Mens en Dier

Dolfijnen vormen reddingsvlot voor gewonde soortgenoot (video)

Help anderen door dit met jouw vrienden op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Voor het eerst is waargenomen hoe dolfijnen nauw samenwerken om een gewond groepslid te redden.

Kyum Park van het Onderzoeksinstituut voor Walvisachtigen in de Zuid-Koreaanse stad Ulsan volgde in juni 2008 een groep van 400 gewone dolfijnen in de Japanse Zee.

Op een ochtend zagen Park en zijn collega’s 12 dolfijnen die dicht bij elkaar zwommen. Een vrouwtje was in moeilijkheden geraakt. Het dier leek haar borstvinnen niet meer te kunnen bewegen.

Ademen

De andere dolfijnen verzamelden zich om het gewonde dier heen en ondersteunden haar van onderen. Na een half uur vormden de dolfijnen een reddingsvlot: ze zwommen naast elkaar en droegen het gewonde vrouwtje op hun rug. Ze hielpen haar met ademen zodat ze niet verdronk.

“Het lijkt op een verfijnde manier om een metgezel uit het water te houden,” zei Karen McComb van de Universiteit van Sussex in Engeland. Dergelijk gedrag wordt alleen gezien bij intelligente en sociale dieren. De meeste soorten laten gewonde dieren al snel achter.

Empathiseren

McComb vermoedt dat de redders er ook iets voor terugkregen. Door het dier te redden konden de dolfijnen mogelijk de groep, en daarmee controle over het territorium, behouden. Als de groep bestond uit familieleden bleven de genen op deze manier voortbestaan, aldus McComb.

De reddingsactie lijkt erop te wijzen dat dolfijnen weten wanneer anderen lijden en kunnen empathiseren: ze verplaatsten zich in de gewonde dolfijn. Het onderzoek is verschenen in het tijdschrift Marine Mammal Science.

Bron: Newscientist.com Foto: Flickr/laura apparently

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je dit artikel waardevol?
Deel het met vrienden op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
11 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Bert
Bert
9 jaren geleden

Empathisch vermogen? Er zijn anders esoterische stromingen die beweren dat de werkelijkheid niet valt te kennen… Van hen hoef je dus in elk geval geen enkele empathie te verwachten, want als zij een medemens met een van pijn vetrokken gezicht zien, is hun gedachte dat dit allemaal slechts een illusie is.

Sterlicht
Sterlicht
9 jaren geleden

Er is nu ook een groep potvissen ontdekt die een minder valide dolfijn in hun groep hebben opgenomen.
http://ca.news.yahoo.com/blogs/good-news/sperm-whales-adopt-deformed-dolphin-north-atlantic-172030829.html

carnivore
carnivore
9 jaren geleden

[quote name=”Bert”]Empathisch vermogen? Er zijn anders esoterische stromingen die beweren dat de werkelijkheid niet valt te kennen… Van hen hoef je dus in elk geval geen enkele empathie te verwachten, want als zij een medemens met een van pijn vetrokken gezicht zien, is hun gedachte dat dit allemaal slechts een illusie is.[/quote]

Ik zie er in onze steden genoeg die liefst nog een stamp bijgeven. Of helemaal niks doen uit komplete apathie.

Ik denk dat diegene die jij bedoelt, mensen die esotherisch bezig zijn maar geen empathie tonen omdat het hier zognmd allemaal holografisch is… niet zo dik lopen dan de gangsters, happy-slappers etc.

flipper
flipper
9 jaren geleden

Wat me een beetje tegenvalt is dat niemand aan boord iets lijkt doen. Het lijkt er toch sterk op dat de dolfijnen daarom vragen. Net zoals die ene dolfijn die aan duikers vraagt om de vislijn te verwijderen.

Back to top button
Waarom Doneren?

Grote adverteerders, zoals Google, Microsoft, Taboola en anderen wilden steeds meer bepalen wat wij wel en niet op onze site plaatsten. Zij zijn onmiskenbaar verbonden aan de elite die ziekmakende censuur toepast. Om die reden hebben wij alle samenwerking met dat soort criminele adverteerders per direct gestopt.

Om te kunnen blijven bestaan hebben wij financiële hulp nodig van de lezer. NineForNews is er vóór jou. Zonder jouw steun is er geen NineForNews.

Help ons financieel met een vrijwillige bijdrage, zodat we je kunnen blijven informeren over dingen die op social media en de mainstream media zwaar gecensureerd worden.

Help ons! Help jezelf! En help je medemens! Doe nu een vrijwillige bijdrage.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen en met een andere nieuwe domeinnaam/website terugkomen.

Blijf onafhankelijk! Weet ons altijd te vinden! Abonneer je nu gratis en vrijblijvend op ons telegramkanaal.

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

11
0
We lezen graag je reactie!x