Archeologie

Draagbare onderzeeër gaat op jacht naar 2000 jaar oude computer

Help mee door dit met kennissen op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Een duiker daalt later dit jaar in een speciaal pak af naar een oud Grieks schip, in een poging het raadsel rond het mechanisme van Antikythera te ontrafelen. Het zeer geavanceerde duikerspak zal worden gebruikt om te zoeken naar één van de oudste computers ter wereld.

Het zogeheten exopak, dat doet denken aan de film Iron Man, stelt duikers in staat te opereren tot een diepte van 300 meter. Eerder deze maand is het pak getest in de Verenigde Staten. Voor de kust van het Griekse eiland Antikythera in de Egeïsche Zee ligt een oud Romeins scheepswrak. Honderd jaar geleden werd in dat wrak de oudste computer ter wereld gevonden: het mechanisme van Antikythera. Men hoopt in september een tweede exemplaar te vinden.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/04/uwonvrede.nl_-1.png

Zeearcheologen gebruiken normaal gesproken een duikuitrusting voor werkzaamheden onder het wateroppervlak, maar de tijd dat duikers op grote diepte kunnen doorbrengen is beperkt vanwege de gevaren van decompressieziekte. Voor diepe wrakken hebben onderzoekers onderwaterrobots die zijn voorzien van camera’s en sonarapparatuur.

Met het exopak kan een duiker langere tijd onder water werken, waardoor de kans groter wordt dat er meer artefacten en meer informatie over het mysterieuze mechanisme worden gevonden. Het exopak is ontworpen door Nuytco en is gebaseerd op het Newtsuit, dat in 1987 is gemaakt.

Het nieuwe pak is 113 tot 159 kilogram lichter dan het Newtsuit. Het heeft genoeg zuurstof voor 50 uur en beschikt over geavanceerde communicatiesystemen. Een HD-camera stuurt de beelden via een glasvezelkabel naar het oppervlak. De aandrijving geschiedt via pedalen, zodat de duiker zijn handen vrijhoudt om andere taken te verrichten.

[New Scientist]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je dit artikel belangrijk?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

7 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Louis
Louis
9 jaren geleden

Bij toeval hebben ze diverse onderwatersteden ontdekt.
Er zullen nog duizenden steden onder water liggen op een diepte tussen de 30 en 300 meter.
Veel liggen er voor de kust.
Wanneer gaan ze eens met met sonar sidescan of ROV de kusten bij langs?
Ik zou graag meer Yonaguni’s willen zien.

eNdEmiOn
eNdEmiOn
9 jaren geleden

De term computer wordt wel er los gebruikt altijd bij dit soort berichten. Zo staat de term computer vandaag de dag allang niet meer voor dat wat het woord letterlijk betekent. Wat mij betreft mag je wel een grens trekken bij het wel of niet gebruik van microchip en/of een minimum hoeveelheid berekening die per sec uitgevoerd moeten kunnen worden voordat de term computer mag worden gebruikt. Een abacus noemen we toch ook geen computer.

marcelleke
marcelleke
9 jaren geleden

Wie gaat die “draagbare” onderzeeër dragen …

pietje
pietje
8 jaren geleden

Louis , dat gaan we nooit doen want dan komt er teveel naar boven dus als de onderste steen niet naar boven komt dan komt er helemaal niets !! Alles wordt tegengehouden ! Dus reken voorlopig maar op NIETS !!!!!!

Back to top button
7
0
We lezen graag je reactie!x