie-Warren, die had geconcludeerd dat Lee Harvey Oswald president Kennedy in zijn eentje had gedood. Veel Amerikanen waren er echter van overtuigd dat hun politieke leiders betrokken waren bij de moord.

Negatieve lading

Om de schade te beperken stuurde de CIA een geheime memo rond waarin stond dat de media critici moesten bestempelen als complottheoretici. Al gauw kreeg de term een negatieve lading.

Unz nam altijd aan dat machtige overheidsfunctionarissen complotten niet voor altijd verborgen zouden kunnen houden. Hij dacht dat journalisten hun geheimen wel zouden ontdekken. Langzaam maar zeker kwam hij tot de ontdekking dat de westerse media al tientallen jaren niets anders doen dan propaganda verspreiden. En als de media er geen aandacht aan besteden, blijven complotten voor altijd verborgen.

Het controleren van de media is een vereiste voor een succesvol complot, aldus Unz. Hoe meer controle, hoe beter. Om verschillende redenen zijn alle Amerikaanse media vijandig tegen Rusland. De kans op een grootschalig Russische complot in het operatiegebied van die media is dus eigenlijk nihil. En toch worden we constant gebombardeerd met verhalen over vermeende Russische complotten. Achteraf blijken de aantijgingen vaak geen feitelijke basis te hebben.

Omslagpunt

Een cruciaal omslagpunt in de hernieuwde Koude Oorlog tegen Rusland was de Magnitsky Act in 2012, die gericht was tegen Russische functionarissen die corrupt zouden zijn en betrokken zouden zijn geweest bij de illegale vervolging en dood van de Amerikaanse hedgefondsmanager Bill Browder.

Er is echter veel bewijs waaruit blijkt dat Browder zelf het meesterbrein was achter het gigantische corruptieschandaal. Eén van zijn medewerkers wilde tegen hem getuigen en vreesde om die reden voor zijn leven. Natuurlijk hebben de Amerikaanse media hier nauwelijks aandacht aan besteed, stelt Unz.

Hij wijst er tot besluit op dat de alternatieve media een doorn in het oog zijn van de overheid. Een hooggeplaatste Amerikaanse ambtenaar stelde zelfs dat discussies over complottheorieën op het internet zo schadelijk zijn dat overheidsagenten ze moeten ‘infiltreren’ en verstoren, vergelijkbaar met de zeer controversiële Cointelpro-operaties van de FBI.

[AlterNet]
0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
11 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
bert-maathuis-
bert-maathuis-
4 jaren geleden

“Een hooggeplaatste Amerikaanse ambtenaar stelde zelfs dat discussies over complottheorieën op het internet zo schadelijk zijn dat overheidsagenten ze moeten ‘infiltreren’ en verstoren, vergelijkbaar met de zeer controversiële Cointelpro-operaties van de FBI.”

Ja, die infiltranten kunnen nog zo gewiekst te werk gaan, ze vallen tóch door de mand. De platte aarde; hahaha! Enzovoort.

pat
pat
Reactie op  bert-maathuis-
4 jaren geleden

@ bert-maathuis-

hier heeft je wat info van een ervaringsdeskundige.

Generaal Hoyt Sanford Vandenberg,United States Air Force generaal en oud-directeur van de CIA in Project Sign op 2 Jan 1948 begonnen.

Hoyt Sanford Vandenberg
https://nl.wikipedia.org/wiki/Hoyt_Vandenberg

1948 Jan 2 Project Sign
https://www.youtube.com/watch?v=4MITVugJpfY

1953 CIA Robertson Panel Dr. Allen Hynek 1974
https://www.youtube.com/watch?v=fHftjb6i62M

een van de bewijs stukken op film uit die tijd
zie link:
1950 montana & 1952 Utah UFO Film
https://www.youtube.com/watch?v=qKlszbnZx3o

Zoek en gij zul meer vinden hier over.

De Overheid
De Overheid
4 jaren geleden

Beste lezers, Wie is het SYSTEEM????

Als je dat weet kan je de CIA, FBI benoemen met dat ene woord die ook uw politie en uw politieke binnenhof leid.

Lambertus
Lambertus
Reactie op  De Overheid
4 jaren geleden

Nou vertel dan!
Het schijnt dat alleen JIJ het weet… ik ben zeer benieuwd.

De Overheid
De Overheid
Reactie op  Lambertus
4 jaren geleden

@Lambertus

Hoi Lambertus, het is de Vrijmetselarij die geleid word door het Vaticaan. Mensen zien groepjes en elite die bestaan uit die ene groep wat niet zichtbaar is. Mensen zijn zo wakker dat ze het nog steeds niet zien.

Lambertus
Lambertus
Reactie op  De Overheid
4 jaren geleden

Ok dan…

Quasimodo
Quasimodo
4 jaren geleden

Het bijzondere van de Amerikanen is dat ze het Christendom en Democratie met elkaar proberen te combineren en vervolgens tot de conclusie komen dat deze twee onverenigbaar zijn met elkaar. Vervolgens krijg je er het Christenfundamentalisme en de overdreven Secularisme. De Republikeinen en de Democraten. Een open samenleving en het donkere besloten clubje van de CIA enz.

Padja
Padja
4 jaren geleden

“Om verschillende redenen zijn alle Amerikaanse media vijandig tegen Rusland. De kans op een grootschalig Russische complot in het operatiegebied van die media is dus eigenlijk nihil. En toch worden we constant gebombardeerd met verhalen over vermeende Russische complotten. Achteraf blijken de aantijgingen vaak geen feitelijke basis te hebben”

Hahahahaha, daar is het Russische aapje uit de mouw weer.
Ik zeg: Vince versa idem dito.
.

frans
frans
4 jaren geleden

Zelf waarnemen!!
Geloof het nieuws niet. Het spreekt zich telkenmale zelf tegen.

Defixiones
Defixiones
4 jaren geleden

De CIA en kornuiten zijn mij een doorn in het oog. Zelfs de grootste ‘complot theorieën site’ InfoWars van Alex Jones is cointelpro. Niet veel mensen hebben dat nog door.

anonym
anonym
4 jaren geleden

De CIA heeft MKultr jaarenlang beheert het zou mij inpreciese niets verbazen als ze nog steeds zulke hypnose propaganda versprijden

x

Check Also

biden

‘Biden is een onwettige president en iedereen weet het’

Als we de media moeten geloven, kreeg ...

pfizer

Voormalig vicepresident Pfizer trekt aan alarmbel: ‘Ze willen jou en je familie doden’

De overheid liegt over de coronavarianten en ...

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen en met een andere nieuwe domeinnaam/website terugkomen.

Blijf onafhankelijk! Weet ons altijd te vinden! Abonneer je nu gratis en vrijblijvend op ons telegramkanaal.

Stuur jouw ideeBedenk een idee, kreet of one-liner voor op onze producten.

Elke maand kiezen we de beste, leukste of meest originele inzending. En als dat jouw inzending is, win je een T-shirt met jouw idee erop!

11
0
We lezen graag je reactie!x