Mens en Dier

Dolfijnen vormen reddingsvlot voor gewonde soortgenoot (video)

Help door dit met iederen die je kent op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Voor het eerst is waargenomen hoe dolfijnen nauw samenwerken om een gewond groepslid te redden.

Kyum Park van het Onderzoeksinstituut voor Walvisachtigen in de Zuid-Koreaanse stad Ulsan volgde in juni 2008 een groep van 400 gewone dolfijnen in de Japanse Zee.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png

Op een ochtend zagen Park en zijn collega’s 12 dolfijnen die dicht bij elkaar zwommen. Een vrouwtje was in moeilijkheden geraakt. Het dier leek haar borstvinnen niet meer te kunnen bewegen.

Ademen

De andere dolfijnen verzamelden zich om het gewonde dier heen en ondersteunden haar van onderen. Na een half uur vormden de dolfijnen een reddingsvlot: ze zwommen naast elkaar en droegen het gewonde vrouwtje op hun rug. Ze hielpen haar met ademen zodat ze niet verdronk.

“Het lijkt op een verfijnde manier om een metgezel uit het water te houden,” zei Karen McComb van de Universiteit van Sussex in Engeland. Dergelijk gedrag wordt alleen gezien bij intelligente en sociale dieren. De meeste soorten laten gewonde dieren al snel achter.

Empathiseren

McComb vermoedt dat de redders er ook iets voor terugkregen. Door het dier te redden konden de dolfijnen mogelijk de groep, en daarmee controle over het territorium, behouden. Als de groep bestond uit familieleden bleven de genen op deze manier voortbestaan, aldus McComb.

De reddingsactie lijkt erop te wijzen dat dolfijnen weten wanneer anderen lijden en kunnen empathiseren: ze verplaatsten zich in de gewonde dolfijn. Het onderzoek is verschenen in het tijdschrift Marine Mammal Science.

Bron: Newscientist.com Foto: Flickr/laura apparently

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je dit goed?
Deel het met iedereen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

11 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Bert
Bert
11 jaren geleden

Empathisch vermogen? Er zijn anders esoterische stromingen die beweren dat de werkelijkheid niet valt te kennen… Van hen hoef je dus in elk geval geen enkele empathie te verwachten, want als zij een medemens met een van pijn vetrokken gezicht zien, is hun gedachte dat dit allemaal slechts een illusie is.

Sterlicht
Sterlicht
11 jaren geleden

Er is nu ook een groep potvissen ontdekt die een minder valide dolfijn in hun groep hebben opgenomen.
http://ca.news.yahoo.com/blogs/good-news/sperm-whales-adopt-deformed-dolphin-north-atlantic-172030829.html

carnivore
carnivore
11 jaren geleden

[quote name=”Bert”]Empathisch vermogen? Er zijn anders esoterische stromingen die beweren dat de werkelijkheid niet valt te kennen… Van hen hoef je dus in elk geval geen enkele empathie te verwachten, want als zij een medemens met een van pijn vetrokken gezicht zien, is hun gedachte dat dit allemaal slechts een illusie is.[/quote]

Ik zie er in onze steden genoeg die liefst nog een stamp bijgeven. Of helemaal niks doen uit komplete apathie.

Ik denk dat diegene die jij bedoelt, mensen die esotherisch bezig zijn maar geen empathie tonen omdat het hier zognmd allemaal holografisch is… niet zo dik lopen dan de gangsters, happy-slappers etc.

flipper
flipper
11 jaren geleden

Wat me een beetje tegenvalt is dat niemand aan boord iets lijkt doen. Het lijkt er toch sterk op dat de dolfijnen daarom vragen. Net zoals die ene dolfijn die aan duikers vraagt om de vislijn te verwijderen.

Back to top button
11
0
We lezen graag je reactie!x