Buitenaards

‘Door buitenaardsen ontvoerde’ Iljoemzjinov blijft voorzitter schaakbond

Help mee door dit met je kennissen op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Kirsan Iljoemzjinov blijft voorzitter van de internationale schaakfederatie. De schaaksport was tijdens de Koude Oorlog een alternatief strijdtoneel voor de Sovjet-Unie. Op het bord met 64 velden heersten sovjetschakers. Tussen 1948 en 1983 kwamen alle wereldkampioenen schaak op één na uit de Sovjet-Unie.

Anno 2014 lijken politieke belangen weer nauw verweven met de schaaksport. Maandag kozen de leden van de wereldschaakbond FIDE een nieuwe voorzitter in het Noorse Tromsö. Er waren twee kandidaten: oud-wereldkampioen Garry Kasparov en de huidige voorzitter Kirsan Iljoemzjinov. Die laatste kreeg 110 van de 175 stemmen. Kasparov kon rekenen op slechts 61 stemmen.

https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png

Schaaknatie Rusland moet niets hebben van oud-wereldkampioen Kasparov, een verklaard tegenstander van president Vladimir Poetin. Kasparov, die in ballingschap in New York leeft, schildert Iljoemzjinov op zijn beurt af als een marionet van het Kremlin.

Rusland heeft een uitgesproken voorkeur voor Iljoemzjinov, de voormalig president van de arme, autonome republiek Kalmukkië. De 52-jarige beweert dat hij in 1997 in een gigantisch ruimteschip is meegenomen naar een andere planeet door buitenaardse wezens die op telepathische wijze met hem communiceerden.

Tijdens een televisie-interview in 2010 zei de president dat hiervan verschillende mensen getuige waren geweest. Volgens hem was het schip naar de aarde gekomen om monsters te nemen.

Door buitenaardsen ontvoerde Iljoemzjinov blijft voorzitter schaakbond
Iljoemzjinov ontmoet de Syrische president Assad

Naar aanleiding van het interview vroeg een Russisch parlementslid aan toenmalig president Medvedev een onderzoek naar deze claim te doen vanwege de veiligheidsrisico’s van een dergelijk contact met buitenaardse wezens. Iljoemzjinov vertelde ook aan een Russische krant dat hij telepathisch contact had met zijn kiezers.

Het Westen bekijkt Iljoemzjinov met argusogen omdat hij banden onderhield met onder meer Saddam Hoessein, Bashar al-Assad en de Libische leider Moammar Kaddafi. In juni 2011 verscheen de voormalige president van Kalmukkië in het openbaar met Kaddafi. Op het hoogtepunt van de NAVO-bombardementen in het Afrikaanse land speelde Iljoemzjinov een partij tegen Kaddafi, die na afloop de titel ‘Internationaal Grootmeester’ kreeg.

[Daily Telegraph]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je dit interessant?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Kalki
Kalki
9 jaren geleden

Kirsan Iljoemzjinov kan zijn buitenaardse ervaring openbaar maken en zonder dat hij voor gek wordt verklaard, dat is dan wel bijzonder.

Back to top button
1
0
We lezen graag je reactie!x